Anda di halaman 1dari 5

DEFINISI REFLEKSI

Proses mengingat kembali, memikirkan, mempertimbangkan dan membuat penilaian terhadap pengalaman yg telah dilalui Inkuiri sistematik utk meningkatkan kualiti amalan dan memperdalam kefahaman amalan

SOALAN REKLEKSI DLM KKBI


Apakah? (bertanya apa yg saya telah lakukan dlm KKBI)
Apakah isu-isu yg timbul? Apakah isi-isi yg dibincangkan dlm KKBI? Apakah yg menarik dlm menyiapkan KKBI? Apakah pengalaman saya (pahit, manis) dalam menyiapkan KKBI ini? Apakah yg berlaku semasa saya menyiapkan KKBI ini?

SOALAN REFLEKSI DALAM KKBI


JADI? (SO WHAT) (bertanya apa pengajaranyg didapati melalui kkbi, apakah perbezaan KKBI ini bawa kpd anda secara peribadi atau profesional)
Apakah saya telah mempelajari sesuatu? Apakah perasaan saya selepas menyiapkan KKBI ini? Apakah pengalaman menyiapkan KKBI ini memenuhi kehendak atau jangkaan anda? Apakah impak KKBI kpd saya? Apakah KKBI ini telah membantu saya?
3

SOALAN REFLEKSI DALAM KKBI


JADI SEKARANG?(Now What?) (Bertanya apa dab bagaimana hendak bertindak pada masa depan hasil daripada KKBI ini) Apakah isu sebenar yang saya timbulkan dalam KKBI ini? Apakah pengajaran atau iktibar yang saya dapat daripada KKBI ini? Bagaimanakah saya hendak aplikasikan pengajaran ini? Apakah pengetahuan yang saya hendak terokai lagi?
4

SOALAN REFLEKSI DALAM KKBI


Jika saya buat KKBI ini semula, apakah yang saya ubah? Apakah lagi yang perlu saya buat untuk melengkapi KKBI ini? Apakah yang saya boleh kongsi dengan orang lain? Apakah penambahbaikan yang boleh saya buat?
5