BIODATA

:
TAJUK:PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN BANGSA

Nama:Muhammad Azreel Shafie Bin Khidzir Kelas:2 Tiara Guru Pemeriksa:Puan Norsuria Binti Mohd Shuib

ISI KANDUNGAN:
@BIODATA @PENGENALAN @OBJEKTIF KAJIAN @KAEDAH KAJIAN @HASIL KAJIAN @KESIMPULAN @RUJUKAN m/s 1 m/s 2 m/s 3 m/s 4 m/s 5-16 m/s 17 m/s 18

PENGENALA N: Saya bernama:Muhammad Azreel Shafie Bin Khidzir. Dari tingkatan:2 Tiara .

Dato’Maharaja Lela.Agi Idup.Sharif Masahor.Mat Salleh.Agi Ngelaban.OBJEKTIF KAJIAN: Saya telah dapat mengenali tokoh-tokoh pejuang seperti:Don Said.Sharif Masahor. Agi Ngelaban.Mat Salleh. Saya dapat memahami peristiwa perjuangan:Don Said. Agi Idup.Dato’Maharaja Lela.Dato Bahaman. .

KAEDAH KAJIAN: Saya memilih kaedah rujukan iaitu:PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN MANGSA Iaitu merujuk bab7:m/s 161 hingga 190 di buku teks sejarah tingkatan 2 .

-Penghulu naming ialah Dato’Naning Abdul Said yang dikenali sebagai Dol Said.Dol Said A]latar belakang: -Daerah naming terletak antara Rembau dengan Melaka.buah-buahan.sirih dan biji timah. -Naning mempunyai keluaran seperti padi. .HASIL KAJIAN: 1. -Pusat pentadbiran terletak di Ipoh.

-British mengarahkan Naning mematuhi peraturan yang ditetapkan Melaka. . -Dakwaan British tidak dapat diterima oleh penghulu Don Said dan rakyat Naning. -Dalam perjanjian itu Melaka diserahkan kepada British.B]Faktor-Faktor Perjuangan: -1824 British dan Belanda menandatangani perjanjian inggeris Belanda. -British mendakwa Naning sebahagian daripada Melaka.

Sungai Ujong. -Dol Said berjaya kerana menggunakan taktik perang gerila dan mendapat bantuan dari Seri Meranti. -Turut membantu iaitu Yamtuan Muda Raja Ali dari Rembau yang menghantar pasukan bantuan diketuai menantunya Syed Sya’Aban.C]Peristiwa: -15 Julai 1831 British mengisyitiharkan Dol Said sebagai penderhaka. .Johol dan Muar.British menghantar seramai 150 sepoi yang diketuai kapten Wylie untuk menyerangnya. -British berjaya ditewaskan. .

-Dol Said diberi pencen dan rumah di Melaka. -British kerugian sebanyak 100 00 Paun Sterling. .D]Kesan Peristiwa: -British berjaya meyatukan Naning dengan Melaka. -Walaupun orang Naning gagal dalam perang tetapi berjaya menghidupkan semangat juang di kalangan bangsa Melayu.

-Rentap juga digelar `raja darat’.Agi Ngelaban A]Latar Belakang: -Rentap ialah pahlahwan Iban yang menetang British di Sarawak. -Merupakan pemimpin orang Iban. -Dilahirkan tahun 1880. -Nama asal rentap ialah Libau yang bermaksud`penggoncang dunia’ . .2.Rentap wira sarawaki Agi Idap.

-James Brooke mendirikan kubu di sungai Skrang untuk mengawasi pergerakan orang Iban.B]Faktor-Faktor Perjuangan: -Rentap menentang pemerintahan keluarga Brooke kerana menggangap orang Iban di Sungai Skrang sebagai lanun. -Tindakan James Brooke penempatan orang Iban di sungai Skrang mencetuskan kebangkitan Rentap. .

C]Peristiwa: -1853 Rentap menyerang kubu James Brooke di Nanga Skrang. -Pengikut Rentap berundur ke bukit Sadok dan membina kubu. -Pasukan Rentap berjaya dan seorang pegawai British iaitu Allan Lee terbunuh. -1854 James Brooke menawan kubu Rentap di sungai Lang dan membakar perkampungan Rentap. -Kejayaan ini mengharumkan nama Rentap di kalangan orang Iban. -Rentap berundur ke Entabai untuk menyusun strategi baru tetapi Rentap meninggal dunia. .

D]Kesan Peristiwa: -Kebangkitan Rentap dan pengikutnya untuk membutikan bahawa mereka bukannya lanun tetapi pejuang bangsa. . -Semangat juang Rentap diabadikan di batu peringatan Rentap.

.3. -Dilantik oleh Sultan Abdul’Mumein dari Brunei. -Berpangaruh di kalangan orang Melanau di Sungai Rajang dan Iban di sungai Skrang.]Sherif Masahor wira Sarawak A]Latar belakang: -Pembesar Sarikei di kawasan Sungai Rajang. -Berasal dari kampong Igan di muara Sungai Rajang.

-Pembinaan kubu di kanowit dan pelantikan Henry Steele sebagai wakil British dianggap telah mengambil alih kuasa pentadbiran Sharif Masahor. -Sharif Masahor menentang tindakan James Brooke meluaskan kuasa ke wilayahnya.B]Faktor Penentangan: -James Brooke mengambil wilayah Sungai Rajang daripada Sultan Brunei. -Kewibaan Sharif Masahor tergugat apabila Sarikei diletakkan di bawah pentadbitan Brooke. .

-Sharif Masahor marah dengan tindakan James Brooke. -Peritstiwa ini membimbangkan orang Eropah di Sarawak. -Tahun 1859 pasukan Sharif Masahor menyerang Kanowit. .C]Peristiwa -Tahun 1885 Sharif Masahor mengetuai 150 buah perahu menyerang Mukah dan mengusir Pangeran Matusin yang menyokong perluasan kuasa James Brooke. -Sharif Masahor berpakat dengan Datu Pattingi Abdul Ghapur dari kucing untuk mengusir keluar James Brooke dari Sarawak. -James Brooke bertindak balas dengan melucutkan kuasa sharif Masahor di Sarikei.

-Tahun 1931 pula bangkit penentangan daripada Penghulu Asun iaitu pemimpin orang Iban di Sungai Kanowit.D]Kesan peristiwa: -Walaupun perjuang Sharif Masahor dapat dipatahkan tetapi gerakan menetang Brooke tidak pernah berakhir. -Pentadbiran Brooke kemudiannya menghadapi kebangkitan daripada pemimpin Banting pada tahun 1894 iaitu pemimpin orang Iban di Hulu Sungai Batang Lupar. .

W Birch hasil daripada perjanjian Pangkor. -Pada November 1874 Perak menerima Residen British iaitu J. .Sultan dan pembesar Perak yang mencetuskan kebangkitan di Pasir Salak.W. -Pelantikan itu menimbulkan konflik antara Birch.4]Dato’Maharaja Lela pejuang kebangaaan Perak A]Latar Belakang: -Dato’Maharaja Lela ialah orang besar berlapan Perak dan Penghulu di Pasir Salak.

-Pada 2 oktober 1875 Sultan Abdullah didesak menandatangani perisytiharan penyerahan kuasa kepada British. -Sultan Abdullah diugut akan diturunkan taktha jika enggan menandatangani. -Birch membakar rumah Raja Ngah orang besar Perak kerana meneruskan cukai timah di Bidor. -Kemarahan Sultan dan Pembesar Perak memuncak.B]Faktor-Faktor Penentangan: -24 Julai 1875 Birch memaksa Sultan Abdullah menandatangi pengesyitirahan yang membolehkan British mengambil hac kutip cukai. -Kuasa mentadbir negeri diserah kepada Residen. .

C]Peristiwa: -Raja Abdullah.Pandak Indut dan Sepuntum menawarkan diri untuk membunuhnya. -Mereka mengambil keputusan untuk membunuh Birch. -Dato’Maharaja Lela dan pengikutnya Dato’Sagor. -Mereka berazam menghalau British keluar dari Perak. -Pada 2 November 1875 Birch dan rombongan tiba di Pasir Salak untuk menyebarkan surat pengisyitiharan mengambil hak memungut cukai oleh British. . Raja Ismail dan Dato’Maharaja Lela telah bermesyuarat di Durian Sebatang.

Perak.Pandak Indut dan Sepuntum dihukum gantung sampai mati di Matang. . -Raja Ismail dibuang negeri Ke Johor.Dato’Sagor. -British tegas menghapuskan kebangkitan di Perak menunjukkan keangkuhannya sebagai kuasa Penjajah. -Sultan Abdullah dan Ngah Ibrahim dibuang negeri ke pulau Seychelles di Lautan Hindi.D]Kesan Peristiwa: -Tahun 1877 Dato’Maharaja Lela.

KESIMPULAN: .

RUJUKAN: Masariah Binti Mispari. .(DBP)2006.Ridzuan Bin Hassan.Buku teks sejarah tingkatan 2.Johara Binti Abdul Wahab.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful