Anda di halaman 1dari 18

BAB 1 BUMI SEBAGAI SATU PLANET Bumi merupakan planet ketiga daripada matahari.

Ia juga boleh dirujuk sebagai Bumi, Planet Bumi atau Terra.

dipanggil magnetosfera yang melindung permukaan Bumi daripada angin suria, sinaran ultra merbahaya, dan radiasi dari angkasa lepas. Lapisan udara ini menyelitupi bumi sehingga ketinggian 700 kilometer dan yang selebihnya dianggap angkasa lepas. Lapisan udara ini dibahagi kepada Troposfera, Stratosfera, Mesosfera, Termosfera, dan Eksosfera.

Bukti-bukti yang menunjukkan bumi berbentuk sfera i. Bukti pelayaran mengelilingi bumi tempat permulaan dan berakhir pelayaran mengelilingi bumi boleh dilakukan pada tempat yang sama. Rumah kepada jutaan spesies,termasuklah manusia bumi juga merupakan satu satusatunya tempat di dalam semesta di mana kehidupan diketahui wujud. ii. Melihat kapal di laut bahagian atas kapal akan dilihat terlebih dahulu, barulah diikuti oleh seluruh badan kapal berkenaan. iii.Bukti daripada kedudukan kaki langit yang melengkung ianya dapat dilihat di kawasan pantai /pinggir laut. iv.Terbit dan terbenamnya matahari pada waktu yang berbeza mengikut zon masa antarabangsa. v. Bumi berbentuk sfera dimana ianya dapat dilihat pada waktu gerhana pat bulan. (bayang) vi. Bukti satelit dimana gambar bumi yang diambil melalui satelit jelas berbentuk sfera.

Bilakah Bumi Terbentuk? Pembuktian saintifik menunjukkan bahawa planet ini telah terbentuk kira-kira 4.54 bilion tahun yang lalu kira Usia Bumi erusia Bumi dijangkakan telah berusia selama 4,600 juta tahun. ata Jarak purata Bumi dengan matahari 149.6 juta kilometer. Lapisan Bumi Bumi mempunyai lapisan udara dan medan magnet yang

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

ATMOSFERA Maksud Atmosfera: Atmosfera ialah lapisan gas yang melitupi sesebuah planet, termasuklah bumi, dari permukaan planet tersebut hingga jauh di luar angkasa. Kandungan Atmosfera Atmosfera bumi terdiri dari (mengikut isipadu): a) b) c) d) e) f) Nitrogen (78 %) Oksigen (21 %), Argon (1 %) Karbon dioksida Wap air Gas lainnya.

-Di lapisan ini kehidupan juga terlindung dari pancaran radiasi yang dipancarkan oleh matahari dan objek langit lain. Stratosfera (stratospere) -Merangkumi kawasan bermula daripada lapisan troposfera -Suhu stratosfera meningkat dengan altitud disebabkan kehadiran lapisan ozon pada ketinggian 25 kilometer - Molekul ozon menyerap sinaran ultralembayung (uv) dari matahari menyebabkan suhu meningkat pada aras tersebut (maksimum ~270 Kelvin di sempadan atas stratopause), dan pada masa yang sama melindungi bumi daripada sinaran uv. Mesosfera (Mesosphere) -Lapisan udara ketiga, di mana suhu atmosfera akan berkurangan dengan pertambahan altitud sehingga ke lapisan keempat termosfera. -Zarah udara yang terdapat di sini akan mengakibatkan pergeseran berlaku dengan objek yang datang dari angkasa dan menghasilkan suhu yang tinggi. -Kebanyakan meteor yang sampai ke bumi biasanya terbakar di lapisan ini. Lapisan Termosfera -Terletak di atas mesosfera dan di bawah eksosfera. -Lapisan ini hanya mempunyai sedikit sahaja udara.

