PANDUAN PENDAFTARAN (eDAFTAR) BAGI PROGRAM ASASI SAINS UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS) SESI 2012/2013

1

Universiti Malaysia Sarawak Mengalu-alukan Kedatangan Anda
Kami mengucapkan tahniah kepada saudara/saudari kerana terpilih melanjutkan pengajian di Universiti Malaysia Sarawak, universiti yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh. Panduan pendaftaran ini bertujuan untuk membantu saudara/saudari ketika mendaftar di UNIMAS. Ia mengandungi senarai dokumen yang mesti dilengkapkan dan maklumat umum bagi memudahkan saudara/saudari ketika pertama kali berada di UNIMAS khususnya dan Sarawak amnya.

2

6.1 Pendaftaran eDaftar (online) 3.2 Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Pusat Pengajian Pra-Universiti CARA MENYUSUN BORANG DAN SALINAN SIJIL LAMPIRAN Lampiran 1 .1 Peraturan Universiti 2. 20 22 23 3 . 2.Bil Kandungan Kata-Kata Aluan Naib Canselor SEJARAH RINGKAS UNIMAS MAKLUMAT UMUM 2.5 Kolej Kediaman Pelajar 2. 13 15 4.Tentatif Jadual Aktiviti Minggu Aluan Pelajar Sesi 2012/2013 Lampiran 3 .2 Carta Alir Pendaftaran eDaftar SENARAI DOKUMEN 4. 5 5 7 8 9 10 10 10 11 11 3.7 Ketibaan 2.10 Maklumat Penginapan/Hotel PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR (eDaftar) 3.Penguatkuasaan Etika Pakaian Di UNIMAS Lampiran 2 .Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 Muka surat 4 5 1.3 Minggu Aluan Pelajar 2.2 Etika Pakaian Pelajar 2.6 Perjalanan 2.8 Imigresen 2.1 Dokumen Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman 4.9 Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 2.4 Bantuan Kewangan Pelajar Asasi 2. 16 16 18 5.

ambillah peluang sepanjang di PPPU untuk mempersiapkan diri dengan ilmu yang diperlukan untuk meneruskan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda di UNIMAS. Kami di UNIMAS mengalu-alukan kedatangan saudara-saudari dengan hati terbuka. Saudara-saudari juga berpeluang untuk berinteraksi di kolej kediaman dengan rakan-rakan dari berlainan kaum. program asasi sains di UNIMAS mula ditawarkan pada sesi 2010/2011. Saya berharap saudara-saudari dapat menyesuaikan diri dengan sistem pembelajaran secara student. Selain program akademik. Program ini direka bentuk sebagai titian pendidikan di peringkat lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dengan keperluan program ijazah sarjana muda di UNIMAS dalam bidang-bidang sains dan teknologi sumber. Untuk makluman. Program ini bertujuan untuk menerapkan keterampilan pembelajaran agar pelajar mendapat asas pendidikan yang kukuh dan baik bagi pencapaian yang cemerlang di peringkat universiti. dengan harapan supaya ada integrasi kaum yang bersifat 1Malaysia. kejuruteraan dan teknologi maklumat. saya berharap sepanjang pengajian di PPPU saudara-saudari dapat mengambil peluang dan manfaat sebaik mungkin untuk mengenali Negeri Sarawak dan penduduknya yang kaya dengan kepelbagaian budaya. etnik.centered learning dan problem-based learning yang diamalkan di UNIMAS. sukan serta kebudayaan bagi melengkapkan sahsiah dan siasah diri sebagai membentuk kecemerlangan generasi yang berfikiran kritis di masa akan datang.b. kami komited untuk memberikan yang terbaik untuk saudara dan saudari mengukir kecemerlangan di hari muka. Bagi pelajar-pelajar yang berasal dari Semenanjung dan Sabah. Akhirnya. Prof Datuk Dr Khairuddin Ab Hamid Naib Canselor 4 . Sebagai seorang pelajar. Selamat Maju Jaya.Kata Aluan Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak Assalamualaikum w. agama dan budaya. Pusat Pengajian Pra-Universiti (PPPU) yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh. akan menyediakan kemudahan pembelajaran yang terbaik dan efektif. flora dan fauna. saudara-saudari diberi amanah dan tanggungjawab oleh keluarga dan masyarakat untuk mencapai cita-cita dengan cemerlang. sains kognitif. perubatan dan sains kesihatan. Sehubungan itu.t dan Selamat Sejahtera. saudara-saudari juga akan terlibat dengan aktiviti kepimpinan dan kemasyarakatan. Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat datang ke Bumi Kenyalang dan tahniah kepada saudarasaudari kerana terpilih untuk melanjutkan pengajian dalam program asasi sains di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

