Anda di halaman 1dari 7

PROSES MENGISAR

Proses mengisar logam adalah satu proses di mana pelbagai bentuk logam dapat di mesin kepada bentuk yang dikehendaki. Di antara proses atau operasi yang boleh di jalankan oleh mesin kisar ialah : 1. Mengisar permukaan rata. 2. Mengisar berbagai-bagai jenis bahu dan alur kunci, lurah T dan tanggam bajang (dovetail). 3.Mengisar permukaan berbentuk. 4.Mengisar permukaan yang berjarak sama seperti bongkah segiempat sama, bongkah segienam dan sebagainya menggunakan kepala pembahagi. 5.Membuat kerja-kerja melubang dan menggerek.

JENIS-JENIS MESIN PENGISAR Mesin pengisar ufuk terdiri daripada dua jenis iaitu: Mesin pengisar ufuk biasa (plain horizontal) - meja berkedudukan tetap Mesin pengisar universal (universal horizontal) - meja boleh dikilas 45

MESIN PENGISAR CNC Mesin pengisar yang dikawal oleh komputer berangka. Banyak membantu mempercepatkan lagi pengeluaran dan juga mendapatkan kejituan yang tinggi.

SAIZ MESIN PENGISAR Ditentukan dengan 4 cara iaitu: 1.Saiz meja. 2.Jarak meja bergerak. 3.Kuasa kuda. 4.Bentuk dan jenis.

BAHAGIAN-BAHAGIAN MESIN PENGISAR Tapak (base) Sela (saddle) Overarm Turus (column) Meja (table) Lutut (knee) Spindal (spindle)

JENIS-JENIS MATA ALAT PENGISAR Mata Kisar Biasa (Plain Milling Cutter)

Mata Kisar Tepi (Side & Face Milling Cutter)

Mata Kisar Mengerat (Metal Slitting Saw)

Mata Kisar Bersudut (Angular Milling Cutter)

Mata Kembar (Double Angle Cutter)

Mata Kisar Hujung (End Mills)

Mata Kisar Muka (Face Milling Cutter)

Mata Kisar Jenis Shell (Shell End Mill)

Mata Kisar Berbentuk (Form Milling Cutter)

Mata Kisar Lurah Bajang (Dovetail Cutter)

Mata Kisar Lurah T (T Slot Cutter)

Mata Kisar Alur Kunci (Woodruff Cutter)

Mata Kisar Fly (Fly Cutter)

Pemegang mata alat ARBOR

ADAPTOR

COLLET

ALAT-ALATAN TAMBAHAN MESIN PENKISAR RAGUM BIASA RAGUM BERKILAS

RAGUM UNIVERSAL

KEPALA PEMBAHAGI MEJA PUTAR