Anda di halaman 1dari 5

COMUNICARE CU PRESA

CAP. I. Comunici sau nu existi


Folosirea eficienta a e-mail-ului de afaceri(profesional): Asigurati-va ca adresa destinatarului este corecta; Folositi cu grija expresiile neprotocolare; Scrieti in fraze scurte pt evitarea confuziilor create de subordonate si fraze dense fara alineat; Trim. texte corecte dpdv gramatical; Destinatarul grup:toti membrii grupului au nevoie de aceste inform.?;este cun contextul msg. incat sa nu fie nelam. in intelegerea acestuia?;este msg adecvat dpdv al respons profesionale?; Corelati expedierea msg cu ora indicata pe ecranul calculatorului pt a raspunde in ton cronologic partenerilor de dialog; Nu folositi abrevieri; Nu scrieti lucruri pe care altii in afara destinatarilor nu treb sa le afle; Continutul msg profesional nu treb sa contina glume. Angajatul in rel pub va redacta:memo-uri,scrisori,rapoarte,propuneri,e-mail-uri.

MEMORANDUM(memo-ul) Nota de serviciu,modalit de a semnala petrecerea a cv sau programarea unui evenim de tip PR; Funct la nivelul publicului intraorganizational; Trece granitele instit sub forma faxului; Simplitatea; Formula primara:catre,de la Subiectul:identitatea adresei pe mai multi destinatari,fol antetului(anuleaza inscriptionarea adresei),prez tel si a faxului destinatarului,inreg casutelor postale ale receptorilor,transm prin posta:c/C. Trasaturi: comunica date,fapte,actiuni(rapid,eficient); tonul adresarii(oficial,neprotocolar); publicul(restrans,numeros); memo-ul nu este impersonal(Stimate client,D-l coleg) forma:scrierea la un rand cu pauze duble intre paragrafe, utilizarea frazelor scurte, fiecare paragraf este corespondentul unei noi idei, inform furniz pot fi insotite de anexe. Clasificare: de tip buletin: scurt,concis.anunta urgent cv; de tip expunere: varianta descriptiva, elaborata, discutii asupra unor propuneri, probl, actiuni ale organiz.; de tip informativ: forma protocolara,expunerea detaliata a unei actiuni,a unui program,buget etc. inclusiv evaluarea acestora; de actiune: solicita angajarea cuiva in indeplinirea unei sarcini de serv, impune unui angajat o anumita responsab, precizeaza dezaprobarea unei actiuni programate a avea loc in organizatie;

de tip rezumat: infatiseaza in amanunt un program, o activit cu titluri si subtituluri,indicand bogatia inform acumulate pe o analiza ampla a activitatii firmei; de tip clasare(jurnal): contine anumite nume,date,lucruri etc cu privire la o situatie, la un segment de activitati, un moment dintr-un program, poate reprezenta pozitia fiecarui participant la dezbatere,sinteza unui departament;consemneaza inform de folosinta intraorganizationala. SCRISOAREA Cuprinde: antet: datele personale ale destinatarului si ale expeditorului,fct si calitatea; formula de salut: amicala sau oficiala,dupa felul relatiei cu receptorul; cuprins: msg propriu-zis; incheiere: disponibilitatea pt un viitor sprijin sau indemnul la actiune;formula-Cu sinceritatea,Cordiale salutari,Respectele noastre etc.; referinte: initialele autorului scrisorii,initialele dactilografului,precizarea Anexe daca exista,C: numele celorlalte pers care receptioneaza scrisoarea. Aspecte si scopuri: de informare; de transmitere; de prezentare; de cerere(solicitare); justificative(explicative); de confirmare(raspuns).

Backgrounders-contextualizarea scrisa a unei probleme de PR. Position papers-material in care se precizeaza pct de vedere al unei organizatii intr-o anumita probleme. Backgrounders bogatia de inform ; intocmirea pe baza unei cercet serioase; caract rutinier; argumen atenta; contin date si fapte cronologice; neutralitate; nu contin opinii; prez comparativ situatia initiala si cea actuala; st utile managerilor generali,relationistilor,ziaristilor,analis tilor finan,public extraorganiz. Position papers bogatia de inform; intocmirea pe baza unei cercet serioase; caract rutinier; argumen atenta; reprez opiniile,pozitionarea unei organiz cu privire la o chestiune punctuala; poate pleca de la backgrounder; poate declansa lobbying; poate fi gazda a reclamelor in favoarea firmei; poate genera comentarii in presa locala; poate spori simpatia in fata organizatie.

Position paper si backgrounder au forma ca: text normal,cu antet si destinatar (in interiorul organizatiei); brosura,pliant publicitar (pe suport de lux, insotit de ilustratii); pag inserate in agendele anuale (firme de prestigiu); lucrari speciale, legate asemeni cartilor,utiliz ca surse bibliografice in munca relationistilor.

CAP. II. Complicitate vs. neincredere


De-a lungul timpului au existat pareri impartite asupra relatiei dintre jurnalist si relationist.Cei doi au fost fie impreuna,fie separati de imprejurari.Jurnalistul exercita profesia care presupune informarea publicului cu vedere la diferite organizatii sau subiecte intr-un mod sincer si adevarat iar relationistul exercita profesia prin care trebuie sa apere organizatia din care face parte informand in acelasi timp surse ale mass-media.Din toate aceste conflicte,jurnalistul si relationistul ajung uneori sa fie considerati frati vitregi neavand o relatie baza pe o temelie solida dar totusi fie impreuna pe aceeasi platforma. PERICOL JURNALISTIC,TEAMA REALATIONISTA Sarcinile relationistului: sa pregateasca interviul; sa faciliteze prezenta televizata a clientului reprezentat; sa clarifice tot ce tine de transm msg pe cale media; sa nu se faca remarcat in cadrul interviului, pt a nu starni ostilitate in randul jurnalistilor; sa ofere prompt inform contextuale; sa urmareasca adresarea intreb presei si cursivitatea rasp invitatului, a.i. discutia sa-si atinga obiectivele propuse si sa nu excluda probl stab in prealabil ca folositoare clientului; sa negocieze prelungirea interviului, daca socoate necesar.

CAP. III. Tipuri de actiuni si texte in comunicarea cu presa


Specialistii PR st solicitati in urmatoarele directii: Sa propuna subiecte de actualitate; Ineditul sa marcheze alegerea inform demne de comunicat; Sa livreze inform verificate si verificabile in continuare; Sa nu difuzeze in mass-media decat ceea ce s-a acceptat in organizatie; Sa alcatuiasca texte relationiste in ton cu logica mediatica.

Abordarea activa - scoate in evidenta atitudinea prevenitoare, de intampinare a specialistului PR; valabila pt toate situatiile in care cei doi actori sociali vin in contact. Abordarea reactiva - arata atitudinea indrazneata a ziaristului o data cu pasul facut inapoi de relationist care asteapta intreb primului, solicitarea unei explicatii, masuri etc. Abordarea activa - anunturile, invitatiile, stirea de presa, comunicatul de presa, conferinta de presa si dosarul de presa.

Briefing-se incadreaza atat in randul actiunilor cu tenta ofensiva cat si in cea defensiva, este sustinut de un sg intervenient avand o sg probl drept punct de plecare si se soldeaza cu o declaratie a instit organizatorice prin care rasp ziaristilor prezenti la intreb necesare clarificarii probl in discutie.

Anuntul: afis publicitar, anunt destinat presei scrise, anunt radio, anunt pt tv; reliefeaza corespunz obiectivul pe care organiz si l-a propus; este conceput intr-o maniera grafica provocatoare pt a atrage atentia publicului vizat; sa contina un text impecabil gramatical si logic; sa nu construiasca derapaje cromatice; sa prez o probl de actualitate. Invitatia este un text relationist care inlesneste comunicarea dintre specialistii in PR si jurnalisti, dar si o modalitate prin care organiz isi apropie unele categ de public, facandu-i partasi la evenim importante pt politica organizationala.

