NAMA : ____________________________________ NO.KP :___________________________ KUIZ ICT SILA JAWAB SEMUA SOALAN ( MASA : 30 minit ) 1.

Apakah komponen di atas? A. B. C. D. Tetikus Monitor Papan Kekunci Pendrive

2.

Apakah fungsi komponen di atas? A. B. C. D. Untuk memaparkan gambar Untuk menyimpan data Untuk bermain game Untuk menggerakkan kursor di layar monitor

3. LCD Monitor Printer Tetikus Papan kekunci 4. Nyatakan nama dan peranan komponen di atas. C. _______________________________________________________________ . Apakah nama bagi perkakasan ini? A. D. B.

C. A. Apakah nama dan fungsi komponen di atas? A. Untuk memainkan CD Untuk memainkan disket Sebagai tempat menyimpan CD Untuk berkaraoke 7. D. Printer. untuk mencetak maklumat dari computer. untuk menyimpan data. Monitor. 6. Sila pilih 3 jawapan yang sepadan dengan maksudnya. Thumbdrive/USB. Pembesar suara. C. B. B. D. untuk mengeluarkan bunyi.untuk memaparkan output. Floppy disk – cakeraliut/disket USB – Universal Serial Bus Mouse – Papankekunci RAM – Read Accesss Memory .5.

Sila pilih 3 jawapan yang betul. Senaraikan 5 komponen komputer yang anda tahu. ______________________ 4.5 Giga Byte 4 Giga Byte 2 Giga Byte 9. Nyatakan 2 fungsi komputer yang seringkali anda gunakan. ______________________ 5. ______________________ . ______________________ 2. ______________________ 3. _____________________________________ 2. Apakah size USB Flassh Drive/Pendrive yang ada di pasaran sekarang? 512 Mega Byte 1. 1.8. _____________________________________ 10. 1.