Anda di halaman 1dari 4

SENARAI PERIBAHASA YANG TERDAPAT DI DALAM BUKU TEKS 1 HINGGA 3 BIL 1 2 3 4 PERUMPAMAAN/ PEPATAH Air beriak tanda tak

dalam Alang-alang berminyak biar licin MAKNA

TINGKATAN

Banyak bercakap tanda tiada berilmu. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung.

Alang-alang menyeluk pekasam, biar Kalau sudah terlanjur berbuat sesuatu, biarlah sampai ke pangkal lengan diperoleh hasil daripadanya. Ayam di kepuk mati kelaparan, itik Sangat menderita kesusahan meskipun bergaji di air mati kehausan besar (beristerikan atau bersuamikan orang kaya) atau hidup miskin di negara yang kaya dan makmur. Bagai air mencari jenisnya Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti; usaha dengan tidak mengenal jerih payah. Mati tanpa sakit.

6 7 8

Bagai ayam disambar helang

Bagai cendawan tumbuh selepas Terlalu banyak pada sesuatu masa. hujan Bagai cincin dengan permata Pasangan pengantin yang sepadan. Contoh ayat: Suami isteri itu sama cantik sama padan seperti cincin dengan permata. Bagai kerakap tumbuh di batu, hidup Hidup dalam kemelaratan. segan mati tidak mahu Kerakap sebangsa sirih tetapi tidak dimakan orang. Bagai layang-layang putus tali Bagai menatang minyak yang penuh Bagai minyak dengan air Bagai murai dicabut ekor Tiada berpedoman. @ sudah harapan,bergantung pada nasib sahaja. putus

10 11 12 13

Memelihara anak dengan penuh kasih sayang. Orang baik kalau duduk dengan orang jahat tidak akan menjadi jahat. Orang yang suka bercakap. Perempuan yang suka bercakap banyak. Contoh ayat: Suasana di dalam kelas 3P2 riuh oleh suara Nadiah yang becok bagai murai dicabut ekor. Amat cepat.

14

Bagai pucuk dilancarkan

15 16 17 18 19

Bagaimana acuan begitulah kuihnya; bagaimana contoh begitulah gubahannya Baik membawa resmi padi daripada resmi lalang Belayar sambil memapan, merapat sambil belayar Belum duduk sudah berlunjur

Perangai anak biasanya mengikut orang yang mengasuhnya. Tidak sombong; rendah diri. Sesekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. Belum memperoleh sesuatu yang dikehendaki, sudah bergirang hati atau gembira lebih dulu.

Berat mata memandang berat lagi Betapa berat kita melihat kesusahan yang bahu memikul dialami oleh seseorang, berat lagi penderitaan itu pada orang yang menanggungnya. Berjagung-jagung dahulu sementara Sementara menunggu apa yang baik, lakukan padi masak juga perkara-perkara yang berfaedah. Biar jatuh terletak, jangan jatuh Lebih baik menarik diri terlebih dahulu sebelum terhempas diberhentikan dengan tidak terhormat. Biar mati anak jangan mati adat Biar putih tulang jangan putih mata Carik-carik bulu ayam kelamaan bercantum juga , Adat yang tidak boleh dilanggar. Lebih baik mati daripada menanggung malu.

20 21 22 23 24

lama- Perselisihan faham antara saudara-mara dan adik-beradik tidak berpanjangan, akhirnya akan berbaik semula.

25 26 27 28

Diam-diam ubi berisi; diam-diam Orang berilmu yang berdiam diri lebih baik besi berkarat daripada orang diam tetapi tidak berilmu. Diibaratkan sebagai ditumpil, lemah dianduh condong Memberi pertolongan kepada orang-orang di dalam kesusahan.

Dimana ada kemahuan, disitu ada Seseorang yang bercita-cita tinggi akan berusaha jalan untuk mencapainya. Genggam bara api biar sampai jadi Membuat sesuatu pekerjaan yang susah, arang hendaklah sabar sehingga mencapai kejayaannya. Harimau mati meninggalkan belang; Orang baik meninggalkan nama baik, orang jahat manusia mati meninggalkan nama meninggalkan nama jahat. Setiap manusia akan dikenang kerana jasa dan budi yang telah dilakukan semasa hidupnya. Hendak belajar berenang dapatkan Hendak mengetahui sesuatu perkara bertanyalah itik, hendak belajar memanjat kepada orang yang mahir tentang sesuatu perkara

29

30

31 32

dapatkan tupai Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih Ibarat burung, mata terlepas badan terkurung

itu. Setiap yang berkemahuan, tentu ada jalan. Tidak ada kebebasan atau kemerdekaan. Contoh ayat: Rakyat di negara jajahan komunis itu ibarat burung,mata terlepas badan terkurung.

33 34

Jika ada kemenyan sebesar lutut pun, Kepandaian hendaklah diajarkan kepada orang jika tidak dibakar tidak akan berbau lain, kerana kalau disimpan akan hilang begitu sahaja. Kalau tak berada-ada tak akan Tentu ada sebab yang tersembunyi menyebabkan tempua bersarang rendah sesuatu hal terjadi @ Setiap kejadian meninggalkan kesan. Kalau tiada rotan akar pun berguna Kalau tidak dipecahkan manakan dapat sagunya Sesuatu perkara yang dihajatkan sekiranya tidak dapat diperolehi memadai dengan apa yang ada.

35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

ruyung Kita tidak akan mendapat hasil jika tidak berusaha.

Kalau tidak kerana angin tidak akan Kalau terjadi sesuatu hal tentu ada sebabpokok bergoyang sebabnya. Perempuan serasan, lelaki pemalu Sebagai gembala diberi keris Pegangan hidup yang tidak serupa. Orang yang mendapat sesuatu yang tidak berguna.

Sekali membuka pura, dua tiga Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud hilang berbayar tercapai. Semacam besar pacak daripada tiang Belanja lebih besar daripada pendapatan. Seperti air dalam dulang Seperti api di dalam sekam Seperti aur dengan tebing Negeri yang aman sentosa. Kejahatan yang dilakukan secara diam-diam atau tanpa disedari Dua orang yang berkawan rapat dan saling membantu Contoh ayat : Kita tidak boleh hidup menyendiri sebaliknya hiduplah seperti aur dengan tebing. Pekerjaan atau perkara yang sukar diselesaikan kerana sudah tersalah jalan. Tidak kekal

45 46 47

Seperti aur ditarik songsang Seperti embun dihujung rumput

Seperti harimau menyembunyikan Orang yang menyembunyikan kelebihannya.

48

kukunya Seperti hujan jatuh ke pasir

Nasihat yang tidak dihargai atau sesuatu pekerjaan yang sia-sia. Contoh ayat: Nasihat kaunselor kepada pelajar itu tidak ubah seperti hujan jatuh ke pasir kerana kedegilannya. Meletakkan faedah yang tinggi; menipu dengan cara lemah lembut. Selalu bergerak dengan cepat.

49 50 51

Seperti lintah menghisap darah Seperti lipas kudung

Ular menyusur akar tidak akan hilang Orang besar yang merendahkan diri tidak akan bisanya jatuh martabatnya. Contoh ayat : Sekalipun beliau bergaul dengan orang kebanyakan,namun hal itu bagai ular menyusur akal takkan hilang bisanya. Yang dikejar tak dikendong berciciran dapat yang Terlalu tamak untuk mencari keuntungan hingga menyebabkan kehilangan sesuatu yang sudah dimiliki.

52