Anda di halaman 1dari 2

Mencatat nota.

Pengenalan Nota adalah merupakan bahan yang dicatat oleh seseorang pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajaran. Mencatat nota perlu kerana anda tidak perlu mengingat semua apa yang telah dipelajari. Nota menjadi bahan rujukan apabila kita terlupa sesuatu maklumat atau fakta. Mencatat nota adalah satu seni. Nota yang sistematik, tersusun dan dalam bentuk yang menarik, dapat meningkatkan daya ingatan pelajar dan keberkesannya dalam proses pembelajaran. Kemahiran ini boleh dipelajari dan diperbaiki dengan usaha, latihan dan minat pelajar-pelajar.Oleh itu, seorang pelajar seharusnya mencari dan berusaha untuk mempraktikan teknik-teknik dan selok belok untuk menyediakan nota yang bermutu. Aktiviti merekod : fakta , maklumat & isi penting drp bahan yang dibaca, di lihat atau didengar .Berlaku dalam semua situasi belajar spt: semasa kuliah , ceramah , penerangan , temuduga , membaca buku dsb. Keperluan Membuat nota. 1. Semasa mencatat nota, anda menggunakan otak untuk berfikir secara kritis, analitik, dan kreatif untuk menapis isi-isi penting semasa cikgu mengajar atau semasa sedang membaca. 2. Dapat membantu pelajar mengimbau kembali apa yang telah diipelajari daripada guru atau apa yang kita baca. 3. Nota merupakan rekod kekal yang boleh dirujuk bila-bila masa atau apabila terlupa. 4. Mencatat nota adalah satu kaedah berkesan untuk pengukuhan. 5. Nota membolehkan pelajar tidak perlu mengingat semua yang telah dipelajari. 6. Nota yang telah disediakan pada peringkat awal boleh membantu pelajar membuat rujukan akhir sebelum menghadapi peperiksaan. Teknik Mencatat Nota Berikut ada beberapa panduan di mana pelajar boleh menggunakannya untuk mencatat nota: 1. Buat persediaan yang lengkap-misalnya pen,pensil,kertas dan buku. 2. Tuliskan tajuk nota yang hendak dibuat. 3. Kenalpasti kata kunci. Gunakan formula [4 w + h] What [Apa] Why [kenapa] When [bila] Where [di mana] How [bagaimana] 4. Catatkan isi-isi penting sahaja seperti definisi, keterangan dan penjelasan. 5. Lukiskan gambarajah atau carta yang sesuai.

Ciri-Ciri Nota Yang Baik . Terdiri daripada isi-isi penting [utama]. . Nota biarlah terang, kemas dan mudah dibaca.

. Nota ditulis di dalam buku catatan yang khas untuk sesuatu mata pelajaran. . Catatkan isi-isi penting sahaja dengan menggunakan ayat sendiri. . Gunakan dalam bentuk point, elakan menyalin ayat yang panjang. . Kalau perlu gunakan kependekan ejaan yang anda boleh faham. . Gunakan pen pelbagai warna untuk menarik perhatian mata dan minda anda seterusnya membawa kepada penumpuan ketika membaca Kemahiran mencatat nota yang berkesan perlu asas kemahiran-kemahiran berikut: 1. Kemahiran MENDENGAR

Digunakan semasa proses pembelajaran Boleh dilakukan serentak Kefahaman dan pengetahuan boleh ditingkatkan. 2. 3. Kemahiran MEMBACA LAJU. Digunakan semasa menyalin nota daripada buku. Bahan-bahan dapat disusun dengan teratur. Kemahiran MENULIS Menjimatkan masa menceduk idea-idea utama.

Tulisan perlu jelas kerana jika tidak hanya membuat kerja sia-sis sahaja. Mampu menulis dengan cepat dan kemas. Tahu menulis menggunakan huruf singkatan boleh melipatgandakan usaha kamu.

4. 5.

Catatkan KATA KUNCI sahaja. Memilih isi-isi penting sahaja. Dapatkan rumusan yang boleh mengukuhkan kefahaman kamu. Pastikan penggunaan kata kunci yang dipilih boleh difahami. NOTA RINGKAS dan padat Nota yang dibuat mesti kamu fahami sendiri Nota yang ringkas danpadat boleh menyegarkan ingatan kamu Nota yang dibuat mestilah nota yang boleh meningkatkan tahap ingatan kamu. Gunakan PERKATAAN sendiri Hal ini kerana nota kamu

6.

Cara ini menambahkan lagi daya ingatan atau penghafalan kamu. adalah hak kamu. Hanya kamu yang faham apa yang kamu tulis. 7. Faham setiap KATA KUNCI Jangan menggunakan kata kunci yang mengelirukan kamu.

Masa akan terbuang dan usaha kamu adalah sia-sia sahaja jika nota yang dibuat tidak

difahami.