Anda di halaman 1dari 3

Bentuk salah faham

-Sebahagian orientalis barat menganggap islam sebagai fahaman atau ideologi semata-mata.pendapat ini salah kerana islam merupakan ad-din atau agama yg syumul,yang sesuai sepanjang zaman. -sebahagian dari mereka juga menganggap islam adalah jelmaan semula agama kristian versi nabi muhammad s.a.w.oleh itu, ada yang menggelar umat slam sebagai muhammadisme. -orang bukan islam juga berpendapat islam sebagai agama yang kolot kerana terlalu banyak peraturan yang dikenakan dalam kehidupan seharian.sedagkan semua syariat yang ditetapkan itu adalahcara

hidup yang selamat dan merangkumi kehidupan manusia seharian. Begitulah Islam akan sentiasa
dibenci. Inilah sunnah Islam. Tidak hairanlah jika golongan yang tidak meredhai Islam ini sentiasa menganjur serta melaksanakan pelbagai aktiviti yang boleh melalai, melekakan dan merosakkan iman serta akidah umat Islam. Mereka akan melakukan apa sahaja gangguan, sekatan, tuduhan, ancaman dan kekacauan semata-mata untuk memastikan supaya ada di kalangan umat Islam yang keliru, terpesong, menyeleweng, ragu-ragu dan tidak yakin dengan keupayaan Islam dalam menyelesaikan kemelut kehidupan umat manusia.

Jenis salah faham

Antara perkara yang disalah fahamkan mengenai islam adalah; Sistem perundangan islam -sistem perundangan islam dikatakan seagai zalim dan kejam malah tidak mengikut zaman.mereka menganggap system perundangan islam iaitu Hudud merupakan perundangan lapok. Kita selalu disogok dengan cerita potong tangan, sebat 100 kali, rejam yang menyebabkan orang Islam sendiri menjadi takut jika dilaksanakan. Mereka menganggap perundangan Islam tidak sesuai dilaksanakan pada zaman sekarang, dan salah satu alasan yang biasa kedengaran, perundangan Islam ini kejam! Hokum hudud digunakan untuk menghadapi beberapajeniskes sahaja.antaraya mencuri, berzina, murtad, minum arak dan judi.

Wanita dipinggirkan

Ramai yang melihat bahawa islam melarang wanita dari melakukan apa yang dilakukan oleh orang lain.misalnya, tidak boleh menyanyi, tidak boleh membuka aurat. Terdapat juga yang berpendapat wanita islam sebenarnya ditindas da menjadi hamba. sebenarnya wanita tidak ditindas, malah diberi peluang untuk melakukan apa saja selagi tidak melanggar syarak. Wanita juga sebenarnya dijaga kehormatannya. Oleh itu mereka tidak dibenarkan sesuka hati melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan mereka diganggu oleh lelaki.

Jihad Selepas tragedi 11 september 2001, fenomena islamophobia mula menular.barat dengan bantuan yahudi cuba membuktikan bahawa umat islam adalah terrorist. Jihad yang sebenar ialah peperangan menentang musuh demimenegakkan ad-din dengan senjata.islam tidak memerangigolongan kafir degan sengaja kecuali dgn sebab2 yang kukuh. Bagi kafir yang tidak memerangi islam pula,mereka tidak boleh diancam.antara dalilnya ialah; danperangilah di jalan allah swt orang-orang yang memerangi kamu,dan janganlahkamu melampauibatas,sesungguhnya allah swt tidak suka orang yang melampaui batas.(al baqarah,190)

Bentuk salah faham semasa

Fundamentalis Istilah ini digunakan untuk menggambarkn islam sebagai agama yang ketinggalan dan tidak secocok dengan dunia moden kerana tidak berunsur toleransi.di sudut yang lain, istilah tersebut menggambrkan perspektif barat yang menganggap setiap perkara fundamentaisme tidak bersikap terbuka

Ekstrimisme Istilah ini pula digunkan untuk mengandaikan bahawa wujud golongan ekstrim atau pelampau adalah golongan yang mempunyai latar belakang islam.ekstrimisme dipercayai digunakan apabila wujud anti-barat dalam kalangan sebahagian umat islam yang tidak senang hati terhadap kehadiran barat dalamurusan Negara islam.

Terorisme Istilah ini digunakan apabila terdapatkes orang islam meletupkan dirinya di tempat awam bersama bom.terorismemuladigunakan pada insiden pertama yang melibatkan pengebom arab palestin yang berani mati menentang Israel.seterusnya digunakan dengan meluas selepas insiden pengeboman bali dan tragedy 11september 2001.sebenarnya islam merupakan agama yang harmoni dan tidak sesekali membenarkan umatnya melakukan hal seperti ini.