P. 1
Folio Sejarah

Folio Sejarah

5.0

|Views: 4,189|Likes:
Dipublikasikan oleh Azreel Shafie

More info:

Published by: Azreel Shafie on Jun 11, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2013

pdf

text

original

BIODATA

:
TAJUK:PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN BANGSA

Nama:Muhammad Azreel Shafie Bin Khidzir Kelas:2 Tiara Guru Pemeriksa:Puan Norsuria Binti Mohd Shuib

ISI KANDUNGAN:
@BIODATA @PENGENALAN @OBJEKTIF KAJIAN @KAEDAH KAJIAN @HASIL KAJIAN @KESIMPULAN @RUJUKAN m/s 1 m/s 2 m/s 3 m/s 4 m/s 5-16 m/s 17 m/s 18

Dari tingkatan:2 Tiara .PENGENALA N: Saya bernama:Muhammad Azreel Shafie Bin Khidzir.

Sharif Masahor.Sharif Masahor.Dato’Maharaja Lela.Dato’Maharaja Lela.Agi Ngelaban. Saya dapat memahami peristiwa perjuangan:Don Said. Agi Idup. . Agi Ngelaban.Agi Idup.Mat Salleh.Dato Bahaman.OBJEKTIF KAJIAN: Saya telah dapat mengenali tokoh-tokoh pejuang seperti:Don Said.Mat Salleh.

KAEDAH KAJIAN: Saya memilih kaedah rujukan iaitu:PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN MANGSA Iaitu merujuk bab7:m/s 161 hingga 190 di buku teks sejarah tingkatan 2 .

-Pusat pentadbiran terletak di Ipoh.sirih dan biji timah.HASIL KAJIAN: 1.buah-buahan. . -Naning mempunyai keluaran seperti padi.Dol Said A]latar belakang: -Daerah naming terletak antara Rembau dengan Melaka. -Penghulu naming ialah Dato’Naning Abdul Said yang dikenali sebagai Dol Said.

B]Faktor-Faktor Perjuangan: -1824 British dan Belanda menandatangani perjanjian inggeris Belanda. -British mengarahkan Naning mematuhi peraturan yang ditetapkan Melaka. -British mendakwa Naning sebahagian daripada Melaka. -Dakwaan British tidak dapat diterima oleh penghulu Don Said dan rakyat Naning. -Dalam perjanjian itu Melaka diserahkan kepada British. .

. -British berjaya ditewaskan. . -Turut membantu iaitu Yamtuan Muda Raja Ali dari Rembau yang menghantar pasukan bantuan diketuai menantunya Syed Sya’Aban.C]Peristiwa: -15 Julai 1831 British mengisyitiharkan Dol Said sebagai penderhaka.British menghantar seramai 150 sepoi yang diketuai kapten Wylie untuk menyerangnya.Johol dan Muar. -Dol Said berjaya kerana menggunakan taktik perang gerila dan mendapat bantuan dari Seri Meranti.Sungai Ujong.

D]Kesan Peristiwa: -British berjaya meyatukan Naning dengan Melaka. . -Walaupun orang Naning gagal dalam perang tetapi berjaya menghidupkan semangat juang di kalangan bangsa Melayu. -British kerugian sebanyak 100 00 Paun Sterling. -Dol Said diberi pencen dan rumah di Melaka.

-Nama asal rentap ialah Libau yang bermaksud`penggoncang dunia’ . . -Merupakan pemimpin orang Iban. -Rentap juga digelar `raja darat’.2. -Dilahirkan tahun 1880.Rentap wira sarawaki Agi Idap.Agi Ngelaban A]Latar Belakang: -Rentap ialah pahlahwan Iban yang menetang British di Sarawak.

-Tindakan James Brooke penempatan orang Iban di sungai Skrang mencetuskan kebangkitan Rentap.B]Faktor-Faktor Perjuangan: -Rentap menentang pemerintahan keluarga Brooke kerana menggangap orang Iban di Sungai Skrang sebagai lanun. -James Brooke mendirikan kubu di sungai Skrang untuk mengawasi pergerakan orang Iban. .

-Kejayaan ini mengharumkan nama Rentap di kalangan orang Iban. -1854 James Brooke menawan kubu Rentap di sungai Lang dan membakar perkampungan Rentap. . -Rentap berundur ke Entabai untuk menyusun strategi baru tetapi Rentap meninggal dunia. -Pengikut Rentap berundur ke bukit Sadok dan membina kubu. -Pasukan Rentap berjaya dan seorang pegawai British iaitu Allan Lee terbunuh.C]Peristiwa: -1853 Rentap menyerang kubu James Brooke di Nanga Skrang.

D]Kesan Peristiwa: -Kebangkitan Rentap dan pengikutnya untuk membutikan bahawa mereka bukannya lanun tetapi pejuang bangsa. -Semangat juang Rentap diabadikan di batu peringatan Rentap. .

. -Berasal dari kampong Igan di muara Sungai Rajang.]Sherif Masahor wira Sarawak A]Latar belakang: -Pembesar Sarikei di kawasan Sungai Rajang.3. -Dilantik oleh Sultan Abdul’Mumein dari Brunei. -Berpangaruh di kalangan orang Melanau di Sungai Rajang dan Iban di sungai Skrang.

-Kewibaan Sharif Masahor tergugat apabila Sarikei diletakkan di bawah pentadbitan Brooke. .B]Faktor Penentangan: -James Brooke mengambil wilayah Sungai Rajang daripada Sultan Brunei. -Pembinaan kubu di kanowit dan pelantikan Henry Steele sebagai wakil British dianggap telah mengambil alih kuasa pentadbiran Sharif Masahor. -Sharif Masahor menentang tindakan James Brooke meluaskan kuasa ke wilayahnya.

-Sharif Masahor berpakat dengan Datu Pattingi Abdul Ghapur dari kucing untuk mengusir keluar James Brooke dari Sarawak. . -Tahun 1859 pasukan Sharif Masahor menyerang Kanowit. -James Brooke bertindak balas dengan melucutkan kuasa sharif Masahor di Sarikei. -Sharif Masahor marah dengan tindakan James Brooke. -Peritstiwa ini membimbangkan orang Eropah di Sarawak.C]Peristiwa -Tahun 1885 Sharif Masahor mengetuai 150 buah perahu menyerang Mukah dan mengusir Pangeran Matusin yang menyokong perluasan kuasa James Brooke.

-Tahun 1931 pula bangkit penentangan daripada Penghulu Asun iaitu pemimpin orang Iban di Sungai Kanowit. -Pentadbiran Brooke kemudiannya menghadapi kebangkitan daripada pemimpin Banting pada tahun 1894 iaitu pemimpin orang Iban di Hulu Sungai Batang Lupar. .D]Kesan peristiwa: -Walaupun perjuang Sharif Masahor dapat dipatahkan tetapi gerakan menetang Brooke tidak pernah berakhir.

4]Dato’Maharaja Lela pejuang kebangaaan Perak A]Latar Belakang: -Dato’Maharaja Lela ialah orang besar berlapan Perak dan Penghulu di Pasir Salak.W Birch hasil daripada perjanjian Pangkor. -Pelantikan itu menimbulkan konflik antara Birch.W. -Pada November 1874 Perak menerima Residen British iaitu J.Sultan dan pembesar Perak yang mencetuskan kebangkitan di Pasir Salak. .

B]Faktor-Faktor Penentangan: -24 Julai 1875 Birch memaksa Sultan Abdullah menandatangi pengesyitirahan yang membolehkan British mengambil hac kutip cukai. -Kuasa mentadbir negeri diserah kepada Residen. -Sultan Abdullah diugut akan diturunkan taktha jika enggan menandatangani. . -Birch membakar rumah Raja Ngah orang besar Perak kerana meneruskan cukai timah di Bidor. -Kemarahan Sultan dan Pembesar Perak memuncak. -Pada 2 oktober 1875 Sultan Abdullah didesak menandatangani perisytiharan penyerahan kuasa kepada British.

-Mereka berazam menghalau British keluar dari Perak. -Pada 2 November 1875 Birch dan rombongan tiba di Pasir Salak untuk menyebarkan surat pengisyitiharan mengambil hak memungut cukai oleh British.Pandak Indut dan Sepuntum menawarkan diri untuk membunuhnya.C]Peristiwa: -Raja Abdullah. -Mereka mengambil keputusan untuk membunuh Birch. Raja Ismail dan Dato’Maharaja Lela telah bermesyuarat di Durian Sebatang. . -Dato’Maharaja Lela dan pengikutnya Dato’Sagor.

.Perak. -Raja Ismail dibuang negeri Ke Johor.Pandak Indut dan Sepuntum dihukum gantung sampai mati di Matang.D]Kesan Peristiwa: -Tahun 1877 Dato’Maharaja Lela. -Sultan Abdullah dan Ngah Ibrahim dibuang negeri ke pulau Seychelles di Lautan Hindi.Dato’Sagor. -British tegas menghapuskan kebangkitan di Perak menunjukkan keangkuhannya sebagai kuasa Penjajah.

KESIMPULAN: .

.(DBP)2006.RUJUKAN: Masariah Binti Mispari.Johara Binti Abdul Wahab.Buku teks sejarah tingkatan 2.Ridzuan Bin Hassan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->