saudara/saudari hendaklah: a) Mematuhi Peraturan Akademik Program Asasi Sains UNIMAS dan peraturanperaturan akademik Pusat yang sedia ada. Pengambilan pelajar pertama bermula pada sesi 1993/1994 di mana seramai 118 orang pelajar telah mendaftar untuk program Fakulti Sains Sosial dan Fakulti Sains dan Teknologi Sumber. Dua (2) program asasi sains ditawarkan iaitu Asasi Sains Hayat dan Asasi Sains Fizikal. 2. Pihak Universiti berhak untuk tidak memberi layanan kepada mereka yang berkenaan dalam sebarang urusan dengan pihak Universiti. MAKLUMAT UMUM 2. Ia merupakan universiti pertama ditubuhkan selepas pengisytiharan Wawasan 2020 bagi memenuhi permintaan pendidikan tinggi dan menampung keperluan guna tenaga yang meningkat.2 Etika Pakaian Pelajar (Dibaca bersama Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian Di UNIMAS – Lampiran 1) Peraturan Am Semua pelajar WAJIB mempamerkan kad matrik pada baju mereka sepanjang masa semasa berada di dalam kampus. Pengambilan pelajar perintis seramai 232 orang telah mendaftar pada sesi 2010/2011. b) Sentiasa memelihara nama baik UNIMAS dan menjaga harta benda serta kemudahan perkhidmatannya.1. 5 . kecuali ketika menjalankan kegiatan sukan dan kokurikulum. Kini terdapat lapan (8) fakulti yang bertanggungjawab menawarkan 37 program pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda. Fakulti tersebut ialah: a) b) c) d) e) f) g) h) Fakulti Ekonomi dan Perniagaan (FEP) Fakulti Kejuruteraan (FK) Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia (FSKPM) Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) Fakulti Sains Sosial (FSS) Fakulti Sains dan Teknologi Sumber (FSTS) Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK) Penubuhan Pusat Pengajian Pra-Universiti (PPPU) Jabatan Pengajian Tinggi telah meluluskan penubuhan Pusat Pengajian Pra-Universiti UNIMAS mulai sesi pengajian 2010/2011. 2. Perlu diingatkan bahawa pelajar yang gagal berbuat demikian boleh dikenakan tindakan tatatertib. Kegagalan mematuhi apa-apa peraturan dan arahan yang telah ditetapkan oleh pihak Universiti boleh menyebabkan saudara/saudari dikenakan tindakan tatatertib yang sewajarnya.1 Peraturan Universiti Selama tempoh pengajian di UNIMAS. SEJARAH RINGKAS UNIMAS UNIMAS ditubuhkan pada 24 Disember 1992 dan merupakan universiti awam kelapan.

b) c) d) e) Tempat Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian a) b) c) d) e) f) Menghadiri kuliah. Menggunakan Pusat Khidmat Maklumat Akademik (PKMA). Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian. Menduduki peperiksaan dan ujian. Memakai seluar panjang yang bersih. Pakaian seragam hendaklah dipakai jika diperlukan. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan perlu bersesuaian serta kemas (Rujuk Akta Universiti dan Kolej Universiti. kecuali atas sebab-sebab yang tertentu dan telah mendapat kebenaran daripada Naib Canselor. Memakai seluar yang bersesuaian. b) c) d) e) f) Pakaian Pelajar Perempuan a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas dan sopan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (pakaian kebangsaan. Membuat urusan di Fakulti/Institut/Pusat/Bahagian. 1971. Memakai kasut yang sesuai. sopan dan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (berseluar panjang dengan berbaju kemeja atau kemeja-T berkolar atau pakaian kebangsaan masing-masing yang sesuai). Berambut pendek. Setiap pelajar adalah tertakluk kepada Peraturan Berpakaian Pelajar yang ditetapkan oleh Universiti ketika berada di dalam kampus. Memakai kasut yang sesuai. 6 .Pelajar adalah dilarang memakai pakaian atau aksesori yang melambangkan sebarang pertubuhan atau kumpulan tertentu yang boleh mengakibatkan ketenteraman Universiti terganggu atau menimbulkan ketidakharmonian di kalangan pelajar-pelajar di dalam kampus. Pakaian Pelajar Lelaki a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas. aksesori dan pewangi secara sederhana. Memakai pakaian sukan yang sesuai semasa bersukan atau berekreasi. Tidak memakai perhiasan perempuan atau pakaian menyerupai perempuan. Menghadiri majlis rasmi Universiti di dalam dan di luar kampus. kemas dan tidak mencecah kolar baju. Perkara 26). Memakai alat solek. Pemakaian selipar dan sandal adalah dilarang. kemas dan sopan. Pakaian mestilah tidak ketat/jarang/singkat serta tidak menunjukkan bentuk tubuh badan). bersih dan sopan. blaus atau pakaian etnik masing-masing yang sesuai dan tidak menjolok mata. tutorial dan amali. Memakai kain atau skirt yang labuhnya hendaklah di bawah paras lutut. Kampus Timur. Setiap pelajar dilarang mempamerkan sebarang unsur yang bertentangan dengan moral yang baik atau mengandungi reka bentuk. perkataan atau frasa yang tidak diingini dari segi nilai atau norma yang mulia dan baik.

Kasut sukan tidak dibenarkan. ii. ketat dan jarang)  Memakai kasut formal bewarna hitam dan bertutup. Rambut hendaklah pendek dan kemas Pakaian Pelajar Perempuan  Digalakkan memakai baju kurung yang sesuai asalkan tidak menjolok mata (belah. 3. ianya akan dipotong terus daripada elaun wang saku pelajar. Bagi tujuan ini.250.2.2.00 / semester RM360.3 Mengikut Kaedah-Kaedah Universiti Malaysia Sarawak (Tatatertib PelajarPelajar 1999). 2. pelajar diminta menandatangani 7 . Amaran Denda tidak lebih daripada RM50 2.  Tudung berwarna putih (untuk pelajar muslim sahaja)      2.2 Etika Berpakaian Semasa Majlis Ikrar Pelajar (MIP) Pakaian Pelajar Lelaki Berseluar panjang Berbaju kemeja lengan panjang dan berwarna putih (tanpa corak) Bertali leher Memakai kasut formal bewarna hitam dan berstokin hitam.2.960. kemeja T tanpa kolar dan selipar tidak dibenarkan.2. Minggu Aluan Pelajar ini adalah bertujuan untuk membolehkan pelajar menyesuaikan diri dan memahami cara hidup di kampus. Elaun Wang Saku Yuran Pengajian Yuran Penginapan Jumlah : : : : RM1.00 Bagi yuran-yuran lain yang perlu dibayar oleh pelajar.1 Etika Berpakaian Semasa Pendaftaran Pelajar Setiap pelajar dikehendaki memakai pakaian yang kemas dan sopan semasa mendaftar di UNIMAS. Jadual aktiviti Minggu Aluan Pelajar adalah seperti di Lampiran 2.4 Bantuan Kewangan Pelajar Asasi Semua pelajar yang mengikuti Program Asasi Sains di UNIMAS akan mendapat bantuan kewangan daripada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) seperti berikut: 1. Pelajar tidak perlu membuat sebarang pembayaran semasa pendaftaran. Semua pelajar asasi diwajibkan mengikuti setiap aktiviti yang ditetapkan sepanjang minggu tersebut. 2.00 / semester RM1.00 / semester RM350. Jeans. 2. Selipar dan sandal ranggi tidak dibenarkan.3 Minggu Aluan Pelajar Minggu Aluan Pelajar (MAP) akan diadakan selama empat (4) hari bermula 28 hingga 31 Mei 2012. tindakan tatatertib atau hukuman tatatertib terus boleh diambil terhadap pelajar yang tidak mematuhi peraturan di atas (rujuk Perkara 26 & 27) iaitu: i.

Pejabat Bendahari di talian 082-581000 samb 1872 atau 1873.00 360. Takaful d.00 25.00 : : : : RM20.00 30.00 Semester 2 (RM) 0.00 5. Kesihatan e.00 360.00 30. Pengajian b.00 50. Yuran Berulang a.00 6. Tabung Kebajikan (Dibayar sekali Semester 1 (RM) 349.00 0.00 RM219.00 RM349. Sebarang pertanyaan mengenai pembayaran yuran boleh dirujuk terus kepada Unit Kewangan Pelajar.00 25. Pengangkutan Jumlah Yuran Pelajar perlu membuka akaun di Bank RHB bagi tujuan pembayaran bantuan kewangan ini.00 50.00 g.00 1200. Butiran Yuran 1.00 350.00 25. Senggang h.00 350. 8 .00 25.00 5.00 RM100.borang akujanji yang disediakan. Makmal f.00 RM10. Yuran Tidak Berulang sepanjang pengajian) Pendaftaran Kad Matrik Minggu Aluan Pelajar Ujian Malaysian University English Test (MUET) Jumlah 2. Penginapan c. Butiran yuran pelajar asasi sains adalah seperti berikut.00 845.

Pelajar asasi akan ditempatkan secara berkongsi tertakluk kepada ketetapan pihak kolej.2. Saudara/saudari diminta untuk mendaftar di kolej kediaman seperti yang dinyatakan di dalam surat tawaran. CARTA ALIR PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN MULA Pelajar tiba di Dewan UNIMAS Pendaftaran Kolej di Dewan UNIMAS Sediakan:  Surat Tawaran UNIMAS  Slip Pendaftaran eDaftar  Borang Pendaftaran Kolej kediaman  Borang Soal Selidik Penyajian Makanan  Borang Kad Matrik Pengambilan Kunci Kolej Kediaman Masuk Kolej Kediaman TAMAT 9 .5 Kolej Kediaman Pelajar UNIMAS menyediakan kemudahan penginapan / kolej kediaman kepada semua pelajar asasi. Setiap blok dilengkapi dengan kemudahan sepunya seperti bilik riadah dan pantri.

2. UNIMAS menyediakan kemudahan pengangkutan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pada 27 Mei 2012 (Ahad) sahaja.7 Ketibaan Saudara/saudari yang menggunakan pengangkutan udara dinasihatkan tiba di Kuching pada tarikh yang ditetapkan. Keperluan-keperluan ini boleh juga didapati di kedai-kedai di sekitar Bandar Kota Samarahan. Cadar dan selimut.00). 2. Bagi memudahkan urusan pengangkutan.6 Perjalanan UNIMAS terletak di Kota Samarahan dan boleh dihubungi melalui dua laluan darat seperti berikut:   Melalui laluan Jalan Penrissen/Jalan Dato’ Mohd Musa Melalui laluan Jalan BDC/Jalan Tabuan/Jalan Dato’ Mohd Musa. 10 .Keperluan Peribadi Saudara/saudari dinasihatkan supaya membawa keperluan-keperluan berikut:      Pakaian kasual dan kemas untuk kegunaan harian dan menghadiri kuliah. laluan udara adalah merupakan pengangkutan utama iaitu melalui rangkaian Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia. saudara/saudari diminta memaklumkan tarikh ketibaan dengan menggunakan borang dan menghantarnya melalui faks atau e-mel kepada Pusat Pengajian Pra-Universiti. saudara/saudari dikehendaki untuk memohon Dokumen Perjalanan Terhad dari Jabatan Imigresen Malaysia di negeri masing-masing sebelum tiba di Sarawak. 2. Sekiranya saudara/saudari tiba selain dari tarikh yang telah dinyatakan. saudara/saudari akan disambut oleh staf dan pelajar UNIMAS yang bertugas di ruang legar Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching. Pusat Pengajian Pra-Universiti akan membantu dalam urusan permohonan pas pelajar. saudara/saudari boleh menggunakan perkhidmatan teksi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching ke UNIMAS (anggaran caj RM38. dan Lain-lain keperluan peribadi. Dua helai sarung bantal (64sm x 38sm). Bagi saudara/saudari yang berasal dari Semenanjung Malaysia atau Sabah.8 Imigresen Bagi pelajar dari Semenanjung Malaysia dan Sabah. Semasa ketibaan. Setelah pelajar mendaftar di UNIMAS. Pakaian sukan.

Seksyen 10 KTLD. Jalan Ban Hock. P O Box 2502 93750 Kuching Sarawak Tel : 082 – 238400 Chonglin Plaza Hotel & Suites Level 1. P O Box 2842 93756 Kuching Sarawak Tel : 082 – 330888 Kuching Park Hotel Lot 606. Jalan Mathies 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 222888 Hotel Riverside Majestic Jln Tunku Abdul Rahman P O Box 2928 93756 Kuching Sarawak Tel : 082 – 247777/247078 Grand Margherita Kuching Jalan Tunku Abd Rahman. 2.412211 11 . Section 62.9 Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 Rujuk Lampiran 3.10 Maklumat Penginapan / Hotel Bagi ibubapa yang memerlukan penginapan semasa menghantar anak di UNIMAS. Kuching. 93100 Kuching Jalan LapanganTerbang Baru. 93400. Hotel Telang Usan 93100. Kuching. Blok 16 KCLD Lorong Temple. KTLD Jln Padungan. Sarawak Tel : 082 – 248200 Rahman.9. Section 10 KTLD Jalan Nanas. Jln Bukit Mata 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 250958 Regalis Court Lot 45-66. Box 2362. Jalan Tun Ahmad Zaidi.107. Green Road 93150 Kuching Tel : 082-256999/252999 Nama Hotel/Alamat Merdeka Palace Hotel & Suites Jln Tun Abang Hj Openg 93000 Kuching Sarawak Tel : 082-258000 Pullman Hotel Kuching 1A. Sarawak Tel : 082 . Lorong C. No. Sarawak Tel : 082 – 423111 Hilton Kuching Jalan Tunku Abd Kuching. 93100. P. boleh membuat pilihan untuk menginap di beberapa hotel sekitar bandar Kuching/Kota Samarahan seperti di bawah. 93350 Tel : 082 – 274666 Kuching Tel : 082 – 280888 Gateway Apartment No. i. Maklumat Penginapan di Sekitar Bandar Kuching Nama Hotel/Alamat Kingwood Inn Kuching Lot 618.2. P O Box 1239 93724 Kuching Sarawak Tel : 082 – 415588 Four Points By Sheraton Kuching Hotel Harbour View Lot 1386/1387.O. Jln Padungan 93100 Kuching Tel : 082 – 239888 Penrissen Inn Lot 382-386.

