Anda di halaman 1dari 10

Konsep-konsep Karma dan kelahiran semula dua tonggak utama falsafah Hindu.

Buddhisme dan Jainisme, kedua-dua agama-agama lain yang mempunyai asal-usul mereka dalam agama Hindu juga menerima konsep Karma dan kelahiran semula. Karma bermaksud kerja atau tindakan. Apabila anda melakukan kerja atau tindakan, ia terikat untuk menghasilkan kesan, tindak balas atau keputusan. Jika anda yang pelakunya karma yang mempunyai keinginan, anda adalah untuk memiliki hasil atau buah-buahan ia menghasilkan. Karma yang baik akan mendapat kesan yang baik dan karma buruk akan mendapat akibat yang buruk. Ini adalah penjelasan yang jahil tentang hukum Karma, tetapi ia tidak benar-benar semudah itu! "Bagi setiap tindakan, terdapat satu tindak balas yang sama dan bertentangan" - kata sains. "Engkau akan meraih apa yang menabur engkau" kata peribahasa Inggeris. Kedua-dua kenyataan ini adalah penghampiran yang tidak lengkap hanya terbaik kepada undang-undang Karma. Walau bagaimanapun, tindakan dan tindak balas membentuk dimensi pertama Karma. Karma dan buah-buahan Karma yang ditenun dengan dimensi kedua - Masa dan dimensi ketiga - kehendak Ilahi. Ini adalah pokok undang-undang Karma agama Hindu. Fakta ini tidak dipertahankan oleh banyak pihak. Apakah sesekat dan masalah ramai orang dalam kehidupan adalah satu realiti yang biasa dilihat bahawa orang baik dan jujur kelakuan yang baik dan keperibadian yang seolaholah lebih menderita dalam hidup, di mana sebagai mereka yang tidak dikurniakan dengan kualiti itu kebanyakannya seolah-olah untuk menjalani kehidupan yang gembira bersenangsenang! Satu juga boleh lihat di dalam kehidupan apabila anda telah benar-benar menjalankan tugas yang baik dan mengharapkan hasil yang positif, anda mungkin mendapat sesuatu yang bertentangan dengannya. Juga, apabila anda telah melakukan kekufuran dan anda menjangka

akibat hebat pada akaun, anda mungkin boleh pergi begitu sahaja bebas. Mengapakah ia begitu? Orang yang cenderung untuk menganalisis kejadian itu masa ramai berasa amat buruk tentang undang-undang keadilan ilahi, yang nampaknya diputarbelitkan. Mereka cenderung untuk merasa, menimbangkan yang berlaku di lahir ini semata-mata, bahawa peribahasa "engkau akan menuai apa yang menabur engkau" nampaknya tidak bekerja adil. Mungkin percanggahan telanjang adalah salah satu sebab yang membuat orang-orang kudus untuk menganalisis Karma dan keluar dengan dapatan lahir kesan yang berterusan selepas kelahiran. Itulah bagaimana dimensi kedua 'Masa' datang kepada pengiktirafan. Manamana penderitaan keluar-of-the-cara atau keseronokan yang anda dapat di kelahiran ini, yang nampaknya tidak mempunyai apa-apa benih yang jatuh di kelahiran ini, mesti mempunyai asalusul pada sesetengah kelahiran sebelumnya. Ini adalah dimensi "Masa" Karma. Pada perspektif yang makroskopik, seluruh penciptaan, hidupan, kelahiran mereka, rezeki dan pereputan dalam permainan keseluruhan ilahi yang dikenali sebagai Maya. Sebagai mainan ilahi, ia mempunyai unsur-unsur keseronokan, tergantung, ranjau yang tidak dijangka dan lilitan permainan, beberapa peraturan asas dan juga beberapa pecah dan lenturan peraturan oleh Pengadil - Allah sendiri! Sri Ramakrishna (1836-1886) berkata, "Seseorang tidak boleh tahu kebenaran tentang Tuhan melalui sains. Sains memberikan kita maklumat hanya tentang perkara-perkara yang dilihat melalui pancaindera, misalnya, bahan ini bercampur dengan bahan yang memberi itu dan apa-apa hasil, yangbahan yang dicampur dengan bahan ini memberikan keputusan itu dan apa-apa. Seorang lelaki tidak dapat memahami perkara-perkara yang rohani dengan (seperti ini) perisikan biasa ".

