P. 1
Panduan Pendaftaran Asasi 2012

Panduan Pendaftaran Asasi 2012

|Views: 94|Likes:
Dipublikasikan oleh Fatini Zulkahdir

More info:

Published by: Fatini Zulkahdir on Jun 09, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2012

pdf

text

original

PANDUAN PENDAFTARAN (eDAFTAR) BAGI PROGRAM ASASI SAINS UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS) SESI 2012/2013

1

Universiti Malaysia Sarawak Mengalu-alukan Kedatangan Anda
Kami mengucapkan tahniah kepada saudara/saudari kerana terpilih melanjutkan pengajian di Universiti Malaysia Sarawak, universiti yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh. Panduan pendaftaran ini bertujuan untuk membantu saudara/saudari ketika mendaftar di UNIMAS. Ia mengandungi senarai dokumen yang mesti dilengkapkan dan maklumat umum bagi memudahkan saudara/saudari ketika pertama kali berada di UNIMAS khususnya dan Sarawak amnya.

2

1 Pendaftaran eDaftar (online) 3.1 Dokumen Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman 4. 2.3 Minggu Aluan Pelajar 2.6 Perjalanan 2. 16 16 18 5.5 Kolej Kediaman Pelajar 2.Bil Kandungan Kata-Kata Aluan Naib Canselor SEJARAH RINGKAS UNIMAS MAKLUMAT UMUM 2.2 Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Pusat Pengajian Pra-Universiti CARA MENYUSUN BORANG DAN SALINAN SIJIL LAMPIRAN Lampiran 1 .10 Maklumat Penginapan/Hotel PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR (eDaftar) 3.Tentatif Jadual Aktiviti Minggu Aluan Pelajar Sesi 2012/2013 Lampiran 3 .Penguatkuasaan Etika Pakaian Di UNIMAS Lampiran 2 .2 Carta Alir Pendaftaran eDaftar SENARAI DOKUMEN 4.Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 Muka surat 4 5 1.8 Imigresen 2.7 Ketibaan 2. 20 22 23 3 .4 Bantuan Kewangan Pelajar Asasi 2. 5 5 7 8 9 10 10 10 11 11 3.2 Etika Pakaian Pelajar 2.1 Peraturan Universiti 2. 6.9 Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 2. 13 15 4.

Saya berharap saudara-saudari dapat menyesuaikan diri dengan sistem pembelajaran secara student. Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat datang ke Bumi Kenyalang dan tahniah kepada saudarasaudari kerana terpilih untuk melanjutkan pengajian dalam program asasi sains di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).t dan Selamat Sejahtera. Untuk makluman. dengan harapan supaya ada integrasi kaum yang bersifat 1Malaysia. etnik. saya berharap sepanjang pengajian di PPPU saudara-saudari dapat mengambil peluang dan manfaat sebaik mungkin untuk mengenali Negeri Sarawak dan penduduknya yang kaya dengan kepelbagaian budaya. kami komited untuk memberikan yang terbaik untuk saudara dan saudari mengukir kecemerlangan di hari muka.Kata Aluan Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak Assalamualaikum w. program asasi sains di UNIMAS mula ditawarkan pada sesi 2010/2011. Kami di UNIMAS mengalu-alukan kedatangan saudara-saudari dengan hati terbuka. Saudara-saudari juga berpeluang untuk berinteraksi di kolej kediaman dengan rakan-rakan dari berlainan kaum. sukan serta kebudayaan bagi melengkapkan sahsiah dan siasah diri sebagai membentuk kecemerlangan generasi yang berfikiran kritis di masa akan datang. Pusat Pengajian Pra-Universiti (PPPU) yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh. Program ini bertujuan untuk menerapkan keterampilan pembelajaran agar pelajar mendapat asas pendidikan yang kukuh dan baik bagi pencapaian yang cemerlang di peringkat universiti. saudara-saudari juga akan terlibat dengan aktiviti kepimpinan dan kemasyarakatan. saudara-saudari diberi amanah dan tanggungjawab oleh keluarga dan masyarakat untuk mencapai cita-cita dengan cemerlang. Prof Datuk Dr Khairuddin Ab Hamid Naib Canselor 4 . perubatan dan sains kesihatan. Selamat Maju Jaya.b. Selain program akademik. agama dan budaya. ambillah peluang sepanjang di PPPU untuk mempersiapkan diri dengan ilmu yang diperlukan untuk meneruskan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda di UNIMAS. Akhirnya. Program ini direka bentuk sebagai titian pendidikan di peringkat lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dengan keperluan program ijazah sarjana muda di UNIMAS dalam bidang-bidang sains dan teknologi sumber. sains kognitif. Sebagai seorang pelajar. kejuruteraan dan teknologi maklumat. Sehubungan itu. flora dan fauna. Bagi pelajar-pelajar yang berasal dari Semenanjung dan Sabah. akan menyediakan kemudahan pembelajaran yang terbaik dan efektif.centered learning dan problem-based learning yang diamalkan di UNIMAS.

2.1 Peraturan Universiti Selama tempoh pengajian di UNIMAS. 5 . Perlu diingatkan bahawa pelajar yang gagal berbuat demikian boleh dikenakan tindakan tatatertib.2 Etika Pakaian Pelajar (Dibaca bersama Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian Di UNIMAS – Lampiran 1) Peraturan Am Semua pelajar WAJIB mempamerkan kad matrik pada baju mereka sepanjang masa semasa berada di dalam kampus. Pengambilan pelajar perintis seramai 232 orang telah mendaftar pada sesi 2010/2011. Dua (2) program asasi sains ditawarkan iaitu Asasi Sains Hayat dan Asasi Sains Fizikal. Fakulti tersebut ialah: a) b) c) d) e) f) g) h) Fakulti Ekonomi dan Perniagaan (FEP) Fakulti Kejuruteraan (FK) Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia (FSKPM) Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) Fakulti Sains Sosial (FSS) Fakulti Sains dan Teknologi Sumber (FSTS) Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK) Penubuhan Pusat Pengajian Pra-Universiti (PPPU) Jabatan Pengajian Tinggi telah meluluskan penubuhan Pusat Pengajian Pra-Universiti UNIMAS mulai sesi pengajian 2010/2011. kecuali ketika menjalankan kegiatan sukan dan kokurikulum. SEJARAH RINGKAS UNIMAS UNIMAS ditubuhkan pada 24 Disember 1992 dan merupakan universiti awam kelapan. b) Sentiasa memelihara nama baik UNIMAS dan menjaga harta benda serta kemudahan perkhidmatannya. Ia merupakan universiti pertama ditubuhkan selepas pengisytiharan Wawasan 2020 bagi memenuhi permintaan pendidikan tinggi dan menampung keperluan guna tenaga yang meningkat. Pengambilan pelajar pertama bermula pada sesi 1993/1994 di mana seramai 118 orang pelajar telah mendaftar untuk program Fakulti Sains Sosial dan Fakulti Sains dan Teknologi Sumber. 2. MAKLUMAT UMUM 2. Kegagalan mematuhi apa-apa peraturan dan arahan yang telah ditetapkan oleh pihak Universiti boleh menyebabkan saudara/saudari dikenakan tindakan tatatertib yang sewajarnya. Pihak Universiti berhak untuk tidak memberi layanan kepada mereka yang berkenaan dalam sebarang urusan dengan pihak Universiti. Kini terdapat lapan (8) fakulti yang bertanggungjawab menawarkan 37 program pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda.1. saudara/saudari hendaklah: a) Mematuhi Peraturan Akademik Program Asasi Sains UNIMAS dan peraturanperaturan akademik Pusat yang sedia ada.

aksesori dan pewangi secara sederhana.Pelajar adalah dilarang memakai pakaian atau aksesori yang melambangkan sebarang pertubuhan atau kumpulan tertentu yang boleh mengakibatkan ketenteraman Universiti terganggu atau menimbulkan ketidakharmonian di kalangan pelajar-pelajar di dalam kampus. Memakai pakaian sukan yang sesuai semasa bersukan atau berekreasi. kecuali atas sebab-sebab yang tertentu dan telah mendapat kebenaran daripada Naib Canselor. blaus atau pakaian etnik masing-masing yang sesuai dan tidak menjolok mata. Berambut pendek. Memakai seluar yang bersesuaian. Menghadiri majlis rasmi Universiti di dalam dan di luar kampus. Setiap pelajar dilarang mempamerkan sebarang unsur yang bertentangan dengan moral yang baik atau mengandungi reka bentuk. Membuat urusan di Fakulti/Institut/Pusat/Bahagian. Memakai kain atau skirt yang labuhnya hendaklah di bawah paras lutut. 1971. 6 . Tidak memakai perhiasan perempuan atau pakaian menyerupai perempuan. Menduduki peperiksaan dan ujian. Memakai kasut yang sesuai. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan perlu bersesuaian serta kemas (Rujuk Akta Universiti dan Kolej Universiti. Menggunakan Pusat Khidmat Maklumat Akademik (PKMA). Setiap pelajar adalah tertakluk kepada Peraturan Berpakaian Pelajar yang ditetapkan oleh Universiti ketika berada di dalam kampus. Pakaian mestilah tidak ketat/jarang/singkat serta tidak menunjukkan bentuk tubuh badan). Perkara 26). Memakai alat solek. b) c) d) e) Tempat Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian a) b) c) d) e) f) Menghadiri kuliah. kemas dan tidak mencecah kolar baju. kemas dan sopan. perkataan atau frasa yang tidak diingini dari segi nilai atau norma yang mulia dan baik. sopan dan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (berseluar panjang dengan berbaju kemeja atau kemeja-T berkolar atau pakaian kebangsaan masing-masing yang sesuai). Memakai seluar panjang yang bersih. Pemakaian selipar dan sandal adalah dilarang. b) c) d) e) f) Pakaian Pelajar Perempuan a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas dan sopan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (pakaian kebangsaan. Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian. Kampus Timur. tutorial dan amali. Memakai kasut yang sesuai. Pakaian Pelajar Lelaki a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas. bersih dan sopan. Pakaian seragam hendaklah dipakai jika diperlukan.

2.00 / semester RM1.  Tudung berwarna putih (untuk pelajar muslim sahaja)      2. Semua pelajar asasi diwajibkan mengikuti setiap aktiviti yang ditetapkan sepanjang minggu tersebut. Jeans.3 Minggu Aluan Pelajar Minggu Aluan Pelajar (MAP) akan diadakan selama empat (4) hari bermula 28 hingga 31 Mei 2012.3 Mengikut Kaedah-Kaedah Universiti Malaysia Sarawak (Tatatertib PelajarPelajar 1999).1 Etika Berpakaian Semasa Pendaftaran Pelajar Setiap pelajar dikehendaki memakai pakaian yang kemas dan sopan semasa mendaftar di UNIMAS. ianya akan dipotong terus daripada elaun wang saku pelajar.2. pelajar diminta menandatangani 7 . 3. Amaran Denda tidak lebih daripada RM50 2.2. 2. Rambut hendaklah pendek dan kemas Pakaian Pelajar Perempuan  Digalakkan memakai baju kurung yang sesuai asalkan tidak menjolok mata (belah. Pelajar tidak perlu membuat sebarang pembayaran semasa pendaftaran.00 Bagi yuran-yuran lain yang perlu dibayar oleh pelajar. kemeja T tanpa kolar dan selipar tidak dibenarkan.2 Etika Berpakaian Semasa Majlis Ikrar Pelajar (MIP) Pakaian Pelajar Lelaki Berseluar panjang Berbaju kemeja lengan panjang dan berwarna putih (tanpa corak) Bertali leher Memakai kasut formal bewarna hitam dan berstokin hitam. Kasut sukan tidak dibenarkan. Elaun Wang Saku Yuran Pengajian Yuran Penginapan Jumlah : : : : RM1. ketat dan jarang)  Memakai kasut formal bewarna hitam dan bertutup. tindakan tatatertib atau hukuman tatatertib terus boleh diambil terhadap pelajar yang tidak mematuhi peraturan di atas (rujuk Perkara 26 & 27) iaitu: i. Bagi tujuan ini.4 Bantuan Kewangan Pelajar Asasi Semua pelajar yang mengikuti Program Asasi Sains di UNIMAS akan mendapat bantuan kewangan daripada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) seperti berikut: 1.00 / semester RM350. Jadual aktiviti Minggu Aluan Pelajar adalah seperti di Lampiran 2.2. Selipar dan sandal ranggi tidak dibenarkan.00 / semester RM360.960. ii.2. 2. Minggu Aluan Pelajar ini adalah bertujuan untuk membolehkan pelajar menyesuaikan diri dan memahami cara hidup di kampus.250.

00 RM10. Kesihatan e. 8 .00 360. Makmal f.borang akujanji yang disediakan.00 25.00 50. Yuran Tidak Berulang sepanjang pengajian) Pendaftaran Kad Matrik Minggu Aluan Pelajar Ujian Malaysian University English Test (MUET) Jumlah 2.00 5.00 50. Pejabat Bendahari di talian 082-581000 samb 1872 atau 1873. Sebarang pertanyaan mengenai pembayaran yuran boleh dirujuk terus kepada Unit Kewangan Pelajar. Butiran yuran pelajar asasi sains adalah seperti berikut.00 RM219.00 g. Senggang h.00 RM100.00 5.00 30. Pengangkutan Jumlah Yuran Pelajar perlu membuka akaun di Bank RHB bagi tujuan pembayaran bantuan kewangan ini.00 30. Takaful d.00 360.00 845.00 350. Penginapan c. Butiran Yuran 1. Yuran Berulang a.00 25.00 Semester 2 (RM) 0.00 1200.00 25.00 25. Pengajian b. Tabung Kebajikan (Dibayar sekali Semester 1 (RM) 349.00 350.00 : : : : RM20.00 RM349.00 6.00 0.

2. Saudara/saudari diminta untuk mendaftar di kolej kediaman seperti yang dinyatakan di dalam surat tawaran.5 Kolej Kediaman Pelajar UNIMAS menyediakan kemudahan penginapan / kolej kediaman kepada semua pelajar asasi. Pelajar asasi akan ditempatkan secara berkongsi tertakluk kepada ketetapan pihak kolej. CARTA ALIR PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN MULA Pelajar tiba di Dewan UNIMAS Pendaftaran Kolej di Dewan UNIMAS Sediakan:  Surat Tawaran UNIMAS  Slip Pendaftaran eDaftar  Borang Pendaftaran Kolej kediaman  Borang Soal Selidik Penyajian Makanan  Borang Kad Matrik Pengambilan Kunci Kolej Kediaman Masuk Kolej Kediaman TAMAT 9 . Setiap blok dilengkapi dengan kemudahan sepunya seperti bilik riadah dan pantri.

2. Keperluan-keperluan ini boleh juga didapati di kedai-kedai di sekitar Bandar Kota Samarahan.7 Ketibaan Saudara/saudari yang menggunakan pengangkutan udara dinasihatkan tiba di Kuching pada tarikh yang ditetapkan. Setelah pelajar mendaftar di UNIMAS. Sekiranya saudara/saudari tiba selain dari tarikh yang telah dinyatakan. UNIMAS menyediakan kemudahan pengangkutan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pada 27 Mei 2012 (Ahad) sahaja.8 Imigresen Bagi pelajar dari Semenanjung Malaysia dan Sabah.Keperluan Peribadi Saudara/saudari dinasihatkan supaya membawa keperluan-keperluan berikut:      Pakaian kasual dan kemas untuk kegunaan harian dan menghadiri kuliah. Bagi saudara/saudari yang berasal dari Semenanjung Malaysia atau Sabah. laluan udara adalah merupakan pengangkutan utama iaitu melalui rangkaian Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia. 2. Semasa ketibaan. Pusat Pengajian Pra-Universiti akan membantu dalam urusan permohonan pas pelajar. saudara/saudari akan disambut oleh staf dan pelajar UNIMAS yang bertugas di ruang legar Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.00).6 Perjalanan UNIMAS terletak di Kota Samarahan dan boleh dihubungi melalui dua laluan darat seperti berikut:   Melalui laluan Jalan Penrissen/Jalan Dato’ Mohd Musa Melalui laluan Jalan BDC/Jalan Tabuan/Jalan Dato’ Mohd Musa. 2. saudara/saudari dikehendaki untuk memohon Dokumen Perjalanan Terhad dari Jabatan Imigresen Malaysia di negeri masing-masing sebelum tiba di Sarawak. Pakaian sukan. 10 . saudara/saudari diminta memaklumkan tarikh ketibaan dengan menggunakan borang dan menghantarnya melalui faks atau e-mel kepada Pusat Pengajian Pra-Universiti. saudara/saudari boleh menggunakan perkhidmatan teksi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching ke UNIMAS (anggaran caj RM38. Dua helai sarung bantal (64sm x 38sm). Bagi memudahkan urusan pengangkutan. dan Lain-lain keperluan peribadi. Cadar dan selimut.

Kuching.9. Maklumat Penginapan di Sekitar Bandar Kuching Nama Hotel/Alamat Kingwood Inn Kuching Lot 618. Green Road 93150 Kuching Tel : 082-256999/252999 Nama Hotel/Alamat Merdeka Palace Hotel & Suites Jln Tun Abang Hj Openg 93000 Kuching Sarawak Tel : 082-258000 Pullman Hotel Kuching 1A. Jalan Ban Hock.107. Jalan Mathies 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 222888 Hotel Riverside Majestic Jln Tunku Abdul Rahman P O Box 2928 93756 Kuching Sarawak Tel : 082 – 247777/247078 Grand Margherita Kuching Jalan Tunku Abd Rahman. 2. Section 62. P O Box 1239 93724 Kuching Sarawak Tel : 082 – 415588 Four Points By Sheraton Kuching Hotel Harbour View Lot 1386/1387. i. Jln Padungan 93100 Kuching Tel : 082 – 239888 Penrissen Inn Lot 382-386. Sarawak Tel : 082 .O. Box 2362. Kuching. P O Box 2842 93756 Kuching Sarawak Tel : 082 – 330888 Kuching Park Hotel Lot 606. 93400. Jln Bukit Mata 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 250958 Regalis Court Lot 45-66. Jalan Tun Ahmad Zaidi. Hotel Telang Usan 93100. boleh membuat pilihan untuk menginap di beberapa hotel sekitar bandar Kuching/Kota Samarahan seperti di bawah.412211 11 . 93100.10 Maklumat Penginapan / Hotel Bagi ibubapa yang memerlukan penginapan semasa menghantar anak di UNIMAS. No. Blok 16 KCLD Lorong Temple. Seksyen 10 KTLD. Sarawak Tel : 082 – 423111 Hilton Kuching Jalan Tunku Abd Kuching. Section 10 KTLD Jalan Nanas. Lorong C. P. 93100 Kuching Jalan LapanganTerbang Baru.9 Kalendar Akademik Sesi 2012/2013 Rujuk Lampiran 3.2. 93350 Tel : 082 – 274666 Kuching Tel : 082 – 280888 Gateway Apartment No. Sarawak Tel : 082 – 248200 Rahman. KTLD Jln Padungan. P O Box 2502 93750 Kuching Sarawak Tel : 082 – 238400 Chonglin Plaza Hotel & Suites Level 1.

Block 195. Hock Lee Centre. Lorong 6. 93400. Tel : 082 – 484799 Kuching Tel : 082-484888 360 Xpress City Center Drop In Guest House Wisma Phoenix 209. 93400. Jln Tabuan. Kuching Jalan Song Thian Cheok Tel : 016-8899855 Tel : 082-236060 Abell Hotel The Secret Sanctuary Boutique 22. Bangunan Ariff. Abol. Jln Datuk Ajibah Jln Haji Taha. Kuching 93350 Kuching. Kuching Cottage Sarawak 133 Lorong 12A. Sarawak Jalan Datuk Abang Abdul Rahim. KTLD Jln Tunku Abdul Rahman Tmn Sri Sarawak 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 .Tabuan Stutong Phase 11. Kuching Lot 317. Ground Floor. Jalan Setia Raja 93350 Kuching.238221 Hotel Dormani Lot 68. Block Y Jalan Tun Razak 93450 Kuching Sarawak Tel : 082 – 341200 Rajah Court Hotel 360 Urban Resort Hotel Tower A & B Lot 6115. Sarawak Tel : 082 – 244122 Nama Hotel/Alamat Grand Apartment Services Sublot 30. Rubber Road West Kuching Tel : 082-246197 Batik Boutique Hotel 38. Sarawak Tel : 082 – 367772 Penview Inn Lot 3411. Jalan Padungan Kuching Sarawak Tel : 082-422845 12 . Blok 11. Hotel Tower Section 64 Kuching. Lot 9683. Kuching.Nama Hotel/Alamat Laila Inn Arif Hotel No. Jalan Padungan. Sarawak Tel : 082 – 420930 Tel : 082 – 241211 Tune Hotel Lot 281. Jalan Datuk Ajibah Abol 93400 Kuching Sarawak Tel : 082 – 241111 Hotel Grand Continental Lot 42. Sarawak Kuching. Section 48. Jalan Setia Raja Tel : 082-239449 Taman Stutong Indah. 93100. KTLD Jalan Nanas. Jalan Tun Razak Pending. Kuching. Kuching Tel : 082-363001 The Lime Tree Hotel. Jalan Tunku Abdul Rahman. Jln Ban Hock 93100 Kuching Sarawak Tel : 082 – 230399 Borneo Hotel 30e. Section 46. Sarawak Tel : 082-256363 Wesberly Apartments Lot 2812.151. Ground Floor. Abell Road 93100 Kuching Sarawak Tel : 082-414600 Samudra Court Hotel Lot 382-386. Section 10.

PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR (eDaftar) Pelajar asasi dikehendaki mendaftar menggunakan eDaftar (online).my Laman semakan keputusan dan pendaftaran eDaftar UNIMAS iaitu http://www. pelajar asasi boleh membuat pendaftaran pelajar sama ada di rumah. Jln Borneo.Nama Hotel/Alamat Abell Residence Lot 47-50. Jalan Abell 93100 Kuching Sarawak Tel : 082-238977 Basaga Holiday Residences Lot 69-70 Jalan Tabuan Kuching Tel : 082-417069 Nama Hotel/Alamat Pinnacles Kuching Level 1.my akan dibuka mulai 7 hingga 22 Mei 2012. Tmn Sri Sarawak Mall. 93100 Kuching. Samarahan Land District Jalan Dato’Mohd Musa 94300 Kota Samarahan Tel : 082 – 663679/014-5899501 3. 3. Calon diminta untuk memasukkan nombor ID BSN dan kad pengenalan untuk log masuk ke eDaftar UNIMAS.unimas. cyber cafe atau manamana tempat yang mempunyai capaian kepada internet. Langkah 3 Calon mencetak surat tawaran dari laman web UNIMAS. Maklumat Penginapan di Sekitar Kota Samarahan Nama Hotel/Alamat Denver Enterprise Sublot 72 & 73.mohe. Langkah 1 Calon membuat semakan keputusan permohonan ke IPTA dari laman web Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia di http://upu. Sarawak Tel : 082-419100 ii. Section 49. Block G. 13 . Melalui kaedah ini. Langkah 2 Calon diminta membuat pengesahan sama ada menerima atau menolak tawaran kemasukan ke UNIMAS mulai 7 hingga 15 Mei 2012. Lot 2280 & 3170 Block 1.gov.1 Pendaftaran eDaftar (Online) Terdapat beberapa langkah yang perlu dilakukan oleh pelajar sebelum proses pendaftaran eDaftar dapat dilakukan.

14 . Tarikh pendaftaran kolej ialah pada 27 Mei 2012 (Ahad). Calon diminta mencetak slip pendaftaran eDaftar untuk dibawa semasa melapor diri di Kolej Kediaman Pelajar. Langkah 5 Pelajar akan mendaftar di kolej kediaman pelajar seperti yang tertera dalam surat tawaran. Setelah proses pendaftaran pelajar selesai dijalankan. status pelajar akan ditukarkan kepada aktif.Langkah 4 Calon memerlukan nombor ID BSN dan nombor kad pengenalan untuk log masuk ke eDaftar dan melaksanakan proses pendaftaran. Tarikh akhir untuk pelajar membuat pendaftaran eDaftar ialah 22 Mei 2012.

my Tindakan: 1.3.unimas.gov.mohe.mohe. Semakan dokumen akan diadakan pada 28 Mei 2012 TAMAT 15 .gov.unimas. Cetak Slip Pendaftaran eDaftar Pendaftaran Kolej Kediaman / MAP Di Dewan UNIMAS Nota Pelajar dikehendaki membawa dokumen asal ketika pendaftaran untuk verifikasi. Kemaskini Maklumat Peribadi 2.2 Carta Alir Pendaftaran eDaftar MULA Semakan keputusan Permohonan Kemasukan ke IPTA http://upu.my YA Semakan melalui eDaftar di http://www.my TIDAK Berjaya? eRayuan (Kemasukan ke IPTA) http://upu.my – Pengesahan Penerimaan Tawaran ke UNIMAS YA Berjaya? TIDAK TIDAK Terima? YA Cetak Surat Tawaran Pendaftaran melalui eDaftar di http://www.

Tiga (3) set salinan asal bersetem hasil setiap satu untuk KPTM ii.2 Surat Tawaran Kemasukan Slip Pendaftaran eDaftar Borang Pendaftaran Kolej Kediaman Borang Soal Selidik Penyajian Makanan (MAP) Borang Kad Matrik Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Pusat Pengajian Pra-Universiti (Semakan dokumen akan diadakan pada 28 Mei 2012) (Sila tandakan  sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) Bil Dokumen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Salinan Surat Tawaran Kemasukan Salinan Slip Pendaftaran eDaftar Salinan Kad Pengenalan Salinan Sijil Kelahiran / Surat Beranak Salinan Sijil Pelajaran Malaysia Borang Maklumat Peribadi Pelajar Laporan Pemeriksaan Kesihatan (2 salinan) beserta Filem X-Ray Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan Borang Akuan Pemberian Kuasa Borang Ikrar Pelajar UNIMAS ICT Policies Borang Akujanji Pemotongan Yuran Empat (4) set Borang Perjanjian Bantuan Kewangan Pelajar Asasi i.mohe.4. Sila rujuk: https://online. 4.1 Dokumen Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman pada 27 Mei 2012 (Sila tandakan  sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) Bil Dokumen 1 2 3 4 5.my/scholar/bantua nasasi 16 . Satu (1) set salinan untuk Pusat iii. SENARAI DOKUMEN 4.gov.

Pihak UNIMAS dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia berhak menarik balik tawaran masuk atau mengarahkan pelajar keluar dari IPTA sekiranya mana-mana keterangan atau salinan sijil-sijil yang dikemukakan adalah TIDAK BENAR. Pegawai Kerajaan Kumpulan Pengurusan dan Profesional. Tuai Rumah.1 keping  Borang Kad Matrik . Penghulu. Pengamal Undang-Undang. Penggawa. 4.2 keping (bagi pelajar dari Semenanjung & Sabah sahaja)  Untuk Pejabat Pusat Pra-Universiti . Guru Besar Sekolah (Sekolah Kerajaan Sahaja).1 keping  Borang Pendaftaran Kolej Kediaman . Pesuruhjaya Sumpah. Jaksa Pendamai atau Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Ahli EXCO).1 keping Catatan: Sila susun borang mengikut urutan di atas. 4.2 keping  Pas Pelajar .1 keping  Borang Laporan Pemeriksaan Kesihatan . Sila bawa sijil asal semasa pendaftaran untuk verifikasi sekiranya salinan belum disahkan.14 Lapan (8) keping gambar berukuran pasport (latarbelakang biru)  Borang Maklumat Peribadi Pelajar .3 Dokumen-dokumen tersebut perlu disahkan oleh sama ada Pengetua. Ketua Kaum atau Mukim Bertauliah.4 17 .

Salinan Surat Tawaran Kemasukan 2. Borang Akuan Pemberian Kuasa 10. Borang Perjanjian Bantuan Kewangan 3. Borang Akujanji Pemotongan Yuran 13. Sila serahkan dokumen ini pada hari semakan dokumen. 28 Mei 2012. 13 12 12 11 10 9 7 6 4 1 2 3 5 8 Nota: Susunkan dari atas ke bawah dokumen/borang serta salinan sijil seperti dinyatakan. Laporan Pemeriksaan Kesihatan (2 salinan) 8. 6. CARA MENYUSUN BORANG DAN SALINAN SIJIL 1. Borang Ikrar Pelajar 11. 5. UNIMAS ICT Policies 12. 18 .5. 4. Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan 9. Salinan Slip Pendaftaran eDaftar Salinan Kad Pengenalan Salinan Sijil Kelahiran/ Surat Beranak Salinan Sijil SPM Borang Maklumat Peribadi Pelajar 7.

LAMPIRAN 19 .

dihormati dan disegani. tutorial dan amali. dan Pegawai-Pegawai yang Mempunyai Kuasa untuk Menguatkuasakan Peraturan Berpakaian di UNIMAS: Pusat Pengajian Pra-Universiti a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) Dekan Timbalan Dekan Penyelaras Kursus Penolong Pendaftar Kanan Pensyarah Tutor Penolong Pegawai Tadbir Pembantu Teknik Pembantu Tadbir Pembantu Makmal 20 . ii) iii) iv) Penguatkuasaan: Semua pegawai pentadbiran. menahan atau melapor kepada Jawatankuasa Tatatertib dan Disiplin Pelajar melalui Unit Tatatertib dan Disiplin Pelajar. Berada di dalam kawasan perlustakaan (Pusat Khidmat Maklumat Akademik). satu identiti pelajar UNIMAS yang tersendiri dapat dilahirkan. Penguatkuasaan yang berterusan dan konsisten perlu ada bagi peraturan berpakaian di UNIMAS bagi menjamin satu suasana sosial yang memberansangkan perkembangan intelek di kalangan pelajar. Melalui imej yang positif. Sahsiah rupa diri dan etika berpakaian yang sesuai diharap dapat melahirkan generasi muda/pelapis negara/bakal pemimpin yang berketrampilan. tutor dan pengawal keselamatan (rujuk senarai pegawaipegawai yang diberi kuasa) mempunyai kuasa untuk menegur. pensyarah. Pelajar merupakan ‘duta promosi’ yang secara tidak langsung akan menaikkan nama UNIMAS di mata masyarakat. Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian. Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) mana-mana pelajar pengajian prasiswazah dan pascasiswazah yang melanggar mana-mana peraturan berpakaian yang telah ditetapkan oleh Universiti di tempat-tempat penguatkuasaan Peraturan Berpakaian seperti berikut: a) b) c) d) e) f) Menghadiri kuliah. Menghadiri acara-acara Universiti dan acara rasmi Universiti di luar kampus (Pakaian batik hanya dibenarkan sekiranya mendapat kebenaran daripada pihak Universiti). Menduduki peperiksaan dan ujian.Lampiran 1 PENGUATKUASAAN PERATURAN BERPAKAIAN DI UNIMAS Penguatkuasaan yang seragam terhadap peraturan berpakaian pelajar-pelajar UNIMAS yang telah diluluskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Universiti bertujuan untuk: i) Melahirkan imej pelajar UNIMAS yang positif dengan penampilan diri yang menarik dan bersih. Membuat urusan di pejabat-pejabat dalam kampus UNIMAS. Pusat Khidmat Pelajar.

Pusat Khidmat Pelajar dan Pusat Pemajuan Pelajar. HEPA a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) m) n) o) Dekan Ketua Pusat Penolong Pendaftar Kanan Penolong Pendaftar Pegawai Psikologi Pegawai Belia dan Sukan Pegawai Kebudayaan Pegawai Perubatan Pengurus Asrama Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Psikologi Penolong Pegawai Belia dan Sukan Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama Kolej Kediaman Pelajar a) b) c) d) e) f) Pengetua Felo Pengurus Asrama Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama Bahagian Pentadbiran Am dan Keselamatan a) b) c) d) e) f) g) Ketua Penolong Pendaftar Pegawai Keselamatan Jurutera Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Keselamatan Pengawal Keselamatan Pembantu Tadbir Pusat Khidmat Maklumat Akademik a) b) c) d) e) f) Ketua Pustakawan Pustakawan Kanan Pustakawan Pembantu Perpustakaan Kanan Pembantu Tadbir Pembantu Perpustakaan 21 .

00 – 8.00 10.3.12 [Khamis] MAJLIS IKRAR PELAJAR (MIP) (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN (FINALIS) (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN (FINALIS) (Dewan UNIMAS) Majlis Penutupan MAP (DETAR PUTRA) Jadual Makan & Minum Sepanjang MAP Perkara Sarapan Makan Tengahari Makan Malam Masa 7.30 2. 22 .00 7.9. 3.5.30 .30 .Lampiran 2 JADUAL AKTIVITI MINGGU ALUAN PELAJAR PPPU SESI 2012/2013 5.05.00 pagi 12.00 DINAMIKA BERKUMPULAN : TREASURE HUNT (Kampus Timur UNIMAS) T E N G A H A R I Z O H O R AUDITION UNTUK PERSEMBAHAN MALAM PENUTUP HAYAT A DAN FIZIKAL A (Dewan UNIMAS) LAWATAN KE FSTS dan FK (PELAJAR ASASI SAINS HAYAT B DAN FIZIKAL B) AKTIVITI SUKAN REHAT S O L A T LATIHAN PERSEMBAHAN HAYAT B DAN FIZIKAL B (Kampus Timur) TAKLIMAT MAJLIS IKRAR PELAJAR UKK & Urusetia (Dewan UNIMAS) 31.30 – 2.00 9.6.05.30 [Malam] 27.10. 2. Pelajar dilarang membawa makanan (nasi dan lauk) di kolej kediaman sepanjang Minggu Aluan Pelajar.05.30 – 6.00 6.00 [Pagi] [Pagi] [Pagi] [Pagi .05.30 – 12.12 [Rabu] SYARAHAN DEKAN (Dewan UNIMAS) Dekan TAKLIMAT UNIT KESELAMATAN (Dewan UNIMAS) 9.00 5. pelajar bebas untuk memilih sukan atau permainan yang disediakan oleh urusetia.00 8.30 12.30 petang 6.30 .12 [Ahad] 28.00 – 7. Dhana Jay M A K A N LAWATAN KE FSTS dan FK (PELAJAR ASASI SAINS HAYAT A DAN FIZIKAL A) MAKAN MALAM/SOLAT MAGHRIB&ISYAK BERJEMAAH/TAZKIRAH PENYERAHAN & SEMAKAN DOKUMEN (Dewan UNIMAS) PENYERAHAN & SEMAKAN DOKUMEN (Dewan UNIMAS) FORUM ASASI (Dewan UNIMAS) LATIHAN PERSEMBAHAN HAYAT A DAN FIZIKAL A (Kampus Timur) AUDITION UNTUK PERSEMBAHAN MALAM PENUTUP HAYAT B DAN FIZIKAL B (Dewan UNIMAS) 30.30 3. Bagi aktiviti sukan yang diadakan pada sebelah petang.00 – 10.Petang] Hari [Petang] [Petang] [Petang] 6.30 Masa 8.00 . Tazkirah akan diadakan di antara waktu Marghrib dan Isyak oleh penceramah yang telah dikemaskini.8.30 .00 – 8.30 – 11.30 11.30 2.30 10.00 .12 [Selasa] SOLAT SUBUH PERSIAPAN DIRI / SENAMAN PAGI TAKLIMAT PROGRAM DAN PERATURAN AKADEMIK (Dewan UNIMAS) Timbalan Dekan PPPU SARAPAN DIALOG BERSAMA PENYELARAS KURSUS DAN BERSAMA MENTOR MENTEE (Dewan Unimas) Penyelaras Kursus/En.00 – 10.30 – 8.12 [Isnin] ALUAN TNC (A&A) (Dewan UNIMAS) PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN (Dewan UNIMAS) PENDAFTARAN KOLEJ KEDIAMAN Dewan UNIMAS) TAKLIMAT KOLEJ DAN KESELAMATAN (Dewan UNIMAS) 29.15 malam Nota 1.30-10.05.

Lampiran 3 KALENDAR AKADEMIK PROGRAM ASASI SAINS. UNIMAS SESI 2012/2013 SEMESTER 1 AKTIVITI Pendaftaran (online) Pendaftaran Kolej Minggu Aluan Pelajar Kuliah Cuti Pertengahan Semester Kuliah2 Minggu Ulangkaji Peperiksaan Cuti Akhir Semester4 3 1 TARIKH 09/05/12-22/05/12 27/05/12 28/05/12-31/05/12 04/06/12-12/08/12 13/08/12-26/08/12 27/08/12-21/10/12 22/10/12-28/10/12 29/10/12-02/11/12 05/11/12-02/12/12 SEMESTER 2 TEMPOH 2 minggu 1 hari 4 hari 10 minggu 2 minggu 8minggu 1 minggu 1 minggu 4 minggu AKTIVITI Pendaftaran (online) Pendaftaran Kolej Kuliah5 Cuti Pertengahan Semester Kuliah Minggu Ulangkaji Peperiksaan 6 TARIKH 26/11/12-02/12/12 02/12/12 03/12/12-03/02/13 04/02/13-10/02/13 11/02/13-14/04/13 15/04/13-21/04/13 22/04/13-26/04/13 TAMAT PROGRAM TEMPOH 1 minggu 1 hari 9 minggu 1 minggu 9 minggu 1 minggu 1 minggu 23 .

5. Pensyarah dikehendaki membuat kuliah gantian untuk menggantikan kuliah pada 24 Disember 2012 (Isnin) dan 26 Disember 2012 (Rabu). 5. Isnin Ujian pertengahan semester akan dikendalikan pada minggu ke-9-10 kuliah (sebelah petang) seperti berikut. 4. Jabatan Pengajian Tinggi ialah 27 Mei 2012. 24 . 3. Minggu Aluan Pelajar akan berlangsung pada 28-31 Mei 2012. 2. 19 – 20 Ogos 2012 (Ahad-Isnin) 31 Ogos 2012 (Jumaat) 16 September 2012 ( Ahad) 26 Oktober 2012 (Jumaat) 15 November 2012 (Khamis) 25 Disember 2012 (Selasa) 1 Januari 2013 (Selasa) 24 Januari 2013 (Khamis) 10 Februari 2013 (Ahad) Hari Raya Puasa Hari Kebangsaan Hari Malaysia Hari Raya Qurban Awal Muharam Hari Krismas Tahun Baharu 2013 Maulidur Rasul Tahun Baharu Cina 3. 6.01 Februari 2013) 6. Hebahan keputusan permohonan kemasukan ke IPTA bagi lepasan SPM/Setaraf sesi 2012/2013 dijangka pada 07 Mei 2012. Kuliah semester 1 akan bermula pada 04 Jun 2012. Kuliah akan bermula semula pada 27 Disember 2012 (Khamis). Tarikh pendaftaran pelajar baru bagi lepasan SPM/Setaraf yang ditetapkan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP).Nota 1. Nota Diluluskan oleh Mesyuarat Senat Bil.01/2012 ke-115 pada 30 Jan 2012. Tarikh Penting 1. 2. 24 Disember 2012 (Isnin) dan 26 Disember 2012 (Rabu) merupakan cuti ganti. Semester 1 (06-10 Ogos 2012) Semester 2 (28 Januari. 4.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->