Fungsi Atmosfera a) Melindungi kehidupan di bumi dengan menyerap radiasi sinaran ultralembayung dari matahari b) Mengurangkan suhu ekstrem di antara siang dan malam. c) Membekalkan gas oksigen untuk penafasan dan gas karbon dioksida untuk fotosintesis. Lapisan-lapisan atmosfera dan ciricirinya Troposfera (Troposphere) -Lapisan atmosfera yang ternipis dan terhampir dengan permukaan bumi. -Lapisan ini ialah lapisan di mana campuran gas-gasnya adalah yang paling ideal untuk menampung kehidupan di bumi.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

-Fenomena aurora (tirai cahaya) terhasil di sini hasil tindak balas angin suria dengan medan magnet bumi. -Di lapisan ini juga sinaran uv akan menyebabkan pengionan (lihat ionosfera). -Suhu di sini amat tinggi akibat sinaran matahari dan aktiviti pengionan, dan boleh mencapai hampir 2000oC. Eksosfera (Exosphere) -Lapisan teratas atmosfera bumi, sekaligus merupakan sempadan antara atmosfera bumi dan angkasa lepas -Boleh dikatakan hampir tiada udara atau gas di lapisan ini. -Satelit yang mengorbit bumi terletak di sini. AWAN

seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. Kumpulan A: Awan tinggi (6,000 m ke atas) Sirus (CI)-Awan tipis dan kelihatan seperti sutra. Keadaannya yang tidak tersusun menunjukkan cuaca baik akan tiba. Sekiranya tersusun rapi dan rapat bersama awan, sirostratus dan altostratus ia menunjukkan cuaca buruk akan tiba. Ia terdiri daripada hablur ais. Sirostratus (Cs)- Kepingan awan tipis yang melitupi langit dan biasanya menjadi tanda kedatangan ribut. Kumpulan B: Awan pertengahan (2,000 - 5,000 m) Altostratus (As)-kepingan awan seragam kelabu atau kebiru-biruan yang biasanya menunjukkan struktur gentian. Ia kelihatan seperti awan sorostratus yang tebal dan sering bersatu dengannya. Awan ini biasanya diikuti oleh hujan yang meluas dan berterusan. Altokumulus (Ac)-Jisim awan yang berbentuk glob yang telah terhimpit dan biasanya terdapat dalam bentuk tersusun atau berderet. Sirokumulus (Cc)-Terdapat dalam kumpulan-kumpulan kecil, atau dalam bentuk garis-garis, ataupun jarak, ataupun riak-riak yang menggambarkan kepingan awan yang beralun-alun. Ia juga dipanggil sebagai mackerel sky.

Awan ialah gumpalan wap air yang terapung di atmosfera. Ia kelihatan

Kumpulan C: Awan rendah (2,000 m ke bawah)

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Stratus (St)-lapisan awan seragam yang rendah dan memyerupai kabut, tetapi ia tidak jejak ke permukaan bumi. Nimbostratus (Ns)-lapisan awan tumpat yang rendah yang tidak mempunyai apa-apa bentuk tertentu dan biasanya ia membawa kerpasan yang berterusan. Stratokumulus (Sc)-jisim-jisim awan kelabu yang berbentuk glob besar dan biasanya terdapat bersusun. Kumpulan D: Awan menegak (Vertikel) Kumulus (Cu)-awan tebal dan tumpat yang mempunyai perkembangan tegak ke atas. Permukaan atasnya berbentuk kubah dan strukturnya seakan-akan bunga kobis, sementara dasarnya hampir datar. Kebanyakan awan kumulus adalah jenis awan cuaca baik walaupun ada kalanya awan kumulus yang tinggi akan berkembang menjadi awan kumulonimbus(awan Menegak) Kumulonimbus (dikaitkan dengan hujan lebat dan ribut petir) (Cb)-Jisim awan yang sungguh tebal dengan perkembangan tegak yang amat jelas dimana kemuncaknya kelihatan seperti gunung ataupun menara. Awan jenis ini biasanya disertai oleh hujan yang lebat, badai, ribut petir dan kadangkala hujan batu. TEKANAN UDARA Adalah suatu gaya yang timbul akibat adanya berat dari lapisan udara, makin tinggi suatu tempat dari permukaan laut makin rendah

tekanan udaranya. Tekanan udara di ukur dengan barometer.

BAB 2 RUPA BUMI Permukaan bumi terdiri daripada tiga bahagian iaitu daratan, lautan dan atmosfera. A) Daratan Satu per empat permukaan bumi. Terdiri daripada gunungganang, bukit bakau, tanah pamah, hutan rimba, tasik, gurun, sungai, tasik, lembah dan pulau. Tempat tinggal hidupan. Hampir semua daratan ditumbuhi tumbuhan kecuali di gurun di mana tanahnya terlalu kering (gersang) Di bahagian kutub utara dan selatan bumi terlalu sejuk. Air dalam berkeadaan ais. B) Lautan (Lihat Bab 3) C) Atmosfera (Lihat Bab 1) KAWASAN KUTUB Kawasan beriklim kutub dicirikan dengan ketandusan musim panas yang hangat (iaitu tidak sebulan pun yang mengalami suhu purata 10 C ke atas). Tundra meliputi lebih 20% kawasan bumi. Matahari bersinar 24 jam sehari

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

pada musim panas, dan tidak sesekali pun bersinar pada musim sejuk. Iklim kutub menyebabkan kawasannya ketiadaan pokok, dilitupi glasier atau lapisan air batu yang berkekalan atau separa kekal. Di Bumi, satu-satunya benua yang dikuasai oleh iklim kutub melampau (EF litupan ais) ialah Antartika. Seluruh pulau Greenland (kecuali beberapa kawasan pinggir pantai terpencil) juga mengalami iklim kutub melampau EF. Kawasan-kawasan pantai di Greenland yang tiada lapisan ais kekal hanya mengalami iklim tundra (ET) yang kurang melampau. PADANG PASIR Dalam istilah geografi, padang pasir ialah suatu kawasan atau daerah yang menerima jumlah kerpasan yang sedikit - kurang dari 250 mm per tahun. Gurun dianggap memiliki kemampuan kecil untuk mendukung kehidupan. Jika dibandingkan dengan wilayah yang lebih lembap hal ini mungkin benar, walaupun jika diamati secara saksama, padang pasir sering kali memiliki kehidupan yang biasanya tersembunyi (khususnya pada siang hari) untuk mempertahankan cairan tubuh. Bentang padang pasir memiliki beberapa ciri umum. Padang pasir sebahagian besar terdiri daripada permukaan batu karang. Bukit pasir dan permukaan berbatu merupakan sebahagian pembentuk lain gurun.

Gurun kadang memiliki kandungan cadangan galian berharga yang terbentuk di lingkungan gersang atau terpapar oleh hakisan. Keringnya wilayah gurun menjadikannya tempat yang ideal untuk pengawetan benda-benda peninggalan sejarah serta fosil. HUTAN HUJAN Hutan tropika termasuklah hutan hujan malar hijau di garis lintang khatulistiwa dan hutan monsun tropika. Di hutan khatulistiwa pokok-pokok biasanya menggugurkan daunnya sedikit-sedikit ataupun menggugurkan daunnya mengikut musim tetapi kebanyakan daripada pokok itu mempunyai daunnya hampir seluruh masa dan sebab itu hutan ini kelihatan malar hijau Di hutan monsun pokok-pokok ialah jenis daun-luruh yang menggugurkan daunnya pada musim kemarau dan tidak mengeluarkan daun baru sehingga musim hujan tiba. GUNUNG Gunung berupakan bentuk muka bumi yang menonjol daripada rupa bumi di sekitar. Gunung biasanya lebih tinggi dan curam berbanding bukit. Gunung dan banjaran gunung terbentuk disebabkan pergerakan kerak bumi yang bertembung. Sekiranya kedua-dua kerak bumi menjulang naik, banjaran gunung terhasil, sebaliknya sekiranya salah satu kerak bumi terlipat bawah kerak yang lain, gunung berapi terhasil.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Banjaran gunung boleh memberi kesan kepada cuaca kerana mereka menjadi halangan kepada pergerakan awan. Banjaran gunung Alps merupakan banjaran gunung yang terbesar di eropah dianggap masih muda. Ini dibuktikan oleh puncak dan rabung gunung yang tajam dan masih belum terhakis menjadi tumpul oleh tindakan cuaca, air, dan angin. Gunung meliputi 54% kawasan Asia, 36% Amerika utara, 25% Eropah, 22% Amerika Selatan, 17% Australia dan 3% Afrika. Secara keseluruhan, 24% dari daratan di Bumi terdiri dari banjaran gunung. Selain itu, 1 dalam 10 orang tinggal di kawasan pergunungan. Semua sungai utama di dunia bermula dari gunung, dan lebih separuh manusia bergantung kepada gunung untuk air. Gunung yang diiktiraf sebagai gunung tertinggi di dunia adalah Gunung Everest.

