Anda di halaman 1dari 3

Wahai kawan-kawanmari dengar cerita Kisah Luqman yang pintar dan juga bijaksana Wahai kawan-kawan mari bersama

Kita hayati dan bermuhasabah Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh Bismillahirahmanirrahim Kepada Tuan Pengerusi Majlis dan para Juri Hakim yang adil lagi bijaksana seterusnya pada rakanrakan sekalian. Berdirinya saya di sini adalah untuk menyampaikan sebuah cerita yang berjudul Kepintaran Lukmanul Hakim Pada zaman dahulu, di sebuah lembah yang kering, terdapat sebuah kampung yang aman dan damai. Di kampung tersebut terdapat seorang hamba Allah yang pintar lagi bijaksana, beliau adalah Luqmanul Hakim yang bermaksud Lukman Yang Bijaksana. Kepintaran beliau telah disebut di dalam Al-Quran, Surah Luqman ayat yang ke 12: Dan Sesungguhnya Telah kami berikan hikmat kepada Luqman, yaitu: Bersyukurlah kepada Allah. dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), Maka Sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur, Maka Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji. Kawan-kawan nak tahu tak.? Luqmanul Hakim adalah seorang hamba Allah yang soleh dan juga pakar dalam pendidikan anak-anak. Beliau telah mendidik anaknya dengan penuh hikmah dan kasih sayang sebagai seorang ayah. Pada suatu hari..Luqman dan anaknya berehat sambil menghirup udara segar, pada kesempatan itu..Luqman pun berkata kepada anaknya, di mana peristiwa ini telah disebut dalam surah Luqman dari ayat 13hingga 18. Dengan penuh kasih sayang, Luqman pun memeluk dan membelai anaknya dan berkata: Wahai anakku, janganlah kamu menyekutukan Allah kerana kekuasan Allah menyeliputi segenap makhluk yang ada di dunia ini. Ketahuilah anakku.syirik itu adalah perbuatan zalim yang pasti akan membinasakan dirimu sendiri. Wahai anakku, Sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus lagi Maha Mengetahui.

Wahai anakku, Dirikanlah shalat dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan Bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).

Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri. Di samping itu, terdapat juga kisah yang dikaitkan dengan Luqman iaitu kisah Luqman menasihati anaknya tentang telatah manusia. Dalam sebuah riwayat menceritakan, pada suatu hari Luqman Al-Hakim telah masuk ke dalam pasar dengan menaiki seekor himar, manakala anaknya mengikut dari belakang. Melihat tingkah laku Luqman itu, setengah orang pun berkata, Lihat itu orang tua yang tidak bertimbang rasa, sedangkan anaknya dibiarkan berjalan kaki. Setelah mendengarkan desas-desus dari orang ramai maka Luqman pun turun dari himarnya itu lalu diletakkan anaknya di atas himar itu. Melihat yang demikian, maka orang di pasar itu berkata pula, Lihat orang tuanya berjalan kaki sedangkan anaknya sedap menaiki himar itu, sungguh kurang ajar anak itu. Setelah mendengar kata-kata itu, Luqman pun terus naik ke atas belakang himar itu bersama-sama dengan anaknya. Kemudian orang ramai pula berkata lagi, Lihat itu dua orang menaiki seekor himar, adalah sungguh menyiksakan himar itu. Oleh karena tidak suka mendengar percakapan orang, maka Luqman dan anaknya turun dari himar itu, kemudian terdengar lagi suara orang berkata, Dua orang berjalan kaki, sedangkan himar itu tidak dikenderai.sungguh tidak bijak mereka itu. Setelah melintas kawasan pasar dan dalam pejalanan pulang ke rumah, Lukman Al-Hakim memecah kesunyian dan berkata kepada anaknya.. Wahai anakku amanah Allah, tahukah engkau apakah peristiwa yang kita lalui bersama tadi? Lalu anaknyapun menjawab. Apa dia ayahku, aku lihat ramai orang di pasar sedang berurus niaga. Itu memang benar anakkutapi ada lagi urusniaga yang lebih besar yang perlu kamu ketahui, iaitu tentang sikap buruk dan telatah manusia yang terkadang tidak disedari. Sikap buruk? Tanya anaknya dengan kebingungan.

Ya.Sesungguhnya seseorang itu tidak terlepas dari memperkatakan manusia atau mengumpat orang lain. Ingatlah anakku.bukti orang yang berakal tiada dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah saja. Ini bermakna, seseorang hanya menceritakan hal rang lain hanya kerana untuk kebaikan semata-mata. Barang siapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap satu. Kemudian Luqman Hakim berpesan kepada anaknya, katanya, Wahai anakku, tuntutlah rezeki yang halal supaya kamu tidak menjadi fakir. Sesungguhnya seseorang tidak menjadi fakir melainkan tertimpa kepadanya tiga perkara, yaitu: Tipis keyakinannya (iman) tentang agamanya, lemah akalnya (mudah tertipu dan diperdaya orang) dan hilang kemuliaan hatinya (keperibadiannya) dan lebih celaka lagi daripada tiga perkara itu ialah orang-orang yang suka merendah-rendahkan dan meringan-ringankannya. Kawan-kawan..rasanya sudah panjang lebar saya bercerita tentang kepintaran dan keistimewaan Luqmanul Hakim. Takut terlebih pula masa yang diberikan. Apapun..sebelum saya mengundur diri, ingin saya menyimpulkan bahawa kisah ini banyak memberi pengajaran yang berguna kepada kita. Antaranya ialah: Perbuatan syirik kepada Allah adalah dosa besar Setiap amalan kita samada yang besar atau kecil tetap akan dibalas oleh Allah Mendirikan sembahyang, menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran dan bersabar di atas setiap dugaan. Allah tidak suka kepada orang yang sombong Nilailah diri kita sendiri terlebih dahulu sebelum kita menilai orang lain. Dengan ini sekian dahulu cerita saya untuk kali ini, wabillahitaufiq walhidayah..