P. 1
Aplikasi Kaedah Pengajaran Dan Pembelajaran

Aplikasi Kaedah Pengajaran Dan Pembelajaran

|Views: 160|Likes:
Dipublikasikan oleh Zahirah Hj Ahmad

More info:

Published by: Zahirah Hj Ahmad on May 30, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2013

pdf

text

original

NAMA AHLI KUMPULAN : NOOR AFIDA BT MOHD FUDA SITI AMINAH ZAHIRAH BT HJ AHMAD @ HJ ABDULLAH

NAMA PENSYARAH

:PUAN MAHANI

APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ADAB DAN AKHLAK ISLAMIAH

sumbangsaran . soal jawab.::RPH Pendidikan Islam Tahun 6::          Mata Pelajaran : Pendidikan Islam Tahun : 6 Bilangan Murid : 35 orang Umur : 12 Tahun Tarikh : 29/5/2012 Masa : 60 minit Tajuk : Adab dan Akhlak Islamiyah Sub Tajuk : Adab Rehlah Kaedah : Penerangan.

Hasil Pembelajaran  Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran pelajar akan dapat .  a) Menyebut konsep rehlah dengan betul  b) Murid dapat menyebut pekara yang perlu dihindari ketika berehlah  c) Menyatakan adab-adab berehlah .

Amanah dan Cintakan Alam Sekitar  Sumber P&P :  Gambar. Bersih. Penerapan Nilai:  Pelajar telah mengetahui tentang pentingnya kebersihan dalam Islam dan pentingnya menjaga alam sekitar  Penerapan Nilai :  Bersyukur. Keratan Akhbar dan LCD .

2) Murid diminta menyatakan apa yang terdapat dalam gambar yang ditayangkan 3) Guru mengaitkan dengan tajuk hari ini Catatan Kemahiran berfikir: Reflektif Teknik: Sumbangsaran BBM: Gambar . Aktiviti P&P 1) Murid diminta merenung gambar yang ditayangkan.Langkah-langkah perkembangan pengajaran dan pembelajaran Langkah/Masa Set Induksi (5minit) Isi Kandungan Menunujukkan gambar kawasan rehlah seperti di tepi pantai dan kawasan air terjun yang dicemari oleh sampah sarap.

keadaan persekitaran dan tumbuh-tumbuhan. Murid melihat tayangan Video berkaitan tempat-tempat yang sesuai untuk berehlah 2)Murid menyenaraikan Tempat-tempat rehlah yang mereka ketahui.Langkah/masa Langkah 1 (10 minit) Isi kandungan Definisi Rehlah Aktiviti P&P 1) Guru menerangkan konsep rehlah dan berkongsi pengalaman muridmurid ketika berehlah. Dan juga berkongsi pengalaman ketika berada di tempat rehlah seperti kebersihan tempat. Catatan Teknik: Soal Jawab BBM: LCD .

menjaga keselamatan dan perilaku ketika berehlah seperti tidak membuang sampah merata-rata dan mematahkan tumbuhtumbuhan sesuka hati.pakaian yang sopan dan menutup aurat iv. niat yang baik ii.Langkah /masa Langkah 2 (10 minit) Isi kandungan Aktiviti P&P catatan Adab-adab rehlah 1) Murid-murid Teknik: menyenaraikan adab-adab penerangan rehlah seperti i. tempat yang sesuai dan selamat iii.W.T disamping cintakan Alam Sekitar. 2) Guru menerapkan nilai mengagungkan kebesaran dan keajaiban ciptaan Allah S. .

.Langkah/masa Langkah 3 (10 minit) Isi kandungan Aktiviti p&p catatan Pekara yang 1) Murid BBM: perlu dihindari dibahagikan Keratan Akhbar semasa berehlah kepada 6 kumpulan. Murid-murid diminta mengeluarkan isi daripada petikan tersebut. Setiap kumpulan diberikan satu petikan daripada keratan akhbar berkaitan dengan gejala kurang sihat masyarakat ketika berehlah.

Langkah/masa Langkah 4 (10 minit) Isi kandungan Hikmah Aktiviti P&P 1) Guru dan murid berbincang mengenai hikmah beradab ketika berehah seperti i. mendapat keredhaan Allah S.W. dapat mengambil iktibar .T ii. Keselamatan terpelihara iii.

murid menyenaraikan bahan-bahan yang boleh dikitar semula. Murid diberikan gambar kawasan pantai yang dipenuhi sampah-sarap murid diminta menyenaraikan akibat tidak menjaga adab ketika berehlah ii.i. .Langkah/masa Isi kandungan Aktiviti P&P Langkah 5 (10 minit) Penilaian Guru memberi lembaran kerja kepada murid.

.Langkah/masa Isi kandungan Aktiviti P&P Catatan Penutup (5minit) Rumusan dan Refleksi * Islam menitik beratkan aspek kebersihan * Kebersihan di tempat rehlah sangat penting demi menjaga alam sekitar daripada tercemar dan menjaga ekosistem. * Menjaga adab-adab berehlah dapat Guru membuat Nilai: kesimpulan Kesedaran bahawa Islam kendiri menekankan soal kebersihan dan hubungkait kepentingan alam sekitar dalam kitaran hidup manusia.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->