BAB 3 LAUTAN Lautan adalah laut yang luas dan merupakan himpunan air masin yang sambung menyambung meliputi permukaan bumi yang dibatasi oleh benua ataupun kepulauan yang besar. Ada lima lautan di bumi iaitu: a) Lautan artik b) Lautan atlantik c) Lautan hindi d) Lautan pasifik e) Lautan selatan

Lautan meliputi 71% (3/4) permukaan bumi, dengan luas sekitar 361 juta kilometer persegi, isi lautan sekitar 1370 juta kilometer padu, dengan kedalaman rata-rata 3790 meter. (perhitungan tersebut tidak termasuk laut yang tak berhubungan dengan lautan, seperti laut kaspia). Bahagian yang lebih kecil dari lautan adalah: a) Laut b) Selat c) Teluk.

Definisi Istilah-istilah utama lautan


pentas benua Jurang lautan Terumbu Pinggir Terumbu Sawar/ terumbu penghalang Atol/ pulau cincin Lagun Laut cetek, kurang 183 meter Bahagian lautan paling dalam Barisan karang di sekeliling pulau atau sepanjang benua Kawasan karang yang dipisahkan oleh lagun

Penenggelaman pulau oleh pertumbuhan terumbu karang Kawasan laut cetek yang dikelilingi atol

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

PINGGIR LAUT Bentuk muka bumi di kawasan pinggir laut pembentukan bentuk muka bumi fizikal di kawasan pinggir laut dikaitkan dengan proses hakisan dan pemendapan ombak.

A) Pantai

- pinggir laut yang menganjur dari daratan E) Gua

- terbentuk hasil pemendapan di pinggir laut B) Teluk

- lubang di tebing tinggi terbentuk akibat tindakan hakisan ombak F) Gerbang laut

- pinggir laut yang melengkung ke daratan dan terlindung daripada tiupan angin kencang

- terbentuk apabila dua gua yang bertentangan bercantum akibat hakisan ombak G) Batu tunggul

C) Tebing tinggi

- daratan yang menghadap laut yang bercerun curam D) Tanjung

- terbentuk apabila gerbang laut runtuh akibat hakisan ombak H) Tunggul sisa

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

BAB 4 KITARAN AIR - terbentuk apabila batu tunggul mengalami hakisan berterusan HAKISAN Hakisan ombak telah menyebabkan perubahan pada bentuk muka bumi di pinggir laut dan menghasilkan pandang darat pinggir laut yang pelbagai rupa. Antara bentuk muka bumi di pinggir laut yang terbentuk ialah a) Tanjung dan teluk b) Cenuram dan pelantar hakisan ombak c) Gua d) Gerbang laut e) Batu tunggul dan tunggul sisa f) Geo g) Lohong ombak. Maksud Kitaran air ataupun kitaran hidrologi adalah peredaran air yang tidak berhenti dari hidrosfera, atmosfera, bumi pepejal dan biosfera. Tempat Simpanan Air Di Bumi Lautan Tasik Glasier Salji Tisu hidup Bawah Tanah Ia merujuk kepada pergerakan air yang berterusan sama ada di atas atau di bawah permukaan Bumi iaitu seperti permukaan laut ke udara atau balik semula ke darat atau laut.

Tujuan Kitaran Air/Hidrologi: Membolehkan manusia memahami kewujudan air atau pengurusannya.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Proses-proses dalam kitar hidrologi Proses sejatan

Sejatan adalah penukaran air daripada bentuk cecair kepada wap air. Berlaku apabila tekanan wap pada permukaan air lebih tinggi daripada tekanan udara di dalam atmosfera yang belum sampai keperingkat tepu. Kadar sejatan yang paling tinggi berlaku di permukaan air yang terdedah seperti laut,sungai,tasik,kolam,paya dan sebagainya. Faktor yang mempengaruhi sejatan 1) 2) 3) 4) 5) 6) Suhu Tekanan wap Angin atau turbulens Kemasinan air Kelembapan bandingan Luas permukaan air Proses perpeluhan dan sejat peluh

2) Suhu udara di atas permukaan tanih yang tinggi 3) Terdapat bahangan matahari yang tinggi dan suhu yang tiggi untuk merangsangkan tumbesaran pokok dan seterusnya mempengaruhi kadar perpeluhan. Proses pemeluawapan Menghasilkan kelembapan udara seterusnya membentuk awan setelah ia mengalami proses pemeluwapan. Satu proses penukaran wap-wap air kepada cecair seperti hujan atau pepejal seperti salji. Terjadi akibat kejatuhan suhu dalam jisim udara apabila ia naik semakin tinggi dalam atmosfera, Kerpasan

Didefinasikan sebagai lembapan yang terpeluwap dan jatuh semula ke permukaan bumi sebagai cecair ataupun pepejal. Jenis-jenis kerpasan 1) 2) 3) 4) 5) Hujan Salji Hujan beku Hujan batu Embun beku (rime)

Berlaku kerana tekanan wap pada sel-sel permukaan daun lebih tinggi berbending dengan tekanan udara dalam atmosfera. Istilah sejat peluhan dari sudut hidrologi merujuk kepada kehilangan air dari proses sejatan secara langsung,sejatan dari tanih dan proses perpeluhan dari tumbuhan. Faktor-faktor yang mempengaruhi sejat peluhan 1) Kelembapan bandingan permukaan tanah dengan udara di atasnya

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

SUNGAI Sungai merupakan sejenis saluran air tabii yang besar. Sumber sungai: Tasik mata air anak-anak sungai.

Proses yang berlaku semasa pengaliran sungai Hakisan Mendapan

Faktor yang mempengaruhi kelajuan air sungai TASIK Tasik ialah sejenis sifat rupa bumi (atau sifat fizikal) yang berbentuk takungan air pedalaman yang bukan sebahagian lautan, yang lebih besar dan dalam berbanding kolam, airnya mengalir perlahan tetapi tidak semestinya, ditempatkan di bawah lembangan dan disalurkan oleh sungai. Kecerunan Bentuk Sungai Saiz sungai Isipadu air

Air sungai biasanya terbatas di dalam satu saluran, yang terdiri daripada dasar sungai yang di antara dua tebing di kiri dan kanan. Kebanyakan curahan hujan di darat akan melalui sungai dalam perjalanannya ke laut. Sesebuah sungai (river) biasanya terdiri dari beberapa anak sungai (stream) yang bergabung.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Tasik-tasik semula jadi biasanya terdapat di: A) kawasan pergunungan B) zon rengkahan, C) kawasan yang baru atau sering mengalami pengglasieran. D) Lembangan endoreik atau sepanjang aliran sungai matang. Semua tasik hanya wujud sementara sepanjang skala masa geologi, kerana lambat-laun tasik akan ditimbus mendapan atau tumpah keluar dari lembangan yang menakungnya. AIR BAWAH TANAH Definisi: Air yang terdapat pada semua rongga didalam satu lapisan geologi. atau air drp air hujan y meresap ke dlm lpsan tnh n tkmpul di kwsn lpsan telap air mmtbk air bwh tnah..air ini akn mglir kembli ke pnca air spt tasik, laut.. Perkaitan antara air tanah dan paras air bawah tanah Air tanah adalah air yang memenuhi ruangan di dalam tanah sehingga mencapai kedalaman yang terendah sekali. Paras air bawah tanah adalah paras air yang tertinggi zon penepuan yang meningkat dan menurun mengikut musim.

BAB 5 (Sila rujuk nota II)

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

BAB 6 BENCANA CUACA DAN KESAN KE ATAS MANUSIA DAN ALAM SEKITAR Pelbagai kesan negatif timbul akibat daripada sikap manusia yang tidak bertanggungjawab mencemarkan alam sekitar.Kesan-kesan negatif daripada pencemaran ini adalah seprti pemanasan global,bencana alam,jerebu,pencemaran air,kimia dan lain-lain lagi.

Contohnya cuaca yang terlalu panas akan menjejaskan tanaman dan mampu menyebabkan kematian haiwan ternakan.Ini benar-benar menyebabkan kerugian yang cukup tinggi kepada golongan petani dan peladang terutamanya. Pemanasan global juga boleh menyebabakan berlakunya bencana alam yang mampu meragut ratusan nyawa manusia.Contohnya,banjir besar yang sering melanda negara China dan dianggarkan beratus terkorban manakala beribu lagi hilang tempat tinggal. Punca Pemanasan Global

Kesan Pemanasan Global Pemanasan global merupakan satu fenomena di mana keadaan di permukaan bumi semakin bertambah panas. Hal ini terjadi kerana kandungan tinggi karbon dioksida dan kloroflorokarbon(CFC) yang tinggi di atmosfera. Bahan kimia CFC yang terkandung di dalam udara mampu menyebabkan lapisan bumi iaitu lapisan ozon semakin menipis. Hal ini menggalakkan penembusan sinaran matahari yang merbahaya seperti sinar UV. Kesannya

Ais di kutub utara dan selatan semakin mencair maka paras air dunia mula meningkat lalu melimpahi dan mengelamkan pulau-pulau kecil.Sekiranya fenomena ini tidak dibendung maka tragedi 24 disember 2004 akan berrulang kembali.

