Anda di halaman 1dari 4

INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1

Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen

HARMONI :
Objektif Kognitif : i. Mengetahui dan memahami konsep harmoni. ii. Meneliti prinsip harmoni pada objek buatan manusia, alam semula jadi dan hasil seni visual.

Nota ringkas
1. Harmoni merupakan salah satu prinsip dalam menghasilkan sesuatu rekaan seni visual. 2. Berlaku apabila unsur-unsur seni disusun atau diatur secara berulang atau terancang. 3. Susunan ini menimbulkan kesan tindakbalas tampak pada alam sekitar atau karya seni visual. 4. Semua atau beberapa unsur seni tersebut digabungkan untuk menimbulkan rasa menarik, selesa, sesuai, seragam, bersatu dan tenang. 5. Harmoni wujud pada benda alam semula jadi dan benda buatan manusia. 6. Dalam pendidikan seni visual, gabungan asas seni reka penting bagi menampakkan kesan harmoni. 7. Kesan harmoni pada unsur seni dapat digambarkan pada unsur seni melalui olahan berikut: i. Harmoni garisan : - Jika garisan yang bersuaian dengan bentuk sesuatu objek digunakan. - Contoh : garisan menggambarkan percikan bunga api, ombak, rintik hujan dll.

ii. Harmoni rupa : - Dapat ditunjukkan jika rupa yang serupa disusun secara berulang-ulang untuk membentuk corak atau gubahan. - Contoh : rupa corak kertas pembalut hadiah.

iii. Harmoni bentuk : - Terjadi jika terdapat keseimbangan dan kesesuaian dari segi saiz objek atau ulangan susunan bentuk. Contoh : kereta di jalan raya, tiang elektrik bersusun.

INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1

Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen

Nota ringkas
iv. Harmoni jalinan : Berlaku jika jalinan yang sesuai dan seragam terdapat pada sesuatu permukaan, atau sekumpulan. Contoh : rupa corak yang terdapat pada permukaan jubin yang disusun, jalinan pada beberapa ekor rama-rama, harimau di rumput kering.

v. Harmoni ruang : - Merujuk kesesuaian penggunaan ruang yang kosong di dalam hasil seni visual atau pada ruang semula jadi. - Dalam sesebuah penghasilan karya, pemilihan dan susunan sesuatu bentuk dalam ruang akan menjadikan karya itu lebih menarik.

vi. Harmoni warna : - Dapat ditunjukkan apabila bersesuaian digunakan mengikut tema. - Contoh : warna neutral untuk menghasilkan pemandangan alam, warna monokrom digunakan untuk menghasilkan pemandangan senja, pakaian satu tema warna walaupun berbeza reka bentuk, dan bilik bertema warna tertentu.

INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1

Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen

Nota ringkas
8. Harmoni pada alam semula jadi. i. ii. Harmoni wujud pada alam semula jadi di sekeliling kita. Kehidupan kita berharmoni dengan elemen alam semula jadi dari segi warna, jalinan, rupa, bentuk dan ruang di sekeliling kita. Contohnya rumput yang tumbuh sama saiz dan ketinggian yang bergerak seiringan apabila ditiup angin, haiwan yang berharmoni dari segi warna dengan habitatnya. iii. Harmoni pada bentuk, jalinan dan warna pada haiwan dengan alam sekitar membantu haiwan itu untuk berlindung di sebalik alam sekitarnya. Perlindungan ini membantu daripada serangan pemangsa ataupun untuk berburu mencari makanan. iv. Harmoni pada alam juga menampakkan keindahan, ketenangan dan keselesaan.

9. Harmoni pada objek buatan manusia i. Elemen harmoni alam semula jadi sering digunakan sebagai sumber ilham penghasilan barangan buatan manusia. ii. Prinsip harmoni digunakan untuk menarik perhatian atau menimbulkan keindahan.

iii. Contoh : penggunaan warna sepadan pada bangunan, gabungan jalinan dan susunan reka corak pada hasil kraf, warna dan jalinan pada produk sofa yang sedondon, motif flora dalam reka corak pada kain batik dan susunan barangan mengikut produk di pasar raya. iv. Penggunaan harmoni pada objek juga sering disesuaikan dengan tema dan jiwa pengguna bagi menunjukkan harmoni atau keserasian. Contoh : tema flora pada pakaian wanita, tema jalur dan petak-petak pada kemeja lelaki, jam tangan bersaiz besar untuk lelaki dan kecil untuk wanita, aksesori barang kemas untuk wanita dan lelaki aksesori lebih maskulin untuk lelaki.

INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1

Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen

Nota ringkas
10. Harmoni pada karya seni visual. i. Semua produk seni seperti kraf tradisional, iaitu tenunan, anyaman, batik, ukiran kayu dan tekat dibentuk dengan harmoni dan sesuai dengan fungsinya. Contoh : labu Sayong dibentuk berbentuk labu bagi memudahkan penyimpanan air. ii. Kesan susunan rupa dan warna yang sama akan menghasilkan kesan harmoni pada pandangan mata. iii. Susunan rupa yang rapi, berirama dan teratur dilihat lebih harmoni berbanding rupa yang tidak tentu arah susunannya dalam menghasilkan corak. iv. Pemilihan bentuk sesuatu objek dan jalinan di dalam ruang sebuah lukisan atau catan akan mewujudkan harmoni dan keseimbangan dalam karya tersebut.