Anda di halaman 1dari 8

Diesel Fuel Injection Pump

Pam yang dipacu oleh enjin-membekalkan bahan api pada tekanan tinggi untuk suntikan enjin salingan, di mana ia pengabusan dan menyalakan kerana ia meninggalkan muncung suntikan. Pam adalah sebagai ganti karburator konvensional. Bekalan bahan api dikawal oleh injap pendikit bersempena dengan kawalan rangsangan. Pam suntikan merupakan peranti bahawa pam bahan bakar ke dalam silinder enjin diesel. Secara tradisinya, pam didorong tidak langsung dari crankshaft oleh gear, rantai atau tali pinggang bergigi (sering tali pinggang masa) yang juga memandu camshaft. Ia berputar pada kelajuan 1/2 aci engkol enjin empat lejang konvensional. Masa adalah sedemikian bahawa bahan api disuntik dengan sedikit saja sebelum pusat atas mati lejang mampatan bahawa silinder. Ia juga biasa untuk tali pinggang pam pada enjin petrol yang dipacu secara langsung dari camshaft.Dalam sesetengah sistem tekanan suntikan boleh menjadi setinggi 200 Mpa. Kerana keperluan untuk suntikan positif ke dalam persekitaran yang sangat tinggi tekanan, pam membangunkan tekanan biasanya besar 15.000 psi (100 MPa) atau lebih pada sistem yang baru. Ini adalah alasan yang baik untuk mengambil berhatihati apabila bekerja pada sistem diesel; melarikan diri bahan api pada tekanan seperti ini boleh dengan mudah menembusi kulit dan pakaian, dan akan disuntik ke dalam tisu badan dengan kesan-kesan perubatan serius cukup untuk menjamin amputasi. Pam awal diesel menggunakan susunatur dalam talian dengan siri silinder suntikan sesondol yang dikendalikan dalam satu barisan, bukan seperti enjin inline kecil. Omboh mempunyai isipadu strok malar, dan jumlah suntikan (iaitu, pendikitan) dikawal oleh berputar silinder terhadap pelabuhan cut-off yang sejajar dengan slot heliks dalam silinder. Apabila semua silinder diputarkan pada sekali, mereka serentak mengubah jumlah suntikan mereka untuk menghasilkan lebih atau kurang kuasa dari enjin. Pam inline masih mendapati memihak pada enjin berbilang silinder yang besar seperti yang di atas trak, loji pembinaan, enjin statik dan kenderaan pertanian.

Pam suntikan diesel pengedar Untuk digunakan pada kereta dan trak ringan, pam putar atau pengedar pam telah dibangunkan. Ia menggunakan silinder suntikan tunggal yang dihalau dari plat cam paksi, yang menyuntik ke dalam talian bahan api individu melalui injap pengedaran berputar. Kemudian jelmaan seperti pam VE Bosch mengubah masa suntikan dengan kelajuan engkol untuk membenarkan kuasa yang lebih besar di kelajuan engkol tinggi, dan lancar, berjalan lebih menjimatkan di revs perlahan. Beberapa varian VE mempunyai satu sistem yang berasaskan tekanan yang membolehkan kelantangan suntikan untuk meningkatkan lebih daripada biasa bagi membolehkan enjin dilengkapi dengan turbocharger atau pengecas lampau untuk membangunkan lebih banyak kuasa di bawah syarat-syarat rangsangan. Inline diesel pemeteran pam

Semua pam suntikan menggabungkan gabenor untuk memotong bekalan bahan api jika kelajuan engkol membahayakan enjin - berat bahagian yang bergerak enjin diesel tidak bertolak ansur overspeeding baik, dan kerosakan bencana boleh berlaku jika mereka terlebih-revved.

Pam mekanikal secara beransur-ansur secara berperingkat-peringkat untuk mematuhi arahan pelepasan antarabangsa, dan untuk meningkatkan prestasi dan ekonomi. Alternatif termasuk sistem diesel rel sepunya dan elektronik sistem unit suntikan langsung. Ini membolehkan untuk tekanan yang lebih tinggi untuk dibangunkan, dan untuk kawalan lebih halus banyak jumlah suntikan berbanding dengan sistem mekanikal.

Cara Kerja Suntikan Bahan Api Diesel

Gas tipikal penyuntik akan menggunakan solenoid untuk bergerak vavle engsel untuk membolehkan tekanan bahan api yang agak rendah untuk mengalir masa lalu, yang menjadi suntikan "kon". Tekanan suntikan Bahan Api tipikal Multi-Port adalah 45-80PSI. Tekanan suntikan Badan pendikit biasanya 10-20PSI.

Sistem suntikan diesel klasik biologi dan agak berlainan.

"Pengedar gaya" atau "dalam baris-gaya" pam suntikan mengambil bahan api, sama ada dengan bantuan pam bekalan (dipanggil pam lif) atau sekali-sekala mereka telah dibina di pam lif. Tekanan pam suntikan pam pam lif biasanya 4-10PSI. Bahagian dalam pam suntikan, bahan api bertekanan 2000-6000PSI biasanya. Dalam sistem suntikan klasik, bahan api bertekanan ini akan mengalir melalui tiubtekanan suntikan yang tinggi daripada pam suntikan kepada injector. Injector mempunyai detents dalaman dan mekanisme spring yang ditubuhkan untuk membolehkan mereka "pop" atau terbuka pada tekanan tertentu. Ini gaya penyuntik mempunyai SIFAR bantuan elektronik. Apabila tekanan dibina dengan titik "pop", ia disuntik ke dalam sama ada pra-ruang (Suntikan Langsung) atau terus ke dalam mangkuk di omboh (Suntikan Langsung) dan kekal terbuka sehingga tekanan dalam tiub berdarah turun ke bawah " pop "titik di mana engsel ditutup sekali lagi.

Terdapat kaedah lain suntikan dalam enjin diesel, yang mana yang juga tanpa bantuan oleh elektronik menggunakan pam suntikan pusat yang memberi tekanan semua injector kepada kira-kira 20-35000 PSI. Lobus yang berdedikasi pada camshaft (sekali-sekala camshaft berdedikasi seluruh) kemudian Wil menggerakkan penyuntik. Enjin diesel tugas berat banyak menggunakan sistem ini, dan TDI VW Pumpe-Duse menggunakan variasi sistem ini.

Kemudian kita mencapai ke setup elektronik dibantu. Salah satu yang penyuntik HEUI-Atau, Unit Hidraulik Elektronik. Powerstroke 7.3L adalah enjin yang paling ketara untuk menggunakan kaedah ini. Saya tidak 100% teori HEUI, tetapi saya akan melakukan yang terbaik.

Dalam hal ini, bahan api dibekalkan melalui rel injector pada tekanan yang agak rendah (45-75PSI biasanya) dan tekanan minyak yang tinggi (600-3500PSI, enjin beban pembolehubah) dibekalkan melalui rel yang berasingan ke pelabuhan lain di injector. Apabila injector telah memberi isyarat kepada menghidupkan, aliran minyak

tekanan tinggi di atas omboh "pengamat" dan bahan api yang mengalir di bawah. Off, dan bahan api itu dibenarkan untuk mengalir keluar muncung. Perbezaan dalam saiz omboh dalam sentuhan dengan minyak dan hubungan dengan bahan api menyebabkan daya darab, di mana bahan api yang keluar muncung kira-kira 2030,000 PSI.

Satu ciri penting penyuntik HEUI adalah bahawa ia adalah beberapa kali lebih besar daripada mana-mana reka bentuk suntikan diesel yang lain. Selain itu yang paling terkini untuk familiy adalah sistem suntikan Rail Bersama. Sekali lagi, pam pusat memberi tekanan rel bahan api kepada kira-kira 30.000 PSI. Terdapat 2 jenis suntikan yang digunakan dalam persediaan ini. Sama ada A) pemancit solenoid. Sangat burlier serupa prinsip suntikan gas, tetapi banyak, kerana kita berhadapan dengan puluhan ribu tekanan PSI, bukan berpuluh-puluh PSI. Atau B) penyuntik Piezoelektrik. Saya tidak cukup pasti bagaimana kerja injector Piezoelektrik, tetapi saya tahu bahawa mereka adalah yang paling cepat, paling tepat kawalan sistem untuk injector yang ada sekarang. Mereka membenarkan lebih baik untuk mengawal kitaran suntikan bahan api, membolehkan bahan api yang lebih tenang, lebih kuat, lebih cekap, dan lebih rendah enjin pelepasan.

Cara Kerja Common Rail Diesel Engine

Diesel enjin rel sepunya berbeza dari enigine diesel konvensional dalam beberapa aspek imporatant. Sebuah enjin diesel konvensional bekerja melalui sistem suntikan mekanikal, yang bergantung kepada pam suntikan diesel enigine untuk memberikan tekanan bahan api yang diperlukan, pada masa yang betul, suntikan diesel untuk membolehkan penyuntik untuk beroperasi. Setiap penyuntik individu pada enjin diesel konvensional mempunyai paip sendiri atau "rel" menyambungkan penyuntik untuk pam mekanikal, membenarkan penghantaran bahan api untuk penyuntik.

Rel biasa sistem suntikan diesel bekerja pada prinsip yang berbeza banyak. Dalam sistem ini kawalan mekanikal digantikan dengan kawalan elektronik untuk membolehkan pemeteran yang lebih tepat dan masa penyampaian bahan api ke dalam enjin, dan oleh itu pam suntikan adalah tidak lagi semata-mata bertanggungjawab untuk operasi sistem suntikan. Juga, individu landasan suntikan digantikan dengan 1 (atau 2) "rel sepunya" yang beroperasi di bawah tekanan yang tinggi yang berterusan. Tiada pam suntikan yang dikaitkan dengan sistem ini, lagi pam tekanan tinggi masih diperlukan untuk menyampaikan bahan api tekanan tinggi pada rel bersama.

Pam tekanan tinggi mampu menghasilkan (bergantung kepada sistem yang digunakan) kira-kira 29000 psi tekanan ke rel bersama. Pada masa yang betul suntikan elektronik dikendalikan dan bahan api disuntik ke dalam enjin membolehkan penyalaan berlaku. Masa dan kuantiti bahan api dikawal oleh sistem pengurusan enjin canggih yang mengumpulkan data mengenai keadaan enjin melalui koleksi sensor. Semua ini sensor mengukur parameter sistem yang berbeza untuk mengira bahan api yang betul untuk enjin pada bila-bila masa tertentu.

Suntikan bahan api terus rel sepunya merupakan varian Moden bagi sistem suntikan bahan api untuk Enjin petrol dan Enjin diesel.

Bagi Enjin diesel, ia akan mempamerkan rel bahan api bertekanan tinggi (lebih 1000 bar/15, 000 psi) bagi menyuap injap-injap solenoid, Jika website ini dengan PAM bahan api bertekanan Pamah yang menyuap pemancit unit. Sistem rel sepunya diesel Generasi ketiga Kini akan mempamerkan pemancit piezoelektrik bagi kejituan yang lebih tinggi, dengan tekanan bahan api sehingga 1800 bar/26, 000 psi. Bagi Enjin petrol, ia digunakan dalam teknologi Enjin suntikan terus petrol.

Prinsip operasi Injap solenoid atau piezoelektrik Menghasilkan kawalan elektronik yang lebih Tepat terhadap pemasaan suntikan bahan api, kuantiti serta tekanan tinggi bagi pengatoman bahan api yang lebih baik. Bagi mengurangkan bunyi bising Enjin, unit kawalan elektronik Enjin Boleh menyuntik Sejumlah kecil diesel Betul-Betul SEBELUM suntikan utama (suntikan "Pemandu"), sekaligus mengurangkan Fasa letupan dan gegaran yang terhasil, di bersebelahan mengoptimumkan pemasaan suntikan dan kuantiti bagi berbilang Variasi kualiti bahan api , penghidupan Semasa sejuk, dsb. Sesetengah sistem rel sepunya yang Bupati melakukan sehingga lima suntikan bagi setiap lejang.

Enjin rel sepunya perlukan masa pemanasan yang sangat Singkat (<1) atau tiada langsung serta Menghasilkan kurang bunyi bising dan asap ekzos Berbahaya berbanding sistem lama.

Dalam Sejarah, Enjin diesel telah menggunakan pelbagai bentuk suntikan bahan api. Dua jenis yang paling Lazim ialah sistem suntikan unit serta sistem PAM pengagih / dalam Talian. Sementara kedua-dua sistem lama ini mampu Menghasilkan kawalan kuantiti bahan api serta pemasaan suntikan yang Tepat, ia masih terhad kepada beberapa faktor berikut: Kedua-duanya digerakkan oleh sesondol serta berkadaran dengan kelajuan Enjin. Ia bermaksud tekanan suntikan tertinggi hanya Boleh dicapai pada kelajuan Enjin tertinggi dan sebaliknya. Perhubungan ini benar kepada semua jenis PAM, termasuklah yang kandungannya pada sistem rel sepunya; dengan sistem unit atau pengagih pula, tekanan suntikan terikat kepada tekanan segera bagi satu tindakan pengepaman tanpa pengumpul, sekaligus menjadikan Perhubungan Antara tekanan dan kelajuan Enjin lebih ketara dan Ralat. Kedua-duanya terhad kepada BILANGAN serta pemasaan suntikan yang Boleh dilakukan setiap kali pembakaran berlembutlah. Faizal sistem berbilang suntikan Boleh digunakan pada kedua-dua sistem lama ini, ia lebih sukar dan lebih mahal untuk dicapai.

Dalam sistem rel sepunya, satu PAM bertekanan tinggi menyimpan sebahagian bahan api bertekanan tinggi - sehingga melebihi 2.000 bar (29,000 psi). Istilah "rel sepunya" merujuk kepada Prinsip pengendalian sistem ini yang mana bahan api pemancit dibekalkan oleh satu rel bahan api sepunya yang bertindak sebagai pengumpul tekanan di mana bahan api disimpan pada tekanan tinggi. Pengumpul ini membekalkan bahan api bertekanan tinggi kepada berbilang pemancit bahan api. Ia mempermudahkan fungsi PAM bertekanan tinggi yang mana ia hanya perlu mengekalkan tekanan yang dikehendaki (sama ada secara mekanikal ataupun elektronik). Pemancit bahan api lazimnya dikawal oleh ECU. Apabila pemancit bahan api diaktifkan secara Bursa Buruh Elektronik, satu injap hidraulik Terbuka dan bahan api disemburkan ke dalam silinder pada tekanan yang dikehendaki. Memandangkan tenaga tekanan bahan api disimpan pada Jarak jauh serta pemancit pula dikawal secara Bursa Buruh Elektronik, tekanan suntikan pada awal dan akhir suntikan adalah menghampiri tekanan pada pengumpul (rel), sekaligus Menghasilkan suntikan bahan api yang sekata. Jila pengumpul, PAM dan sistem perpaipan dilakukan dengan More, Bab Kadar Ukuran tekanan suntikan dan akan menjadi sama Semasa berbilang suntikan.

Lampiran

Anda mungkin juga menyukai