Anda di halaman 1dari 14

Teori dan Dasar Luar

Teori Teori dikatakan sebagai pemikiran terhadap fenomena yang berlaku @ alat intelektual yang digunakan oleh ahli sarjana untuk melihat dan memahami fenomena dalam sistem antarabangsa itu sendiri. Dalam teori, sesuatu boleh menjadi benar tetapi tidak semestinya fakta. Dalam menganalisis hubungan antarabangsa, terdapat dua jenis teori yang biasa digunakan iaitu teori perdana dan teori alternatif. Teori perdana ialah teori utama dalam mengkonsepsikan sesuatu fenomena iaitu realisme, liberalisme dan marxisme. Manakala teori alternatif ialah teori tambahan dalam menerangkan fenomena dalam hubungan antarabangsa. Contohnya teori konstruktivisme, feminisme dan sebagainya. Kompenan penting dalam teori ialah konsep, andaian dan hubungan diantara konsep dan andaian tersebut. Hubungan diantara konsep-konsep dan andaian-andaian tersebut akan membentuk suatu teori.

Mengapa perlu teori? memahami fenomena yang berlaku dlm hub.antarabangsa itu sendiri.cth: sebab berlakunya peperangan menerangkan sesuatu fenomena berdasarkan kajian yang dibuat. cthnya:kemiskinan,isu keselamatan dll. sgt penting dlm memberitahu apa yang perlu difokuskan dan apa yg perlu diabaikan dlm membuat penilaian iaitu memberi arah kepada kajian memudahkan pemahaman tentang sesuatu perkara melalui konsep2 dan andaian yg dibuat dapat membantu menerangkan dan meramalkan apa yang akan berlaku iaitu menjangkakan masa depan

Perspektif teoritikal dasar luar


Kepentingan andaian Semua hujah bermula dgn andaian. Andaian boleh menjadi benar, tetapi ada perkara masih boleh dipertikaikan. Andaian itu sendiri boleh membawa pd andaian y lain. Contohnya andaian kebergantungan eko. boleh membawa keamanan. Di antara andaian yang diperlukan untuk menyokong andaian ini adalah: Adakah perdagangan membawa manfaat bagi semua pihak atau negara tidak peduli manfaat yg akan diperoleh daripada perdagangan tersebut. Keuntungan ekonomi tidak mengancam sesebuah negara atau nilai-nilai lain spt kuasa atau kedaulatan Pengubal dasar adalah rasional

Perspektif Realisme
Dasar luar sesebuah negara adalah berasaskan kepentingan nasional negara itu sendiri. Hans Morgenthau ada menyatakan konsep kepentingan nasional ini. Tujuan pengubalan dasar luar harus ditakrifkan adalah utk memenuhi kepentingan nasional. Oleh itu negara perlu mengukuhkan kemampuan & potensi ngranya. Menggambarkan sistem dunia politik yg anarki sebagai perjuangan untuk peroleh kuasa & keselamatan Tidak ada kuasa yang lebih tinggi daripada negara. Oleh itu negara berada dlm self help dan membntuk pakatan utk memperthnkan ngra mrk sendiri. Kuasa adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk menjamin keselamatan.

Andaian Realisme dan Kelogikannya


Kerana tiada kerajaan dunia, maka hubungan a/bgsa disifatkan sebagai satu medium perlumbaan untuk dptkn kuasa bg menjamin keselamatan negara. Kuasa ketenteraan adalah penting dan kunci kpd kekuatan negara. Oleh itu, dasar luar harus mengutamakn ketenteraan & penting utk mengekalkn keseimbangan kuasa dan perlu tingkatkan kekuatan ketenteraan & mencegah lwn dr mndpt kuasa Realisme menghujahkn bahawa tindakan ini adlh untuk memelihara keseimbangan kuasa di dunia dimna ini akan mencegah munculnya kuasa y dominan. Ngra perlu mengabaikn moral krn dlm hub.a/bgsa tiada tmpt utknya.

Liberalisme
Liberal berpendapat aktor bukan negara juga berperanan penting dalam HA. Cth: pemimpin, kump. kepentingan yg berpengaruh, sykt multinasional, IGO, TNCs, MNCs dll. Wlupun negara adlh aktor utama, aktor bkn ngra juga berperanan & mempngaruhi dlm menentukan agenda dan dsr luar negara- cth faktor dlmn pngaruhi dlm pngubaln dsr luar ngra. Negara yg menentukan perilakunya dlm sistem negara (dan tidak menyatakan kemampuan atau kuasa sprti ditekankan dalam teori realis)

Andaian Liberalisme
Sebuah keyakinan bahawa HA boleh adlh kombinasi konflik dan krjasama Hal ini menetapkan bahawa negara (M'sia) harus bergerak dgn kebebasan krn dunia lebih baik jika amalkn perdagangan bebas, kpimpinn demokratik, hak asasi manusia dihormati, & negara mempunyai penentuan nasib sendiri kerana kebebasan mempromosikan kesejahteraan, keamanan, dn kerjasama Peranan aktor bkn ngra (syarikat multinasional) & OA semakin penting Kekuatan ketenteraan kurg pntg dimana ekonomi & instrumen institusi yang lebih bermanfaat dimana memberikan aliran maklumat & peluang untuk berunding Liberalisme menfokuskn kpd kerjasama.

Juga dikenali sbgai "idealis" Ciri utama menekankan pd kerjasama dimana negara harus bergabung dengan ngra lain dalam menyusun dasar umum untuk menyelesaikan masalah bersama atau secara kolektif Hal ini kerana wjud isu2 bkn ktenteraan dimana ngra perlu saling bkrjasama utk atasi mslh brsift global spt (SARS) & pencemaran (asap, pemanasan global) dll Kslmtn nasional boleh dipromosi scra global, krjasma multilateral melalui ASEAN, Asian Regional Forum, UN dll. Krjasama global adlh lebih efektif melalui OA jd ngra perlu support OA dan udg2 a/bgsa. Ngra ada kewajipan moral untuk menyumbang secara langsung atau x untuk menyelesaikan masalah-masalah global (keganasan, persekitaran, masalah kesihatan, konflik)

Logik institusionalisme

Konstruktivisme
Perspektif ketiga ini menarik perhatian kita kpd konstruksi/ pembtkn struktur2 sosial & ia mempunyai peranan yg bebas drp agen yg membentuknya. Perspektif ini dinamakan sebg konstruktivisme sosial atau konstruktivisme (constructivism). Konstruktivisme a/lah teori yg mkaji tindak tanduk ng dlm kerangka kelainan/ keunikan sesebh ng; di mn ng ditentukan olh ciri politik, budaya, ekonomi, sosial & juga agama yg semuanya mpengaruhi dasar luar ng. Teori konstruktivis percaya bhw ng mpunyai identiti & identiti ini dpt menerangkn tindak tanduk/ tingkah laku ng dlm sstm a/bangsa.

Menurut prinsip asas (dictum)sarjana konstruktivis, Alexander Wendt, Anarchy is what states make of it. Konstruktivis tdk percaya bhw situasi anarki dlm sistem a/bangsa akan memaksa ng utk btindak(spt meningkatkan lagi keupayaan ketenteraan) Sebalik apa yg kita tanggapi spt kurangnya autoriti tertinggi/ sentral dlm politik dunia akan menentukan btk interaksi dlm sstm a/bangsa. Perspektif ini memberi penekanan kpd peranan idea & budaya dl HA. Perspektif ini dinamakan sebg konstruktivisme sosial atau konstruktivisme (constructivism). Konstruktivisme mberi fokus kpd menerangkn hbgn dinamik dlm HA iaitu ant agen (individu & aktor2 lain) dan struktur (perjanjian2, undang2, OA &

Intipati teori ini bkaitan dgn identiti & kepentingan ng & bgmn ia blh bubah. Pemikir teori ini percaya bhw idea, nilai, norma & kepercayaan yg dikongsi bsama penting; apa yg indiv pkatakan tentang dunia itu akan mbtk amalan. Manusia bupaya mubah dunia dgn mubah idea. Realis manggap keptgn & identiti ng itu sesuatu yg tlh sedia ada (given), tetp konstruktivis percaya ia dibtk dr segi sosialnya (socially constructed). Ini dipengaruhi olh budaya, norma, idea, interaksi dlm & luar ng

Cthnya Jerman tpaksa menentukan identitinya selepas PDII dlm hbgnnya dgn NATO & institusi Eropah, begitu jg Russia tpaksa mdefinisikan semula identitinya selepas keruntuhan empayar Soviet Union. Ant norma2 ptg yg mpengaruhi t/tanduk ng i/lah multilateralisme. Ruggie dlm Multilateralism Matters, mkaji bgmn norma & prinsip kepercayaan mpunyai impak ke atas ng & evolusi pbtkan regim a/bangsa (bkaitan dgn HAM) & c/tangan kemanusiaan.

Teori ini melihat bagaimana aktor mendefinisikan kepentingan nasionalnya dan melihatnya sebagai ancaman atau sebaliknya cthnya nuklear yg dimiliki oleh Britain x dilihat oleh US sbgai ancaman ttpi bila Korea Utara ada dilihat mngancam. Ini disbbkn US dan Britain ade persamaan bhsa, idea, agama, budaya dll. utk rujukan y lebih tepat rujuk nota dr azizan=)