Contine: titlul manifestarii, data si locul definitiv stabilite, programul dupa care decurg momentele/interventiile, sigla sau antetul, precizari corecte dpdv grammatical. Stirea de presa: reflectarea unui evenim social de importanta pt categ insemnate de public; satisfacerea celor 5 W(who? What? When? Where? Why?); continutul structural dupa regula piramidei inversate; isi propune sa informeze si are caracter impersonal; reprez uneori un extras dintr-un comunicat de presa; este selectata de mass-media ca valabila difuzarii doar daca are precizate: date, nume, adresa, numere de fax/tel etc. Comunicatul de (pentru) presa (news release)-inform publicul prin mijlocirea presei. -treb sa fie formulat neutru, sa evite sentintele, judecatile de valoare malitioase, comparatiile si calificativele indoielnice sau neinspirate. Plasarea comunicatelor de presa pot fi socotite sarcini strategice, iar intermediate in difuzarea lor de gatekeapers (editori de presa), comunicatele pot fi ignorate. Comunicatul de presa contine: un lead (Care este cel mai important lucru care treb comunicat?); prez ampla a inform din lead, cuv simple, concise, evitarea comentariilor; rezumarea la o pag de text. Lista de control: introducerea este direct legata de subiect? Leadul da satisfactie celor 5W? Cuv st scrise concret, obisnuite si dispuse in propoz simple? S-au urmat pasii jurnalistici in realizarea comunicatului? Au fost verific serios datele, faptele etc invocate in textul relationist? Data redactarii si precizarea datei difuz/editarii? Datele de identif a organiz emitente sau a pers de contact? Aprobarile necesare publicarii din partea organiz la care lucreaza?

Comunicatele de presa pot avea urmat forme: Announcements (anunturi) ; Created news (stiri create) ; Spot news (stiri de ultima ora) ; Response situations (replici) ; Features (cronici) ; Bad news (stiri rele); Special matters (chestiuni speciale).

Unii autori presupun urmat tipologie a comunicatelor de presa:de informare. anunt, invitatie, persuasiv sau de atitudine, de reamintire. C. Coman:comunicatul statistic, politic, oficial, darriere plan, erata. Conferinta de presa - este o intrevedere speciala prilejuita de o intrevedere grava, urgenta, de interes cvasigeneral, a.i. specialistul in PR s nu piarda ocazia de a clarifica lucururile pt ziaristi. Subiectele conferintei de presa: o decizie politica majora; prez unui proiect deosebit; schimbarea regimului de functionare a unei organiz; intrevederi cu personalitati ale unor domenii; situatii conflictuale intre firme concurente s.a.; catastrofe. Caract ale discursului: este conceput pt a fi rostit si ascultat, deci treb s sune bn; fol un limbaj alcatuit din cuv care nu trim la generalitati; treb sa fie persuasiv, solicitand permanent o atitudine din partea auditorului; tonul rostirii discursului va pretinde atentie; exprima cu fermitate pozitia instit organizatorice in chestiunea data.

Cele 10 porunci ale specialistului in PR cand se afla in fata jurnalistilor: 1. sa se adreseze direct si sa alterneze tonurile; 2. sa fie onest; 3. sa se exprime direct; 4. sa evite jargonul sau excese de term tehnici; 5. sa nu preia fragmente din intreb adresate de jurnalisti; 6. sa elimine din vocabular expresia No comment!; 7. sa adopte o atitudine pozitiva, ofensiva, at cand ofera rasp sau explicatii; 8. sa raspunda la fiecare intreb in momentul cand se va adresa; 9. sa comunice presei numai ceea ce poate fi publicat; 10. sa nu dea curs provocarilor verbale violente ale unor jurnalisti, fiind totdeauna elegant si politicos in replici.