Jalan Setia Raja Tel : 082-239449 Taman Stutong Indah. Sarawak Tel : 082-256363 Wesberly Apartments Lot 2812. Lorong 6. Jln Datuk Ajibah Jln Haji Taha.151. Kuching. 93400. Sarawak Tel : 082 – 244122 Nama Hotel/Alamat Grand Apartment Services Sublot 30. KTLD Jln Tunku Abdul Rahman Tmn Sri Sarawak 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 .Nama Hotel/Alamat Laila Inn Arif Hotel No. KTLD Jalan Nanas. Ground Floor. Block Y Jalan Tun Razak 93450 Kuching Sarawak Tel : 082 – 341200 Rajah Court Hotel 360 Urban Resort Hotel Tower A & B Lot 6115. Kuching Jalan Song Thian Cheok Tel : 016-8899855 Tel : 082-236060 Abell Hotel The Secret Sanctuary Boutique 22. Section 46. Jalan Datuk Ajibah Abol 93400 Kuching Sarawak Tel : 082 – 241111 Hotel Grand Continental Lot 42. Abell Road 93100 Kuching Sarawak Tel : 082-414600 Samudra Court Hotel Lot 382-386. Kuching 93350 Kuching. Jln Ban Hock 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 230399 Borneo Hotel 30e. Jln Tabuan. Lot 9683. Blok 11.Tabuan Stutong Phase 11. Kuching Lot 317. 93400. Block 195. Jalan Padungan. Sarawak Tel : 082 – 420930 Tel : 082 – 241211 Tune Hotel Lot 281. Bangunan Ariff. Abol. Hock Lee Centre. Jalan Padungan Kuching Sarawak Tel : 082-422845 12 . Jalan Tun Razak Pending. Rubber Road West Kuching Tel : 082-246197 Batik Boutique Hotel 38. Jalan Tunku Abdul Rahman. Kuching Cottage Sarawak 133 Lorong 12A. Kuching.238221 Hotel Dormani Lot 68. Sarawak Tel : 082 – 367772 Penview Inn Lot 3411. Sarawak Kuching. Kuching Tel : 082-363001 The Lime Tree Hotel. Sarawak Jalan Datuk Abang Abdul Rahim. Hotel Tower Section 64 Kuching. Jalan Setia Raja 93350 Kuching. Section 48. 93100. Tel : 082 – 484799 Kuching Tel : 082-484888 360 Xpress City Center Drop In Guest House Wisma Phoenix 209. Ground Floor. Section 10.

93100 Kuching. Section 49. Langkah 2 Calon diminta membuat pengesahan sama ada menerima atau menolak tawaran kemasukan ke UNIMAS mulai 7 hingga 15 Mei 2012. Tmn Sri Sarawak Mall. Sarawak Tel : 082-419100 ii. cyber cafe atau manamana tempat yang mempunyai capaian kepada internet.1 Pendaftaran eDaftar (Online) Terdapat beberapa langkah yang perlu dilakukan oleh pelajar sebelum proses pendaftaran eDaftar dapat dilakukan. 13 . Samarahan Land District Jalan Dato’Mohd Musa 94300 Kota Samarahan Tel : 082 – 663679/014-5899501 3.my akan dibuka mulai 7 hingga 22 Mei 2012. Jalan Abell 93100 Kuching Sarawak Tel : 082-238977 Basaga Holiday Residences Lot 69-70 Jalan Tabuan Kuching Tel : 082-417069 Nama Hotel/Alamat Pinnacles Kuching Level 1. Langkah 1 Calon membuat semakan keputusan permohonan ke IPTA dari laman web Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia di http://upu. Langkah 3 Calon mencetak surat tawaran dari laman web UNIMAS.unimas. Jln Borneo. Lot 2280 & 3170 Block 1.my Laman semakan keputusan dan pendaftaran eDaftar UNIMAS iaitu http://www. Calon diminta untuk memasukkan nombor ID BSN dan kad pengenalan untuk log masuk ke eDaftar UNIMAS.mohe. 3.Nama Hotel/Alamat Abell Residence Lot 47-50. Block G.gov. Maklumat Penginapan di Sekitar Kota Samarahan Nama Hotel/Alamat Denver Enterprise Sublot 72 & 73. Melalui kaedah ini. pelajar asasi boleh membuat pendaftaran pelajar sama ada di rumah. PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR (eDaftar) Pelajar asasi dikehendaki mendaftar menggunakan eDaftar (online).

Tarikh pendaftaran kolej ialah pada 27 Mei 2012 (Ahad). Langkah 5 Pelajar akan mendaftar di kolej kediaman pelajar seperti yang tertera dalam surat tawaran. Tarikh akhir untuk pelajar membuat pendaftaran eDaftar ialah 22 Mei 2012. status pelajar akan ditukarkan kepada aktif. 14 .Langkah 4 Calon memerlukan nombor ID BSN dan nombor kad pengenalan untuk log masuk ke eDaftar dan melaksanakan proses pendaftaran. Setelah proses pendaftaran pelajar selesai dijalankan. Calon diminta mencetak slip pendaftaran eDaftar untuk dibawa semasa melapor diri di Kolej Kediaman Pelajar.

my YA Semakan melalui eDaftar di http://www.my Tindakan: 1.unimas.my TIDAK Berjaya? eRayuan (Kemasukan ke IPTA) http://upu.3.gov.2 Carta Alir Pendaftaran eDaftar MULA Semakan keputusan Permohonan Kemasukan ke IPTA http://upu. Semakan dokumen akan diadakan pada 28 Mei 2012 TAMAT 15 . Kemaskini Maklumat Peribadi 2.unimas.gov. Cetak Slip Pendaftaran eDaftar Pendaftaran Kolej Kediaman / MAP Di Dewan UNIMAS Nota Pelajar dikehendaki membawa dokumen asal ketika pendaftaran untuk verifikasi.mohe.mohe.my – Pengesahan Penerimaan Tawaran ke UNIMAS YA Berjaya? TIDAK TIDAK Terima? YA Cetak Surat Tawaran Pendaftaran melalui eDaftar di http://www.

Satu (1) set salinan untuk Pusat iii.1 Dokumen Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman pada 27 Mei 2012 (Sila tandakan  sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) Bil Dokumen 1 2 3 4 5.mohe. Sila rujuk: https://online.4. SENARAI DOKUMEN 4.2 Surat Tawaran Kemasukan Slip Pendaftaran eDaftar Borang Pendaftaran Kolej Kediaman Borang Soal Selidik Penyajian Makanan (MAP) Borang Kad Matrik Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Pusat Pengajian Pra-Universiti (Semakan dokumen akan diadakan pada 28 Mei 2012) (Sila tandakan  sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) Bil Dokumen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Salinan Surat Tawaran Kemasukan Salinan Slip Pendaftaran eDaftar Salinan Kad Pengenalan Salinan Sijil Kelahiran / Surat Beranak Salinan Sijil Pelajaran Malaysia Borang Maklumat Peribadi Pelajar Laporan Pemeriksaan Kesihatan (2 salinan) beserta Filem X-Ray Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan Borang Akuan Pemberian Kuasa Borang Ikrar Pelajar UNIMAS ICT Policies Borang Akujanji Pemotongan Yuran Empat (4) set Borang Perjanjian Bantuan Kewangan Pelajar Asasi i.my/scholar/bantua nasasi 16 .gov. Tiga (3) set salinan asal bersetem hasil setiap satu untuk KPTM ii. 4.

Pesuruhjaya Sumpah. 4.14 Lapan (8) keping gambar berukuran pasport (latarbelakang biru)  Borang Maklumat Peribadi Pelajar .2 keping (bagi pelajar dari Semenanjung & Sabah sahaja)  Untuk Pejabat Pusat Pra-Universiti . Tuai Rumah. Pihak UNIMAS dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia berhak menarik balik tawaran masuk atau mengarahkan pelajar keluar dari IPTA sekiranya mana-mana keterangan atau salinan sijil-sijil yang dikemukakan adalah TIDAK BENAR. 4.1 keping  Borang Kad Matrik . Pengamal Undang-Undang.1 keping  Borang Laporan Pemeriksaan Kesihatan .1 keping  Borang Pendaftaran Kolej Kediaman .2 keping  Pas Pelajar . Penghulu. Guru Besar Sekolah (Sekolah Kerajaan Sahaja). Ketua Kaum atau Mukim Bertauliah. Sila bawa sijil asal semasa pendaftaran untuk verifikasi sekiranya salinan belum disahkan.1 keping Catatan: Sila susun borang mengikut urutan di atas. Penggawa.4 17 .3 Dokumen-dokumen tersebut perlu disahkan oleh sama ada Pengetua. Pegawai Kerajaan Kumpulan Pengurusan dan Profesional. Jaksa Pendamai atau Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Ahli EXCO).

Sila serahkan dokumen ini pada hari semakan dokumen. Borang Akujanji Pemotongan Yuran 13. Borang Akuan Pemberian Kuasa 10. Salinan Surat Tawaran Kemasukan 2.5. Salinan Slip Pendaftaran eDaftar Salinan Kad Pengenalan Salinan Sijil Kelahiran/ Surat Beranak Salinan Sijil SPM Borang Maklumat Peribadi Pelajar 7. CARA MENYUSUN BORANG DAN SALINAN SIJIL 1. Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan 9. Borang Ikrar Pelajar 11. Borang Perjanjian Bantuan Kewangan 3. 6. 28 Mei 2012. 5. 4. UNIMAS ICT Policies 12. 18 . Laporan Pemeriksaan Kesihatan (2 salinan) 8. 13 12 12 11 10 9 7 6 4 1 2 3 5 8 Nota: Susunkan dari atas ke bawah dokumen/borang serta salinan sijil seperti dinyatakan.

LAMPIRAN 19 .

