P. 1
B1D1E1

B1D1E1

|Views: 3,377|Likes:
Dipublikasikan oleh Era Shaza

More info:

Published by: Era Shaza on May 24, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012

B1D1E1 NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN

Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1
Nama : Kelas : Tarikh :

Jawab soalan-soalan yang berikut.

Alam semesta dicipta oleh

1. Nyatakan LIMA ciptaan Tuhan. a) ______________________________________________________________ b) ______________________________________________________________ c) ______________________________________________________________ d) ______________________________________________________________ e) ______________________________________________________________

KEPUTUSAN:
Page 1

a. _____________________________________________________________________ 3. Nyatakan perbezaan antara manusia dengan haiwan. _____________________________________________________________________ c. _____________________________________________________________________ c. ____________________________________________________________________ b.PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 B2D1E1 NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : 1. _____________________________________________________________________ 2. a. ________________________________________________________________________ KEPUTUSAN: Page 2 . Nyatakan keunikan alam semesta ciptaan Tuhan. Nyatakan keistimewaan yang ada pada manusia. ____________________________________________________________________ b.

tumbuhan. e) Membuang sampah ke dalam sungai. d) Manusia dijadikan Tuhan untuk menjaga keunikan alam sekitar. Pernyataan a) Menjaga alam sekitar b) Membunuh binatang sesuka hati c) Alam dianugerahkan kepada manusia untuk dikongsi bersama dengan haiwan dan tumbuh.PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 B3D1E1 NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : Tandakan (/) bagi pernyataan yang benar dan (x) bagi pernyataan yang salah. Benar/Salah Page 3 .

. 4. Saya memaafkan kesalahan yang dilakukan oleh adik beradik yang lebih muda. 3. Ibu bapa boleh memastikan anak-anak mengekalkan tradisi kekeluargaan dengan cara menghukum mereka jika mereka tidak mengikut pantang larang kekeluargaan. Saya menyanyikan lagu ‘selamat hari jadi’ kepada bapa sempena hari jadinya. Sebagai anak. saya selalu memberi layanan yang sopan kepada anggota keluarga yang lebih tua daripada saya. 7. Setiap kali mengunjungi ibu bapanya.PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 KEPUTUSAN : B4D15E1 NILAI : MENGEKALKAN TRADISI KEKELUARGAAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : Tandakan (/) pada pilihan jawapan anda. Encik Meng menjemput kumpulan penari tarian naga untuk mengadakan persembahan pada hari pembukaan kedai barunya kerana keluarganya mempercayai ia akan membawa tuah. L BUTIRAN Pak Long sentiasa mengingatkan anakanaknya supaya mempraktikkan adapt resam dalam keluarga mereka. Mei Kuan akan menghulurkan segelas Page 4 YA TIDA K ALASAN 2. Saya menerima adat dan kepercayaan yang diwarisi turun temurun dalam keluarga. 5. 8. 6. BI 1.

saya membawa buah tangan untuk mereka. M Z R 3. E G R N S T 2. Semasa menziarahi sanak saudara. Semasa ______________ sanak saudara. saya akan memastikan saya dan keluarga akan sampai awal dan turut _________________ ahli keluarga yang lain membuat persiapan untuk majlis tersebut. T R D 4. Kita sebagai generasi muda perlulah meneruskan amalan ______________ keluarga agar tidak hilang ditelan zaman. Semasa sanak saudara mengadakan majlis perkahwinan.PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 teh kepada mereka. Saya akan ________________ dan ______________ rakan sekiranya mereka bercakap kasar dengan orang yang lebih tua. B P K N 5. E B T Page 5 . Keputusan : B4D15E1 NILAI : MENGEKALKAN TRADISI KEKELUARGAAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : Lengkapkan petak-petak di bawah berdasarkan pernyataan-pernyataan yang diberi. saya suka __________________ sopan supaya tidak menjatuhkan maruah keluarga. 1.

PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 Keputusan : B6D15E1 NILAI : MENGEKALKAN TRADISI KEKELUARGAAN Nama : Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Kelas : Tarikh : REKOD PEMERHATIAN Tarikh Masa Lokasi Catatan Guru DIPANTAU OLEH: (GURU M/P) DISAHKAN OLEH: Page 6 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->