PANDUAN PENDAFTARAN (eDAFTAR) BAGI PROGRAM ASASI SAINS UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS) SESI 2012/2013

1

Universiti Malaysia Sarawak Mengalu-alukan Kedatangan Anda
Kami mengucapkan tahniah kepada saudara/saudari kerana terpilih melanjutkan pengajian di Universiti Malaysia Sarawak, universiti yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh. Panduan pendaftaran ini bertujuan untuk membantu saudara/saudari ketika mendaftar di UNIMAS. Ia mengandungi senarai dokumen yang mesti dilengkapkan dan maklumat umum bagi memudahkan saudara/saudari ketika pertama kali berada di UNIMAS khususnya dan Sarawak amnya.

2

2 Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Pusat Pengajian Pra-Universiti CARA MENYUSUN BORANG DAN SALINAN SIJIL LAMPIRAN Lampiran 1 . 5 5 7 8 9 10 10 10 11 11 3.3 Minggu Aluan Pelajar 2. 20 22 23 3 .1 Pendaftaran eDaftar (online) 3.6 Perjalanan 2.Tentatif Jadual Aktiviti Minggu Aluan Pelajar Sesi 2012/2013 Lampiran 3 .9 Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 2. 2. 13 15 4.7 Ketibaan 2.Penguatkuasaan Etika Pakaian Di UNIMAS Lampiran 2 .2 Carta Alir Pendaftaran eDaftar SENARAI DOKUMEN 4.1 Dokumen Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman 4.Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 Muka surat 4 5 1. 6. 16 16 18 5.8 Imigresen 2.1 Peraturan Universiti 2.10 Maklumat Penginapan/Hotel PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR (eDaftar) 3.5 Kolej Kediaman Pelajar 2.Bil Kandungan Kata-Kata Aluan Naib Canselor SEJARAH RINGKAS UNIMAS MAKLUMAT UMUM 2.2 Etika Pakaian Pelajar 2.4 Bantuan Kewangan Pelajar Asasi 2.

saya berharap sepanjang pengajian di PPPU saudara-saudari dapat mengambil peluang dan manfaat sebaik mungkin untuk mengenali Negeri Sarawak dan penduduknya yang kaya dengan kepelbagaian budaya. kami komited untuk memberikan yang terbaik untuk saudara dan saudari mengukir kecemerlangan di hari muka. sukan serta kebudayaan bagi melengkapkan sahsiah dan siasah diri sebagai membentuk kecemerlangan generasi yang berfikiran kritis di masa akan datang. etnik. saudara-saudari juga akan terlibat dengan aktiviti kepimpinan dan kemasyarakatan. Bagi pelajar-pelajar yang berasal dari Semenanjung dan Sabah. program asasi sains di UNIMAS mula ditawarkan pada sesi 2010/2011. dengan harapan supaya ada integrasi kaum yang bersifat 1Malaysia. Saudara-saudari juga berpeluang untuk berinteraksi di kolej kediaman dengan rakan-rakan dari berlainan kaum. perubatan dan sains kesihatan. Program ini bertujuan untuk menerapkan keterampilan pembelajaran agar pelajar mendapat asas pendidikan yang kukuh dan baik bagi pencapaian yang cemerlang di peringkat universiti. Selain program akademik. Program ini direka bentuk sebagai titian pendidikan di peringkat lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dengan keperluan program ijazah sarjana muda di UNIMAS dalam bidang-bidang sains dan teknologi sumber. flora dan fauna. akan menyediakan kemudahan pembelajaran yang terbaik dan efektif.t dan Selamat Sejahtera.b. ambillah peluang sepanjang di PPPU untuk mempersiapkan diri dengan ilmu yang diperlukan untuk meneruskan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda di UNIMAS. Sebagai seorang pelajar. Prof Datuk Dr Khairuddin Ab Hamid Naib Canselor 4 . Saya berharap saudara-saudari dapat menyesuaikan diri dengan sistem pembelajaran secara student. Selamat Maju Jaya.centered learning dan problem-based learning yang diamalkan di UNIMAS. agama dan budaya. saudara-saudari diberi amanah dan tanggungjawab oleh keluarga dan masyarakat untuk mencapai cita-cita dengan cemerlang. Sehubungan itu. Kami di UNIMAS mengalu-alukan kedatangan saudara-saudari dengan hati terbuka. kejuruteraan dan teknologi maklumat. sains kognitif.Kata Aluan Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak Assalamualaikum w. Akhirnya. Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat datang ke Bumi Kenyalang dan tahniah kepada saudarasaudari kerana terpilih untuk melanjutkan pengajian dalam program asasi sains di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Pusat Pengajian Pra-Universiti (PPPU) yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh. Untuk makluman.

Pihak Universiti berhak untuk tidak memberi layanan kepada mereka yang berkenaan dalam sebarang urusan dengan pihak Universiti.2 Etika Pakaian Pelajar (Dibaca bersama Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian Di UNIMAS – Lampiran 1) Peraturan Am Semua pelajar WAJIB mempamerkan kad matrik pada baju mereka sepanjang masa semasa berada di dalam kampus. kecuali ketika menjalankan kegiatan sukan dan kokurikulum. Fakulti tersebut ialah: a) b) c) d) e) f) g) h) Fakulti Ekonomi dan Perniagaan (FEP) Fakulti Kejuruteraan (FK) Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia (FSKPM) Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) Fakulti Sains Sosial (FSS) Fakulti Sains dan Teknologi Sumber (FSTS) Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK) Penubuhan Pusat Pengajian Pra-Universiti (PPPU) Jabatan Pengajian Tinggi telah meluluskan penubuhan Pusat Pengajian Pra-Universiti UNIMAS mulai sesi pengajian 2010/2011. MAKLUMAT UMUM 2. Pengambilan pelajar perintis seramai 232 orang telah mendaftar pada sesi 2010/2011. Ia merupakan universiti pertama ditubuhkan selepas pengisytiharan Wawasan 2020 bagi memenuhi permintaan pendidikan tinggi dan menampung keperluan guna tenaga yang meningkat. Kegagalan mematuhi apa-apa peraturan dan arahan yang telah ditetapkan oleh pihak Universiti boleh menyebabkan saudara/saudari dikenakan tindakan tatatertib yang sewajarnya.1 Peraturan Universiti Selama tempoh pengajian di UNIMAS. Kini terdapat lapan (8) fakulti yang bertanggungjawab menawarkan 37 program pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda. 2.1. 2. 5 . saudara/saudari hendaklah: a) Mematuhi Peraturan Akademik Program Asasi Sains UNIMAS dan peraturanperaturan akademik Pusat yang sedia ada. Perlu diingatkan bahawa pelajar yang gagal berbuat demikian boleh dikenakan tindakan tatatertib. Dua (2) program asasi sains ditawarkan iaitu Asasi Sains Hayat dan Asasi Sains Fizikal. SEJARAH RINGKAS UNIMAS UNIMAS ditubuhkan pada 24 Disember 1992 dan merupakan universiti awam kelapan. Pengambilan pelajar pertama bermula pada sesi 1993/1994 di mana seramai 118 orang pelajar telah mendaftar untuk program Fakulti Sains Sosial dan Fakulti Sains dan Teknologi Sumber. b) Sentiasa memelihara nama baik UNIMAS dan menjaga harta benda serta kemudahan perkhidmatannya.

Memakai alat solek. Memakai kasut yang sesuai. b) c) d) e) Tempat Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian a) b) c) d) e) f) Menghadiri kuliah. Kampus Timur. 6 . Pemakaian selipar dan sandal adalah dilarang. 1971. Memakai pakaian sukan yang sesuai semasa bersukan atau berekreasi. Tidak memakai perhiasan perempuan atau pakaian menyerupai perempuan.Pelajar adalah dilarang memakai pakaian atau aksesori yang melambangkan sebarang pertubuhan atau kumpulan tertentu yang boleh mengakibatkan ketenteraman Universiti terganggu atau menimbulkan ketidakharmonian di kalangan pelajar-pelajar di dalam kampus. kemas dan sopan. Setiap pelajar dilarang mempamerkan sebarang unsur yang bertentangan dengan moral yang baik atau mengandungi reka bentuk. kecuali atas sebab-sebab yang tertentu dan telah mendapat kebenaran daripada Naib Canselor. Memakai seluar panjang yang bersih. Setiap pelajar adalah tertakluk kepada Peraturan Berpakaian Pelajar yang ditetapkan oleh Universiti ketika berada di dalam kampus. bersih dan sopan. Memakai seluar yang bersesuaian. tutorial dan amali. b) c) d) e) f) Pakaian Pelajar Perempuan a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas dan sopan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (pakaian kebangsaan. Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian. aksesori dan pewangi secara sederhana. Berambut pendek. Menduduki peperiksaan dan ujian. Memakai kasut yang sesuai. Pakaian Pelajar Lelaki a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas. perkataan atau frasa yang tidak diingini dari segi nilai atau norma yang mulia dan baik. Memakai kain atau skirt yang labuhnya hendaklah di bawah paras lutut. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan perlu bersesuaian serta kemas (Rujuk Akta Universiti dan Kolej Universiti. Menghadiri majlis rasmi Universiti di dalam dan di luar kampus. Pakaian mestilah tidak ketat/jarang/singkat serta tidak menunjukkan bentuk tubuh badan). Pakaian seragam hendaklah dipakai jika diperlukan. Perkara 26). kemas dan tidak mencecah kolar baju. sopan dan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (berseluar panjang dengan berbaju kemeja atau kemeja-T berkolar atau pakaian kebangsaan masing-masing yang sesuai). Menggunakan Pusat Khidmat Maklumat Akademik (PKMA). blaus atau pakaian etnik masing-masing yang sesuai dan tidak menjolok mata. Membuat urusan di Fakulti/Institut/Pusat/Bahagian.

2.00 / semester RM1. Amaran Denda tidak lebih daripada RM50 2.2 Etika Berpakaian Semasa Majlis Ikrar Pelajar (MIP) Pakaian Pelajar Lelaki Berseluar panjang Berbaju kemeja lengan panjang dan berwarna putih (tanpa corak) Bertali leher Memakai kasut formal bewarna hitam dan berstokin hitam.  Tudung berwarna putih (untuk pelajar muslim sahaja)      2. Rambut hendaklah pendek dan kemas Pakaian Pelajar Perempuan  Digalakkan memakai baju kurung yang sesuai asalkan tidak menjolok mata (belah.3 Mengikut Kaedah-Kaedah Universiti Malaysia Sarawak (Tatatertib PelajarPelajar 1999). Jeans. Elaun Wang Saku Yuran Pengajian Yuran Penginapan Jumlah : : : : RM1. ketat dan jarang)  Memakai kasut formal bewarna hitam dan bertutup. Kasut sukan tidak dibenarkan. tindakan tatatertib atau hukuman tatatertib terus boleh diambil terhadap pelajar yang tidak mematuhi peraturan di atas (rujuk Perkara 26 & 27) iaitu: i.2.2.960. 2.250.2. 3.3 Minggu Aluan Pelajar Minggu Aluan Pelajar (MAP) akan diadakan selama empat (4) hari bermula 28 hingga 31 Mei 2012.00 / semester RM350. 2. ianya akan dipotong terus daripada elaun wang saku pelajar.00 Bagi yuran-yuran lain yang perlu dibayar oleh pelajar. ii.1 Etika Berpakaian Semasa Pendaftaran Pelajar Setiap pelajar dikehendaki memakai pakaian yang kemas dan sopan semasa mendaftar di UNIMAS. Selipar dan sandal ranggi tidak dibenarkan. Minggu Aluan Pelajar ini adalah bertujuan untuk membolehkan pelajar menyesuaikan diri dan memahami cara hidup di kampus. kemeja T tanpa kolar dan selipar tidak dibenarkan. Pelajar tidak perlu membuat sebarang pembayaran semasa pendaftaran. pelajar diminta menandatangani 7 . Bagi tujuan ini. Semua pelajar asasi diwajibkan mengikuti setiap aktiviti yang ditetapkan sepanjang minggu tersebut.00 / semester RM360.4 Bantuan Kewangan Pelajar Asasi Semua pelajar yang mengikuti Program Asasi Sains di UNIMAS akan mendapat bantuan kewangan daripada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) seperti berikut: 1.2. Jadual aktiviti Minggu Aluan Pelajar adalah seperti di Lampiran 2.

00 350.00 360. Pengajian b.00 30.00 g. Penginapan c. Senggang h.00 1200.00 RM100. Takaful d. Pengangkutan Jumlah Yuran Pelajar perlu membuka akaun di Bank RHB bagi tujuan pembayaran bantuan kewangan ini.00 5.00 : : : : RM20.00 50.00 25.00 25.00 50.00 25.00 350.00 Semester 2 (RM) 0. Kesihatan e.00 360.00 6. Yuran Berulang a.00 RM349. Butiran yuran pelajar asasi sains adalah seperti berikut. 8 . Butiran Yuran 1.00 25.00 RM219.00 845. Yuran Tidak Berulang sepanjang pengajian) Pendaftaran Kad Matrik Minggu Aluan Pelajar Ujian Malaysian University English Test (MUET) Jumlah 2. Pejabat Bendahari di talian 082-581000 samb 1872 atau 1873. Makmal f. Tabung Kebajikan (Dibayar sekali Semester 1 (RM) 349.00 0.00 30.borang akujanji yang disediakan.00 5. Sebarang pertanyaan mengenai pembayaran yuran boleh dirujuk terus kepada Unit Kewangan Pelajar.00 RM10.

5 Kolej Kediaman Pelajar UNIMAS menyediakan kemudahan penginapan / kolej kediaman kepada semua pelajar asasi. Saudara/saudari diminta untuk mendaftar di kolej kediaman seperti yang dinyatakan di dalam surat tawaran. Setiap blok dilengkapi dengan kemudahan sepunya seperti bilik riadah dan pantri.2. Pelajar asasi akan ditempatkan secara berkongsi tertakluk kepada ketetapan pihak kolej. CARTA ALIR PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN MULA Pelajar tiba di Dewan UNIMAS Pendaftaran Kolej di Dewan UNIMAS Sediakan:  Surat Tawaran UNIMAS  Slip Pendaftaran eDaftar  Borang Pendaftaran Kolej kediaman  Borang Soal Selidik Penyajian Makanan  Borang Kad Matrik Pengambilan Kunci Kolej Kediaman Masuk Kolej Kediaman TAMAT 9 .

dan Lain-lain keperluan peribadi.8 Imigresen Bagi pelajar dari Semenanjung Malaysia dan Sabah. Bagi memudahkan urusan pengangkutan. UNIMAS menyediakan kemudahan pengangkutan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pada 27 Mei 2012 (Ahad) sahaja. Sekiranya saudara/saudari tiba selain dari tarikh yang telah dinyatakan. 10 . laluan udara adalah merupakan pengangkutan utama iaitu melalui rangkaian Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia. Semasa ketibaan. saudara/saudari akan disambut oleh staf dan pelajar UNIMAS yang bertugas di ruang legar Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching. 2. Cadar dan selimut. Keperluan-keperluan ini boleh juga didapati di kedai-kedai di sekitar Bandar Kota Samarahan.6 Perjalanan UNIMAS terletak di Kota Samarahan dan boleh dihubungi melalui dua laluan darat seperti berikut:   Melalui laluan Jalan Penrissen/Jalan Dato’ Mohd Musa Melalui laluan Jalan BDC/Jalan Tabuan/Jalan Dato’ Mohd Musa. saudara/saudari diminta memaklumkan tarikh ketibaan dengan menggunakan borang dan menghantarnya melalui faks atau e-mel kepada Pusat Pengajian Pra-Universiti. Pusat Pengajian Pra-Universiti akan membantu dalam urusan permohonan pas pelajar. saudara/saudari dikehendaki untuk memohon Dokumen Perjalanan Terhad dari Jabatan Imigresen Malaysia di negeri masing-masing sebelum tiba di Sarawak. Pakaian sukan. Bagi saudara/saudari yang berasal dari Semenanjung Malaysia atau Sabah.Keperluan Peribadi Saudara/saudari dinasihatkan supaya membawa keperluan-keperluan berikut:      Pakaian kasual dan kemas untuk kegunaan harian dan menghadiri kuliah. 2. Setelah pelajar mendaftar di UNIMAS. 2.00). Dua helai sarung bantal (64sm x 38sm).7 Ketibaan Saudara/saudari yang menggunakan pengangkutan udara dinasihatkan tiba di Kuching pada tarikh yang ditetapkan. saudara/saudari boleh menggunakan perkhidmatan teksi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching ke UNIMAS (anggaran caj RM38.

107. No.9 Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 Rujuk Lampiran 3. 93100 Kuching Jalan LapanganTerbang Baru. boleh membuat pilihan untuk menginap di beberapa hotel sekitar bandar Kuching/Kota Samarahan seperti di bawah. P O Box 1239 93724 Kuching Sarawak Tel : 082 – 415588 Four Points By Sheraton Kuching Hotel Harbour View Lot 1386/1387. Blok 16 KCLD Lorong Temple. 93350 Tel : 082 – 274666 Kuching Tel : 082 – 280888 Gateway Apartment No. Sarawak Tel : 082 – 423111 Hilton Kuching Jalan Tunku Abd Kuching. Sarawak Tel : 082 – 248200 Rahman. Jalan Tun Ahmad Zaidi. KTLD Jln Padungan. Jalan Ban Hock. Lorong C. Box 2362. Kuching. Maklumat Penginapan di Sekitar Bandar Kuching Nama Hotel/Alamat Kingwood Inn Kuching Lot 618. i. Green Road 93150 Kuching Tel : 082-256999/252999 Nama Hotel/Alamat Merdeka Palace Hotel & Suites Jln Tun Abang Hj Openg 93000 Kuching Sarawak Tel : 082-258000 Pullman Hotel Kuching 1A.412211 11 . 2. Section 10 KTLD Jalan Nanas.10 Maklumat Penginapan / Hotel Bagi ibubapa yang memerlukan penginapan semasa menghantar anak di UNIMAS.O.9. Sarawak Tel : 082 .2. 93100. P O Box 2502 93750 Kuching Sarawak Tel : 082 – 238400 Chonglin Plaza Hotel & Suites Level 1. P. Kuching. 93400. Jln Bukit Mata 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 250958 Regalis Court Lot 45-66. Hotel Telang Usan 93100. Jln Padungan 93100 Kuching Tel : 082 – 239888 Penrissen Inn Lot 382-386. P O Box 2842 93756 Kuching Sarawak Tel : 082 – 330888 Kuching Park Hotel Lot 606. Seksyen 10 KTLD. Jalan Mathies 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 222888 Hotel Riverside Majestic Jln Tunku Abdul Rahman P O Box 2928 93756 Kuching Sarawak Tel : 082 – 247777/247078 Grand Margherita Kuching Jalan Tunku Abd Rahman. Section 62.

KTLD Jln Tunku Abdul Rahman Tmn Sri Sarawak 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 . Hock Lee Centre. Lorong 6. Abol. Bangunan Ariff. Jalan Padungan. 93400. Jalan Datuk Ajibah Abol 93400 Kuching Sarawak Tel : 082 – 241111 Hotel Grand Continental Lot 42. Ground Floor. Block 195. Kuching 93350 Kuching. Jln Tabuan. Lot 9683. Sarawak Kuching. Jalan Setia Raja 93350 Kuching. Jalan Setia Raja Tel : 082-239449 Taman Stutong Indah. Section 10. Rubber Road West Kuching Tel : 082-246197 Batik Boutique Hotel 38. 93100. Jln Datuk Ajibah Jln Haji Taha. Ground Floor.Nama Hotel/Alamat Laila Inn Arif Hotel No. Kuching. Kuching Tel : 082-363001 The Lime Tree Hotel. Hotel Tower Section 64 Kuching. Blok 11. Kuching Jalan Song Thian Cheok Tel : 016-8899855 Tel : 082-236060 Abell Hotel The Secret Sanctuary Boutique 22. Jalan Tunku Abdul Rahman. Sarawak Tel : 082 – 420930 Tel : 082 – 241211 Tune Hotel Lot 281. Jalan Tun Razak Pending. Kuching Cottage Sarawak 133 Lorong 12A. Block Y Jalan Tun Razak 93450 Kuching Sarawak Tel : 082 – 341200 Rajah Court Hotel 360 Urban Resort Hotel Tower A & B Lot 6115. Section 46. Jln Ban Hock 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 230399 Borneo Hotel 30e. Tel : 082 – 484799 Kuching Tel : 082-484888 360 Xpress City Center Drop In Guest House Wisma Phoenix 209. KTLD Jalan Nanas. Sarawak Jalan Datuk Abang Abdul Rahim.Tabuan Stutong Phase 11. Jalan Padungan Kuching Sarawak Tel : 082-422845 12 . Kuching. Sarawak Tel : 082 – 367772 Penview Inn Lot 3411.238221 Hotel Dormani Lot 68. Sarawak Tel : 082 – 244122 Nama Hotel/Alamat Grand Apartment Services Sublot 30. 93400. Kuching Lot 317.151. Sarawak Tel : 082-256363 Wesberly Apartments Lot 2812. Section 48. Abell Road 93100 Kuching Sarawak Tel : 082-414600 Samudra Court Hotel Lot 382-386.

Langkah 3 Calon mencetak surat tawaran dari laman web UNIMAS. Samarahan Land District Jalan Dato’Mohd Musa 94300 Kota Samarahan Tel : 082 – 663679/014-5899501 3. Jalan Abell 93100 Kuching Sarawak Tel : 082-238977 Basaga Holiday Residences Lot 69-70 Jalan Tabuan Kuching Tel : 082-417069 Nama Hotel/Alamat Pinnacles Kuching Level 1. Block G. 13 . Jln Borneo. 3.mohe. Maklumat Penginapan di Sekitar Kota Samarahan Nama Hotel/Alamat Denver Enterprise Sublot 72 & 73.gov. 93100 Kuching. pelajar asasi boleh membuat pendaftaran pelajar sama ada di rumah. Melalui kaedah ini. Sarawak Tel : 082-419100 ii. Section 49.unimas. Calon diminta untuk memasukkan nombor ID BSN dan kad pengenalan untuk log masuk ke eDaftar UNIMAS. cyber cafe atau manamana tempat yang mempunyai capaian kepada internet. Langkah 1 Calon membuat semakan keputusan permohonan ke IPTA dari laman web Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia di http://upu.1 Pendaftaran eDaftar (Online) Terdapat beberapa langkah yang perlu dilakukan oleh pelajar sebelum proses pendaftaran eDaftar dapat dilakukan. Tmn Sri Sarawak Mall. PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR (eDaftar) Pelajar asasi dikehendaki mendaftar menggunakan eDaftar (online). Langkah 2 Calon diminta membuat pengesahan sama ada menerima atau menolak tawaran kemasukan ke UNIMAS mulai 7 hingga 15 Mei 2012.Nama Hotel/Alamat Abell Residence Lot 47-50.my Laman semakan keputusan dan pendaftaran eDaftar UNIMAS iaitu http://www. Lot 2280 & 3170 Block 1.my akan dibuka mulai 7 hingga 22 Mei 2012.

14 . status pelajar akan ditukarkan kepada aktif. Langkah 5 Pelajar akan mendaftar di kolej kediaman pelajar seperti yang tertera dalam surat tawaran.Langkah 4 Calon memerlukan nombor ID BSN dan nombor kad pengenalan untuk log masuk ke eDaftar dan melaksanakan proses pendaftaran. Tarikh akhir untuk pelajar membuat pendaftaran eDaftar ialah 22 Mei 2012. Setelah proses pendaftaran pelajar selesai dijalankan. Calon diminta mencetak slip pendaftaran eDaftar untuk dibawa semasa melapor diri di Kolej Kediaman Pelajar. Tarikh pendaftaran kolej ialah pada 27 Mei 2012 (Ahad).

Kemaskini Maklumat Peribadi 2.my YA Semakan melalui eDaftar di http://www.gov.my TIDAK Berjaya? eRayuan (Kemasukan ke IPTA) http://upu.mohe.3.gov.2 Carta Alir Pendaftaran eDaftar MULA Semakan keputusan Permohonan Kemasukan ke IPTA http://upu. Cetak Slip Pendaftaran eDaftar Pendaftaran Kolej Kediaman / MAP Di Dewan UNIMAS Nota Pelajar dikehendaki membawa dokumen asal ketika pendaftaran untuk verifikasi.unimas.my Tindakan: 1.mohe.unimas. Semakan dokumen akan diadakan pada 28 Mei 2012 TAMAT 15 .my – Pengesahan Penerimaan Tawaran ke UNIMAS YA Berjaya? TIDAK TIDAK Terima? YA Cetak Surat Tawaran Pendaftaran melalui eDaftar di http://www.

4. Sila rujuk: https://online. Tiga (3) set salinan asal bersetem hasil setiap satu untuk KPTM ii. Satu (1) set salinan untuk Pusat iii. 4.gov.my/scholar/bantua nasasi 16 . SENARAI DOKUMEN 4.2 Surat Tawaran Kemasukan Slip Pendaftaran eDaftar Borang Pendaftaran Kolej Kediaman Borang Soal Selidik Penyajian Makanan (MAP) Borang Kad Matrik Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Pusat Pengajian Pra-Universiti (Semakan dokumen akan diadakan pada 28 Mei 2012) (Sila tandakan  sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) Bil Dokumen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Salinan Surat Tawaran Kemasukan Salinan Slip Pendaftaran eDaftar Salinan Kad Pengenalan Salinan Sijil Kelahiran / Surat Beranak Salinan Sijil Pelajaran Malaysia Borang Maklumat Peribadi Pelajar Laporan Pemeriksaan Kesihatan (2 salinan) beserta Filem X-Ray Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan Borang Akuan Pemberian Kuasa Borang Ikrar Pelajar UNIMAS ICT Policies Borang Akujanji Pemotongan Yuran Empat (4) set Borang Perjanjian Bantuan Kewangan Pelajar Asasi i.1 Dokumen Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman pada 27 Mei 2012 (Sila tandakan  sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) Bil Dokumen 1 2 3 4 5.mohe.

1 keping  Borang Pendaftaran Kolej Kediaman . Penggawa. Jaksa Pendamai atau Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Ahli EXCO). Pengamal Undang-Undang. Ketua Kaum atau Mukim Bertauliah.1 keping  Borang Kad Matrik .1 keping Catatan: Sila susun borang mengikut urutan di atas.2 keping (bagi pelajar dari Semenanjung & Sabah sahaja)  Untuk Pejabat Pusat Pra-Universiti . Guru Besar Sekolah (Sekolah Kerajaan Sahaja). Pegawai Kerajaan Kumpulan Pengurusan dan Profesional. 4.1 keping  Borang Laporan Pemeriksaan Kesihatan .2 keping  Pas Pelajar . 4.14 Lapan (8) keping gambar berukuran pasport (latarbelakang biru)  Borang Maklumat Peribadi Pelajar . Sila bawa sijil asal semasa pendaftaran untuk verifikasi sekiranya salinan belum disahkan. Pihak UNIMAS dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia berhak menarik balik tawaran masuk atau mengarahkan pelajar keluar dari IPTA sekiranya mana-mana keterangan atau salinan sijil-sijil yang dikemukakan adalah TIDAK BENAR. Pesuruhjaya Sumpah. Penghulu.3 Dokumen-dokumen tersebut perlu disahkan oleh sama ada Pengetua. Tuai Rumah.4 17 .

5. Borang Akujanji Pemotongan Yuran 13. UNIMAS ICT Policies 12. Borang Perjanjian Bantuan Kewangan 3. Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan 9. 18 . Borang Akuan Pemberian Kuasa 10. Salinan Slip Pendaftaran eDaftar Salinan Kad Pengenalan Salinan Sijil Kelahiran/ Surat Beranak Salinan Sijil SPM Borang Maklumat Peribadi Pelajar 7. Sila serahkan dokumen ini pada hari semakan dokumen. 28 Mei 2012. Borang Ikrar Pelajar 11. 4. Laporan Pemeriksaan Kesihatan (2 salinan) 8.5. Salinan Surat Tawaran Kemasukan 2. CARA MENYUSUN BORANG DAN SALINAN SIJIL 1. 13 12 12 11 10 9 7 6 4 1 2 3 5 8 Nota: Susunkan dari atas ke bawah dokumen/borang serta salinan sijil seperti dinyatakan. 6.

LAMPIRAN 19 .

