NAMA AHLI KUMPULAN : NOOR AFIDA BT MOHD FUDA SITI AMINAH ZAHIRAH BT HJ AHMAD @ HJ ABDULLAH

NAMA PENSYARAH

:PUAN MAHANI

APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ADAB DAN AKHLAK ISLAMIAH

::RPH Pendidikan Islam Tahun 6::          Mata Pelajaran : Pendidikan Islam Tahun : 6 Bilangan Murid : 35 orang Umur : 12 Tahun Tarikh : 29/5/2012 Masa : 60 minit Tajuk : Adab dan Akhlak Islamiyah Sub Tajuk : Adab Rehlah Kaedah : Penerangan. soal jawab. sumbangsaran .

 a) Menyebut konsep rehlah dengan betul  b) Murid dapat menyebut pekara yang perlu dihindari ketika berehlah  c) Menyatakan adab-adab berehlah .Hasil Pembelajaran  Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran pelajar akan dapat .

 Penerapan Nilai:  Pelajar telah mengetahui tentang pentingnya kebersihan dalam Islam dan pentingnya menjaga alam sekitar  Penerapan Nilai :  Bersyukur. Bersih. Amanah dan Cintakan Alam Sekitar  Sumber P&P :  Gambar. Keratan Akhbar dan LCD .

Langkah-langkah perkembangan pengajaran dan pembelajaran Langkah/Masa Set Induksi (5minit) Isi Kandungan Menunujukkan gambar kawasan rehlah seperti di tepi pantai dan kawasan air terjun yang dicemari oleh sampah sarap. 2) Murid diminta menyatakan apa yang terdapat dalam gambar yang ditayangkan 3) Guru mengaitkan dengan tajuk hari ini Catatan Kemahiran berfikir: Reflektif Teknik: Sumbangsaran BBM: Gambar . Aktiviti P&P 1) Murid diminta merenung gambar yang ditayangkan.

Dan juga berkongsi pengalaman ketika berada di tempat rehlah seperti kebersihan tempat. Murid melihat tayangan Video berkaitan tempat-tempat yang sesuai untuk berehlah 2)Murid menyenaraikan Tempat-tempat rehlah yang mereka ketahui.Langkah/masa Langkah 1 (10 minit) Isi kandungan Definisi Rehlah Aktiviti P&P 1) Guru menerangkan konsep rehlah dan berkongsi pengalaman muridmurid ketika berehlah. keadaan persekitaran dan tumbuh-tumbuhan. Catatan Teknik: Soal Jawab BBM: LCD .

Langkah /masa Langkah 2 (10 minit) Isi kandungan Aktiviti P&P catatan Adab-adab rehlah 1) Murid-murid Teknik: menyenaraikan adab-adab penerangan rehlah seperti i. 2) Guru menerapkan nilai mengagungkan kebesaran dan keajaiban ciptaan Allah S. tempat yang sesuai dan selamat iii.W. .menjaga keselamatan dan perilaku ketika berehlah seperti tidak membuang sampah merata-rata dan mematahkan tumbuhtumbuhan sesuka hati.T disamping cintakan Alam Sekitar.pakaian yang sopan dan menutup aurat iv. niat yang baik ii.

Setiap kumpulan diberikan satu petikan daripada keratan akhbar berkaitan dengan gejala kurang sihat masyarakat ketika berehlah. . Murid-murid diminta mengeluarkan isi daripada petikan tersebut.Langkah/masa Langkah 3 (10 minit) Isi kandungan Aktiviti p&p catatan Pekara yang 1) Murid BBM: perlu dihindari dibahagikan Keratan Akhbar semasa berehlah kepada 6 kumpulan.

Langkah/masa Langkah 4 (10 minit) Isi kandungan Hikmah Aktiviti P&P 1) Guru dan murid berbincang mengenai hikmah beradab ketika berehah seperti i.T ii. dapat mengambil iktibar . Keselamatan terpelihara iii. mendapat keredhaan Allah S.W.

Langkah/masa Isi kandungan Aktiviti P&P Langkah 5 (10 minit) Penilaian Guru memberi lembaran kerja kepada murid.i. Murid diberikan gambar kawasan pantai yang dipenuhi sampah-sarap murid diminta menyenaraikan akibat tidak menjaga adab ketika berehlah ii. . murid menyenaraikan bahan-bahan yang boleh dikitar semula.

. * Menjaga adab-adab berehlah dapat Guru membuat Nilai: kesimpulan Kesedaran bahawa Islam kendiri menekankan soal kebersihan dan hubungkait kepentingan alam sekitar dalam kitaran hidup manusia.Langkah/masa Isi kandungan Aktiviti P&P Catatan Penutup (5minit) Rumusan dan Refleksi * Islam menitik beratkan aspek kebersihan * Kebersihan di tempat rehlah sangat penting demi menjaga alam sekitar daripada tercemar dan menjaga ekosistem.