Anda di halaman 1dari 3

CUBA TAFSIRKAN MAKSUD DIBAWAH PERUMPAMAAN BAGAI ITIK PULANG PETANG

BAGAI PAHAT DENGAN PENUKUL

SEPERTI HARIMAU MENYEMBUNYIKAN KUKUNYA

BIDALAN AIR DITETAK TIDAK AKAN PUTUS

ALANG-ALANG MANDI BIARLAH BASAH

LEMPAR BATU SEMBUNYI TANGAN

Di dalam aktiviti ini, setiap kumpulan akan diberikan 3 biji belon yang berisi air. Murid perlu berbaris dengan membelakangkan rakan rakan yang lain dengan jarak yang ditetapkan antara satu dengan yang lain. Mereka perlu melambungkan belon air tersebut kepada rakan-rakan ke belakang. Setiap belon yang pecah akan dikenakan 30 saat penalti masa.

Aktiviti seterusnya adalah mengisi air ke dalam botol menggunakan tangan. Botol tersebut perlu dipenuhi sehingga takat yang telah ditetapkan. Tugasan dikira selesai jika hakim mendapati bahawa paras air telah mencapai takat yang telah ditetapkan.

Aktiviti seterusnya, murid diminta untuk mereka/merancang sebuah pergerakan tarian sama ada ke kiri, kanan, hadapan, ke belakang, yang mengandungi 10 bentuk pergerakan dengan menggunakan anggota badan mereka (kaki, tangan, pinggang) (contoh: menari, aerobik) Dalam kumpulan mereka perlu memastikan kesemua ahli perlu melakukan 10 pergerakan tersebut secara seragam. Hakim perlu memastikan setiap peserta membuat pergerakan secara seragam baru dibenarkan ke stesen yang berikutnya. Jika tidak berjaya, peserta boleh memilih untuk mengambil penalti masa selama 4 minit atau terus mencuba sehingga berjaya.

Lengkapkan pantun 4 kerat di bawah.

Kami tak ingin melihat kumbang, Kalau kumbang merosak bunga.

Disangka panas hingga ke petang, Rupanya panas di tengah hari.

Lengkapkan pantun 4 kerat di bawah.

Kami tak ingin melihat kumbang, Kalau kumbang merosak bunga.

Disangka panas hingga ke petang, Rupanya panas di tengah hari.