Avatara Purushas (Allah turun dalam bentuk manusia) dan mahatmas (jiwa besar), yang melampaui semua dualities penciptaan dan menubuhkan diri dalam Brahman (semua Tuhan pervading), adalah orang-orang yang memahami permainan of Maya, mereka menjelaskan kepada kami tentang kesukaran katakan dalam membawa cara bekerja Karma mana-mana peringkat diramal dan mudah difahami. Sri Ramakrishna Paramahamsa mengisytiharkan "Untuk katakan ini benar, dunia ini adalah Maya Allah. Dan terdapat banyak perkara yang membingungkan di alam Maya. Satu tidak dapat memahami mereka". Beliau seterusnya berkata, "Salah satu boleh tidak mengatakan bahawa" ini "akan datang selepas" bahawa "atau" ini "akan menghasilkan" yang "". Oleh itu, mana-mana anggapan bahawa undang-undang Karma adalah ma'sum dan tegar adalah tidak benar. Sebarang cadangan tegar bahawa hendaklah ada pahala yang baik untuk Karma kebaikan dan pahala yang buruk bagi Karma buruk dan keamatan ganjaran atau hukuman adalah berkadar terus dengan keamatan Karma, tidak sepenuhnya benar. Dalam erti kata lain, Karma TIDAK bergerak dengan sendirinya - ini adalah apa yang besar Hindu orangorang kudus mengaku. Bhagwan Ramana Maharshi (1879-1950), setanding Jnyani kecemerlangan, "Upadesa Undhiyar" beliau berkata, "Karma hanya jata - bukan dapat merasa buah-buahan Karma diputuskan hanya dengan kehendak Pencipta (Tuhan).boleh anda fikirkan Karma sebagai Tuhan? (anda tidak boleh) "Ini benar-benar penting dimensi ketiga Karma, iaitu," kehendak Tuhan ".

Dengan ketiga-tiga dimensi di tempat, kita dapat memahami bahawa; 1) Bagi setiap Karma dilakukan, akan ada hasil / buah / kesan yang tidak boleh mahu oleh pelakunya. 2) masa di mana hasil / buah / kesan yang nyata tidak akan perlu segera. Ia mempunyai masa kemanusiaan tidak boleh difahami sendiri yang rangka pemotongan beberapa seluruh kelahiran. 3) Apabila kesan yang nyata dan apa ijazah atau intensiti, sejauh manakah manfaat atau kerosakan - ia terletak semata-mata mengikut kehendak Allah. Dengan pemahaman asas ini, kita sekarang hendaklah meneruskan untuk memahami klasifikasi Karma. Tiga Jenis Karma:

Dari sudut pandangan teori dan sebahagian besar praktikal dan mudah difahami, kitab-kitab Hindu mengklasifikasikan Karma untuk 3 katagori.

1) Prarabhdha Karma, (2) Karma Sanchita dan (3) Karma Akamya.

Karma prarabhdha:

Kami telah melakukan Karma merentasi kelahiran beberapa. Daripada sebahagian besar Karma terkumpul (tindakan), orang-orang yang kesannya sudah mula mengambil tempat di lahir ini dikenali sebagai Karma Prarabhdha. Ia adalah seperti anak panah yang bahawa suatu pemanah telah ditembak dari busur; mereka akan mempunyai mencecah sasaran dan mereka tidak boleh ditarik balik.

Seperti yang telah berkata, bagi yang Karma dilakukan pada kelahiran yang telah Prarabhdha sekarang mula mengambil kesan, tiada siapa yang tahu, kecuali Allah. Sesetengah orang-orang kudus berkata bahawa Karma yang dilakukan pada awal kelahiran ini juga boleh menjadi Prarabhdha di kelahiran ini, kerana segala sesuatu adalah tertakluk kepada kehendak Allah. Sri Ramakrishna berkata bahawa apa-apa aktiviti yang tidak berdisiplin yang dilakukan di kalangan belia mula menghasilkan kesan-kesan buruk mereka pada usia yang lebih tua.

Karma Sanchita:

Semua yang Karmas terkumpul dilakukan pada kelahiran sebelumnya dan dilakukan sudah kelahiran ini, kecuali orang-orang yang Prarabhdha telah mula mengambil kesan sudah Karmas Sanchita. Dalam erti kata lain, Karmas Sanchita yang Prarabhdhas berpotensi untuk masa depan (dalam ini dan juga kelahiran masa hadapan). Mereka adalah prarabhdhas dalam senarai menunggu! Karmas Sanchita seperti anak panah yang tinggal di gudang pemburu. Dia boleh menggunakan mereka pada bila-bila masa yang sesuai pada masa akan datang. Karma akamya:

Melakukan Karma yang berdasarkan kehendak, keperluan, kehendak dan di lahir kecenderungan (dipanggil vasanas) adalah satu proses yang berterusan. Mana-mana Karma yang anda sedang lakukan atau akan lakukan pada masa akan datang Karmas Akamya; Setelah selesai, mereka menjadi Karmas Sanchita. Karmas akamya adalah seperti anak panah baru bahawa pemburu membuat yang dia memindahkan senjata beliau sekali senjata dibuat. Oleh itu Hindu indah dan saintifik mengklasifikasikan Karmas tanpa kekaburan.

Prarabhdha Karma Dan Campurtangan Allah:

Peraturan umum ialah bahawa sekali karma prarabhdha mula berfungsi, anda tidak boleh melarikan diri dari sepenuhnya; cara yang disyorkan untuk menangani ia adalah untuk menerima dan menanggung. Hindu meletakkan penekanan besar pada "Saranagathi" penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah sebagai cara yang terbaik untuk menangani kesankesan yang buruk dari prarabhdha. Dengan membangunkan iman yang teguh bahawa ia adalah Tuhan yang dispenser kesan Karma, menerima semua sebagai kehendak-Nya. Jika penderitaan menjadi tertahan, berdoa kepada beliau untuk memberi pertolongan. Orang-orang kudus mengaku bahawa lebih banyak anda cuba untuk melawan kesan yang buruk dari prarabhdha menggunakan egotisme anda, anda akan amat menjerut ke dalamnya. Suci Ibu Sarada Devi (1853-1920) mengisytiharkan Tuhan bahawa semua pengasih dan dia tidak akan menanggung penderitaan penganut benar berlebihan. Jika prarabhdha anda apa-apa yang anda perlu menderita daripada gigitan ular, beliau berkata bahawa oleh Tuhan akan ia hanya boleh berubah menjadi cucuk paku.

Bagaimana jika prarabhdha menyebabkan anda durian runtuh yang tidak diduga keseronokan dalam kehidupan? Dalam realiti, ia mungkin mempunyai perangkap lebih kuat untuk anda mengumpul Akamya karmas baru. Mana-mana luar biasa yang luar biasa nasib dan suapan mempunyai setiap peluang untuk meningkatkan ego anda dan membuat anda melupakan Allah, bukannya menggenggam bahawa apa yang anda nikmati sekarang mungkin tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan tindakan anda merit atau sekarang, anda mungkin terdorong untuk melonggarkan anda moral dan pergi untuk kesenangan lanjut. Bahawa lambatlaun boleh mencetuskan ketibaan prarabhdhas buruk. Mata Amritanandamayi mengatakan

bahawa seseorang mula mendapat masalah dalam kehidupan khususnya dalam tempoh apabila egotisme beliau puncak. Seseorang yang masih belum diserahkan kepada Tuhan memahami bahawa manamana durian runtuh, kemewahan atau kemakmuran telah dikurniakan kepadanya oleh kehendak Allah dan dia akan sentiasa berwaspada supaya tidak terbawa-jauh oleh godaan keseronokan sementara. Adakah Taubat Membantu?

Soalan lain biasanya datang dalam fikiran ialah sama ada taubat jujur tentang perbuatan jahat yang dilakukan pada masa lalu berkurangan akibat buruk Karma? Perbuatan baik sedekah boleh membatalkan kesan yang buruk dari beberapa karma buruk yang lain?

Ia secara umumnya berpendapat bahawa karmas baik dan buruk karmas mempunyai talian mereka sendiri bebas kewujudan; Ia mungkin menjadi seperti "kredit" dan "debit" mempunyai penyertaan bebas mereka dalam sistem dua catatan buku yang menyimpan!

Walau bagaimanapun, taubat jujur tidak seolah-olah mempunyai kesan yg menenangkan akibat khusus hukuman bagi perbuatan yang jahat. Tetapi, "membatalkan" karma buruk oleh karma baik bebas tidak seolah-olah menjadi satu cadangan yang praktikal, walaupun ia mungkin mempunyai kaitan yang pasti dalam "mengurangkan" beban daripada karmas jahat. Melakukan "prayaschitta" (membuat beberapa menebus dengan melakukan perbuatan yang baik) umumnya kurang disyorkan oleh orang-orang kudus untuk mengurangkan kesan buruk prarabhdha.

Karma Dan Tugas:

Satu perkara yang perlu difahami dengan jelas dalam karma bahawa anda terikat oleh kesan karma hanya jika anda mempunyai motif lampiran / peribadi / keinginan belakang melakukan karma. Sebagai contoh, menembak anggota polis di rioters atas arahan pegawai membawa keluar sebagai tugasnya dan oleh itu dia tidak boleh memperoleh karma membunuh atau mencederakan beberapa yang rioters.

Anda tidak Tuntutan Untuk Menjadi Wasi Of Karma:

Andaikan anda membunuh orang yang telah melakukan kemudaratan kubur kepada anda pada masa lalu; Anda tidak boleh menuntut "Ia adalah karma prarabhdha yang bahawa dia terpaksa dibunuh oleh saya, saya tidak akan terakru dosa apa-apa kerana saya bertindak sebagai instrumen Tuhan menyempurnakannya Membunuh dia juga prarabhdha saya, saya tidak boleh membantu ". Ia mungkin benar bahawa mendapat dibunuh adalah parabhdha beliau, tetapi pembunuhan anda dia adalah jelas suatu perbuatan Karma Akamya anda, anda telah mempunyai motif, dendam dalam membunuhnya dan anda terpaksa menghadapi akibat. Manusia biasa tidak boleh mengambil alih peranan Tuhan dan justifikasi tuntutan dengan lopsidedly mentafsirkan undang-undang Karma.

Tahu Perbezaan Kartha "Dan" Bhogtha "

Apabila anda menikmati atau menderita sebagai akibat karmas lalu anda, anda adalah "boghtha" - experiencer itu. Apabila anda melakukan karma, anda adalah seorang "kartha" - pelakunya. Anda tidak mempunyai kebebasan pilihan sebagai Bhogtha - anda telah dapat mengalami kesan anda karmas masa lalu (kepada apa yang pernah ijazah Tuhan

proffers kepada anda). Tetapi anda tidak, ijazah adil, mempunyai kebebasan untuk memilih sebagai Kartha - pelaku. Jika anda mempunyai lampu sumbu, anda boleh menggunakan cahaya untuk membaca kitab dan mendapat kesedaran atau anda boleh gunakan untuk membakar dalam kitab. Ini adalah kebebasan tindakan yang disediakan untuk anda.

Mengenai kehendak bebas, Sri Ramakrishna mengatakan bahawa selagi seseorang mempunyai idea yang baik dan buruk, yang bertindak kehendak bebas (untuk memilih antara kedua-dua) juga akan berada di sana; untuk yang telah menyerahkan dirinya sepenuhnya kepada Allah, tidak ada persoalan kewujudan kehendak yang bebas; untuknya, semuanya adalah kehendak Tuhan. Karma Yoga:

Selagi seseorang mempunyai keinginan, cita-cita dan motif dan melakukan tindakan kekenyangan mereka, kitaran karma tidak akan mendapat putus. Manusia akan perlu terus mengambil kelahiran lebih kelahiran untuk menikmati kesan baik karma baik dan kesan yang buruk dari karma buruk. Hindu mengatakan bahawa kelahiran manusia tidak bertujuan untuk menjadi sia-sia selama-lamanya dalam kitaran ini seolah-olah tidak pernah berakhir. Ia hanya mainan ilahi Maya yang menyimpan deluding lelaki ke dalam keseronokan seeking-berahi, intelektual dan keegoan, dan dengan itu menundukkan mereka ke dalam kitaran terkira kelahiran dan kematian.

Tetapi pada masa sebahagian daripada mereka yang bangun untuk putus asa berjalan ini gila sekitar berpaling kepada kerohanian benar untuk mencari penyelesaian. Agama Hindu mengatakan bahawa ia adalah lampiran anda untuk buah-buahan tindakan yang mengikat anda dengan karma. Jika anda boleh melakukan kerja dengan detasmen ke arah

buah-buahan, jika anda menyerahkan semua buah-buahan tindakan kepada Tuhan, kemudian anda tidak terikat dengan akibat Karma. Ini adalah rahsia mencapai kemerdekaan dan ini dikenali sebagai Karma Yoga - doktrin yang dihuraikan oleh Sri Krishna di Bhagavat Gita Kitab Suci.