Berada di dalam kawasan perlustakaan (Pusat Khidmat Maklumat Akademik). dihormati dan disegani. Membuat urusan di pejabat-pejabat dalam kampus UNIMAS. Sahsiah rupa diri dan etika berpakaian yang sesuai diharap dapat melahirkan generasi muda/pelapis negara/bakal pemimpin yang berketrampilan. dan Pegawai-Pegawai yang Mempunyai Kuasa untuk Menguatkuasakan Peraturan Berpakaian di UNIMAS: Pusat Pengajian Pra-Universiti a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) Dekan Timbalan Dekan Penyelaras Kursus Penolong Pendaftar Kanan Pensyarah Tutor Penolong Pegawai Tadbir Pembantu Teknik Pembantu Tadbir Pembantu Makmal 20 . Menghadiri acara-acara Universiti dan acara rasmi Universiti di luar kampus (Pakaian batik hanya dibenarkan sekiranya mendapat kebenaran daripada pihak Universiti). Penguatkuasaan yang berterusan dan konsisten perlu ada bagi peraturan berpakaian di UNIMAS bagi menjamin satu suasana sosial yang memberansangkan perkembangan intelek di kalangan pelajar. Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian. Pelajar merupakan ‘duta promosi’ yang secara tidak langsung akan menaikkan nama UNIMAS di mata masyarakat. Menduduki peperiksaan dan ujian. Pusat Khidmat Pelajar. ii) iii) iv) Penguatkuasaan: Semua pegawai pentadbiran. tutor dan pengawal keselamatan (rujuk senarai pegawaipegawai yang diberi kuasa) mempunyai kuasa untuk menegur. satu identiti pelajar UNIMAS yang tersendiri dapat dilahirkan.Lampiran 1 PENGUATKUASAAN PERATURAN BERPAKAIAN DI UNIMAS Penguatkuasaan yang seragam terhadap peraturan berpakaian pelajar-pelajar UNIMAS yang telah diluluskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Universiti bertujuan untuk: i) Melahirkan imej pelajar UNIMAS yang positif dengan penampilan diri yang menarik dan bersih. Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) mana-mana pelajar pengajian prasiswazah dan pascasiswazah yang melanggar mana-mana peraturan berpakaian yang telah ditetapkan oleh Universiti di tempat-tempat penguatkuasaan Peraturan Berpakaian seperti berikut: a) b) c) d) e) f) Menghadiri kuliah. menahan atau melapor kepada Jawatankuasa Tatatertib dan Disiplin Pelajar melalui Unit Tatatertib dan Disiplin Pelajar. tutorial dan amali. Melalui imej yang positif. pensyarah.

HEPA a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) m) n) o) Dekan Ketua Pusat Penolong Pendaftar Kanan Penolong Pendaftar Pegawai Psikologi Pegawai Belia dan Sukan Pegawai Kebudayaan Pegawai Perubatan Pengurus Asrama Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Psikologi Penolong Pegawai Belia dan Sukan Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama Kolej Kediaman Pelajar a) b) c) d) e) f) Pengetua Felo Pengurus Asrama Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama Bahagian Pentadbiran Am dan Keselamatan a) b) c) d) e) f) g) Ketua Penolong Pendaftar Pegawai Keselamatan Jurutera Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Keselamatan Pengawal Keselamatan Pembantu Tadbir Pusat Khidmat Maklumat Akademik a) b) c) d) e) f) Ketua Pustakawan Pustakawan Kanan Pustakawan Pembantu Perpustakaan Kanan Pembantu Tadbir Pembantu Perpustakaan 21 .Pusat Khidmat Pelajar dan Pusat Pemajuan Pelajar.

00 .30 petang 6.05.00 10.00 .00 pagi 12.9.05. Tazkirah akan diadakan di antara waktu Marghrib dan Isyak oleh penceramah yang telah dikemaskini.12 [Ahad] 28.00 – 10.30 – 6.30 3.12 [Isnin] ALUAN TNC (A&A) (Dewan UNIMAS) PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN (Dewan UNIMAS) PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN Dewan UNIMAS) TAKLIMAT KOLEJ DAN KESELAMATAN (Dewan UNIMAS) 29.00 5. 3.30 .00 DINAMIKA BERKUMPULAN : TREASURE HUNT (Kampus Timur UNIMAS) T E N G A H A R I Z O H O R AUDITION UNTUK PERSEMBAHAN MALAM PENUTUP HAYAT A DAN FIZIKAL A (Dewan UNIMAS) LAWATAN KE FSTS dan FK (PELAJAR ASASI SAINS HAYAT B DAN FIZIKAL B) AKTIVITI SUKAN REHAT S O L A T LATIHAN PERSEMBAHAN HAYAT B DAN FIZIKAL B (Kampus Timur) TAKLIMAT MAJLIS IKRAR PELAJAR UKK & Urusetia (Dewan UNIMAS) 31.30 – 12.12 [Rabu] SYARAHAN DEKAN (Dewan UNIMAS) Dekan TAKLIMAT UNIT KESELAMATAN (Dewan UNIMAS) 9. Bagi aktiviti sukan yang diadakan pada sebelah petang.00 9.Petang] Hari [Petang] [Petang] [Petang] 6.30 – 2.00 – 7.00 8.30 [Malam] 27.10.8.30 .Lampiran 2 JADUAL AKTIVITI MINGGU ALUAN PELAJAR PPPU SESI 2012/2013 5.00 7.00 – 10.30 – 11. Dhana Jay M A K A N LAWATAN KE FSTS dan FK (PELAJAR ASASI SAINS HAYAT A DAN FIZIKAL A) MAKAN MALAM/SOLAT MAGHRIB&ISYAK BERJEMAAH/TAZKIRAH PENYERAHAN & SEMAKAN DOKUMEN (Dewan UNIMAS) PENYERAHAN & SEMAKAN DOKUMEN (Dewan UNIMAS) FORUM ASASI (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN HAYAT A DAN FIZIKAL A (Kampus Timur) AUDITION UNTUK PERSEMBAHAN MALAM PENUTUP HAYAT B DAN FIZIKAL B (Dewan UNIMAS) 30.30 11.12 [Khamis] MAJLIS IKRAR PELAJAR (MIP) (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN (FINALIS) (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN (FINALIS) (Dewan UNIMAS) Majlis Penutupan MAP (DETAR PUTRA) Jadual Makan & Minum Sepanjang MAP Perkara Sarapan Makan Tengahari Makan Malam Masa 7.30 2.6.30 .00 6.15 malam Nota 1.30 12. pelajar bebas untuk memilih sukan atau permainan yang disediakan oleh urusetia.30 2. Pelajar dilarang membawa makanan (nasi dan lauk) di kolej kediaman sepanjang Minggu Aluan Pelajar.05.00 – 8.05.30-10. 22 .5.00 [Pagi] [Pagi] [Pagi] [Pagi .30 – 8.3.30 10.30 Masa 8.12 [Selasa] SOLAT SUBUH PERSIAPAN DIRI / SENAMAN PAGI TAKLIMAT PROGRAM DAN PERATURAN AKADEMIK (Dewan UNIMAS) Timbalan Dekan PPPU SARAPAN DIALOG BERSAMA PENYELARAS KURSUS DAN BERSAMA MENTOR MENTEE (Dewan Unimas) Penyelaras Kursus/En. 2.00 – 8.05.30 .

