Anda di halaman 1dari 3

KPD3160 : Pengajaran, Teknologi & Pentaksiran 1

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 30 MINIT Kelas Tarikh Masa Bil. Murid Umur Modul Tema Subtema Tajuk Tunjang Standard Kandungan : Pra Pintar : 24 April 2012 (Selasa) : 10.30 pagi - 11.00 pagi ( 30 minit ) : 25 orang : 4+ = 5 murid / 5+ = 20 murid : Bertema : Alam Hidupan : Haiwan : Kitaran Hidup Haiwan : Sains & Teknologi : ST 3.4 Menjalankan penerokaan ke atas ciri, habitat, cara pergerakan, jenis makanan, kitaran hidup haiwan yang biasa dijumpai. Standard Pembelajaran : ST 3.4.1 Menamakan haiwan yang biasa dijumpai (dalam kehidupan harian, dijumpa dalam buku, ditayangkan melalui program televisyen dan lain-lain). (4+) : ST 3.4.8 Memerhati dan menceritakan kitaran hidup haiwan yang biasa dijumpai.(5+) : BM 3.5.7 Membatang dua suku kata tertutup untuk Kesepaduan Tunjang menjadi perkataan (contoh : katak). : BM 4.2.6 Menulis perkataan dengan cara yang betul. : BI 1.5.1 Listen to and recite nursery rhymes and action songs.

KPD3160 : Pengajaran, Teknologi & Pentaksiran 1

Objektif Pembelajaran

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat; i. Mengenal jenis haiwan. ii. Mengenal kitaran hidup haiwan. iii. Membaca suku kata dan perkataan. iv. Menulis dengan cara yang betul. v. Melakukan pergerakan lokomotor halus melukis dengan cara yang betul.

Pengetahuan Sedia Ada

: Mengenali nama-nama haiwan. : Mengenali habitat haiwan.

Kemahiran Berfikir Penerapan Nilai Kecerdasan Pelbagai BBM

: Menjana idea. : Kesabaran, bertanggungjawab, kreatif. : Blog Pengajaran dan Pembelajaran : Neutralistik, Visual Spartial, Logik Matematik, Muzik.

Masa / Aktiviti Langkah Set Murid klik pada induksi paparan video lagu (5 min) sambil mendengar dan menyanyi lagu melodi taska Lompat Si Katak Lompat dan The Animal Sounds Song. Langkah Murid mengenal 1 (8min) pasti bentuk haiwan yang ditunjukkan. Murid mengecam nama dan ejaan haiwan tersebut.

Bahan Video You Tube Melodi Taska Lompat Si Katak Lompat dan The Animal Sounds Song. MI : Muzik

Catatan

Imej katak.

MI : Visual Spartial. Penggabungjalinan : BM Kemahiran membaca

KPD3160 : Pengajaran, Teknologi & Pentaksiran 1

Contoh : KATAK. Murid mengeja nama haiwan tersebut dengan betul. Murid menjawab soalan-soalan daripada latihan 1 secara online. Langkah Murid klik pada 2 (5min) butang play di window skrin youtube, akan keluar paparan mengenai kitaran hidup katak tersebut mengikut peringkat. Langkah 3 (7min)

KATAK
Video belajar mengeja

Kemahiran teknologi computer

Latihan online Gambarajah Hidup Katak Kitaran MI : Naturalistik

Video youtube kitaran Penggabungjalinan : hidup haiwan. Pend. Islam.

Murid menjawab soalan latihan yang ke 2 secara online. Latihan ke 2 mengenai susunan kitaran hidup katak. Murid klik pada arahan soalan. Murid menyebut nama haiwan yang dipelajari sekali lagi dan menyanyi lagu melodi taska Lompat Si Katak Lompat. Murid klik pada paparan video lagu dan cuba menyanyikan lagu tersebut.

Latihan online.

MI : Visual spartial, interpersonal, intrapersonal. Kemahiran : Teknologi Komputer. BM.

Penutup (5min)

Video You Tube Melodi Taska Lompat Si Katak Lompat dan The Animal Sounds Song.

MI : Muzik Penggabungjalinan : BI BM