LAPORAN MINGGU TEKNIK DAN VOKASIONAL PANITIA KEMAHIRAN HIDUP SMK TUN MUTAHIR 2012 (GRAVITY CHALLENGE) Nama

Program Tarikh Masa Tempat Objektif i. ii. : Gravity Challenge : 25 April 2012 : 10.30 pagi – 12 tengahari : Astaka SMKTMu : Murid dapat memupuk daya pemikiran kreatif dan kritis dalam menyelesaikan masalah. Murid dapat merapatkan hubungan siraturahim sesama mereka.

Sasaran : Semua murid Tingkatan 1 SMKTMu. Butiran Aktiviti : i. ii. iii. Semua murid berkumpul di astaka sekolah mengikut kumpulan masing-masing (1 kumpulan, 2 orang). Cik Nurhayaty Adha dan Cik Nur Fadiah selaku pengelola aktiviti menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti ini serta peraturannya. Setiap kumpulan diberi masa 30 minit untuk mereka cipta sesuatu bagi memastikan telur yang ingin dijatuhkan setinggi 2 meter tidak pecah. Barang-barang keperluan lain yang diberi ialah tali, gam, dan 3 helai kertas A4. Kumpulan yang dapat menyiapkan reka cipta yang paling cepat dan telurnya tidak pecah, dikira sebagai pemenang.

iv.

Penilaian Program : Program ini dapat dilaksanakan dengan baik. Kekuatan Program : Program ini julung-julung kali diadakan dan dapat menarik lebih sebahagian murid Tingkatan 1 untuk menyertainya. Murid-murid sungguh berminat dengan aktiviti ini kerana ianya lebih kepada ‘hands-on’. Kelemahan Program : Masalah kekangan masa bagi melaksanakan aktiviti ini. Selain itu, guru pengelola juga perlu ditambah bilangannya kerana aktiviti ini melibatkan ramai murid. Langkah- langkah penambahbaikan: i. ii. Masa yang lebih sesuai perlu dicari bagi melaksanakan aktiviti ini supaya semua murid dapat dilibatkan. Hadiah pemenang dapat diperbanyakkan sehingga ke hadiah saguhati memandangkan hanya tempat pertama sahaja diberi hadiah (penyertaan bagi aktiviti ini seramai 25 kumpulan). Guru pengelola juga perlu ditambah bilangannya kerana aktiviti ini melibatkan ramai murid.

iii.

(i) (ii) (iii) . ii. Seorang murid diminta membantu guru pengelola memeriksa telur yang telah dijatuhkan. Setiap kumpulan berbincang sesama mereka untuk memenangi pertandingan ini. iii.Berikut ialah gambar-gambar yang sempat diambil semasa aktiviti ini dijalankan: i. Salah satu kumpulan menunjukkan hasil ciptaan mereka.