Kesan Jerebu Komponen-komponen terdapat dalam jerebu: karbon monoksida sulfur dioksida nitrogen dioksida ozon habuk-habuk lain-lain lagi gas-gas yang merbahaya. Kesan

Manusia yang terdedah kepada cahaya ini boleh dijangkiti penyakit yang merbahaya iaitu penyakit kanser kulit. Impak kepada kehidupan manusia.

Kesihatan manusia- terutamanya golongan yang mempunyai penyakit asma,alahan,penyakit paru-

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

paru,golongan ibu mengandung,golongan warga tua dan golongan kanak-kanak. Jerebu mampu menyekat kehidupan seharian manusia.Bagi mereka yang bekerja di luar bangunan,rutin harian kerja mereka akan terganggu.Ini memnyebabkan mereka tidak dapat menumpukan perhatian dan seterusnya menyebabkan produktiviti kerja mereka menurun. Bagi mereka yang gemar melakukan aktivi luar pula,keadaan cuaca yang berkabus dan udara yang kotor menyebabkan semua aktiviti mereka terpaksa dihentikan. Selain daripada itu hujan yang turun ketika jerebu boleh mendatangkan mudarat kepada manusia.Ini kerana air hujan tersebut telahpun bercampur dengan gas-gas yang merbahaya dan terhasillah hujan asid.

Lubuk Yu Maran di Pahang telah mencatatkan kematian akibat daripada pencemaran kencing tikus di kawasan terbabit. Pelbagai lagi penyakit boleh dijangkiti akibat daripada pencemaran air iaitu penyakit taun,keracunan,penyakit kulit dan macam-macam lagi. Sekiranya kesemua sumber air bersih sedia ada telah dicemari maka manusia akan menghadapi kesukaran untuk hidup di masa hadapan. PERALATAN CUACA DAN PENGUKURAN (Ni jumpa sumber indon, hee) Untuk membuat perkiraan pada perubahan cuaca dan iklim, Badan Meteorologi dan Geofisika (BMG) selalu melakukan pengukuran. Beberapa alat pengukur cuaca/iklim,antara lain: 1.Termometer

Kesan Pencemaran Air Lebih daripada 70 peratus planet kita diseliputi air .Semua kehidupan di muka bumi ini memerlukan air sebagai asas untuk hidup.Tanpanya, mustahil untuk manusia meneruskan kehidupan. Air yang tercemar merupakan 1 masalah besar buat manusia.Semua aktiviti harian manusia yang berkaitan dengan air tidak dapat dilaksanakan. Kesan menggunakan sumber air yang tercemar Mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan manusia.Baru-baru ini di

Tipe paling sederhana dari termometer adalah termometer air raksa atau disebut termometer batang. Jika cuaca hangat,air raksa dalam tabung akan memuai dan jika cuaca dingin air raksa akan mengerut. Termometer air raksa hanya mencatat suhu maksimum dan suhu minimum.termometer pencatat segala perubahan suhu disebut termograf. Termometer pencatat di letakan dalam kotak perlingungan yaitu Sangkar Stevenson. 2.Barometer Barometer dibedakan menjadi dua yaitu barometer air raksa dan barometer aneroid (altimeter).

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Barometer air raksa diciptakan oleh Torriceli pada tahun 1963. Garis yang menghubungkan tempat-tempat yang memiliki tekanan udara yang sama pada peta disebut isobar. Barometer air raksa tidak mudah di bawa kemana-mana,sedangkan barometer aneroid mudah dibawa kemana saja. 3.Hidrometer Alat untuk mengukur kelembapan udara nisbi disebut Higrometer Rambut. Rambut manusia memiliki sifat memanjang pada udara basah dan memendek pada udara kering. Seberkas rambut dipasang di dalam higrometer. Perubahan panjang pendek rambut akan menggerakan jarum pada skala. 4.Penakar hujan Alat untuk mengukur besarnya curah hujan disebut Fluviograf. Alat ini diletakan pada lapangan terbuka agar air hujan yang jatuh tidak terhalang masuk ke dalam alat tersebut. Air hujan yang masuk ke dalam corong ditampung dalam ruang tertutup agar tidak menguap,kemudian diukur dengan menggunakan gelas ukuran sehingga diketahui besarnya curah hujan. Tinggi rendahnya curah hujan dinyatakan dalam mm. 5. Anemometer Alat untuk mengukur kecepatan angin disebut Anemometer. Pada alat ini terdapat beberapa mangkuk untuk menerima tiupan angin. Ketika angin bertiup, angin mengenai mangkuk tersebut sehingga mangkuk berputar.

Putaran mangkuk dihubungkan dengan alat pencatat kecepatan.kecepatan angin dinyatakan dalam satuan meter/detik,km/jam,atau mil/jam.

BAB 7 MASA GEOLOGI Skala masa geologi digunakan oleh ahli geologi dan cendekiawan lain untuk menjelaskan masa dan hubungan antara peristiwa yang terjadi sepanjang sejarah Bumi. Bukti-bukti dari peninggalan radiometri menunjukkan bahawa bumi berumur sekitar 4,570 juta tahun. Masa geologi bumi disusun menjadi beberapa unit menurut peristiwa yang terjadi pada tiap tempoh. Setiap zaman pada skala masa biasanya ditanda dengan peristiwa besar geologi atau paleontologi, seperti kemusnahan. Sebagai contoh, batas antara zaman Kapur dan Paleogen ditakrifkan dengan peristiwa kehancuran dinosaur dan pelbagai spesis laut. Usia Mutlak Tempoh yang lebih tua, yang tidak memiliki peninggalan fosil yang dapat dianggarkan perkiraan usianya.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

STRUKTUR BUMI Terdiri daripada : Kerak benua Kerak lautan Asthenosfera Litosfera Mantel atas Mantel bawah Teras Cecair Teras Pepejal

Suhu meningkat mengikut kedalaman dan kadar purata kenaikan suhu daripada permukaan = 17oC / km Tekanan juga bertambah dengan kedalaman Ketumpatan purata Lapisan Bumi

Jejari bumi pada equator = 6378km Polar jejari berkurangan sebanyak 22km, oleh itu bumi bukanlah sfera sepenuhnya. Keluasan permukaan bumi = 510 X 106 km2 di mana : Dataran/Tanah = 29% Lautan = 71% 1) Kerak Bumi Juga disebut lapisan bumi Paling luar dan paling nipis. Terdiri daripada batuan yang keras. satu Satu-satu bahagian bumi yang didiami hidupan. bahagian bumi dilitupi air. bahagian bumi dilitupi daratan. Lapisan kerak bumi Lantai Lautan; kedalaman purata = 3.7km Sial Sima

Arus Tertinggi adalah 8.8 km (Gunung Everest)

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Ciri-ciri lapisan Sial dan Sima Ciri-ciri lapisan Sial 1. Terletak di atas Sima 2. Ketebalan antara 30 - 50 km 3. Ketumpatan antara 2.6 2.7 4. Kaya dengan silika dan aluminium 5. Batuan utama ialah granit 2) Mantel Ciri-ciri lapisan Sima 1. Terletak di bawah Sial 2. Ketebalan antara 5 10 km 3. Ketumpatan antara 2.8 3.1 4. Kaya silica,besi dan magnesium 5. Batuan utama ialah basalt

BAB 8 BATUAN DAN GALIAN Maksud batu dan mineral Batuan= gabungan mineral2 mmbtk kristal.. Mineral=bhn organik smula jdi y mmbtk kristal n memp komposisi kimia trsndri.. Beza batu dan mineral Batuan=gbugan mineral2 Mineral=ad komposisi trsendri, bntuk kristal Jenis-jenis batuan Batuan igneus Batuan enapan Batuan metamorfosis

Lapisan paling tebal dan terdiri daripadabatu batan. Batu batan Separa pepejal dan leburan. Terdiri daripada silicon, alumiunim, besi dan magnesium. Yang hampir dengan teras luar wujud dlm keadaan cecair kerana suhu dan tekanan semakin tinggi.

Ciri-ciri batuan igneus BATUAN IGNEUS Jenis Contoh Warna Batuan Batuan Batuan Granit Cerah Igneus Gabro Gelap Rejahan Batuan Basalt Gelap Igneus Obsidia Gelap Terobosa n n Pumis Cerah Ciri-ciri batuan enapan BATUAN ENAPAN Batuan Komposisi Konglomerat Kerakal, kelikir, batu tongkol Batu pasir Pasir Syal Lempung Batuan Batu garam Halit Jenis Batu gypsum Gipsum Kimia Batuan Batu kapur Kalsit dari Jenis sisa haiwan Jenis Batuan Jenis Klastik Tekst ur Kasar Kasar Halus Berka ca Berka ca

3) Teras . Ciri-ciri teras luar dan teras dalam Ciri-ciri Teras Luar 1. Terletak antara 2900 - 5150 km dari permukaan bumi 2. Ketumpatan antara 10.0 - 12.3 3. Suhu dalam lingkungan 3000C 4. Batuan dalam bentuk cecair Ciri-ciri Teras Dalam 1. Terletak antara 5150 - 6370 km dari permukaan bumi 2. Ketumpatan antara 13.3 13.6 3. Suhu dalam lingkungan 5000C 4. Batuan dalam bentuk pepejal

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Organik

Batu arang

Hasil pereputan tumbuhan

Btau igneous kepada batu metamorfik melalui kesan haba dan tekanan.

Ciri-ciri batuan metamorfosis Ketumpatan batu BATUAN METAMORFOSIS Jenis Tekstur Batuan Batuan Asal Syis Sederhana Slat, kasar basalt dan granit Gneis Kasar Granit Batu Kasar Batu marmar kapur Kuartzit Sederhana Batu pasir kasar Kepentingan batuan Jenis Batuan Batuan Igneus Ketumpatan batu = Jisim/ isipdau (g cm-3) Bagaimana batuan berubah secara semulajadi kepada batuan yang lain - Kira volume, bagi jisim dan ketumpatan - Density = ketumpatan / isipadu

Batuan Enapa n

Batuan Metam orfosis

- Tengok pertukaran unit KEPENTINGAN BATUAN Contoh Kepentingan Kitar batu Batuan Batu Membina bangunan, jalan granit raya, empangan, jalan Perubahan batuan dr 1 jns kpd 1 jns yg kereta api, jambatan dan lain. tetambak. Enapan(tekanan n mampatan)--Batu Membuat simen dan konkrit kapur Batu enapan(mlbur n ttkan dibwh Batu Membuat kaca pmukaan bumi y pns)--btu pasir metamorfik(lava mncair n mmbeku)Lempung Membuat tembikar dan bata --batu igneus(cuaca n hakisan)--Arang Membuat besi dan keluli enapan(simpan n terenap)---batu batu Batu Barang perhiasan seperti enapan marmar pasu dan meja Hiasan dinding dan lantai PLAT TEKTONIK bangunan Batu Perhiasan wanita (rantai, Kajian mengenai pergerakan permata gelang, cincin & cincin. kepingan-kepingan yang rigid Membuat mata pengisar, Jenis pergerakan plat bumi pemotong & gerudi Capahan Pertembungan Pergelinciran

Proses batu igneous bertukar secara semulajadi kepada dua jenis batu yang lain Batu igneous kepada batu sedimen melalui hakisan, mendapan dan padatan.

Lingkaran Pergerakan Plat Bumi Dunia - pergerakan pasifik - pergerakan andes.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Ada 3 cara kepingan-kepingan boleh bergerak : 1) Satu kepingan-kepingan menggelongsor melepasi satu kepingan yang lain di sepanjang garisan 2) Dua kepingan bergerak berjauhan di antara satu sama lain 3) Dua kepingan bergerak bersama dan satu menggelongsor ke bawah dan satu ke atas Ada 7 kepingan-kepingan utama : Kepingan Pasifik Kepingan Afrika Kepingan India Kepingan Eurasia Kepingan Antartika Kepingan Amerika Utara dan Selatan Kepingan Nasca

Pertembungan ini menghasilkan lingkungan pulau-pulau dan kesankesan gunung berapi serta mengalami gempa bumi.

P.s : Okey all the best! Nota ini hanya meliputi Tema bumi saje, yang angkasa tak sempat buat lol. Heee.

Sebab Jepun dikatakan berada di sempadan plak tektonik Jepun terdiri daripada- pulau, gunung berapi dan mengalami gempa bumi. Jenis sempadan yang jepun berada: Sempadan konvergen Proses yang berlaku bagi pembetukan negara jepun berdasarkan plat tektonik Dua plat bertembung Semasa bertembung, satu bahagian kerak lautan terdiri dari litosfera yang tua menjunam ke dalam mantel (subduction) di bawah plat lautan yang satu lagi.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI