BIODATA

:
TAJUK:PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN BANGSA

Nama:Muhammad Azreel Shafie Bin Khidzir Kelas:2 Tiara Guru Pemeriksa:Puan Norsuria Binti Mohd Shuib

ISI KANDUNGAN:
@BIODATA @PENGENALAN @OBJEKTIF KAJIAN @KAEDAH KAJIAN @HASIL KAJIAN @KESIMPULAN @RUJUKAN m/s 1 m/s 2 m/s 3 m/s 4 m/s 5-16 m/s 17 m/s 18

Dari tingkatan:2 Tiara .PENGENALA N: Saya bernama:Muhammad Azreel Shafie Bin Khidzir.

Agi Idup. Saya dapat memahami peristiwa perjuangan:Don Said.Sharif Masahor.Mat Salleh.Sharif Masahor.Mat Salleh.Dato’Maharaja Lela.Dato Bahaman.Agi Ngelaban.OBJEKTIF KAJIAN: Saya telah dapat mengenali tokoh-tokoh pejuang seperti:Don Said.Dato’Maharaja Lela. Agi Idup. . Agi Ngelaban.

KAEDAH KAJIAN: Saya memilih kaedah rujukan iaitu:PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN MANGSA Iaitu merujuk bab7:m/s 161 hingga 190 di buku teks sejarah tingkatan 2 .

sirih dan biji timah. -Pusat pentadbiran terletak di Ipoh.buah-buahan. -Naning mempunyai keluaran seperti padi.Dol Said A]latar belakang: -Daerah naming terletak antara Rembau dengan Melaka.HASIL KAJIAN: 1. . -Penghulu naming ialah Dato’Naning Abdul Said yang dikenali sebagai Dol Said.

. -Dalam perjanjian itu Melaka diserahkan kepada British. -Dakwaan British tidak dapat diterima oleh penghulu Don Said dan rakyat Naning.B]Faktor-Faktor Perjuangan: -1824 British dan Belanda menandatangani perjanjian inggeris Belanda. -British mengarahkan Naning mematuhi peraturan yang ditetapkan Melaka. -British mendakwa Naning sebahagian daripada Melaka.

C]Peristiwa: -15 Julai 1831 British mengisyitiharkan Dol Said sebagai penderhaka. -Turut membantu iaitu Yamtuan Muda Raja Ali dari Rembau yang menghantar pasukan bantuan diketuai menantunya Syed Sya’Aban. .British menghantar seramai 150 sepoi yang diketuai kapten Wylie untuk menyerangnya. .Sungai Ujong. -Dol Said berjaya kerana menggunakan taktik perang gerila dan mendapat bantuan dari Seri Meranti.Johol dan Muar. -British berjaya ditewaskan.

. -Dol Said diberi pencen dan rumah di Melaka. -British kerugian sebanyak 100 00 Paun Sterling.D]Kesan Peristiwa: -British berjaya meyatukan Naning dengan Melaka. -Walaupun orang Naning gagal dalam perang tetapi berjaya menghidupkan semangat juang di kalangan bangsa Melayu.

-Merupakan pemimpin orang Iban.Rentap wira sarawaki Agi Idap. -Dilahirkan tahun 1880. . -Rentap juga digelar `raja darat’. -Nama asal rentap ialah Libau yang bermaksud`penggoncang dunia’ .Agi Ngelaban A]Latar Belakang: -Rentap ialah pahlahwan Iban yang menetang British di Sarawak.2.

-James Brooke mendirikan kubu di sungai Skrang untuk mengawasi pergerakan orang Iban. .B]Faktor-Faktor Perjuangan: -Rentap menentang pemerintahan keluarga Brooke kerana menggangap orang Iban di Sungai Skrang sebagai lanun. -Tindakan James Brooke penempatan orang Iban di sungai Skrang mencetuskan kebangkitan Rentap.

. -Rentap berundur ke Entabai untuk menyusun strategi baru tetapi Rentap meninggal dunia. -Kejayaan ini mengharumkan nama Rentap di kalangan orang Iban.C]Peristiwa: -1853 Rentap menyerang kubu James Brooke di Nanga Skrang. -Pasukan Rentap berjaya dan seorang pegawai British iaitu Allan Lee terbunuh. -1854 James Brooke menawan kubu Rentap di sungai Lang dan membakar perkampungan Rentap. -Pengikut Rentap berundur ke bukit Sadok dan membina kubu.

.D]Kesan Peristiwa: -Kebangkitan Rentap dan pengikutnya untuk membutikan bahawa mereka bukannya lanun tetapi pejuang bangsa. -Semangat juang Rentap diabadikan di batu peringatan Rentap.

]Sherif Masahor wira Sarawak A]Latar belakang: -Pembesar Sarikei di kawasan Sungai Rajang. -Dilantik oleh Sultan Abdul’Mumein dari Brunei. -Berpangaruh di kalangan orang Melanau di Sungai Rajang dan Iban di sungai Skrang.3. . -Berasal dari kampong Igan di muara Sungai Rajang.

-Kewibaan Sharif Masahor tergugat apabila Sarikei diletakkan di bawah pentadbitan Brooke. -Pembinaan kubu di kanowit dan pelantikan Henry Steele sebagai wakil British dianggap telah mengambil alih kuasa pentadbiran Sharif Masahor. .B]Faktor Penentangan: -James Brooke mengambil wilayah Sungai Rajang daripada Sultan Brunei. -Sharif Masahor menentang tindakan James Brooke meluaskan kuasa ke wilayahnya.

-Tahun 1859 pasukan Sharif Masahor menyerang Kanowit. .C]Peristiwa -Tahun 1885 Sharif Masahor mengetuai 150 buah perahu menyerang Mukah dan mengusir Pangeran Matusin yang menyokong perluasan kuasa James Brooke. -Sharif Masahor marah dengan tindakan James Brooke. -Peritstiwa ini membimbangkan orang Eropah di Sarawak. -James Brooke bertindak balas dengan melucutkan kuasa sharif Masahor di Sarikei. -Sharif Masahor berpakat dengan Datu Pattingi Abdul Ghapur dari kucing untuk mengusir keluar James Brooke dari Sarawak.

-Tahun 1931 pula bangkit penentangan daripada Penghulu Asun iaitu pemimpin orang Iban di Sungai Kanowit. . -Pentadbiran Brooke kemudiannya menghadapi kebangkitan daripada pemimpin Banting pada tahun 1894 iaitu pemimpin orang Iban di Hulu Sungai Batang Lupar.D]Kesan peristiwa: -Walaupun perjuang Sharif Masahor dapat dipatahkan tetapi gerakan menetang Brooke tidak pernah berakhir.

-Pada November 1874 Perak menerima Residen British iaitu J. -Pelantikan itu menimbulkan konflik antara Birch.4]Dato’Maharaja Lela pejuang kebangaaan Perak A]Latar Belakang: -Dato’Maharaja Lela ialah orang besar berlapan Perak dan Penghulu di Pasir Salak.Sultan dan pembesar Perak yang mencetuskan kebangkitan di Pasir Salak.W. .W Birch hasil daripada perjanjian Pangkor.

-Kuasa mentadbir negeri diserah kepada Residen. -Kemarahan Sultan dan Pembesar Perak memuncak. -Pada 2 oktober 1875 Sultan Abdullah didesak menandatangani perisytiharan penyerahan kuasa kepada British. -Sultan Abdullah diugut akan diturunkan taktha jika enggan menandatangani. . -Birch membakar rumah Raja Ngah orang besar Perak kerana meneruskan cukai timah di Bidor.B]Faktor-Faktor Penentangan: -24 Julai 1875 Birch memaksa Sultan Abdullah menandatangi pengesyitirahan yang membolehkan British mengambil hac kutip cukai.

Raja Ismail dan Dato’Maharaja Lela telah bermesyuarat di Durian Sebatang. -Mereka berazam menghalau British keluar dari Perak. . -Mereka mengambil keputusan untuk membunuh Birch.Pandak Indut dan Sepuntum menawarkan diri untuk membunuhnya.C]Peristiwa: -Raja Abdullah. -Pada 2 November 1875 Birch dan rombongan tiba di Pasir Salak untuk menyebarkan surat pengisyitiharan mengambil hak memungut cukai oleh British. -Dato’Maharaja Lela dan pengikutnya Dato’Sagor.

Dato’Sagor.Perak. -Raja Ismail dibuang negeri Ke Johor. .D]Kesan Peristiwa: -Tahun 1877 Dato’Maharaja Lela.Pandak Indut dan Sepuntum dihukum gantung sampai mati di Matang. -Sultan Abdullah dan Ngah Ibrahim dibuang negeri ke pulau Seychelles di Lautan Hindi. -British tegas menghapuskan kebangkitan di Perak menunjukkan keangkuhannya sebagai kuasa Penjajah.

KESIMPULAN: .

(DBP)2006.Buku teks sejarah tingkatan 2.Ridzuan Bin Hassan.Johara Binti Abdul Wahab.RUJUKAN: Masariah Binti Mispari. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful