Anda di halaman 1dari 83

ISO2101

1.0 PRO FORMA KURSUS

NURUL AIN AHMAD NAZRI

ISO2101 PRO FORMA KURSUS PROGRAM DIPLOMA PERGURUAN LEPASAN IJAZAH (DPLI) Kokurikulum Nama Kursus Olahraga Kod Kursus Kredit Jam Interaksi Bahasa Penghantar Prasyarat Semesta Hasil pembelajaran ISO2101 1(0+1) 30 Bahasa Melayu Tiada Pertama 1. Menjelaskan asa olahraga; (1.1), (1.3) 2. Menjelaskan undang-undang dan peraturan asas olahraga; (1.1), (1.3) 3. Mengaplikasikan teknik dalam olahraga; (2.3),(2.6), (6.1) 4. Mengaplikasikan kemahiran asas kepegawaian, kejurulatihan dan kepengelolaan; (2.3),(2.6),(7.4) 5. Mengamalkan nilai-nilai murni melalui olahraga; dan (3.3), (4.2), (5.3) 6. Menterjemah kandungan kurikulum secara amali melalui pembelajaran yang bermakna. (2.3),(2.5),(2.6) Sinopsis Kursus ini bertujuan untuk member pendedahan, pengetahuan dan pengalaman kepada pelajar tentang konsep 4K dalam kokurikulum iaitu kemahiran asas, kepegaiwaian, kejurulatihan dan kepengelolaan dalam olahraga. penekanan dan penyampaian kursus dijalankan secara amali berdasarkan orientasi kurikulum di sekolah.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

ISO2101 BIL. TAJUK KANDUNGAN 1.1 Sejarah dan perkembangan olahraga Antarabangsa Malaysia 1.2 Jenis-jenis olaharaga 1.3 peralatan dan ukuran balapan padang 2.1 Lari Pecut 100 meter Fasa permulaan Fasa larian Fasa penamat 3.1 Lari Pecut 200 meter 400 meter -Teknik larian di sekolah 4.1 Lari jarak sederhana 800 meter 1500 meter 5.1 Lari berganti-ganti Teknik pertukaran baton Zon pertukaran baton 6.1 Acara lompatan 1 Lompat jauh - Gaya Layar - Gaya Gantung - Gaya Kayuh - Fasa-fasa Lompatan 7.1 Acara Lompatan 2 Lompat tinggi - Gaya pelana - Gaya Fosbury 8.1 Acara Lompatan Lontar peluru - Gaya Berdiri - Gaya Gelungsur - Gaya Parry OBarien 9.1 Ciri-ciri dan peranan jurulatih/pegawai 9.2 Undang-undang dan peraturan 9.3 Kaedah dan ansur maju latihan 9.4 Strategi dan teknik 9.5 Program latihan 10.1 Kertas kerja pengelolaan pertandingan 10.2 Perlaksanaan program JAM

Pengenalan

Acara Balapan

Acara Balapan

Acara Balapan

Acara Balapan

Acara Padang

Acara Padang

Acara Padang

Kursus Asas Kepegawaian atau Asas Kejurulatihan Pengelolaan Kejohanan

10

8
3

NURUL AIN AHMAD NAZRI

ISO2101 Olahraga/ Mini 10.3 Refleksi program Olaharaga/ Merentas Desa/ program yang setara Jumlah 30

*Adalah digalakkan Kursus Asas Kepegawaian (KOAM) atau Kursus Asas Kejurulatihan dilaksankan di luar masa interaksi sebagai aktiviti penggayaan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

ISO2101

2.0 AKTIVITI REGANGAN

NURUL AIN AHMAD NAZRI

ISO2101 REGANGAN 1 Otot yang terlibat Otot sternokleidomastoid dan trapezius kiri meregang manakala Otot sternokleidomastoid dan trapezius mengucup semasa bengkok ke kanan. Jenis sendi yang terlibat - Sendi synovial (sendi paksi) Jenis aksi sendi yang terlibat - Rotation Kedudukan permulaan - Berdiri tegak. - Letakkan tapak tangan di bahagian sisi kiri kepala. Perlakuan - Bengkokkan leher ke sisi kanan. - Tarik perlahan-lahan dengan tangan. - Regang selama dalam kiraan 8.

REGANGAN 2 Bahagian diregang - Otot sternokleidomastoid dan otot trapezius iaitu semasa leher diregang kebawah otot sternocleidomastoid mengendur dan otot trapezius mengecut. Jenis sendi yang terlibat - Sendi synovial (sendi paksi) Jenis pergerakan sendi yang terlibat - Flexion Kedudukan permulaan - Berdiri tegak. - Letakkan tapak tangan di bahagian belakang kepala. Perlakuan - Bengkokkan leher ke hadapan. - Tolak perlahan-lahan dengan tangan. - Regang selama dalam kiraan 8.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 6

ISO2101 REGANGAN 3 Bahagian diregang - Otot sternokleidomastoid dan otot trapezius iaitu semasa leher diregang keatas otot sternocleidomastoid mengendur dan otot trapezius mengecut. Jenis sendi yang terlibat - Sendi synovial (sendi paksi) Jenis pergerakan sendi yang terlibat - Hyperextension Kedudukan permulaan - Berdiri tegak. - Letakkan tapak tangan di bahagian bawah dagu. Perlakuan - Tolakkan leher ke belakang. - Tolak perlahan-lahan dengan tangan. - Regang selama dalam kiraan 8.

REGANGAN 4 Bahagian diregang - otot triseps, biseps, karpi ulnaris dan fleksor karpiradial. Jenis sendi yang terlibat - Sendi kondiloid ( sendi synovial) Jenis pergerakan sendi yang terlibat Kedudukan permulaan - Berdiri tegak. - luruskan tangan kanan kehadapan, dan tangan kiri tarik tapak tangan kanan ke belakang. Perlakuan - Tolakkan tapak tangan ke belakang. - Tolak perlahan-lahan dengan tangan selah lagi. - Regang selama dalam kiraan 8. - pergerakan diulang dengan regangan yang sama pada tangan kiri.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 7

ISO2101 REGANGAN 5 Bahagian diregang - otot triseps, biseps, karpi ulnaris dan fleksor karpiradial. Jenis sendi yang terlibat - Sendi kondiloid ( sendi synovial) Jenis pergerakan sendi yang terlibat Kedudukan permulaan - Berdiri tegak. - luruskan tangan kanan kehadapan, dan tangan kiri tarik tapak tangan kanan ke belakang. Perlakuan - Tolakkan tapak tangan ke belakang. - Tolak perlahan-lahan dengan tangan selah lagi. - Regang selama dalam kiraan 8. - pergerakan diulang dengan regangan yang sama pada tangan kiri.

REGANGAN 6 Bahagian diregang - Otot deltoid dan triseps ( iaitu otot triseps meregang ). Jenis sendi yang terlibat - Sendi lesung Jenis pergerakan sendi yang terlibat Kedudukan permulaan - Tangan kanan menyilang pada dada. - Tangan kiri memegang siku tangan kanan . Perlakuan - Tarik siku ke arah bahu kiri . - Regang selama dalam kiraan 8. - pergerakan diulang dengan regangan yang sama pada tangan kiri.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 8

ISO2101 REGANGAN 7 Bahagian diregang - Otot triseps, otot biseps, latisimus dorsi, seratus anterior dan trapezius Jenis sendi yang terlibat - Sendi lesung Jenis pergerakan sendi yang terlibat Kedudukan permulaan - Tangan kanan menyilang bahagian badan belakang. - Tangan bensentuhan di belakang. Perlakuan - tolak tangan ke belakang . - Regang selama dalam kiraan 8. - pergerakan diulang dengan regangan yang sama pada tangan kiri.

REGANGAN 8 Bahagian diregang - otot latimus dorsi, serratus anterior, trapezius, deltoid, gastroknemius, soleus dan tendon akiles. Jenis sendi yang terlibat - Sendi lesung Jenis pergerakan sendi yang terlibat - plantar fleksi Kedudukan permulaan - Hulur kedua-dua belah tangan ke atas - tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri. Perlakuan - Regang ke atas dan sedikit ke belakang.. - Regang selama dalam kiraan 8. - pergerakan diulang dengan menolak ke belakang, bawah, kiri dan ke kanan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

ISO2101 REGANGAN 9 Bahagian diregang - otot kuadriseps, otot hamstring, dan gluteus maksimus Jenis sendi yang terlibat - sendi engsel, sendi lesung ( sendi sinovial ) Jenis pergerakan sendi yang terlibat Kedudukan permulaan - Berdiri tegak dan kaki kemudian dirapatkan - Lutut kanan diangkat keatas dan kemudian kedua-dua tangan memegang dan menarik lutut ke dada. Perlakuan - Regang ke atas dan tangan tahan lutut kedada. - Regang selama dalam kiraan 8. - pergerakan diulang dengan kaki kiri.

REGANGAN 10 Bahagian diregang - otot kuadriseps, otot hamstring, anterior tibia dan peroneus longus. Jenis sendi yang terlibat - sendi engsel, sendi lesung ( sendi sinovial ) Jenis pergerakan sendi yang terlibat Kedudukan permulaan - Berdiri tegak dan kaki kemudian dirapatkan - Lutut kanan diangkat kebelakang dan kemudian tangan memegang dan menarik lutut punggung. Perlakuan - Regang ke belakang dan tangan tahan tapak kaki ke punggung. - Regang selama dalam kiraan 8. - pergerakan diulang dengan kaki kiri.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 10

ISO2101 REGANGAN 11 Bahagian diregang - Otot bahagian bawah kaki belakang (otot gastroknemius, otot hamstring dan otot soleus) Jenis sendi yang terlibat - sendi engsel, sendi lesung ( sendi sinovial )

NURUL AIN AHMAD NAZRI

11

ISO2101

3.0 PENGENALAN OLAHRAGA

NURUL AIN AHMAD NAZRI

12

ISO2101 3.1 Sejarah Olahraga Mengikut catatan sejarah, olahraga dipercayai bermula kira-kira 1000 tahun sebelum Masihi di Greece Kuno. Ini bermakna olahraga sudah pun diadakan sejak lebih 3000 tahun yang lampau. Berdasarkan maklumat ini, dipercayai olahraga merupakan salah satu sukan tertua di dunia. Bagaimanapun, tidak ada bukti lain yang dapat mengukuhkan dakwaan ini. Sukan Olimpik Kuno yang diadakan pada tahun 776 sebelum Masihi di Greece yang merupakan tempat bermulanya tamadun manusia, dapat menguatkan catatan tentang sukan olahraga ini. Dengan kata lain, orang-orang Greece sudah pun melibatkan diri di dalam olahraga, walaupun matlamat mereka bukan untuk menjadikannya sebagai sukan tetapi lebih kepada salah satu bidang seni. Menurut buku The Encyclopedia of Sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh. Ini dilakukan oleh ahli sukan Sparta bernama Chionis pada Sukan Olimpik tahun 656 sebelum Masihi. Beliau berjaya melompat sejauh 23 kaki 1 inci (7.0485). Dari setahun ke setahun, sukan olahraga ini telah berkembang ke serata dunia dan bilangan negara yang menghasilkan ahli-ahli olahraga bertaraf dunia turut meningkat. Ahli-ahli olahraga dan negara Eropah turut mencatat kejayaan, khususnya dalam Sukan Olimpik yang menjadi medan tidak rasmi untuk mengukur kebolehan dan kemampuan peserta olahraga dunia. Pada peringkat ini, peserta-peserta dari Afrika dan Asia gagal memberikan saingan kepada atletatlet dari Eropah. Selepas tahun-tahun 1960-an, barulah muncul atlet-atlet dari Afrika dan Asia yang mampu memberikan saingan, tetapi kejayaan yang mereka capai masih belum memberangsangkan. Kini, atlet-atlet olahraga dari Afrika dan Asia sudah ada yang mencatat kejayaan, khususnya dalam Sukan Olimpik.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

13

ISO2101

4.0 ACARA TREK

NURUL AIN AHMAD NAZRI

14

ISO2101 4.1.1 Pengenalan Acara Lari Pecut Lari pecut bererti berlari dengan pantas dan memerlukan koordinasi bahagianbahagian anggota badan iaitu ayunan tangan dan kaki. Lari pecut ialah acara olahraga jarak dekat (100m, 200m, dan 400m) yang memerlukan tenaga tinggi seperti tanaga anaerobic untuk membuat larian sepantas mungkin. Bagi seorang atlit, teknik dan gaya larian merupakan faktor utama untuk menempa kejayaan. Lari pecut dalam sukan olahraga adalah larian terpantas dibandingkan dengan acara-acara lain. Larian pantas in pula bergantung kepada beberapa faktor seperti jarak, kelajuan, angin, permukaan balapan, jenis kejohanan dan taraf pelari yang mengambil bahagian dan mungkin insentif yang ditawarkan. Berlari merupakan aktiviti yang sihat dan menyeronokkan. Amat sukar bagi seseorang untuk berlari dengan pantas sekiranya tidak mempunyai ciri-ciri yang membolehkan dia bertindak sedemikian.

4.1.2 Sejarah Acara Lari Pecut Lari pecut merupakan salah satu acara terawal dalam pertandingan olahraga yang pernah dicatatkan. Pada zaman ollimpik kuno,larian bermula dengan blok permulaan yang dibina melintang keluasan stadium berkenaan. Blok permulaan diperbuat daripada ketulan abut marmar. Blok permulaan disediakan dengan lubang saiz tapak kaki. Semua atlet menggunakan blok yang tetapwalaupun saiz kaki mereka berbeza. Perkembangan lari pecut pada abad ke-19 terbatas kerana tiada undangundang dan peraturan-peraturan, prosedur permulaan dan penjagaan masa yang tepat. Pelbagai cara permulaan digunakan,sehingga menjadi masalah mengenai cara yang mana yang patut digunakan. Walaubagaimanapun persetujuan dibuat untuk dijadikan acara permulaan yang paling baik dan diterima oleh semua pihak. Pada tahun 1880an ramai jurulatih membuat percubaan cara memulakan sesuatu larian. Antara permulaan awal ialah pencil start , di mana para atlet berlari 20 meter pertama dengan memegang pensil. Permulaan dimulakan

NURUL AIN AHMAD NAZRI

15

ISO2101 dengan pesetujuan dan tembakan. Kemudian wujudlah gaya dekam pada tahun 1884. Di australia gaya ini dikenali sebagai kangaroo start. Sebelum 1921, kebanyakan pertandunagn hanya untuk lelaki sahaja. Pertandingan pertama untuk wanita telah diperkenalkan pada tahun 1921 di Monte Carlo. Dalam acara 100 meter, rekod rasmi lelaki yang pertama dilakukan oleh Harald Andersson dari Swisszerland pada tahun 1890 dengan catatan 11.0, Merlis Gohr dari German pula adalah pemegang rekod pertama dengan 10.88 saat yang dibuat pada Sukan Olimpik tahun 1948. Dalam acara 400 meter, Maxie Long adalah orang pertama yang Berjaya mencatat masa 47.8 saat dan dipecahkan oleh Lee Evans pada tahun 1968 dengan masa 43.86 saat. Marlene Mathews dari Australia telah mencatat masa 57.0 saat bagi wanita dan masa ini telah diperbaharui iaitu di bawah 50 saat oleh Irene Szewinska dari Poland dengan catatan masa 49.9 saat pada tahun 1974

4.1.3 Alatan Yang Digunakan Dalam acara balapan atau larian, tidak banyak alatan yang digunakan. Bagi acara lari pecut 100 meter, alatan dan kemudahan yang diperlukan adalah i. trek larian 100 meter ii. blok permulaan iii. kasut (spike)

NURUL AIN AHMAD NAZRI

16

ISO2101 4.1.4 Teknik mula dan lari pecut Terdapat dua teknik yang digunakan untuk memulakan larian iaitu berdiri dan gaya dekam. Kebiasaannya atlit menggunakan larian gaya berdiri bagi acara pecut. a. gaya berdiri i. persediaan peserta bersedia beberapa meter di belakang garisan mula sebelum arahan ke garisan diberi. ii. ke garisan pelari bergerak ke hadapan dengan meletak hujung kaki hadapan rapat kepada garisan mula tana menyentuhnya, kaki belakang sedikit ke belakang, kira-kira 30-40sm dan mengimbang badan. bengkokkkan kaki hadapan dan berat badan lebih pada kaki hadapan condongkan berat ke hadapan. kedua-dua belah tangan berada di sisi dengan tangan

bertentangan dengan kaki hadapan.

iii.

sedia condongkan badan ditambah ke hadapan dan mata pandang ke hadapan bengkokkan lutut kaki ke hadapan dan kaki belakang tolak ke tanah

NURUL AIN AHMAD NAZRI

17

ISO2101 badan tidak bergerak dan tumpu perhatian kepada tembakan pistol ataupun wisel.

iv.

mula pelari mula bergerak apabila mendengar bunyi tembakan dengan menolak kaki hadapan.

b. gaya dekam Berikut adalah langkah-langkah dalam gaya dekam: i. daripada kedudukan sedia dalam gaya berdiri, badan di rendahkan ke bawah. ii. iii. melutut dengan kaki belakang. kedua-dua tanga menyentuh tanah dan diletakkan seberapa dekat yang boleh dengan titik atau garis mula iv. peneysuaian dibuat mengikut keselasaan masing-masing.
18

NURUL AIN AHMAD NAZRI

ISO2101

Terdapat 3 gaya dekamyang harus diketahui oleh para pelajar, iaitu: a) gaya peluru (kedua-dua belah kaki peserta dirapatkan, iaitu hujung kaki belakng ditempatkan selari dengan bahagian tumit kaki hadapan) b) gaya sederhana (lutut kaki belakang selari dengan hujung kaki hadapan) c) gaya panjang (lutut kaki belakang selari denagn bahagian tumit kaki hadapan) Kesesuaian dan keberkesanan sesuatu gaya yang digunakan dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti berikut: bentuk badan peserta (tinggi/rendah) masa tindak balas peserta kekuatan kaki koordinasi yang cekap

4.1.5 Fasa-Fasa Larian Terdiri daripada 3 fasa: 1. fasa permulaan 2. fasa larian: a) fasa pecutan b) fasa kelajuan maksimum dan pengekalan kelajuan c) fasa larian selekoh 3. fasa penamat

NURUL AIN AHMAD NAZRI

19

ISO2101 Fasa permulaa terdiri daripada 3 bahagian iaitu gaya peluru, gaya sederhana dan gaya panjang. i. mulakan larian tanpa blok permulaan gaya peluru ii. berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau setengah tapak kaki. hujung tapak kaki belakang selari dengan tumit tapak kaki hadapan. ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. gaya sederhana berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau setengah tapak kaki lutut tapak kaki belakang selari dengan hujung tapak kaki hadapan ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk

gaya panjang berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau setengah tapak kaki lutut tapak kaki belakang selari dengan hujung tapak kaki hadapan ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk

memulakan larian dengan blok permulaan gaya peluru blok permulaan adalah rapat dengan garisan permulaan. blok hadapan diletakkan dua tapak dari garisan permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan gaya sederhana letakkan blok pertama dua tapak dari garisan permulaan blok belakang dua tapak dari bahaguan hadapan blok hadapan

gaya panjang blok hadapan diletakkan dua tapak dari garisan permulaan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan

NURUL AIN AHMAD NAZRI

20

ISO2101 4.1.5.1 Menggunakan Blok Permulaan Blok mulaan digunakan adalah bertujuan untuk meghasilkan suatu tolakan yang lebih berkesan apabila pelari mula bergerak ke hadapan. Cara menyediakan blok mulaan adalah seperti berikut: i. jarak blok mulaan dari garis mula hendaklah memberi keselesaan, imbangan dan kecekapan mekanikal kepada penggunanya ketika dalam keadaan sedia. ii. jarak di antara bahagian hadapan blok mulaan dengan bahagian garis mula adalah di antara 30-48sm. iii. jarak di antara bahagian belakang blok permulaan dengan bahagian hadapan blok mulaan adalah bergantung kepada jenis gaya dekam yang digunakan. iv. melakukan beberapa percubaan untuk mencari kesesuaian blok mulaan dan jaraknya yang paling baik untuk pelari adalah perlu. v. tentukan terlebih dahulu kaki manakah yang akan digunakan untuk memijak bahagian belakang blok mulaan. vi. pastikan blok mulaan dipasang dengan ketat dan kuat.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

21

ISO2101 ke garisan berjalan menuju ke blok mulaan dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkangkan. dekan dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok letakkan kedua-dua belah tangan di belakang garis mula. jarak di anatar kedua-dua belah tangan hendaklah sama luas dengan bidang bahu sesuaikan kedudukan badan untuk mendapatkan keselesaan dan keseimbangan yang maksimum

keadaan sedia tinggikan sedikit bahagian pinggang dari aras bahu luruskan tangan dan gerakkan bahu ke hadapan garisan. tekan kedua-dua belah kaki dengan ke atas blok mulaan

NURUL AIN AHMAD NAZRI

22

ISO2101 4.1.5.2 Berlepas Dari Blok Mulaan Pada fasa ini, ianya merupakan suatu tindakan ledakan. Semasa ia dilakukan, kedua-dua belah kaki pelari menolak blok mulaan dengan kuat dan pantas. Tangan pelari diihayun untuk membantu pelepasan keseluruhan badannya dari blok mulaan tadi. Bagi memastiakn pelari dapat berlepas dengan pantas dan sempirna, dia mestilah melakukan pergerakan-pergerakan yang berikut: bergerak lurus ke hadapan tanpa menegakkan badan dengan serta merta. jarak langkah yang pertama dilaukan secara sederhana, tidak perlu panjang dan tidak terlalu pendek.

4.1.5.3

Mulaan di bahagian selekoh lorong larian Sekiranya pelari harus memulakan larian dari bahagian selekoh lorong larian, dia hendaklah memasang blok mulaan secara bersudut. Cara ini membolehkan pelari tersebut bergerak dengan lurus ke bahagian dalam lorong lariannya.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

23

ISO2101

4.1.5.4

Menamatkan Perlumbaan Lari Pecut Semasa menuju ke garisan penamat, seseorang pelari tidak digalakkan melonpat ke garisan tersebut, sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasannya. Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru sepaya murid faham dengan maksud lari terus melintasi garisan penamat. Biasanya dalam perlumbaan lari pecut, apabila tiba di agrisan penamat, pelari akan: mendepakan tangannya ke belakang dan bandannya

digerakkan ke hadapan memusingkan sebe;ah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir menundukkan kepalanya Tanpa mengira gaya apa yang digunakan ketika sampai di garisan penamat, kedudukan pelari-pelari akan ditentukan mengikut susunan bahagian tubuh mereka iaitu bahagian torso yang jelas mencecah alur menegak terdekat garisan penamat.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

24

ISO2101

4.1.6 Latihan Ansur Maju Latihan ansur maju terbahagi kepada latihan mendorong, larian teknik pecut, latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan: a) latihan mendorong berlari dalam kawasan terhad dan menyentuh objek yang dimaklumkan berlari mengutip pundi kacang secara berganti-ganti dalam kumpulan larian baying-bayang secara berpasangan, seoarang mengejar dan seoarang lagi berlari untuk mengelakkan diri disentuh lari berganti-ganti ulang-alik larian 2o meter berkumpulan b) larian teknik pecut berlari dengan melangkah panjang berjalan dengan lutut tinggi, berlari dalam kumpulan dan lutut tinggi. berjalan dengan lutut tinggi, berlari dengan bahagian bawah kaki diuruskan berlari skip dengan bahagian bawah kaki diluruskan berlari dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bawah kaki diluruskan berlari menyepak kebelakang berlari dengan lutut tinggi dan memecut latihan pergerakan tangan ,berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. c) latihan kekuatan kai dan latiahn pecutan
NURUL AIN AHMAD NAZRI 25

ISO2101 melonjak untuk jarak melangkah panjang melonjak dan melepasi halangan melompat, memusing, mendekam dan memecut berpasangan: berlari dengan halangan oleh tarikan rakan

4.2.1 Pengenalan Lari Berganti-Ganti Kebanyakan kanak-kanak memang tertarik kepada perlumbaan lari bergantiganti. Oleh itu, motivasi atau keinginan mereka untuk mengambil bahagian dalam pelajaran yang memerlukan mereka lari berganti-ganti tidak akan menjadi masalah. Peehatian utama guru hendaklah diberi kepada pegajaran pertukaran baton yang cekap dan pemahaman prinsip-prinsip asas dalam perlumbaan lari berganti-ganti. Para pelajar hendaklah didedahkan kepada teknik asas memberi dan menerima baton. Peluang pembelajaran ini akan menambahkan lagi keyakinan dan keseronokkan mereka apabila mereka mengambil bahagian dalam latihan olahraga. 4.2.2 Sejarah Olahraga Jenis Lari Berganti-Ganti Acara olahraga ini berasal dari amerika syarikat. Punca lahirnya acara ini disebabkan oleh perjalanan kereta kuda jarak jauh (pony ekpres) di mana suratsurat atau berita-berita disampaikan dari satu tempat ke tempat lain. Perlumbaan dimulakan dengan seorang membawa bendera dan menyampaikan kepada pelari lain yang meneti di hadapan (dimulai di universiti pensylvania, amerika syarikat). Punca yang kedua ialah mengisahkan permainan pasukan ahli bomba. Ahli bomba daripada satu pasukan bomba akan berlari dengan pantas dan menyentuh kereta bomba. Ini sebagai isyarat kepada ahli lain dalam pasukan untuk bersedia. Percubaan pertama dilakukan pada tahun 1893, di mana pasukan di pertandingkan dengan setiap pelari berlari sejauh suku batu.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

26

ISO2101 4.2.3 Alatan Yang Digunakan Dalam Acara Lari Berganti-Ganti Alatan yang digunakan ialah : i) Blok permulaan Blok permulaan digunakan dalam semua acara lari berganti-ganti. Blok permulaan akan digunakan oleh pelari pertama. Blok permulaan haruslah boleh disesuaikan mengikut keselesaan atlit. Cara mengukur blok untuk keselesaan atlit boleh dilakukan seperti: a) eletakkan blok permulaan dalam ukuran 1 kaki dari garis permulaan. b) Letakkan pedal dua kaki daripada garis permulaan. c) Pedal sebelah lagi diletakkan dua setengah kaki daripada garis permulaan ii) Baton Baton adalah alat yang paling penting dalam acara lari berganti-ganti. Baton berbentuk tiub bulat berongga dan permukaan licin diperbuat daripada kayu logam atau apa jua bahan yang keras sebatang penuh, berukuran tidak lebih daripada 30cm dan tidak kurang daripada 28cm. Ukur lilitnya hendaklah antara 12cm dan 13cm yang beratnya tidak kurang daripada 50g. Ia wajar diwarnakan supaya senang dilihat ketika dibawa lari. Baton hendaklah dipegang sepanjang larian. Penyerahan baton kepada rakan sepasukan dilakukan di dalam zon penukaran 20meter.

*alatan lain yang perlu dalam acara lari berganti-ganti adalah seperti pakaian dan kasut lari yang sesuai dan menepati peraturan yang telah ditetapkan.

4.2.4 Teknik Pertukaran Baton Terdapat dua teknik utama yang digunakan semasa penukaran baton iaitu: a) Pergerakan keatas (upsweep) dan b) Pergerakan ke bawah (downsweep)

a) Pergerakan ke atas (upsweep)


NURUL AIN AHMAD NAZRI 27

ISO2101 Dalam teknik ini, pembawa baton akan menghantar baton kepada penerima baton dengan menghayunkannya dari bawah ke atas. Baton akan ditolak seberapa jauh yang boleh ke tangan penerima baton. Tapak tangan penerima baton menghadap ke bawah Penerima baton akan memegang baton tersebut di antara ruang berbentuk v yang dibentuk ibu jari kelingkingnya.

b) Pergerakan ke bawah (downsweep) dalam teknik ini, pembawa baton akan menghantar baton kepada penerima baton dengan menghayunkan dari atas ke bawah. tapak tangan penerima baton menghadap ke atas. apabila baton dihantar kepadanya, dia perlu memegang 1/3 daripada bahagian atas baton tersebut.

4.2.3 Gaya Penukaran Baton Semasa penukaran baton, terdapat dua gaya utama yang digunakan iaitu: a) Gaya selang seli cara pandang b) Gaya selang seli tanpa pandang a) Gaya selang seli cara pandang
NURUL AIN AHMAD NAZRI 28

ISO2101 Gaya ini dilakukan oleh pelari-pelari dalam acara lari berganti-ganti 4x400meter. Penerima baton akan menoleh ke belakang dan memerhatikan pemberian baton kepadanya.

b) Gaya selang seli tanpa pandang Biasanya diamalkan oleh pelari-pelari dalam acara lari berganti-ganti 4x100meter. Mengikut gaya ini, pelari pertama dan ketiga dikehendaki membawa baton dengan tangan kiri, pelari kedua dan keempat pula menerima baton yang berada di hadapannya akan menghulurkan tangan ke belakang untuk menerima baton. Semasa penukaran baton berlaku, penerima baton tidak menoleh kebelakang. Pembawa baton akan member isyarat supaya penerima batonyang berada di hadapannya akan menghulurkan tangan ke belakang untuk menerima baton.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

29

ISO2101

4.2.3.1

Gaya Persediaan Dalam Penerimaan Baton Peserta yang sedang menunggu dalam zon pertukaran baton dan bersedia untuk menerima baton boleh menggunakan dua gaya persediaan yang biasa digunakan seprti berikut:

Zon Penukaran Baton Setiap zon penukaran baton adalah sepanjang 20meter dengan adanya satu garisan pembahagi di tengah-tengahnya. Baton

hendaklah diserahkan di dalam zon penukaran baton. Penyerahan baton bermula sebaik sahaja ia menyentuh pelari yang menerima dan selesai apabila baton telah benar-benar berada dalam genggaman pelari penerima baton. Kebiasaanya, penerima baton akan membuat satu tandaan (check mark) yang jaraknya lebih kurang 15-18 tapak kaki ke belakang garisan mula zon penukaran baton.
NURUL AIN AHMAD NAZRI

apabila
30

ISO2101 pembawa baton berlari sampai ke tandaan yang dibuat itu, penerima baton akan terus berlari dam menunggu isyarat daripada pembawa baton untuk menerima baton dalam zon penukaran baton.

a) Cara memberi baton Kepantasan larian dikekalkan semasa memberi baton. Pelari hendaklah memberi isyarat kepada penerima baton. Pelari hendaklah menghulurkan baton dengan tangan yang lurus. Perhatikan gambar rajah di atas, tangan penerima dan letakkan bahagian hujung baton ke dalam tangan penerima.

b) Cara menerima baton Penerima haruslah sentiasa berada dalam keadaan sedia. Dia haruslah menoleh untuk memandang pelari yang membawa baton. Penerima harus menyediakan tandaan. Dia hendaklah berlepas sebaik sahaja pelari yang membawa baton melepasi tandaan tersebut. Jangan sesekali menoleh ke belakang semasa berlari (gaya tanpa pandang). Penerima hendaklah menghulurkan tangan dengan lurus ke belakang apabila mendengar isyarat daripada pelari yang membawa baton. Penerima haruslah memegang baton dengan erat di bahagian pangkalnya.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

31

ISO2101 c) Semasa dan selepas penukaran baton Sekiranya baton yang dibawa terjatuh semasa penukaran, pembawa baton yang berkenaan dikehendaki mengutip baton yang terjatuh itu semula dan memberikannya kepada pelari yang menunggu. Pemberi baton hendaklah berlari di tepi penerima baton semasa penukaran baton untuk mengelakkan selepas

pertembungan

sesame

sendiri. Sbelum dan atau

menyerahkan baton, pemberi baton hendaklah berada dalam zon atau lorong masing-masing sehingga balapan tidak berhalangan supaya tidak menghalang peserta-peserta lain.

4.2.4 Panduan Mengatur Pelari-Pelari (4x100 Meter)

NURUL AIN AHMAD NAZRI

32

ISO2101 pelari pertama permulaan gaya sama dengan permulaan 100 meter. bezanya pelari membawa baton pada tangan kanan. oleh itu kedudukan bersesuaian dengan baton. dalam permulaan dekam, kaki kanan dibawa ke hadapan.lutut berada di bawah tapak kaki dan tangan dalam keadaan longgar. siku hendaklah lurus, ibu jari dan jari telunjuk selari dengan garisan permulaan. berat badan terletak pada tangan dan kaki hadapan. tangan dibuka luas untuk menyokong bera badan dan keselesaan kaki. kepala direndahkan dengan memandangkan ke garisan permulaan atau diangkat sedikit agar pendangan ditumpu pada jarak antara 3 meter hingga 5 meter. permulaan menggunakan blok permulaan. dapat memulakan larian dengan baik pantas berlari di bahagian selekoh tetapi mungkin seorang yang kurang cekap semasa menerima baton. berlari sebaik sahaja isyarat pistol dibunyikan oleh pelepas. berlari pada selekoh pertama (pantas di selekoh)

pelari kedua merupakan pelari yang terpantas di bahagian lurus. cekap menerima dan memberi baton dengan tangan kirinya.

pelari ketiga bersedia dan mula berlari dalam bentuk berdiri lari dalam lorong sendiri pada selekoh kedua (pantas larian bahagian selekoh) bawa baton pada tangan kanan (cekap penerimaan baton dengan tangan kanan) lari di sebelah dalam lorong sendiri.

pelari keempat bersedia dalam mula berlari dalam keadaan berdiri. pantas berlari dalam lorong lurus dan lorong sendiri.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

33

ISO2101 tamatkan larian di garisan penamat. pelari yang penuh keazaman dan tenang

4.2.5 Ansur Maju Latihan mendorong i) berlari dalam kawasan yang ditetapkan dan cuba menyentuih pinggul kawan yang berlari di hadapan. ii) berlari berpasangan depan belakang. pelari di hadapan hulur tangan ke bawah dank e belakang. pelari belakang menepuk tapak tangan pelari hadapan dan ulang. iii) ulang latih tubi (b). selepas menepuk tapak tangan pelari hadapan dan berlari ke hadapan. ulang semula. iv) berlari dalam kumpulan empat orang. Pelari terakhir (keempat) memberi isyarat up kepada pelari ketiga dan menyentuh tapak tangan yang dihulurkan. Selepas itu pelari ketiga melakukan perkara yang sama kepada pelari kedua. Pelari kedua meneruskan lakuan ini. Ulang beberapa kali. Latihan hantaran baton secara statik i) dalam kumpulan 4 orang berdiri satu meter anatara pelari. Pelari belakang mula dengan memberi isyarat up. Bila isyarat diberi pelari hadapan menghulurkan tangan (tapak tangan ke atas) untuk disentuh. Pelari kedua menghulurkan tangan kiri, pelari ketiga menghulurkan tangan kanan dan pelari keempat menghulurkan tangan kiri. Latihan hantaran baton secara dinamik i) ii) secara berempat buat hantaran dalam kawasan yang telah ditetapkan latihan dalam lorong-lorong balapan dengan zon-zon penukaran baton. secara berpasanagm pelari menanda titik tanda sendiri dan membuat latihan hantaran baton. 4.2.6 Peraturan-peraturan lari berganti-ganti:1. Baton hendaklah dipegang sepanjang larian. Jika terlepas, ia hendaklah diambil balik oleh atlit yang menjatuhkannya. Beliau boleh meninggalkan lorongnya
NURUL AIN AHMAD NAZRI 34

ISO2101 untuk mengutip baton tadi asalkan tindakan ini tidak mengurangkan jarak yang patut dihabiskannya dan tidak mengganggu atlit lain. 2. Baton hendaklah diserahkan di dalam zon penukaran baton. Kadudukan baton yang akan jadi pemutus dan bukannya kedudukan tubuh. Pertukaran baton di luar zon penukaran akan megakibatkan pembatalan. 3. Peserta yang sengaja mengganggu peserta lain dengan melintas keluar dari lorongnya setelah selesai menyerahkan batonnya akan mebgakibatkan pasukannya dibatalkan. 4. Bantuan dengan mendorong atau cara lain juga akan menyebabkan pembatalan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

35

ISO2101

5.0 ACARA PADANG

NURUL AIN AHMAD NAZRI

36

ISO2101 5.1.1 Pengenalan Acara Lontar Peluru Sebagai acara sukan dalam olahraga yang dipertandingkan dalam kebanyakan perjumpaan olahraga. Acara ini disertai oleh lelaki dan wanita. Di peringakat sekolah diperkenalkan untuk sekolah rendah dan juga sekolah menengah. Teknik lontaran yang digunakan diperbaiki dari masa ke semasa bagi menjamin kelicinan dan peningkatan dalam lontaran. Begitu juga dengan kaedah lontaran. Begitu juga dengan kaedah latihan turut ditingkatkan. Lontar peluru memerlukan atlit yang berbadan besar,tegap dan kuat, tetapi ini bukanlah syarat utama yang menentukan penyertaan atau kejayaan seseorang atlit. Pelontar haruslah mengealpasti latihan yang bersistematik di bawah pengawasan jurulatih khusus untuk acara ini. Lontar peluru merupakan salah satu acara padang dalam kejohanan olahraga. Peluru diperbuat daripada besi padu atau tembaga. Berat peluru adalah berbeza mengikut kategori, untuk murid sekolah rendah, peluru yang digunakan adalah seberat 2.72kg. Terdapat pelbagai teknik lontaran iaitu gaya bersilang langkah, gaya berdiri, gaya langkahan ke belakang dan gaya Parry OBrien.

5.1.2 Sejarah Acara Lontar Peluru Acara lontar peluru tidak mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan acara merejam lembing dan melempar cakera. Mengikut sejarah, aktivit melontar batu telah dijadikan pertandingan bermula pada abad ke-19. Orang Scotland dan Ireland telah dianggap sebagai golongan pertama yang mencipta acara lontar peluru, berdasarkan pertandingan melontarbatu yang mereka lakukan ketika itu. Bagaimanapun, acara lontar peluru tidak dapat diterima sebagai acara sukan di kedua-dua buah negara ini. Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat, acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. Sebagai sebuah Negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan, Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik dan akhirnya menjadi acara olahraga yang dipertandingkan.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 37

ISO2101 Dari sini bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru. Pada ketika ini, peluru diperbuat daripada besi seberat 16paun. Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik pada tahu 1896. malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Suka Olimpik pada tahun 1900 dan 1904. Namun begitu tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. Akhirnya pada tahun 1950-an seoarang atlit lontar peluru telah menonjol dalam acara ini. Beliau ialah Perry OBrien dari amerika syarikat telah mencipta teknik lontaran baru yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini.

5.1.3 Alatan Yang Digunakan Peralatan yang digunakan dalam acara ini adalah terdiri daripada peluru besi yang mempunyai saiz dan berat tertentu bergantung kepada penyertaan atlit lelaki atau wanita peringkat kelas bagi peserta sekolah menegah dan rendah. Bulatan peluru mestilah diperbuat dari gelung besi, keluli atau bahanbahan yang sesuai. Bahagian dalam bulatan dibuat dengan simen atau bahan yang kukuh dan tidak licin.permukaan bulatan mestilah rata dan 14mm-26mm ke bawah pada bahagian ke atas gelong bulat

5.1.4 Kemahiran asas lontar peluru 1) Pegangan


Pegang peluru menggunakan tiga jari ditengah-tengah. Ibu jari dan jari kelengkeng disisi peluru.

2) Persedian

Rapatkan peluru pada leher dan bahagian bawah dagu.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

38

ISO2101 5.1.5 Jenis-jenis gaya lontar peluru 5.1.5.1 Lontar Peluru Gaya Berdiri

Berdiri sisi. Buka kaki seluas bahu. Bahu kiri menghadap arah lontaran. Bengkokkan badan serendah mungkin. Gerakkan kaki kiri ke kayu penghadang. Ayun lengan kiri ke balakang semasa memutar pinggang dan bahu ke hadapan.

Gerakkan siku serta tangan ke atas. Lepaskan peluru. Berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

39

ISO2101 5.1.5.2 Lontar Peluru Gaya Parry OBrien

Ada 4 Fasa :1) Fasa persediaan


Bengkokkan badan. Bengkokkan kaki kanan. Kaki kiri diangkat dan dibengkokkan.

2) Fasa Gelongsoran

Tendang kaki kiri cepat ke belakang kearah lontaran, serentak gelongsorkan kaki ke kanan ketengah bulatan.

Letakkan kaki kiri dekat kayu penghadang dengan tidak mengubah bahagian atas badan.

Luruskan dengan cepat serta badan diangkat dan diputarkan sedikit. Kaki kanan mengerakkan pinggul ke atas dan ke hadapan. Bahu menghadap arah lontaran..

3) Fasa Lontaran

Siku kanan diangkat tinggi. Kaki kiri masih menyentuh bulatan. Peluru dilepaskan.

4) Fasa Pemulihan

Lompat dan mendarat dengan kaki kanan. Pindah berat badan daripada kaki kiri ke kaki kanan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

40

ISO2101 5.1.5.3 Lontar Peluru Gaya Lontaran Sisi

Berdiri dengan kedudukan kaki selangkah ke belakang dari garisan tengah bulatan lantaran. Tentukan kedudukan peluru adalah selesa dan kemudian kaki kiri diangkat.

Letakkan kaki kiri pada tanah dan pusingkan sedikit bahu ke hadapan.

Luruskan kaki kiri dan bersedialah untuk membuat lontaran. Pusingkan tapak kaki kanan dan angkatkan tumit dan tolakkan peluru keluar.

5.1.5.4

Lontar Peluru Gaya Membelangkangi Kawasan Lontaran Teknik ini merupakan p-eringkat yang lebih maju. Walaupun atlit yang baru terlibat dalam acara ini tidak digalakkan menggunakan teknik ini, namun ia menjadi suatu kelebihan jika dapat dipelajari dan diaplikasikan. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

Mulakan

dengan

membelangkangi

arah

membuat

lontaran.

Bongkokkan badan dan lutut kanan serta luruskan kaki kiri di belakang.

Angkat kaki kiri sedikit.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

41

ISO2101

Turunkann kaki kiri berhampiran dengan papan penahan dalam kawasan lontaran.

Pusingkan bahu dan pinggang kea rah lontaran. Tolak peluru keluar sekuat mungkin.

Latihan Seperti yang kita maklum, pelontar peluru biasanya berbadan tegap dan besar. Ini selalunya akan memberi kelebihan kepada peserta tersebut, Walaupun ia bukanlah syarat utama, kerana acara ini sebenarnya memerlukan tenaga dan kekuatan yang banyak serta pergerakan yang pantas. Latihan asas dan latihan fizikal seperti yang dikehendaki daripada seseorang atlit. Latihan-latihan seperti

berjongging, lari pecut, latihan angkat berat, dan latihan khusus untuk tangan, lengan, dan bahu sangat perlu dilakukan oleh peserta-peserta lontar peluru.

5.1.6 Latihan Ansur Maju Latihan 1 Berdiri menghadap kawasan lontaran dan melontar peluru Latihan ini dapat membiasakan pelajar menolak peluru dengan baik

NURUL AIN AHMAD NAZRI

42

ISO2101 Latihan 2 Berdiri dengan bahu kiri menghadap ke kawasan lontaran. Kaki

direnggangkan. Putarkan bahu kiri ke kanan sambil merendahkan badan. Berat badan dipusatkan di kaki kanan yang diletakkan di belakang. Kilaskan badan ke hadapan dan tolak peluru.

Latihan 3 Berdiri merusuk ke arah lontaran di baahgian bulatan. Kaki kiri diletakkan di bahagian pusat bulatan dan kaki kanan diletakkan berhampiran dengan lingkaran bulatan. Condongkan badan sedikit. Ketinggian ke hadapan bulatan dengan menggunakan kaki kanan dan kaki kiri mestilah bertapak di bahagian belakang papan penahan atau garis bulatan. Kilaskan badan dan buat lontaran

Latihan 4 Pelontar berdiri dan membelakangkan kawasan lonataran. Badan

dicondongkan ke hadapan hingga betul-betul berada di atas kaki kanan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

43

ISO2101 Kemudian pelontar melungsur selangkah ke belakang. Latihan ini dibuat secara berulang-ulang. Latihan ini merupakan latihan pergerakan kaki pelontar semasa membuat lungsuran.

Latihan 5 Pelajar digalakkan mencuba pergerakan keseluruhan gaya melungsur

selangkah. Altihan ini dapat menyatukan semua fasa lontaran. 5.1.7 Peraturan-Peraturan Lontar Peluru

Lontaran dibuat dalam bulatan bergaris pusat 2.13m. Pelontar masuk dan keluar dari bahagian belakang bulatan. Peluru mesti mendarat dalam sector 40. Pelontar dikira batal apabila menyentuh kawasan luar bulatan atau memijak bahagian atas kayu penghadang berukuran 10cm tinggi itu semasa dan selepas peluru dilepaskan.

Pelontar boleh keluar dari bahagian belakang bulatan lontaran selepas peluru mendarat.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

44

ISO2101

NURUL AIN AHMAD NAZRI

45

ISO2101 5.2.1 Pengenalan Lompat Jauh Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlit mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yang ditujui. Acara ini adalah salah satu acara yang diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh. Dalam masa yang singkat, atlit mestilah membuat pelarasan bagi membetulakan kedudukan pusat gravitinya, kelajuan dan kedudukan kaki. Untuk mendapatkan pendaratan yang jauh dari tempat lonjakan pelompat jauh perlulah menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih. Matlamat utama bagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal. Perlu diingat, masalah uatama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tiga ke empat langkah sebelum melonjak. Di saping itu pelompat jauh haruslah meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa ekposif.

5.2.1 Sejarah Acara Lompat Jauh Sejarah permulaan acara lompat jauh dapat dikesan seawall tahun 708 sebelim masihi iaitu dalam sukan Olimpik Kuno di Greece. Menurut catatan tersebut, lompatan sejauh 7.05 meter telah dibuat oleh Chionis, peserta Sparta. Bagaimanapun, teknik dan cara lompatan yang dibuat amat berlainan daripada lompatan yang dibuat kini. Berdasarkan bukti-bukti lukisan yang terdapat pada tembikar dan corak-corak lukisan yang dibuat pada zaman itu, lompatan dibuat secara berkali-kali oleh peserta Sparta, sama ada lompatan dalam bentuk multiple, double-triple atau quin-triple. Selain itu, terdapat juga fakta menyatakan bahawa lompat jauh berasal dari sukan zaman purba di Greece dalam gaya lompat jauh berdiri. Pada masa itu, pelompat melompat dengan memegang beban yang dinamakan halteres pada kedua belah tangan. Berat tersebut di antara 0.9kg hingga 4.5kg, dan ia dipercayai dapat membantu untuk memberi kesan lompatan yang lebih jauh. Ini terbukti dalam tahun 1854, J.Howard yang melompat sejauh 9.02meter sebenarnya mendapat 2.4meter hasil daripada beban yang digunakan. Pelompat
NURUL AIN AHMAD NAZRI 46

ISO2101 yang melompat dari threshold (tempat lonjakan) dan mendarat di skemma (tempat mendarat). Pada masa ini acara lompat jauh ialah lompat jauh berlari. Apabila Sukan Olimpik Moden dihidupkan pada tahun 1896, lompat jauh termasuk sebagai salah satu acara olahraga. Sejak itu ia terus diterima sebagai salah satu acara olahraga dalam kebanyakan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkar dunia. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari masa ke semasa sehinggalah kepada bentuk lompatan yang ada sekarang. Walaupun lompat jauh merupakan acara yang paling mudah dipelajari berbanding acara-acara lompatan yang lain, tidak bermakna semua orang mampu melakukannya dengan baik. Teknik lompatan dan peraturannya perlu dipelajari dengan penuh minat. Ini kerana, sebagai satu acara sukan, ia juga tidak lari daripada risiko kecederaan.

5.2.3 Gaya Lompatan Terdapat tiga gaya lompatan iaitu:

Gaya Layar

Gaya Gantung

NURUL AIN AHMAD NAZRI

47

ISO2101

Gaya Tendang Kayuh

Perbezaan di antara lompatan tersebut adalah gaya kedudukan badan semasa pelompat berada di peringkat layangan. Tetapi fasa-fasa yang terdapat pada semua teknik adalah hampir sama.

5.2.4 Fasa Lompat Jauh Terdapat empat fasa pergerakan iaitu:


Fasa Penujuan lari menuju ke papan lonjak. Fasa Lonjakan melompat dari papan. Fasa Layangan badan berada di udara. Fasa Pendaratan (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat. Fasa penujuan Fasa ini memerlukan:

Pelompat berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

48

ISO2101

Bilangan langkah mestilah membolehkan pelompat mencapai kepantasan maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan.

Apabila menghampiri papan lonjak, pelompat mesti bersedia untuk melonjak.

Pada langkah terakhir, pelompat harus merendahkan sedikit bahagian badan untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang dibengkokkan.

Fasa Lonjakan Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi. Fasa ini memerlukan:

Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat.

Hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan. Aksi lonjakan ini mengamalkan uruten tumit-hujung kaki. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi.

Serentak dengan lonjakan itu, kaki bebas hendakla dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi.

Kedua-dua belah tangan di hayun kehadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang tinggi.

Fasa Layangan Tujuan utama ialah supaya pelompat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Selepas melonjak, gaya badan adalah seperti berikut:

Gaya Layar pelompat melunjurkan kedua-dua kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. Tangan pelompat dihulurkan hingga ke hujung kaki.

Gaya Gantung pelmpat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

49

ISO2101

Gaya Tendang Kayuh pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak.

Fasa Pendaratan Pelompat mesti memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak. Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayun ke atas. Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan.

5.2.5 Prinsip Asas Lompat Jauh Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian yang pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. Seorang pelompat yang handal mestilah berupaya berlari dengan pantas, melompat dengan kuat dan mempunyai kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik. Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatannya dapat ditentukan. Segala perlakuan oleh pelompat semasa berada di fasa layangan tidak dapat membantunya memanjangkan masa dia berada di udara. Sebenarnya, gaya bada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan.

5.2.6 Teknik dan Aspek Lompatan Dalam acara lompat jauh, terdapat empat aspek penting yang harus diberikan erhatian utama, iaitu kelajuan larian, pelepasan lomptan, lompatan di udara, dan pendaratan. Semua aspek ini perlu dimiliki oleh setiap pelompat jauh,
NURUL AIN AHMAD NAZRI 50

ISO2101 tidak kira samada seseorang itu baru mempelajari acara ini ataupun yang sudah lama melibatkan diri didalamnya.

Kelajuan larian Kelajuan larian yang sesuai penting untuk menghasilkan daya lompatan yang kuat dan mungkin juga jauh. Mungkin ada yang berpendapat larian tidak begitu penting dalam acra lompat jauh. Pendapat ini salah kerana tanpa larian deras yang sesuai, tidak mungkin seseorang itu dapat melompat jauh. Larian yang tidak sesuai boleh menyebabkan perkara tersebut: Corak langkah larian menjadi tidak konsisten dan boleh menganggu lompatan. Penggunaan tenaga yang maksimum sebelum lompatan yang dibuat. Ketidaktepatan untuk menghasilkan langkah yang tepat pada sasaran di papan pelepasan , yang boleh menyebabkan lompatan batal. Larian yang baik boleh dipelajari dan dilatih. Penting juga diketahui bahawa kelajuan larian secara mendatar yang stabil akan membantu pergerakan menegak yang kuat semasa lompatan dibuat. Dalam menghasilkan larian mendatar dan menegak, konsentrasi dan ketepatan adalah penting. Biasanya, larian yang mengandungi antara 18-22 langkah atau jarak 2540 meter diambil oleh pelompat. Manakala untuk ketepatan yang tinggi, checkmark dilakukan sebelum membuat lompatan. Check-mark ini dibuat untuk memudahkan serta memberikan ketepatan antara larian mula dengan papan pelepas. Tedapat dua kaedah untuk melakukan check-mark. Pertama, pelompat harus mencari konsistensi melalui larian yang berulang-ulang ke papan pelepas. Untuk kelajuan ini, seorang pembantu diperlukan untuk menanda titik yang paling sesuai dengan langkah yang bakal dibuat. Kaedah kedua ialah mencari konsistensi melalui larian dari papan pelepas. Dalam hal ini, pelompat perlu melakukan sebanyak larian sehingga ketepatan diperoleh. Kaedah kedua ini bagaimanapun tidak sesuai sekiranya tiupan angin terlalu kuat. Ini selanjutnya akan menjejaskan konsistensilarian yang telah diukur tadi.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

51

ISO2101 Pelepasan Lompatan Pelepasan lompatan penting dalam menentukan pencapaian momentum menegak maksimum, Dan seterusnya dalam membuat lompatan dengan baik dan berkesan. Kesesuaian dalam kelajuan larian dan daya konsentrasi yang tinggi akan dapat membantu menghasilkan pelepasan yang baik. Walaupun dianggarkan bahawa pelompat akan berada selam 0.11 saat sahaja pada tahap ini, ia penting untuk menentukan daya lompatan yang baik, atau lompatan yang batal. Kajian yang pernah dibuat oleh beberapa pakar sukan Amerika Syarikat menunjukkan bahawa dalam jangka masa pelepasan ini, sebanyak 12% daripada momentum mendatar telah dikurangkan sebelum lompatan dibuat. Keadaan pengurangan momentum ini dikenal sebagai sudut hentian.

Penghasilan sudut hentian yang searas dengan corak larian akan dapat mengurangkan kehilangan momentum apabila berlaku perubahan pergerakan daripada mendatar kepada menegak. Penghasilan sudut hentian yang sesuai dapat dilakukan melaluiaplikasi teknik yang baik. Melalui pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh yang terkemuka peringkat antrabangsa, Teknik berikut disarankan, 1. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lompatan. 2. Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah, dan pada kaki pula sudut hentian yang wujud perlulah diubah. 3. Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan , iaitu dengan keduaduanya diangkat ke atas.

Semasa Di Udara Selepas pelepasan lompatan dibuat, momentum menegak mula mengambil tempat pada diri pelompat. Daya pergerakan menegak ini bagaimanapun telah dikurangkan akibat daripada sudut hentian yang berlaku pada awal pelepasan. Selanjutnya, pergerakan menegak ini juga akan dikurangkan, iaitu oleh daya graviti. Pusat graviti semasa lompatan di udara
NURUL AIN AHMAD NAZRI 52

ISO2101 adalah pada badan pelompat. Walaupun wujud rintangan udara, tetapi ia adalah kecil berbanding pusat graviti yang ada pada badan seseorang pelompat. Untuk mengatasi rintangan ini, teknik larian di udara ( running in the air ) dan mengayuh ( hitch-kick) biasanya digunakan untuk menghasilkan jarak yang maksimum. Pada umumnya, terdapat tiga jenis pergerakan yang boleh dilakukan oleh seseorang pelompat jauh semasa berada di udara. 1. Pergerakan belayar ( sailing) 2. Pergerakan mengayuh (hitch-kick atau running in the air ) 3. Pergerakan ayunan punggung ( hip-swing ) Daripada ketiga-tiga jenis pergerakan ini, Mengayuh atau berlari di udara adalah yang paling licin dan banyak digunakan dalam lompatan bagi acara lompat jauh pada peringkat yang lebih tinggi seperti peringkat antarabangsa.

Pendaratan Aspek pendaratan tidak kurang pentingnya dalam menentukan

pencapaian jarak yang maksimum. Pergerakan yang sesuai bukan sahaja mampu menghasilkan jarak, tetapi dapat mengelakkan gangguan pada momentum, khususnya momentum menegak. Teknik pendaratan yang dikenal sebagai jack-knifing adalah disarankan untuk tujuan ini. Teknik ini dapat mengimbangkan pergerakan ke hadapan dengan pendaratan yang dilakukan. Ini seterusnya dapat membantu pendaratan yang baik lagi stabil. Teknik ini dilakukan dengan membentuk ayunan kaki dan tangan ke bahagian hadapan. Melalui cara ini, rintangan yang terdapat pada badan pelompat akan dapat dipindahkan ke bahagian kaki dan sebahagian kecilnya ke tangan.

5.2.7 Latihan Ansur Maju atlit mencuba beberapa aktivit melompat untuk menentukan kaki kiri atau kaki kanan yang lebih selesa digunakan untuk melonjak. latihan lompat ketinting antara dua tempat dan melepasi halangan boleh dianggap sebagai satu aktiviti yang dapat memenuhi kehendak ini.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 53

ISO2101 latihan 1 berlari anak dan melangkah ke dalam kawasan mendarat. ini dibuat secara berulang-ulang. tetapkan tanda permulaan larian. tujuan latihan ini ialah untuk menumpukan perhatian peserta kepada langkah larian yang sama. latihan 2 berlari dari tandaan dan melonjak tinggi. lutut kaki bebas diangkat tinggi dan tangan dihayun ke atas. pelari tidak semestinya memijak papan lonjak. lakukan latihan ini berulang-ulang. latihan ini dapat membantu atlit merasai keadaan sebenar semasa melonjak ke atas. mereka hendaklah cuba melonjak seberapa tinggi yang boleh semasa melakukan latihan ini. latihan 3 gunakan tali sebagai halangan. atlit berlari dan melonjak. semasa berada di uadara, kaki bebas dibuka luas kehadapan. mendarat secara mengangkang dengan kaki bebas (kaki di sebelah hadapan) mencecah tanah dahulu. latihan ini bertujuan untuk memastikan pelompat dapat melonjak dengan tinggi dan menggerakkan kakinya yang bebas ke hadapan semasa berada di fasa layangan. latihan 4 gerakkan kaki lonjak ke hadapan bersama-sama dengan kaki bebas supaya pelompat mendarat dengan kedua-dua belah kakinya melunjur ke hadapan tujuan latihan ini untuk memahirkan atlit tentang cara mendarat yang betul. latihan 5 berlari pantas (11 hingga 13 langkah), melonjak dan mendarat.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 54

ISO2101 gunakan dan sesuaikan tandaan untuk mencapai ketepatan melonjak. latihan ini merupakan latihan melompat jauh secara keseluruhannya.

5.2.8 Peraturan lompat jauh dalam pertandingan yang melibatkan 8 orang peserta, 3 percubaan di benarkan dahulu. selepas ini 8 peserta terbaik di pilih untuk membuat 3 lagi lompatan. sebaliknya jika bilangan peserta ialah 8 orang atau kurang, 6 percubaan diberikan. pembatalan berlaku dalam keadaan berikut: i) ii) iii) kaki menyentuh kawasan melepasi papan lonjak melonjak di luar papan lonjak semasa mendarat, menyentuh kawasan di luar kawasan mendarat yang lebih dekat dengan papan lonjakan. iv) selepas mendarat, berjalan keluar melalui bahagian terdekat dari titik pendaratan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

55

ISO2101 5.3.1 Pengenalan Acara lompat tinggi secara amnya dikuasai oleh atlit-atlit yang bertubuh tinggi dengan kualiti lonjakan yang baik. Kelajuan memecut tidak dianggap sebagai sebagai criteria yang penting seperti lompat jauh atau lompat kijang. Akan tetapi ada juga atlit yang bertubuh rendah tetapi telah mencapai kejayaan kerana kualiti lonjakan istimewa.

5.3.2 Sejarah Lompat Tinggi Di mulakan seawall Olimpik pada zaman Greece, rekod pertama acara lompat tinggi ketika di Scotland pada abad ke-19, dengan pencapaian atas 1.68 meter oleh peserta pada masa itu. Pelompat pada masa dahulu menggunakan gaya gunting. Gaya ini sudah tidak dikenali oleh dunia. Sekitar abad ke-20, teknik ini telah dimodenkan oleh warga Irish-American M.F. Sweeneys Eastern cut-off seperti gaya gunting, tetapi bahagian belakang mendatar semadsa melompat melepasi palang. Sweeny telah Berjaya mencipta teknik yang berkesan dan mencipta rekod 6 55/ 8 (1.97 meter) pada tahun 1895. Seorang lagi warga Amerika, M.F Horine, memajukan dan mencipta teknik yang lebih efisyen iaitu gaya guling barat. Ia Berjaya melompat setinggi 6 kaki 7 inci dalam tahun 1912 dan gayanya ditiru oleh semua peserta-peserta Amerika Barat. Dengan ini terdapatlah namanya Guling Barat. Gaya ini lebih berkesan daripada gaya timur atau gaya gunting.

5.3.3 Alatan Untuk Pengajaran a) Tali Tali yang biasa digunakan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani sangat berguna untuk latihan lompat tinggi. Di antara kelebihan ialah:

Ia tidak dapat mencedera atau menyakitkan para pelajar yang melanggarnya.

Biasanya para pelajar memang suka melompat melepasi tali.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

56

ISO2101

Ketinggiannya mudah diubah untuk disesuaikan dengan pelajar dan latihan yang mereka lakukan.

Tali amat mudah diperolehi dan dibawa ke tempat latihan. Ini memudahkan lagi pengendalian pelajaran.

b) Batang rotan dan skitel Kedua-dua alatan ini boleh juga digunakan dalam usaha memperkenalkan kemahiran asas melompat tinggi kepada para pelajar. c) Tilam mendarat Ia hendaklah mencukupi untuk keselamatan para pelajar. Tilam gimnastik boleh digunakan semasa pelajaran Pendidikan Jasmani.

d) Tiang dan palang lompat tinggi Kedua-dua alatan ini boleh digunakan setelah para pelajar dapat menguasai asas melompat.

5.3.4 Fasa Lompat Tinggi Semua gaya lompatan boleh dibahagi kepada 4 fasa pergerakan, iaitu 1. Penujuan - larian menghala ke palang. 2. Lonjakan - tindakan kaki untuk menaikkan badan. 3. Layangan - gaya dan kedudukan badan ketika berada di udara dan di atas palang. 4. Pendaratan - sentuhan badan dan bahagiannya dengan tempat mendarat.

5.3.5 Jenis-Jenis Lompat Tinggi Tujuan seorang pelompat adalah untuk melompat setinggi yang boleh. Walaupun gaya lompatan tidak penting. Tetapi perkembangan semasa menunjukkan bahawa atlet yang menggunakan gaya fosbury flop mencapai lebih kejayaan berbanding dengan atlet yang menggunakan gaya gunting. Rekod lompat tinggi kategori lelaki dan wanita dipegang oleh atlet yang menggunakan gaya fosbury flop. Gaya lompat tinggi pada amnya, terdapat lima gaya lompat tinggi iaitu gaya pelana, gaya barat, gaya timur dan gaya fosbury flop. Gaya gunting diajar sebagai latihan mendorong sebelum gaya fosbury flop diajar.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 57

ISO2101 5.3.5.1 Gaya Pelana Gaya ini adalah hampir sama dengan gaya guling barat. Pelompat menuju ke palang secara bersudut. Ketika melepasi palang, muka pelompat memandang ke bawah dan keadaan badannya seolah-olah meniarap di atas palang. a) Penujuan Biasanya pelompat akan berlari sebanyak tujuh hingga Sembilan langkah menuju ke palang dari sudut 30-45 darjah. Tiga langkah terakhir dibuat secara pantas dan terkawal. Badan pelompat dicondongkan sedikit ke belakang dan aki lonjak dibegkokkan sebagai persediaan untuk melompat pada langkah yang terakhir b) Lonjakan Sebaik sahaja kaki lonjak mencecah tandaan melonjak pelompat hendaklah melompat dengan kuat. Tindakan melonjak ini bermula dengan bahagian tumit dan disusuli dengan bahagian hujung kaki. Serentak dengan tolakan ini, kaki bebas dihayun dengan kencang ke atas paras palang. Fasa lonjakan ini juga dibantu dengan menghayunkan kedua-dua belah tangan ke atas c) Layangan Setelah membuat lonjakan, badan dan kaki bebas pelompat berada dalam keadaan hampir selari dengan palang yang berada di bawahnya. Ketika ini, badan dan kaki bebas pelompat berpusing seolah-olah hendak membalut palang. Bahu dan kepala pelompat direndahkan sebaik sahaja pelompat melepasi palang. Ini adalah untuk membantu pelompat membuat persediaan untuk mendarat. Kaki lonjak mestilah menyusuli pergerakan badan tanpa diluruskan. d) Pendaratan Ketika di fasa pendaratan, pelompat memusingkan badannya dan mendarat di atas bahagian belikat atau bahagian belakang badan.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

58

ISO2101 Latihan Ansur Maju Lompat Tinggi Gaya Pelana a) Berdiri dengan kaki bebas di belakang. Gerakkan kaki tersebut ke hadapan dan tendang dengan kuat ke atas sambil kaki yang melonjak menolak badan ke atas. Tujuan latihan ini ialah untuk melatih pelompat supaya dapat menendang kaki bebas ke atas dan melonjak. b) Berjalan tiga langkah dan ulang latihan (a) sambil menghayun kedua-dua belah tangan. Latihan ini dapat membantu agar

lonjakan, tindakan kaki bebas dan hayunan tangan dapat dipadukan supaya semuanya berinteraksi secara automatik. c) Rentangkan tali dan berdiri merusuk tiga langkah dari tali itu. Berjalan tiga langkah(mulakan dengan kaki lonjak) dan tendang kaki bebas ke atas aras tali. Selepas beberapa percubaan, latihan ini hendaklah dibuat secara berlari dan melibatkan hayunan tangan seperti di dalam latihan (b) . Latihan ini akan membantu pelompat memberikan sepenuh perhatian kepada penujuan dan lonjakan semasa membuat lompatan.

d) Rentangkan tali hingga ke aras pinggang dan ulangi latihan ( c). Selepas melonjak dan badan berada di atas aras tali, pusingkan badan dengan merendahkan bahu supaya bergolek di atas tempat mendarat, atau tangan dan kaki bebas mencecah kawasan mendarat. Latihan ini akan membantu pelompat melepasi palang atau tali dan semasa membuat pendaratan. e) Rentangkan tali pada aras pinggang. Berlari sejauh lima langkah, diikuti dengan suatu lonjakan hingga melepasi tali dan pelompat mendarat dengan baik. Latihan ini merangkumi kesemua fasa lompatan(empat fasa semuanya). f) Latihan lompat tinggi gaya pelana menggunakan alatan yang sebenarnya(tiang dan palang lompat tinggi) serta membuat lima atau tujuh langkah larian yang pantas.
NURUL AIN AHMAD NAZRI 59

ISO2101

5.3.5.2

Gaya Gunting a) Penujuan Pelompat menuju ke palang secara bersudut kira-kira 30 darjah. Pelompat menggunakan 7-9 langkah. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri, memulakan larian dengan kaki kanan.pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan, memulakan larian dengan kaki kiri. b) Lonjakan Pelonjak melonjak dengan kaki luar. Semasa melonjak di depan pinggul dan pinggul di hadapan bahu untuk mencondongkan badan semasa membuat lonjakan. c) Layangan Kaki bebas dihayun kuat ke atas, selari dengan palang. Bahu berhampiran palang dikekal tinggi dan tidak condong kea rah palang. Kaki lonjak dihayun ke atas. d) Pendaratan Pelompat melompat di atas punggung atau dengan dua belah kaki.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

60

ISO2101

Gambarajah 4.2 Gaya Gunting

5.3.5.3

Gaya Fosbury Flop a) Penujuan Larian dilakukan dengan cepat dan beritma. Guna larian 5-9 langkah terakhir secara melengkung. Pelompat yang melonjaak dengan kaki kanan berlari dari sebelah kiri ,memulakan larian dengan kaki kanan. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan, memulakan larian dengan kaki kiri. b) Lonjakan Pelonjak melonjak dengan cepat dan kuat menggunakan kaki luar palang. Kaki di hadapan badan. Badan ditegakkan atau condong sedikit ke belakang. Kaki bebas diangkat tinggi dengan lutut dibengkokkan. Tangan yang dibengkokkan juga dihayun ke atas. Lutut digerak melintang badan untuk membantu pusingan badan. c) Layangan Di udara pelompat memandang palang sambil melentikkan badan. Kedua-dua belah tangan di sisi badan. Kedua-dua lutut dibengkokkan. 4. Setelah badan melepasi palang, luruskan kedua belah kaki dan gerakkan ke atas sambil mengangkat kepala ke atas. d) Pendaratan

NURUL AIN AHMAD NAZRI

61

ISO2101 Pelompat mendarat di atas bahagian belakang badannya.

Gaya Fosbury Flop

Latihan Ansur Maju Lompat Tinggi Gaya Fosbury Flop

Latihan 1 Berlari anak atau pantas beberapa langkah ke hadapan dan kemudian melengkok beberapa langkah ke kiri ( jika melonjak dengan kaki kiri ). Sekiranya pelompat melonjak dengan kaki kanan , dia haruslah melengkok ke kanan. Latihan ini bertujuan untuk melatih para pelajar supaya dapat berlari lurus dan melengkok.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

62

ISO2101 Latihan 2 Seperti dalam Latihan 1 , apabila pelompat melangkah tandaan di bahagian melengkung, dia mestinya melonjak dengan serta-merta ke atas. Kemudian kedua-dua belah tangannya dihayunkan ke atas ( siku dibengkokkan ) dan badan dipusingkan di udara dengan lutut kaki bebas menyilang badan. Pelompat mendarat di atas kaki lonjak sambil menghadap tempat permulaan.

Latihan 3 Seperti dalam latihan 2, pelompat melonjak ke atas dan melentikkan badan. Sebelah tangan dihulur ke belakang untuk menyentuh palang yang tergantung.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

63

ISO2101

Latihan 4 Pelompat berdiri membelakangkan tali atau palang yang

direntangkan. Pelompat melonjak dengan kedua-dua belah kaki ke belakang sambil melentikkan badan dan melepasi tali. Pelompat mendarat di atas bahagian bahu atau belakang badan. Latihan ini bertujuan untuk melentikkan badan, melepasi halangan dan mendarat.

Latihan 5 Pelompat berlari lima hingga tujuh langkah dan terus melompat dengan gaya Fosbury Flop. Latihan ini merupakan latihan berlari pantas dan menentukan tempat yang sesuai melonjak.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

64

ISO2101

5.3.6

Latihan Ansur Maju 1. Aktiviti mendorong a) Berjalan dengan lutut tinggi b) Berlari dengan lutut tinggi c) Berlari dalam bulatan d) Berlari mengikut laluan angka lapan. e) Melonjak f) Melonjak untuk menyentuh bola yang tergantung. 2. Latihan Lompatan a) Memulakan lompatan dengan gaya gunting. b) Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk L, kaki selari dengan palang. c) Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk L serta kaki bersudut 45 darjah. d) Melompat gaya gunting dan mendarat 90 darjah denagn kaki mengahala kea rah palang.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

65

ISO2101 e) Berdiri membelakangkan tempat mendarat, melompat secara dirian dan mendarat. f) Ulang (e) dengan berdiri di atas kerusi panjang atau peti lombol satu tingkat. g) Ulang (f) dengan papan anjal. h) Menentukan titik semak. i. Membuat lompatan dengan mengambil langkah 7-9 langkah.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

66

ISO2101

6.0 MERENTAS DESA

NURUL AIN AHMAD NAZRI

67

ISO2101

6.1 KERTAS KERJA KEJOHANAN MERENTAS DESA KALI KE-16 IPG KAMPUS TUANKU BAINUN TAHUN 2012

NURUL AIN AHMAD NAZRI

68

ISO2101 INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN PENGESAHAN DAN KELULUSAN PROGRAM

NURUL AIN AHMAD NAZRI

69

ISO2101 INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG

KERTAS CADANGAN ACARA MENERNTAS DESA 2012 KALI KE-16 IPG KAMPUS TUANKU BAINUN TAHUN 2012 1.0 Rasional Olaraga merupakan salah satu komponen dalam Sukatan Pelajaran Diploma Perguruan Lepasan Ijazah (DPLI). Komponen ini memberi penekanan untuk menguasai dalam 4 aspek penting iaitu Kemahiran Asas, Kepegawaian, Kejurulatihan dan Kepenglolaan. 2.0 Matlamat Matlamat Merentas Desa diadakan adalah bertujuan untuk memberi peluang kepada pelajar untuk melibatkan diri secara aktif bagi mendapatkan ilmu pengetahuan dan pengalaman secara teori dan amali. Para pelajar akan didedahkan secara lansung kepada proses pembelajaran secara kontektual dan eksperimental bagi menimba pengetahuan dan pengalaman dalam merancang, mengurus dan mengendalikan sendiri program ini melalui proses pengajaran dan pembelajaran. Pengalaman ini akan memberi manfaat yang besar kepada pelajar sebagai bekalan dan panduan apabila menjalankan tugas professional perguruan kelak. 3.0 Objektif Diakhir program diharap pelajar mencapai objektif seperti berikut: 3.1 Kognitif i) Memperolehi pengetahuan tentang kaedah pengurusan dan

pengendalian Larian Merentas Desa

NURUL AIN AHMAD NAZRI

70

ISO2101 ii) memperolehi pengetahuan tentang teknik dan kaedah pengendalian acara yang dipertandingkan dalam Larian Merentas Desa. iii) memperolehi pengetahuan tentang aspek teori dan peraturan yang perlu diamalkan semasa melaksanakan Larian Metentas Desa seperti kehendak KOAM. iv) dapat mengambil bahagian dalam acara yang dirancangkan seperti Merentas Desa bersama-sama pelajar lain. v) Melaksanakan tugas kepegawaian Merentas Desa

3.2 Afektif i) Memperolehi semangat kesukanan dan setiakawan dikalangan guru pelatih ii) iii) iv) Melahirkan semangat untuk berusaha dan ingin mencuba. Mematuhi undang-undang dan peraturan pertandingan. Membentuk disiplin dan etika ahli sukan dikalangan pelajar.

4.0 Kumpulan Sasaran Semua pelajar DPLI SR,PPISMP dan PISMP. Semua pensyarah dan kakitangan IPG kampus Tuanku Bainun

NURUL AIN AHMAD NAZRI

71

ISO2101 5.0 Jawatankuasa Induk Acara Merentas Desa ke 16 Penaung : Pengarah Institut Pendidikan Guru Kampus Tuanku Bainun Puan Hajjah Tumerah Bt. Rosmin Pengerusi :Timbalan Pengarah Institut Pendidikan Guru Kampus Tuanku Bainun Tuan Haji Daud B. Md. Saman Setiausaha :Ketua Unit Kokurikulum Encik Mohd Zahir B. Nasir Naib Setiausaha :Penyelaras Unit Kokurikulum Encik Kuppusamy A/L Krisnan Bendahari :Ketua Unit Pengurusan Encik Mohd. Nadzri B. Nordin Penasihat Teknikal :Tn. Haji Ahmad Jasmi B. Don En. Eow Boon Hin En. Mohd Fakhruddin B. Abdullah En. Wan Kamaruddin B. Wan Hasan En. Mohammad B. Othman Pn. Hajjah Rohaya Bt. Ahmad En. The Koon Ho En. Salehuddin B. Md. Riffin En. Mohd. Hadliezam B. Ghazali

NURUL AIN AHMAD NAZRI

72

ISO2101 6.0 Jawatankuasa Pelaksana PENASIHAT :ENCIK KUPPUSAMY A/L KRISNAN (PENYELARAS SUKAN) PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA NAIB SETIAUSAHA BENDAHARI :AZIZUL BIN ABDUL AZIZ :NOR FARHA BINTI MOHD AZIZ :NAJIHAH BINTI HUSAIN :SURESH VADIVALOO :CHIN LEE MEI

JAWATANKUASA JK Pertandingan JK Teknikal JK Kepegawaian JK Hadiah JK Buku Program JK Siaraya JK Publisiti & Hebahan JK Jamuan & Minuman JK Jemputan JK Dokumentasi JK Hiasan Pentas,Astaka & Padang JK Prasmian & Penutup JK Statistik JK Keselamatan JK Kecemasan :NIK RUSILAWATI BT. ANIFIN(K) :NUR ILDA BT. KAMARUZZAMAN(K) :ASNIRA BT. KAMALUDIN(K) :SOBIRAH BT. YAHYA(K) :SARIPAH (K) :KAHIRIYAH BT. IBRAHIM(K) :UMA MAGESWARY(K) :JUNAIDAH BT. ABDUL JALEL(K) :SITI ERWINA BT. TULOT(K) :AUZANI (K) :POH PHIAK HUANG(K) :TAN CHAI JU (K) :SEBESTIAMAL (K) :SALINI NEELAGAM(K) :NURUL AIN AHMAD NAZRI (K)

NURUL AIN AHMAD NAZRI

73

ISO2101 7.0 Cadangan Perlaksanaan Tarikh perlaksanaan Acara Menrentas Desa 2012 1 MAC2012 Tempat perlaksanaan merentas desa 2012 kebun sayur dan ladang kelapa sawit Hadiah Merentas Desa

8.0 Anggaran Perbelanjaan Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 KATEGORI (L &P) Johan Naib johan Tempat ke 3 Tempat ke 4 Tempat ke 5 Tempat ke 6 Tempat ke 7 Tempat ke 8 Tempat ke 9 Tempat ke 10 Tempat ke 11 Tempat ke 12 Tempat ke 13 Tempat ke 14 Tempat ke 15 Tempat ke 16 Tempat ke 17 Tempat ke 18 Tempat ke 19 Tempat ke 20 Hamper Johan Hamper Naib Johan Hamper Tempat ke3 Hamper Peserta Terbaik HADIAH 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 HARGA SEUNIT(RM) 30.00 30.00 30.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 100.00 70.00 50.00 50.00 JUMLAH JUMLAH(RM) 60.00 60.00 60.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 30.00 200.00 140.00 100.00 100.00 1230.00

NURUL AIN AHMAD NAZRI

74

ISO2101 8.1 Lain-lain Perbelanjaan Bil. Perbelanjaan 1. JK Jamuan & Minuman Jamuan untuk VVIP RM3.50 X 25 orang 2. JK Publisiti belon

JUMLAH 87.50 10.00

9.0 Penutup Melalui program ini, para pelajar akan memperolehi pengetahuan, kemahiran dan pengalaman yang amat berguna kepada mereka dan berkemungkinan dapat diaplikasikan semasa berkhidmat kelak. Oleh yang demikian, adalah diharapkan pihak pentadbiran institut mempertimbangkan peruntukkan dan perbelanjaan untuk perlaksanaan program ini

NURUL AIN AHMAD NAZRI

75

ISO2101 6.2 Refleksi Merentas Desa


Acara Merentas Desa 2012 telah berjalan dengan jayanya pada 1MAC2012 iaitu pada hari Khamis. Semua ahli DPLI yang menguruskan acara tersebut telah berada di padang pada pukul 2.30pm. Ahli BSMM yang bertugas untuk menjaga di checkpoint telah berkumpul di padang pada pukul 2.35pm. Nurul Ain, Lizawati bersama Nurhumairah mengambil tugas untuk mengira jumlah ahli BSMM yang hadir pada masa tersebut. Setelah ahli BSMM cukup, unit teknikal telah memanggil ahli BSMM untuk bergerak segera ke trek. Ahli BSMM masing-masing telah ketahui kedudukan mereka. Jadi mereka hanya akan dihantar oleh unit teknikal dan unit kepegawaian sahaja. Nurul Ain telah menyerah semua alatan yang diperlukan seperti first aid dan stretcher untuk dibawa masuk ke dalam trek supaya memudahkan ahli BSMM membantu. Pada pukul 2.45pm semua peserta telah dilepaskan untuk masuk ke trek, dan lebih kurang pukul 3.15pm saya mendapat panggilan daripada unit teknikal mengatakan terdapat seorang pelajar yang hamper pengsan di checkpoint 3. Jadi, saya dan beberapa ahli BSMM bergerak segera ke tempat kejadian. Kemudian dapat juga beberapa kali panggilan yang sama dan pesakit di checkpoint yang berlainan. Ahli BSMM dan ahli KRS sangat membantu dalam menjaga kebajikan pelajar yang merentas desa pada hari tersebut. Saya juga berada di padang atas sebab kemungkinan ramai yang akan jatuh semasa di garisan penamat kerana terlalu penat. Jadi saya terpaksa bersedia di padang. Jangkaan saya tepat, dan ada beberapa pelajar jatuh semasa di garisan penamat. Ahli BSMM yang ada membantu mereka dan di bawa ke tempat BBSM. Kebanyakan pelajar tidak mengalami masalah atau sakit yang kronik, mereka hanya kurang tenaga dan kemungkinan pada hari tersebut cuaca agak panas. Tetapi saya amat berpuas hati akan kerjasama daripada semua pihak yang terlibat terutamanya unit kecemasan sendiri. Terdapat juga kelemahan yang belaku pada hari tersebut iaitu, ahli BSMM yang kami minta untuk 35 orang tersebut tidak mencukupi dan ini sangat memberi kesan kepada checkpoint. Tapi dengan kerjasam daripada unit KRS, segala masalah dapat juga diselesaikan. Selain itu, masa yang kami terima untuk berkumpul di padang pada 2.30pm tetapi sebenarnya pada 2.00pm. Ini adalah masalah komunikasi yang tidak NURUL AIN AHMAD NAZRI 76

ISO2101
berkesan. Apabila melihat ahli BSMM membantu pelajar yang sakit, kami AJK kecemasan hanya bantu mengangkat pelajar ke tempat BSMM, tapi sepatutnya kami juma perlu ada asas untuk bantu mula. Kesimpulannya, saya sangat berpuas hati dengan semua yang terlibat pada hari tersebut. Nilai-nilai murni yang terdapat dalam tugasan ini ialah sifat kerjasama antara ahli. Dengan tugasan yang diberikan dapat saya belajar banyak benda dan akan diaplikasikan kepada murid-murid yang bakal saya ajar nanti.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

77

ISO2101

7.0 BIBLIOGRAFI

NURUL AIN AHMAD NAZRI

78

ISO2101 Sumber internet:http://www.scribd.com/collections/2771502/Sejarah-Olahraga-Antarabangsa http://www.slideshare.net/enabdacrazie/olahraga http://www.scribd.com/doc/38073798/Pengenalan-Olahraga-NOTA http://www.scribd.com/mobile/doc/83711504?query=sejarah+lari-bergantiganti

NURUL AIN AHMAD NAZRI

79

ISO2101

8.0 LAMPIRAN

NURUL AIN AHMAD NAZRI

80

ISO2101 8.1 Refleksi Tentang Kursus Pada awal kemasukan kami di IPG Kampus Tuanku Bainun ini, kami telah dimaklumkan bahawa, kami perlu mengambil subjek Olahraga iaitu kodnya PJ2102W. Encik kuppusamy iaitu pensyarah bimbingan kami telah mengedarkan proforma untuk semester ini. Jadi apabila saya lihat banyak juga subjek yang perlu kami pelajari. Contohnya acara balapan dan acara trek. Acara balapan seperti lari pecut, lari berganti-ganti, manakala acara trek terdiri daripada lontar peluru, lompat jauh dan juga lompat tinggi. Pada hari pertama kelas olahraga, kami telah diberi taklimat sedikit tentang cara pemakaian iaitu baju putih, kasut putih dan bagi yang perempuan perlulah bertudung putih. Encik Mohamad yang memberi taklimat pada hari tersebut. Kemudian beliau juga ada memberitahu kami masa olahraga perlulah datang awal sebelum 7.30 pagi. Bagi saya masa tersebut sangat awal. Sekiranya 7.45 pagi pun sudah dikira memadai. Pada minggu pertama kelas kami telah di arahkan untuk belajar lontar peluru iaitu Encik Khairuddin yang mengajar kami. Saya berasa sangat seronok sebab inilah kali pertama saya belajar betul-betul tentang cara dan teknik yang betul oleh Encik Khairuddin tersebut. Pada mulanya agak sukar sebab cara saya membaling bukan melontar. Saya perlukan lebih latihan untuk membetulkan teknik saya melontar dan bukan membaling. Pada minggu berikutnya, kami di arahkan untuk belajar lompat tinggi yang mana diajar oleh Encik Salehuddin. Saya tidak pernah melompat tinggi walaupun di sekolah menengah atau sekolah rendah semasa dahulu, tetapi pada kali ini saya akan memberanikan diri untuk melompat. Jadi, Encik Salehuddin memaksa saya melompat. Apabila saya melompat,saya berjaya melepasi palang tersebut. Saya merasakan sangat gembira kerana saya tidak begitu menyangka yang mana saya berjaya melepasi palang tersebut. Kebanyakan kawan-kawan saya yang lain gagal melepasi palang. Keyakinan diri amat penting apabila melakukan sesuatu. Itulah yang saya telah belajar daripada kesilapan dulu. Jadi selepas ini, apa jua yang di minta oleh pensyarah pembimbing atau selepas di hantar ke sekolah nanti saya perlulah mencuba untuk membuat, sekiranya tidak, saya tidak
NURUL AIN AHMAD NAZRI 81

ISO2101 akan dapat tahu kemampuan diri saya dan sekiranya ada yang kurang saya perlulah baiki untuk menjadi yang lebih baik. Kemudian pada minggu berikutnya kami telah diajar untuk lari pecut. Encik Kuppusamy yang menjadi sifu kami pada hari itu. Beliau mengajar dari awal sehinggalah akhir iaitu ajar dari susunan blok permulaan dan sehingga lari pecut. Pada mulanya saya kurang faham tentang blok permulaan itu. Kemudian Encik Kuppusamy telah mengulang semula pengajarannya dan kemudian barulah saya faham sepenuhnya. Kemudian, beliau mengajar kami ansur maju untuk larian ini. Beliau mengajar kami lebih kurang lima jenis ansur maju dan untuk kekuatan otot. Untuk ansur maju agak sukar hendak saya faham. Tetapi apabila melihat rakanrakan lain melakukannya saya cuba dan dapat melakukannya. Latihan ansur maju ini semuanya memenatkan. Pada keesokkan harinya, badan dan kaki saya menjadi sakit-sakit ini mungkin disebabkan oleh latihan yang pertama kali saya lakukan. Tetapi saya merasakan gembira juga sebabnya saya telah mendapat ilmu yang begitu banyak daripada encik kuppusamy tentang teknik dan cara larian pecut ini. Pada minggu seterusnya kami telah diajar oleh Encik Mohamad tentang lompat jauh. Saya hanya mengetahui lompat sahaja. Teknik dan cara yang betul banyak yang saya tidak tahu. Jadi Encik Mohamad telah memberikan ilmu yang agak bermakna kepada saya teknik lompatan yang betul. Kerana semua subjek yang saya pelajari ini ada amali. Silibus yang terakhir adalah lari berganti-ganti. Encik Kuppusamy adalah sifu kami. Beliau telah minta kami datang pada hari cuti iaitu Hari Pertabalan Yang Dipertuan Agung. Jadi kami agak kurang selesa dengan berita tersebut. Tetapi apabila difikirkan semula, kami tiada lagi masa yang sesuai untuk menghabiskan silibus kami. Jadi Encik Kuppusamy terpaksa meminta kami datang petang Rabu tersebut. Pada hari tersebut saya merasa kurang semangat untuk belajar kerana saya fikirkan hari cuti. Tetapi Encik Kuppusamy membuatkan saya berminat untuk mendengar. Jadi, beliau telah menagajar kami ansur maju dan teknik yang betul untuk acara ini. Kami diminta untuk mencari kawan seramai empat orang dalam satu kumpulan. Jadi di dalam kumpulan saya terdpaat
NURUL AIN AHMAD NAZRI 82

ISO2101 Lizawati, Halimah, Nurul Huda dan saya. Encik Kuppusamy telah mengajar dari awal sehingga larian berganti-ganti. Pada hari tersebut barulah saya faham dan tahu teknik yang betul tentang acara ini. Jadi saya akan ingat dan mungkin akan digunakan untuk sekolah yang saya akan ajar nanti. Pada 18April2012, ujian amali untuk semua acara telah dilakukan. Saya merasa sangat gementar kerana saya risau tentang markah yang saya dapat dan saya risau tidak mampu untuk melakukannya dengan baik. Tetapi setelah selesai saya merasa sangat gembira kerana ujian amali telah dapat dilakukan dengan agak baik dan perlu lagi penambahbaikan untuk masa akan datang. Pada pendapat saya, subjuk ini amat sesuai untuk semua guru pelatih. Ini kerana teknik-teknik yang betul dapat kita pelajari daripada pensyarah pembimbing di IPGKTB ini.

NURUL AIN AHMAD NAZRI

83