Anda di halaman 1dari 11

A Isi tempat kosong dalam karangan di bawah dengan perkataan yang sesuai di bawah.

(20 markah)

sendirian riuh-rendah

lawan merebak

bertungkusmenelefon lumus memunggahkan Alangkah

berkepul-kepul berlengahlengah memadamkan berkumpul

kawan jemu terselamat kenduri

anggota menjenguk merebak kalau-kalau

kebakaran memahami leka lepas

Pada hujng minggu yang __________, saya terpaksa tinggal ____________di rumah kerana ibu bapa saya pergi ke tempat____________ kahwin. Untuk menghilangkan rasa_________, saya membaca sebuah buku cerita. Ketika saya __________membaca , tiba-tiba saya terdengar suara ______________meminta tolong. Saya segera ______________ ke luar. _____________terkejutnya saya apabila saya mendapati asap _________________ keluar dari rumah jiran saya. Suatu ______________telah berlaku. Orang ramai mula ______________di situ. Ada yang cuba _____________ kebakaran dan ada yang menolong ________________ barang-barang. Saya mulai berasa bimbang _______________ api itu ___________________ ke rumah saya. Tanpa ________________ lagi , saya terus _______________ pihak bomba. Sepuluh minit kemudian, _____________ bomba pun tiba di situ.Ahli-ahli bomba telah _________________ memadamkan api tersebut. Akhirnya kebakaran itu dapat dikawal daripada _______________. Saya berasa gembira kerana rumah saya ________________daripada kebakaran tersebut. Saya telah ___________________bahawa api kecil menjadi______________. besar menjadi __________.
B Tulis lima ayat yang lengkap tentang situasi yang terdapat dalam gambar di bawah ini.(30markah)

1._______________________________________________________________________________ 2._________________________________________________________________________________ 3._____________________________________________________________________________ 4.________________________________________________________________________________ 5.__________________________________________________________________________________

C. Pilih jawapan yang paling sesuai untuk mengisi tempat kosong di bawah.(10 markah) 1._________,indahnya pemandangan di sini!(Oh, Aduh, Hei, Wah) 2._________,sakitnya tangan saya!(Aduh, Aduhai, Oh, Wah) 3._________, petahnya pelajar itu berbahasa!(Amboi, Aduh, Cis, Nah) 4._________, cantiknya jam tangan ini! ( Oh, Wah, Hai, Aduhai) 5._________, siapkan latihan ini sekarang juga!( Oh, Cis, Nah, Wah) 6._________, begini caranya membuat kek talam. (Wah, Oh, Amboi, Ceh) 7._________, engkau telah berjaya!(Nah, Syabas, Amboi, Wah) 8._________, perempuan yang tidak tahu malu!(Oh, Wah, Cis, Hoi) 9._________, siapa pula yang hendak tolongsaya kali ini?( Aduh, Nah, Eh, Aduhai) 10._________, rupanya kamu berdua adik-beradik! (Nah, Cis, Eh, Syabas) D Isi tempat kosong dengan simpulan bahasa yang berikut.(20 markah) baik sangka bekas tangan anak angkat cabut nyawa angkat kaki durian runtuh alas perut mencari jalan bahasa dalam beri muka

1. Pagi tadi Ah Meng ....................sebelum pergi Taiping. 2. ....................Pak Cik Ismail menjadi doktor gigi. 3. Apabila pegawai penguatkuasa datang ke tempat itu, semua penjaja yang tidak tidak berlesen ................... 4. Perkataan santap, gering dan beradu merupakan ........................ 5. Orang tua selalu ..........................dengan semua orang. 6. Inilah manuskrip ..........................pengarang yang terkenal itu. 7. Ayahnya terlalu ...........................kepada anak lelakinya, akhirnya dia menjadi budak yang nakal. 8. Perompak itu hendak .......................mangsanya, tetapi hasratnya tidak berjaya apabila polis sempat menembaknya. 9. Apabila dia disuruh membuat kerja yang berat, dia selalu ...................... 10. Pada hujung tahun semua kakitangan kerajaan mendapat .....................

E Isi tempat kosong dengan kata hubung yang berikut (20markah) 1. Sebelum tidur,dia minum segelas teh (tetapi,ketika,atau) secawan susu. 2. (Sebelum,Walaupun,Sejak) ke pejabat,dia membaca surat khabar. 3. Roslan akan naik darah (jika,atau,agar) kamu mengganggunya. 4. Dia membasuh tangan (serta,manakala,lalu) bersarapan. 5. Dia tidak sempat menjawab soalan itu (tetapi,sementara,kerana) masa sudah suntuk. 6.Kamu boleh ke situ dengan bas (manakala,atau,sambil) teksi. 7. Mereka membaca buku dengan senyap (melainkan,sebelum,serta) guru mereka memasuki bilik darjah. 8. Kami membaca buku cerita (manakala,agar,sementara) menunggu bas tiba. 9. (Sungguhpun,Sambil,Tentang) badannya kurang sihat,dia masih pergi bekerja. 10. Bangunan itu akan siap dibina pada bulan ini (dan,atau,serta) bulan depan.

Yang disediakan,

Yang disemak,

___________ (PHONG SER LING)

______________________ (Ketua Panitia BM SMK TP)

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN PERWIRA 14100 SIMPANG AMPAT PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2012 BAHASA MELAYU TINGKATAN PERALIHAN 1 JAM 30 MINIT NAMA:________________________________ TINGKATAN :______________________________

ARAHAN: 1.JAWAB SEMUA SOALAN. 2. SEMUA JAWABAN MESTILAH DIJAWAB DALAM KERTAS SOALAN INI.

1._________,indahnya pemandangan di sini! (Oh, Aduh, Hei, Wah) 2._________,sakitnya tangan saya! (Aduh, Aduhai, Oh, Wah) 3._________, petahnya pelajar itu berbahasa! (Amboi, Aduh, Cis, Nah) 4._________, cantiknya jam tangan ini! ( Oh, Wah, Hai, Aduhai) 5._________, siapkan latihan ini sekarang juga! ( Oh, Cis, Nah, Wah) 6._________, begini caranya membuat kek talam. (Wah, Oh, Amboi, Ceh) 7._________, engkau telah berjaya! (Nah, Syabas, Amboi, Wah) 8._________, perempuan yang tidak tahu malu! (Oh, Wah, Cis, Hoi) 9._________, siapa pula yang hendak tolongsaya kali ini?
( Aduh,

Nah, Eh, Aduhai)

10._________, rupanya kamu berdua adik-beradik!

(Nah, Cis, Eh, Syabas)

1._________,indahnya pemandangan di sini! (Oh, Aduh, Hei, Wah) 2._________,sakitnya tangan saya! (Aduh, Aduhai, Oh, Wah) 3._________, petahnya pelajar itu berbahasa! (Amboi, Aduh, Cis, Nah) 4._________, cantiknya jam tangan ini! ( Oh, Wah, Hai, Aduhai) 5._________, siapkan latihan ini sekarang juga! ( Oh, Cis, Nah, Wah) 6._________, begini caranya membuat kek talam. (Wah, Oh, Amboi, Ceh) 7._________, engkau telah berjaya! (Nah, Syabas, Amboi, Wah) 8._________, perempuan yang tidak tahu malu! (Oh, Wah, Cis, Hoi) 9._________, siapa pula yang hendak tolongsaya kali ini?
( Aduh,

Nah, Eh, Aduhai)

10._________, rupanya kamu berdua adik-beradik!

(Nah, Cis, Eh, Syabas)

BAHAGIAN C [Masa yang dicadangkan: 20 minit] [20 markah]

Tulis nilai-nilai murni yang dapat anda peroleh daripada petikan di bawah ini. Panjangnya jawapan anda mestilah tidak kurang daripada 50 patah kata. Sudah berhari-hari Jabar tidak ke sekolah. Setiap hari, dia gemar bergelandangan di kompleks membeli-belah dan pusat permainan video. Sudah puas ibu bapa dan guru-gurunya menasihatinya, tetapi dia memang berhati batu. Jabar memang tidak suka ke sekolah. Suatu hari, sedang dia leka bermain video sambil menghisap rokok di pusat permainan video, beberapa orang anggota polis dan pihak berkuasa menyerbu tempat tersebut. Bagai katak diharung ular, pengunjung pusat tersebut bercempera lari menyelamatkan diri. Jabar juga tidak terkecuali. Dia menerpa ke arah pintu belakang. Kawasan itu gelap, pengap, dan lembap. Jabar berlari hingga tercungap-cungap. Di lorong itulah dia menyaksikan suasana kehidupan sampah masyarakat. Mereka bagaikan bangkai bernyawa, badan kurus kering dan tidak bermaya. Air liur mereka meleleh, berbau hancing, pakaian serbah serbih, dan tidak terurus. Keadaan mereka sungguh menjijikkan, tidak ubah seperti anjing kurap yang tidak punya harga diri. Jabar berlari sekuat-kuat hatinya. Dia berasa takut melihat keadaan itu selain takut ditangkap pihak berkuasa. Dia terus berlari pulang ke rumah. Di rumah, Jabar menggigil ketakutan. Badannya seram sejuk dan dia berasa mahu demam. Pengalaman tadi begitu menakutkannya. Dia berazam untuk berubah. Dia tidak mahu menjadi sampah masyarakat yang hidup bergelandangan dan tidak ada arah tujuan.

Pada hujng minggu yang lepas, saya terpaksa tinggal sendiran di rumah kerana ibu bapa saya pergi ke tempat kenduri kahwin. Untuk menghilangkan rasa jemu, saya membaca sebuah buku cerita. Ketika saya leka membaca , tiba-tiba saya terdengar suara riuh-rendah meminta tolong. Saya segera menjenguk ke luar. Alangkah terkejutnya saya apabila saya dap ati asap berkepul-kepul keluat dari rumah jiran saya. Suatu kebakaran telah berlaku. Orang ramai mula berkumpul di situ. Ada yang cuba memadamkan kebakaran dan ada yang menolong memunggahkan barang-barang. Saya mulai berasa bimbang kalau-kalau api itu merebak ke rumah saya. Tanpa berlengah-lengah lagi , saya terus menelefon pihakbomba. Sepuluh minit kemudian, anggota bomba pun tiba di situ.Ahli-ahli bomba telah bertungkus-lumus memadamkan api tersebut. Akhirnya kebakaran itu dapat dikawal daripada merebak. Saya berasa gembira kerana rumah saya terselamat daripada kebakaran tersebut.