Pusat Latihan Perindustrian Dan Pemulihan (PLPP

)

Pengenalan Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi adalah sebuah institusi di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat yang memberikan perkhidmatan kepada orang kurang upaya anggota (OKU) melalui latihan vokasional serta pemulihan perubatan.

Objektif

Memberikan perkhidmatan yang komprehensif kepada OKU anggota untuk mendapatkan latihan vokasional dan pemulihan perubatan. - Mengembalikan kemahiran yang telah hilang akibat kemalangan bagi meningkatkan kemampuan mereka bekerja dan berdikari. - Mengambil langkah awal untuk pemulihan bagi mengelakkan kurang upaya menjadi bertambah teruk. - Menyediakan tempat perkhidmatan sebagai rujukan dan sumber latihan penuntut perubatan, jurupulih, juruteknik prostetik dan ortotik serta lain-lain kakitangan yang memerlukan. - Menjadi tempat rujukan untuk menjalankan kajian berkaitan OKU.

Kriteria Permohonan 1. Kursus Vokasional OKU anggota yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat Berumur antara 18 hingga 40 tahun Mampu menguruskan diri sendiri dan boleh mendapat manfaat dari latihan Kelayakan akademik adalah PMR / SPM

- Kursus Pra Vokasional - OKU anggota yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan - Berumur antara 14-25 tahun

Masyarakat

1/3

Pemulihan Perubatan Wad Perubatan Fisioterapi Pemulihan Carakerja - Kursus Vokasional Pembantu Tadbir Sistem Maklumat (MLVK) Rekaan Fesyen & Jahitan (MLVK) Elektrikal (MLVK) Elektronik Prostetik dan Ortotik Multimedia Pembuatan Kerusi Roda Kursus Pra Vokasional - Kursus Pra Vokasional Elektronik Komputer Lukisan Jahitan Kraf Batik .Sekolah Latihan Memandu OKU 2/3 . menulis dan menggira manfaat dari latihan Latihan yang ditawarkan 1.Mampu menguruskan diri sendiri dan boleh mendapat .Pusat Latihan Perindustrian Dan Pemulihan (PLPP) .Boleh membaca.Perkhidmatan yang disediakan .Kaunseling .

Atau terus kepada: Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi. Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri / Daerah yang berhampiran 2.Elaun Galakan Belajar Permohonan Sila memohon melalui: 1. 43000 Kajang.Pusat Latihan Perindustrian Dan Pemulihan (PLPP) . Jalan Sg. Selangor Darul Ehsan Tel:   03-89261996 Faks: 03-89261988 3/3 .Aktiviti Keagamaan & Kebudayaan . Merab.