Penguatkuasaan yang berterusan dan konsisten perlu ada bagi peraturan berpakaian di UNIMAS bagi menjamin satu suasana sosial yang memberansangkan perkembangan intelek di kalangan pelajar. ii) iii) iv) Penguatkuasaan: Semua pegawai pentadbiran. Melalui imej yang positif. dihormati dan disegani. dan Pegawai-Pegawai yang Mempunyai Kuasa untuk Menguatkuasakan Peraturan Berpakaian di UNIMAS: Pusat Pengajian Pra-Universiti a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) Dekan Timbalan Dekan Penyelaras Kursus Penolong Pendaftar Kanan Pensyarah Tutor Penolong Pegawai Tadbir Pembantu Teknik Pembantu Tadbir Pembantu Makmal 20 . Menghadiri acara-acara Universiti dan acara rasmi Universiti di luar kampus (Pakaian batik hanya dibenarkan sekiranya mendapat kebenaran daripada pihak Universiti). Membuat urusan di pejabat-pejabat dalam kampus UNIMAS. Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) mana-mana pelajar pengajian prasiswazah dan pascasiswazah yang melanggar mana-mana peraturan berpakaian yang telah ditetapkan oleh Universiti di tempat-tempat penguatkuasaan Peraturan Berpakaian seperti berikut: a) b) c) d) e) f) Menghadiri kuliah. Pelajar merupakan ‘duta promosi’ yang secara tidak langsung akan menaikkan nama UNIMAS di mata masyarakat. Berada di dalam kawasan perlustakaan (Pusat Khidmat Maklumat Akademik). Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian. pensyarah. tutor dan pengawal keselamatan (rujuk senarai pegawaipegawai yang diberi kuasa) mempunyai kuasa untuk menegur. Pusat Khidmat Pelajar. satu identiti pelajar UNIMAS yang tersendiri dapat dilahirkan. tutorial dan amali. Menduduki peperiksaan dan ujian. Sahsiah rupa diri dan etika berpakaian yang sesuai diharap dapat melahirkan generasi muda/pelapis negara/bakal pemimpin yang berketrampilan.Lampiran 1 PENGUATKUASAAN PERATURAN BERPAKAIAN DI UNIMAS Penguatkuasaan yang seragam terhadap peraturan berpakaian pelajar-pelajar UNIMAS yang telah diluluskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Universiti bertujuan untuk: i) Melahirkan imej pelajar UNIMAS yang positif dengan penampilan diri yang menarik dan bersih. menahan atau melapor kepada Jawatankuasa Tatatertib dan Disiplin Pelajar melalui Unit Tatatertib dan Disiplin Pelajar.

HEPA a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) m) n) o) Dekan Ketua Pusat Penolong Pendaftar Kanan Penolong Pendaftar Pegawai Psikologi Pegawai Belia dan Sukan Pegawai Kebudayaan Pegawai Perubatan Pengurus Asrama Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Psikologi Penolong Pegawai Belia dan Sukan Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama Kolej Kediaman Pelajar a) b) c) d) e) f) Pengetua Felo Pengurus Asrama Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama Bahagian Pentadbiran Am dan Keselamatan a) b) c) d) e) f) g) Ketua Penolong Pendaftar Pegawai Keselamatan Jurutera Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Keselamatan Pengawal Keselamatan Pembantu Tadbir Pusat Khidmat Maklumat Akademik a) b) c) d) e) f) Ketua Pustakawan Pustakawan Kanan Pustakawan Pembantu Perpustakaan Kanan Pembantu Tadbir Pembantu Perpustakaan 21 .Pusat Khidmat Pelajar dan Pusat Pemajuan Pelajar.

Petang] Hari [Petang] [Petang] [Petang] 6.12 [Rabu] SYARAHAN DEKAN (Dewan UNIMAS) Dekan TAKLIMAT UNIT KESELAMATAN (Dewan UNIMAS) 9. 2.00 5.00 pagi 12.30 3.05.12 [Isnin] ALUAN TNC (A&A) (Dewan UNIMAS) PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN (Dewan UNIMAS) PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN Dewan UNIMAS) TAKLIMAT KOLEJ DAN KESELAMATAN (Dewan UNIMAS) 29.00 9.30 .30 10.30 – 12.12 [Ahad] 28.05.12 [Khamis] MAJLIS IKRAR PELAJAR (MIP) (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN (FINALIS) (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN (FINALIS) (Dewan UNIMAS) Majlis Penutupan MAP (DETAR PUTRA) Jadual Makan & Minum Sepanjang MAP Perkara Sarapan Makan Tengahari Makan Malam Masa 7.10.00 6. 22 .3.05.30 Masa 8.12 [Selasa] SOLAT SUBUH PERSIAPAN DIRI / SENAMAN PAGI TAKLIMAT PROGRAM DAN PERATURAN AKADEMIK (Dewan UNIMAS) Timbalan Dekan PPPU SARAPAN DIALOG BERSAMA PENYELARAS KURSUS DAN BERSAMA MENTOR MENTEE (Dewan Unimas) Penyelaras Kursus/En.30 .30 2.30-10.30 2. Tazkirah akan diadakan di antara waktu Marghrib dan Isyak oleh penceramah yang telah dikemaskini.00 .15 malam Nota 1.00 .00 10.05.00 – 7.6. Pelajar dilarang membawa makanan (nasi dan lauk) di kolej kediaman sepanjang Minggu Aluan Pelajar.05.30 – 11.30 .30 – 8.00 DINAMIKA BERKUMPULAN : TREASURE HUNT (Kampus Timur UNIMAS) T E N G A H A R I Z O H O R AUDITION UNTUK PERSEMBAHAN MALAM PENUTUP HAYAT A DAN FIZIKAL A (Dewan UNIMAS) LAWATAN KE FSTS dan FK (PELAJAR ASASI SAINS HAYAT B DAN FIZIKAL B) AKTIVITI SUKAN REHAT S O L A T LATIHAN PERSEMBAHAN HAYAT B DAN FIZIKAL B (Kampus Timur) TAKLIMAT MAJLIS IKRAR PELAJAR UKK & Urusetia (Dewan UNIMAS) 31.30 .9.30 petang 6.00 8. pelajar bebas untuk memilih sukan atau permainan yang disediakan oleh urusetia.30 11.30 – 2.8.30 12. 3.00 7.00 – 8.30 – 6.5.00 – 10. Bagi aktiviti sukan yang diadakan pada sebelah petang.00 – 10.30 [Malam] 27.00 [Pagi] [Pagi] [Pagi] [Pagi .00 – 8.Lampiran 2 JADUAL AKTIVITI MINGGU ALUAN PELAJAR PPPU SESI 2012/2013 5. Dhana Jay M A K A N LAWATAN KE FSTS dan FK (PELAJAR ASASI SAINS HAYAT A DAN FIZIKAL A) MAKAN MALAM/SOLAT MAGHRIB&ISYAK BERJEMAAH/TAZKIRAH PENYERAHAN & SEMAKAN DOKUMEN (Dewan UNIMAS) PENYERAHAN & SEMAKAN DOKUMEN (Dewan UNIMAS) FORUM ASASI (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN HAYAT A DAN FIZIKAL A (Kampus Timur) AUDITION UNTUK PERSEMBAHAN MALAM PENUTUP HAYAT B DAN FIZIKAL B (Dewan UNIMAS) 30.

UNIMAS SESI 2012/2013 SEMESTER 1 AKTIVITI Pendaftaran (online) Pendaftaran Kolej Minggu Aluan Pelajar Kuliah Cuti Pertengahan Semester Kuliah2 Minggu Ulangkaji Peperiksaan Cuti Akhir Semester4 3 1 TARIKH 09/05/12-22/05/12 27/05/12 28/05/12-31/05/12 04/06/12-12/08/12 13/08/12-26/08/12 27/08/12-21/10/12 22/10/12-28/10/12 29/10/12-02/11/12 05/11/12-02/12/12 SEMESTER 2 TEMPOH 2 minggu 1 hari 4 hari 10 minggu 2 minggu 8minggu 1 minggu 1 minggu 4 minggu AKTIVITI Pendaftaran (online) Pendaftaran Kolej Kuliah5 Cuti Pertengahan Semester Kuliah Minggu Ulangkaji Peperiksaan 6 TARIKH 26/11/12-02/12/12 02/12/12 03/12/12-03/02/13 04/02/13-10/02/13 11/02/13-14/04/13 15/04/13-21/04/13 22/04/13-26/04/13 TAMAT PROGRAM TEMPOH 1 minggu 1 hari 9 minggu 1 minggu 9 minggu 1 minggu 1 minggu 23 .Lampiran 3 KALENDAR AKADEMIK PROGRAM ASASI SAINS.

5. Nota Diluluskan oleh Mesyuarat Senat Bil.01 Februari 2013) 6. 24 Disember 2012 (Isnin) dan 26 Disember 2012 (Rabu) merupakan cuti ganti. 19 – 20 Ogos 2012 (Ahad-Isnin) 31 Ogos 2012 (Jumaat) 16 September 2012 ( Ahad) 26 Oktober 2012 (Jumaat) 15 November 2012 (Khamis) 25 Disember 2012 (Selasa) 1 Januari 2013 (Selasa) 24 Januari 2013 (Khamis) 10 Februari 2013 (Ahad) Hari Raya Puasa Hari Kebangsaan Hari Malaysia Hari Raya Qurban Awal Muharam Hari Krismas Tahun Baharu 2013 Maulidur Rasul Tahun Baharu Cina 3. Hebahan keputusan permohonan kemasukan ke IPTA bagi lepasan SPM/Setaraf sesi 2012/2013 dijangka pada 07 Mei 2012.01/2012 ke-115 pada 30 Jan 2012. Kuliah semester 1 akan bermula pada 04 Jun 2012. Jabatan Pengajian Tinggi ialah 27 Mei 2012. 2. Minggu Aluan Pelajar akan berlangsung pada 28-31 Mei 2012. 5. Tarikh Penting 1. Kuliah akan bermula semula pada 27 Disember 2012 (Khamis). Tarikh pendaftaran pelajar baru bagi lepasan SPM/Setaraf yang ditetapkan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP). 2. 24 . Pensyarah dikehendaki membuat kuliah gantian untuk menggantikan kuliah pada 24 Disember 2012 (Isnin) dan 26 Disember 2012 (Rabu). 3.Nota 1. 6. 4. 4. Isnin Ujian pertengahan semester akan dikendalikan pada minggu ke-9-10 kuliah (sebelah petang) seperti berikut. Semester 1 (06-10 Ogos 2012) Semester 2 (28 Januari.