NAMA AHLI KUMPULAN : NOOR AFIDA BT MOHD FUDA SITI AMINAH ZAHIRAH BT HJ AHMAD @ HJ ABDULLAH

NAMA PENSYARAH

:PUAN MAHANI

APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ADAB DAN AKHLAK ISLAMIAH

::RPH Pendidikan Islam Tahun 6::          Mata Pelajaran : Pendidikan Islam Tahun : 6 Bilangan Murid : 35 orang Umur : 12 Tahun Tarikh : 29/5/2012 Masa : 60 minit Tajuk : Adab dan Akhlak Islamiyah Sub Tajuk : Adab Rehlah Kaedah : Penerangan. sumbangsaran . soal jawab.

 a) Menyebut konsep rehlah dengan betul  b) Murid dapat menyebut pekara yang perlu dihindari ketika berehlah  c) Menyatakan adab-adab berehlah .Hasil Pembelajaran  Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran pelajar akan dapat .

 Penerapan Nilai:  Pelajar telah mengetahui tentang pentingnya kebersihan dalam Islam dan pentingnya menjaga alam sekitar  Penerapan Nilai :  Bersyukur. Amanah dan Cintakan Alam Sekitar  Sumber P&P :  Gambar. Bersih. Keratan Akhbar dan LCD .

Langkah-langkah perkembangan pengajaran dan pembelajaran Langkah/Masa Set Induksi (5minit) Isi Kandungan Menunujukkan gambar kawasan rehlah seperti di tepi pantai dan kawasan air terjun yang dicemari oleh sampah sarap. Aktiviti P&P 1) Murid diminta merenung gambar yang ditayangkan. 2) Murid diminta menyatakan apa yang terdapat dalam gambar yang ditayangkan 3) Guru mengaitkan dengan tajuk hari ini Catatan Kemahiran berfikir: Reflektif Teknik: Sumbangsaran BBM: Gambar .

Dan juga berkongsi pengalaman ketika berada di tempat rehlah seperti kebersihan tempat.Langkah/masa Langkah 1 (10 minit) Isi kandungan Definisi Rehlah Aktiviti P&P 1) Guru menerangkan konsep rehlah dan berkongsi pengalaman muridmurid ketika berehlah. keadaan persekitaran dan tumbuh-tumbuhan. Catatan Teknik: Soal Jawab BBM: LCD . Murid melihat tayangan Video berkaitan tempat-tempat yang sesuai untuk berehlah 2)Murid menyenaraikan Tempat-tempat rehlah yang mereka ketahui.

.W. 2) Guru menerapkan nilai mengagungkan kebesaran dan keajaiban ciptaan Allah S.pakaian yang sopan dan menutup aurat iv. tempat yang sesuai dan selamat iii.T disamping cintakan Alam Sekitar.Langkah /masa Langkah 2 (10 minit) Isi kandungan Aktiviti P&P catatan Adab-adab rehlah 1) Murid-murid Teknik: menyenaraikan adab-adab penerangan rehlah seperti i.menjaga keselamatan dan perilaku ketika berehlah seperti tidak membuang sampah merata-rata dan mematahkan tumbuhtumbuhan sesuka hati. niat yang baik ii.

Langkah/masa Langkah 3 (10 minit) Isi kandungan Aktiviti p&p catatan Pekara yang 1) Murid BBM: perlu dihindari dibahagikan Keratan Akhbar semasa berehlah kepada 6 kumpulan. Murid-murid diminta mengeluarkan isi daripada petikan tersebut. Setiap kumpulan diberikan satu petikan daripada keratan akhbar berkaitan dengan gejala kurang sihat masyarakat ketika berehlah. .

W. mendapat keredhaan Allah S.Langkah/masa Langkah 4 (10 minit) Isi kandungan Hikmah Aktiviti P&P 1) Guru dan murid berbincang mengenai hikmah beradab ketika berehah seperti i.T ii. Keselamatan terpelihara iii. dapat mengambil iktibar .

murid menyenaraikan bahan-bahan yang boleh dikitar semula.Langkah/masa Isi kandungan Aktiviti P&P Langkah 5 (10 minit) Penilaian Guru memberi lembaran kerja kepada murid. Murid diberikan gambar kawasan pantai yang dipenuhi sampah-sarap murid diminta menyenaraikan akibat tidak menjaga adab ketika berehlah ii.i. .

.Langkah/masa Isi kandungan Aktiviti P&P Catatan Penutup (5minit) Rumusan dan Refleksi * Islam menitik beratkan aspek kebersihan * Kebersihan di tempat rehlah sangat penting demi menjaga alam sekitar daripada tercemar dan menjaga ekosistem. * Menjaga adab-adab berehlah dapat Guru membuat Nilai: kesimpulan Kesedaran bahawa Islam kendiri menekankan soal kebersihan dan hubungkait kepentingan alam sekitar dalam kitaran hidup manusia.