Lampiran 3 KALENDAR AKADEMIK PROGRAM ASASI SAINS. UNIMAS SESI 2012/2013 SEMESTER 1 AKTIVITI Pendaftaran (online) Pendaftaran Kolej Minggu Aluan Pelajar Kuliah Cuti Pertengahan Semester Kuliah2 Minggu Ulangkaji Peperiksaan Cuti Akhir Semester4 3 1 TARIKH 09/05/12-22/05/12 27/05/12 28/05/12-31/05/12 04/06/12-12/08/12 13/08/12-26/08/12 27/08/12-21/10/12 22/10/12-28/10/12 29/10/12-02/11/12 05/11/12-02/12/12 SEMESTER 2 TEMPOH 2 minggu 1 hari 4 hari 10 minggu 2 minggu 8minggu 1 minggu 1 minggu 4 minggu AKTIVITI Pendaftaran (online) Pendaftaran Kolej Kuliah5 Cuti Pertengahan Semester Kuliah Minggu Ulangkaji Peperiksaan 6 TARIKH 26/11/12-02/12/12 02/12/12 03/12/12-03/02/13 04/02/13-10/02/13 11/02/13-14/04/13 15/04/13-21/04/13 22/04/13-26/04/13 TAMAT PROGRAM TEMPOH 1 minggu 1 hari 9 minggu 1 minggu 9 minggu 1 minggu 1 minggu 23 .

Jabatan Pengajian Tinggi ialah 27 Mei 2012. Nota Diluluskan oleh Mesyuarat Senat Bil. Minggu Aluan Pelajar akan berlangsung pada 28-31 Mei 2012. Hebahan keputusan permohonan kemasukan ke IPTA bagi lepasan SPM/Setaraf sesi 2012/2013 dijangka pada 07 Mei 2012. 5. 24 . Kuliah semester 1 akan bermula pada 04 Jun 2012. Kuliah akan bermula semula pada 27 Disember 2012 (Khamis).01/2012 ke-115 pada 30 Jan 2012. 2. Tarikh pendaftaran pelajar baru bagi lepasan SPM/Setaraf yang ditetapkan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP). 19 – 20 Ogos 2012 (Ahad-Isnin) 31 Ogos 2012 (Jumaat) 16 September 2012 ( Ahad) 26 Oktober 2012 (Jumaat) 15 November 2012 (Khamis) 25 Disember 2012 (Selasa) 1 Januari 2013 (Selasa) 24 Januari 2013 (Khamis) 10 Februari 2013 (Ahad) Hari Raya Puasa Hari Kebangsaan Hari Malaysia Hari Raya Qurban Awal Muharam Hari Krismas Tahun Baharu 2013 Maulidur Rasul Tahun Baharu Cina 3. 3. 2. 5. 24 Disember 2012 (Isnin) dan 26 Disember 2012 (Rabu) merupakan cuti ganti. Pensyarah dikehendaki membuat kuliah gantian untuk menggantikan kuliah pada 24 Disember 2012 (Isnin) dan 26 Disember 2012 (Rabu).Nota 1.01 Februari 2013) 6. 4. 6. Semester 1 (06-10 Ogos 2012) Semester 2 (28 Januari. Isnin Ujian pertengahan semester akan dikendalikan pada minggu ke-9-10 kuliah (sebelah petang) seperti berikut. 4. Tarikh Penting 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful