Anda di halaman 1dari 4

DRAMA SELOKA PAK KADUK Babak 1 Pak Kaduk

Oleh : Firdaus Jalil

: Jaguhjaguh..kau memang cantikAku sayang sangat pada engkauBulu kau cantik, badan kau tegap, kau kuatAku sangat bangga dengan kau jaguh(MEMBELAI-BELAI AYAMNYA)

Mak Kaduk

: Hmmkemana saja la orang tua ni pergini kalau tak lain, mesti tengah melayan ayam kesayangan dia tu Dia ni kalau pasal ayam, sanggup tak makanBapaknyaOooBapaknya(MEMANGGIL PAK KADUK SAMBIL MEMEGANG PINGGAN YANG BERISIKAN MAKANAN)

Pak Kaduk

: Aduiada-ada sahaja la orang tua niorang nak melayan ayam pun tak bolehHaa.maknyasaya di siniApa yang awak nak? Terjerit-jerit panggil saya? Awak ni tak boleh tengok orang senang sikit la

Mak Kaduk

: Bapaknyani saya ada bawakan awak makanan ni Awak ni kalau dah Mengadap ayam kesayangan awak tu, tak makan pun tak apa Nahmakan ni (MEMBERI PINGGAN KEPADA PAK KADUK)

Pak Kaduk

: Makanan rupanya Hmmbaiklah (MAK KADUK BEREDAR SEDIKIT DAN MENOLEH KE BELAKANG)

Pak Kaduk

: Haanah Jaguhmakan makanan nisedap ni Jaguh kau makanlah aku tak makan pun tak mengapa demi kau(MEMBERI MAKANAN KEPADA JAGUH)

Mak Kaduk

: Bapaknya!!! Saya bagi awak makanan suruh awak makan. Bukannya bagi ayam awak ni makanawak ni dah melampau la(MEMUKUL JAGUH)

Pak Kaduk

: Heii!! Berani awak sentuh ayam saya(MENOLAK MAK KADUK) Jangan berani awak sentuh ayam sayasaya sanggup tak makan demi ayam sayaDan buat pengetahuan awak, saya lebih sayangkan Jaguh daripada awak

Mak Kaduk : Bapaknyasampai hati awak buat macam ini pada saya (MENANGIS)

Babak 2 Pengadil : Wahai orang kampung sekalian, mari saksikan satu lagi pertarungan ayam yang hebat Di sebelah kanan saya, Pak Kaduk dengan ayamnya, Si jaguhDan di sebelah kiri saya baginda sultan dengan ayamnya, Si Jalak LentengPeraturannya mudahmana-mana ayam yang keluar dari gelanggang atau mati dikira kalah (PAK KADUK DAN SULTAN MEMBAWA AYAM MEREKA MASUK KE DALAM GELANGGANG) Pengadil : Tanpa melengahkan masa, mari kita mulakan (SI JAGUH KELIHATAN LEBIH KUAT DARIPADA SI JALAK LENTENG DAN SI JALAK LENTENG KELIHATAN KALAH) (BAGINDA SULTAN RISAU DAN TERUS MEMBISIKKAN SESUATU KEPADA PENGADIL) Pengadil : Berhentiberhentipertarungan ini terpaksa diberhentikan kerana Sultan ada sesuatu yang hendak dicakapnya Sultan Pak Kaduk Sultan : Wahai Pak KadukBeta ada satu tawaran untuk Pak Kaduk : Tawarantawaran apa tu tuanku? : Begini, beta ingin menukar ayam beta, Si Jalak Lenteng dengan ayam Pak Kaduk, Si JaguhJika Pak Kaduk bersetuju, beta akan bagi Pak Kaduk satu tawaran yang lain Pak Kaduk Sultan : Tawaran apakah itu lagi tuanku? : Jika setelah Pak Kaduk setuju untuk menukarkan ayam Pak Kaduk dengan ayam beta, kita adakan pertarungan kembaliJika pertarungan itu dimenangi oleh Pak Kaduk, beta akan memberikan Pak Kaduk sebidang tanahdan jika Pak Kaduk kalah, tanah dan segala harta Pak Kaduk akan dirampas dan Pak Kaduk akan dihalau daripada kampong iniMacam mana? Pak Kaduk setuju?

Pak Kaduk

: Hmmbagus juga tawaran tuanku iniayamnya juga kelihatan cantik, besar tegaplagipun, kalau aku menang, tuanku nak bagi aku tanahLagipun, takkan lah aku kalahaku kan selalu menang(BERFIKIR SENDIRIAN)

Pengadil

: Pak Kaduk,tukar saja ayam Pak Kaduk dengan ayam Sultanayamnya sama Saja dengan ayam Pak Kaduklagipun, kalau Pak Kaduk menang, Pak Kaduk dapat tanahPak Kaduk akan jadi kaya(MENGHASUT)

Pak Kaduk Sultan

: Baiklah tuankupatik bersetuju dengan tawaran tuanku : Baguskalau begitu,mari kita bertukar ayam (TUKAR AYAM) Baiklah... seperti yang dijanjikan, setelah kita bertukar ayam, kita akan pertarungkan semula ayam kita (KEDUA-DUA AYAM DIPERTARUNGKAN DAN SI JALAK LENTENG KELIHATAN KALAH) (PAK KADUK MELOMPAT-LOMPAT GEMBIRA)

Pak Kaduk Sultan

: Yeay.ayam aku menangaku dapat tanah : Sabar dulu Pak KadukPak Kaduk sudah silapBukankan kita telah tukar Ayam sebentar tadiSi jaguh itu kepunyaan beta sekarang dan ayam yang kalah itu kepunyaan Pak KadukHahahaha (KETAWA) Jadi, seperti yang telah kita janjikan sebentar tadi, jika Pak Kaduk kalah, Pak Kaduk akan dihalau daripada kampong ini dan segala harta Pak Kaduk akan dirampas Sekarang, pergi kau dari sini Pak Kadukkeluar dari kampong ini

Pak Kaduk

: Apa? Ouh,macam mana perkara ni boleh terjadimacam mana aku boleh terlupa yang aku dah tukar ayam dengan sultanbodohnya aku (TERDUDUK)

Babak 3 (PAK KADUK PULANG KE RUMAH DENGAN HAMPA) (MAK KADUK MELIHAT PAK KADUK DENGAN PENUH TANDA TANYA) Mak Kaduk : Bapaknyakenapa dengan awak ni? Kusut lain macam saja saya tengok

(PAK KADUK DIAM TETAPI MUKANYA AGAK MARAH) Mak Kaduk : Bapaknyasaya tanya nikenapa dengan awakawak dah makan ke belum? Macam mana dengan lawan ayam tadi? Menang? Ehmana pergi ayam kita? Pak Kaduk Mak Kaduk : Ishawak ni bising lajangan tanya lagi pasal ayam. : Saya tak puas hatisaya nak awak jawab juga soalan sayamana ayam kita? Bapaknyamana ayam kita? (MEMAKSA) (PAK KADUK NAIK BERANG LALU MENCAPAI SEBATANG KAYU BERHAMPIRANNYA LALU MEMUKUL KEPALA MAK KADUK) Pak Kaduk : Haanah..ini ayam awaksaya dah cakap tadi,jangan tanya lagi pasal ayamawak degil (MAK KADUK TERBARING DAN KEPALA BERDARAH LALU TAK SEDARKAN DIRI) (PAK KADUK MELIHAT MAK KADUK, MEMANGGIL-MANGGIL MAK KADUK) Pak Kaduk : MaknyamaknyaYa ALLAHdarahYa ALLAHapa yang telah aku buat nimaknyabangun maknyaYa ALLAHaku menyesalaku dihalau dari kampongisteri aku mati pulaapa lah nasib aku. (MELUTUT KEBINGUNGAN)