Anda di halaman 1dari 14

Amali 1

Tajuk : Ujian Makanan Tujuan : a) Untuk menguji kehadiran kanji, gula penurun, gula bukan penurun, protein dan lemak dalam sampel makanan. Bahan dan Radas : Larutan Iodine, Larutan Benedict, larutan Natrium Hidrogen Karbonat, Larutan Natrium Hidroksida 20%, Asid Hidroklorik, Larutan Kuprum (II) Sulfat 1% dan sampel makanan (A, B,C,D,E). Tabung uji, pemegang tabung uji, bikar, Penunu Bunsen, Penitis, Kasa dawai, tungku kaki tiga, Jubin putih dan kertas turas. Kaedah: 5 sampel makanan yang telah dilabelkan A,B,C,D,E disediakan Ujian makanan dilakukan untuk mengenalpasti kehadiran kanji, gula penurun, gula bukan penurun, protein dan lemak dalam sampel makanan.

Sampel makanan A,B,C,D, E

Ujian Larutan Benedict

Prosedur 1.Setiap sampel makanan dimasukkan ke dalam tabung uji. 2.1ml larutan Benedict ditambah ke dalam setiap sampel makanan 3.Campuran tersebut digoncangkan dan dipanaskan dengan meletakkan tabung uji di dalam air kukusan yang mendidih. 4.Sebarang perubahan yang berlaku direkodkan.

Pemerhatian Hanya sampel makanan A dan D bertukar kepada hijau,kuning,jingga dan akhirnya mendakan merah bata terhasil.Manakala sampel makanan yang lain tidak berubah warna.

Inferens Sampel makanan A dan D mengandungi gula penurun.

Larutan Iodin

1.Setiap sampel makanan dimasukkan ke dalam

Sampel makanan B bertukar menjadi

Sampel makanan B

tabung uji. 2,Dua titis larutan Iodin ditambahkan ke dalam etiap sampel makanan. 3. Sebarang perubahan yang berlaku direkodkan.

hitam kebiruan,manakala sampel makanan yang lain tetap warna kuning kecoklatan

mengandungi kanji

Ujian Biuret

1.Larutan Albumin dimasukkan ke dalam tabung uji. 2.Sebanyak 2ml Larutan Natrium Hidroksida ditambahkan kepada Larutan Albumen 3.Larutan Kuprum(II) Sulfat 1% dititiskan kepada larutan itu. 4.Campuran tersebut digoncangkan agar dapat sebati denagn baik. 5. Sebarang perubahan yang berlaku direkodkan.

Larutan Albumen bertukar menjadi warna ungu

Larutan albumen mengandungi protein

Ujian Biuret

1.Setiap sampel makanan dimasukkan ke dalam tabung uji. 2.Sebanyak 2ml Larutan Natrium Hidroksida ditambahkan kepada setiap sampel makanan dan digoncang agar sebati. 3.Larutan Kuprum(II) Sulfat 1% dititiskan kepada larutan itu. 4.Campuran tersebut digoncangkan agar dapat sebati dengan baik.

Sampel makanan C bertukar menjadi warna ungu

Sampel makanan C mengandungi protein.

5. Sebarang perubahan yang berlaku direkodkan. Ujian kesan gris 1.Sejumlah kecil makanan bagi setiap sampel makanan diletakkan di atas kertas turas. 2.kertas turas tersebut kemudiannya dikeringkan . 3.Kertas turas kemudiannya dipegang di bawah cahaya matahari. 4.Pemerhatian direkodkan. Kertas turas yang disapu dengan sampel makanan B dan E menghasilkan tanda lut cahaya Sampel makananB dan E mengandungi lemak.

Keputusan : Sampel makanan A-Kurma B-Kacang tanah hancur C-Susu D-Madu E-Minyak Larutan Albumen Kanji Tiada Ada Tiada Tiada Tiada Tiada Gula bukan penurun Tiada Tiada Tiada Tiada Tiada Tiada Gula penurun Ada Tiada Tiada Ada Tiada Tiada Protein Tiada Tiada Ada Tiada Tiada Ada Lemak / lipid Tiada Ada Tiada Tiada Ada Tiada

Perbincangan : 1. Mendakan merah bata menunjukkan kehadiran gula penurun.Warna larutan di akhir eksperimen bergantung kepada jumlah mendakan yang terhasil. Oleh sebab itu, warna larutan bertindak sebagai penanda jumlah gula penurun yang terdapat di dalam larutan. 2. Larutan merah bata akan menjadi kuning atau hijai jika jumlah gula penurun di dalamnya adalah sedikit.

Tajuk : Ujian Makanan Tujuan : b)Untuk menentukan kandungan vitamin C dalam pelbagai jenis buah Masalah: Adakah buah-buahan import mengandungi lebih banyak vitamain C berbanding buah-buahan tempatan . Bahan dan Radas : 1.0% diklorofenolindofenol(DCPIP), 0.1%asid askorbik, jus buah segar(jus tembikai,jus betik,jus oren,jus limau),tiub specimen,picagari dan jarum 1ml dan 5ml,bikar,kain kasa,pisau. Kaedah: 1. 2. 3. 4. Masukkan 1ml larutan 1.0% DCPIP ke dalam tabung uji. Isi picagari 5ml dengan larutan 0.1% asid askorbik. Letakkan jarum picagari ke dalam larutan DCPIP. Maukkan asid askorbik etitik demi setitik ke dalam larutan DCPIP. Kacau perlahan-lahan. Masukkan asid askorbik hingga warna DCPIP hilang. Jumlah larutan asid askorbik yang telah digunakan direkodkan. 5. Langkah 1 -4 diulangi dengan menggunakan jus buah-buahan. Jumlah jus buah-buahan yang diperlukan untuk melunturkan warna DCPIP dicatatkan. 6. Keputusan dicatatkan di dalam jadual di bawah. Kepekatan vitamin C dan peratusannya dikira dengan menggunakan formula yang telah diberikan. Keputusan: Larutan jus Isipadu larutan jus diperlukan untuk melunturkan warna 1ml DCPIP( ml ) 1 2 3 Purata 0.6 0.24 0.15 0.33 1.1 0.05 0.06 0.18 1.2 0.1 0.1 0.18 1.4 0.1 0.06 0.18 1.23 0.08 0.07 0.18 Kepekatan vitamin C dalam jus buah (mg / cm )

0.1% Asid Askorbik Jus tembikai Jus betik Jus oren Jus limau

0.27 4.13 4.71 1.83

Pengiraan : Isipadu 0.1% asid askorbik untuk melunturkan DCPIP = xcm Isipadu jus buah untuk melunturkan DCPIP = ycm

xcm0.1% asid askorbik (kepekatan 1mg/cm)melunturkan 1ml DCPIP,dan ycm jus buah (kepekatan k mg/cm)melunturkan 1ml DCPIP oleh itu, Kuantiti asid askorbik dalam xcm asid askorbik 0.1% = kuantiti asid askorbik dalam ycm jus buah Jadi, xcm x 1mg/cm = ycm x kmg/cm kmg/cm = = Oleh itu,kepekatan asid askorbik dalam jus buah= 1. Asid askorbik xcm x 1mg/cm = ycm x kmg/cm 0.33cm x 1mg/cm = 0.33cm x kmg/cm kmg/cm = x 1mg/cm = 1mg/cm 2. Jus tembikai xcm x 1mg/cm = ycm x kmg/cm 0.33cm x 1mg/cm = 1.23cm x kmg/cm kmg/cm = x 1mg/cm = 0.27mg/cm 3. Jus betik xcm x 1mg/cm = ycm x kmg/cm 0.33cm x 1mg/cm = 0.08cm x kmg/cm kmg/cm = x 1mg/cm = 4.13mg/cm x 1mg/cm

4. Jus oren xcm x 1mg/cm = ycm x kmg/cm 0.33cm x 1mg/cm = 0.18cm x kmg/cm kmg/cm = x 1mg/cm = 1.83mg/cm 5. Jus limau xcm x 1mg/cm = ycm x kmg/cm 0.33cm x 1mg/cm = 0.18cm x kmg/cm kmg/cm = x 1mg/cm = 1.83mg/cm Perbincangan: Kepekatan vitamin C dalam buah-buahan ditentukan dengan larutan DCPIP. Vitamin C menurunkan DCPIP dan menyahwarnakannya. Sekiranya kepekatan vitamin dalam buah tinggi maka hanya sedikit jus buah diperlukan untuk melunturkan warna 1ml larutan DCPIP

Amali 2 Tajuk: Pemerhatian terhadap sel haiwan iaitu sel pipi dan sel tumbuhan iaitu sel epidermis daun. Tujuan: Untuk menyediakan slaid sel haiwan menggunakan teknik mewarna yang betul Radas dan bahan: mikroskop, slaid, kaca penutup,penitis,pencungkil gigi,larutan Metilena biru Kaedah: 1. Sebelah dalam pipi dikikis secara perlahan-lahan dengan menggunakan sebatang pencungkil gigi. 2. Setitik air diletakkan di bahagian tengah sekeping slaid yang bersih. 3. Selepas itu hasil kikisan diletakkan di atas titisan air itu. 4. Hasil titisan itu ditutup dengan kaca penutup slaid. 5. Slaid itu diperiksa menerusi sebuah mikroskop cahaya kanta objektif kuasa rendah diikuti kanta objektif kuasa tinggi. 6. Sel pipi manusia diwarnakan dengan larutan metilena biru. 7. Sel dilukis dan dilabelkan.

Keputusan/Pemerhatian

Pembesaran 10

Pembesaran 40

Perbincangan: Berdasarkan eksperimen yang dilakukan, pemerhatian yang dilakukan ke atas sel pipi manusia menunjukkan keputusan yang berbeza pada pembesaran yang berlainan.Pada pembesaran 10 sel pipi manusia dapat dilihat tetapi kurang jelas berbanding sel pipi manusia yang dilihat pada pembesaran 40 ia lebih jelas kelihatan. Pada pemerhatian ini sel pipi manusia tidak mempunyai bentuk yang tetap. Metilena biru yang diletakkan pada sel pipi manusia mewarnakan sitoplasma dan nucleus pipi menjadi biru.

Tajuk: Pemerhatian terhadap sel haiwan iaitu sel pipi dan sel tumbuhan iaitu sel epidermis daun. Tujuan: Untuk menyediakan slaid sel tumbuahan menggunakan teknik mewarna yang betul Radas dan bahan: mikroskop, slaid, kaca penutup,penitis,forsep, pisau(blade), larutan iodine dan bawang.

Kaedah: 1. Forsep digunakan untuk mengupas lapisan epidermis daun sisik bawang.. 2. Daun sisik bawang tadi dipotong kecil dan diletakkan pada titisan iodine pada slaid. 3. Slaid ditutup dengan kaca penutup. 4. Spesimen diperiksa di bawah kanta objektif kuasa rendah dahulu diikuti kanta objektif kuasa tinggi. 5. Sel epidermis daun bawang dilukis pada kuasa pembesaran 10 dan kuasa pembesaran 40 beserta dengan label.

Keputusan/Pemerhatian

Pembesaran 10

Pembesaran 40

Perbincangan: Berdasarkan eksperimen yang dilakukan, pemerhatian yang dilakukan ke atas sel epidermis bawang telah dilakukan dengan menggunakan mikroskop cahaya pada pembesaran 10 dan pembesaran 40.
-

Pada pembesaran 10 sel epidermis bawang dapat tidak begitu jelas berbanding sel epidermid bawang yang dilihat pada pembesaran 40 ia lebih jelas kelihatan.

Sel tumbuhan mempunyai bentuk yang tetap. Sel bawang tidak mempunyai kloroplas oleh itu larutan iodine tidak bertukar menjadi biru kehitaman kerana tidak ada bintil kanji pada sel bawang.

Masalah yang sering timbul semasa membuat amali menggunakan slaid ini ialah gelembung udara yang mengganggu pemerhatian sel-sel yang ingin dilihat menerusi mikroskop. Oleh itu, cara terbaik untuk mengelakkan gelembung udra adalah meletakkan penutup slaid secara perlahan-lahan dengan teknik yang betil supaya tiada udara yang terperangkap didalam slaid .

Soalan : 1. Namakan jenis sel yang melapisi bahagian dalam pipi ? Sel epitalium pipi. 2. Kenapa sel epidermis daun bawang tidak mengandungi kloroplas? Kerana pada sel epidermis daun bawang tidak mengandungi bintil kanji yang selalu digunakan oleh tumbuhan hijau untuk membuat makanannya sendiri. 3. Sebutkan persamaan dan perbezaan antara sel haiwan dan sel tumbuhan? Persamaan antara sel haiwan dan tumbuhan ialah mempunyai nucleus, mitokondrion, ribosom, membran sel, protoplasma, sitoplasma, Endoplasmik reticulum, golgi,dan kromosom.

Perbezaan antara sel haiwan dan sel tumbuhan Ciri-ciri Dinding sel Bentuk Kloroplas Vakuol Ada Tetap Ada Ada.Bersaiz besar Sel tumbuhan Tiada Tidak tetap Tiada Tiada.kalau ada saiznya kecil Granul Granul kanji dalam sitoplasma Granul glikogen dalam sitoplasma Sel haiwan

4. Mengapakah nukleus dipanggil pusat kawalan bagi sel? Kerana ia berperanan untuk mengawal semua aktiviti sel-sel dan perlu dilindungi.

5. Apakah tisu? Apakah istilah yang membawa maksud koleksi tisu melakukan satu tugas? Tisu ialah peringkat susunan sel pertengahan antara peringkat sel dan seluruh organisma dan ia adalah sekumpulan sel yang tidak semestinya serupa tetapi mempunyai asal sepenuhnya dan bersama-sama melakukan fungsi tertentu. Istilah itu ialah organ.

Amali 3 Tajuk: Enzim dan penghadaman Tujuan : untuk menunjukkan tindakan amilase ke atas kanji. Radas / bahan: bikar, kertas litmus biru dan merah, silinder penyukat, thermometer, jubin putih, tabung uji, penitis, jam randik, larutan kanji 1%, asid hidroklorik cair, natrium hidroksida cair, larutan benedict, larutan iodine, telur, pepsin, rennin, susu, minyak kelapa, ais, penunu Bunsen. Kaedah: 1. Mulut dibersihkan dengan berkumur 2. Kumpulkan air liur ke dalam sebuah tabung uji 3. Air liur tadi diuji menggunakan kertas litmus untuk menentukan keasidannya. 4. Cairkan dengan isipadu air yang sama dengan isipadu air liur, 5. Campuran air liur dibahagi kepada 3 bahagian diletakkan kedalam tabung uji yang berlabel B,C dan D. Tabung uji berikut disediakan: A 3cm air suling(eksperimen kawalan) B 3cm air liur C 3cm air liur dan 3cm asid hidroklorik cair D 3cm air liur dan 3cm natrium hidroksida cair 6. 5cm larutan kanji dimasukkan ke dalam setiap tabung uji A,B,C,D dan E.Kacau. 7. Selepas 30 minit, separuh campuran larutan iodine diuji dan separuh lagi dididihkan dengan isipadu yang sama dengan larutan benedict. 8. Pemerhatian direkodkan ke dalam jadual.

Keputusan: Tabung uji Kandungan Ujian Iodine A Kanji+air suling Biru kehitaman Ujian Benedict Tiada perubahan Iodine berubah jadi biru kehitaman menunjukkan kehadiran kanji. Ujian benedict , tiada perubahan menunjukkan tiada gula penurun. B Kanji+air liur Tiada Biru Ujin iodine tiada perubahan kerana tiada kanji Ujian benedict bertukar menjadi kuning dan mendakan merah bata terhasil kerana kehadiran gula penurun. Enzim amilase menukar kanji kepada maltose. C Kanji+air liur+asid hidroklorik cair Bertukar menjadi biru gelap Tiada perubahan Ujian iodine menunjukkan kewujudan kanji Ujian benedict tiada perubahan kerana ketiadaan gula penurun. Inferens

perubahan bertukar kepada kuning dan mendakan merah

Asid hidroklorik menyebabkan larutan menjadi terlalu berasid.

Enzim amilase tidak dapat bergerak balas

Kanji+air liur+ Tiada natrium hidroksida cair

Biru

Ujian iodine tiada perubahan kerana tiada kanji.

perubahan bertukar ke kuning dan wujud mendakan merah bata -

Ujian benedict berubah kerana kehadiran gula penurun. Enzim amilase dapat menghidrolisis kanji kepada maltose kerana natrium hidroksida menyebabkan larutan menjadi beralkali.

Perbincangan: