Anda di halaman 1dari 4

http://www.nutrilite.com/ms-MY/Nature/Nutrients/carbohydrates.aspx?

LEMAK
Peranan Lemak dalam Pemakanan yang Baik
Lemak sangat diperlukan untuk kesihatan yang baik. Lemak membantu dalam pengeluaran tenaga, pembinaan sel, pengangkutan oksigen, pembekuan darah, dan penghasilan bahan ala-hormon yang sangat aktif yang dipanggil prostaglandin. Lemak boleh jadi tepu, politaktepu atau monotaktepu. Badan kita boleh mengeluarkan kedua-dua lemak monotaktepu dan lemak tepu. Lemak politaktepu, atau asid lemak yang penting, tidak boleh dibuat di dalam badan dan mesti diambil dari diet kita.

Fungsi Utama

Lemak kebanyakannya disimpan dalam sel adipos (lemak) badan tetapi ia juga didapati di
dalam plasma darah dan sel-sel badan yang lain. Lemak menebat badan anda, mengkusyenkan organ penting dan boleh ditukar kepada tenaga. Lemak digunakan untuk membina sel baru dan ia kritikal dalam pembentukan otak yang normal dan fungsi saraf. Lemak juga diperlukan untuk membawa dan menyerap vitamin yang larut lemak, seperti vitamin A, D, E dan K dan karotenoid.

Sumber Makanan
Lemak dua kali ganda tumpat-kalori (1 gram = 9 kalori) daripada karbohidrat atau protein (1 gram = 4 kalori). Walaupun terdapat kebaikan kesihatan yang dikaitkan dengan minyak zaitun dan kanola, namun kadar kalori mereka masih tinggi (1 sudu besar = 120 kalori). Tambahan lagi, kebanyakan makanan proses dan makanan segera mempunyai kadar lemak yang tinggi, terutamanya lemak tepu.

Lemak monotaktepu terdapat dalam minyak zaitun dan kanola. Lemak tepu terdapat dalam produk haiwan seperti mentega, keju, susu sempurna, ais

krim, krim dan daging berlemak dan juga sesetengah minyak sayur -- kelapa, kelapa sawit dan minyak biji kelapa sawit. Lemak politaktepu dijumpai dalam minyak bunga kesumba, bunga matahari, jagung dan kacang soya.

Penggunaan: Had Atas


Karbohidrat lazimnya terdiri daripada 45 - 60% pengambilan kalori anda keseluruhannya.

Pastikan pengambilan lemak keseluruhan adalah di antara 20 dan 35 peratus kalori,

dengan kebanyakan lemak diambil daripada sumber asid lemak politaktepu dan monotaktepu seperti ikan, kekacang dan minyak sayuran. Kurangkan pengambilan sehingga kurang daripada 10 peratus kalori dari lemak tepu. Makan kurang daripada 300 mg/hari kolesterol.

Pastikan pengambilan asil lemak trans anda adalah serendah yang mungkin. Mana-mana
makanan berbungkus yang mengandungi "minyak sayuran berhidrogen-separuh," "minyak sayuran berhidrogen," atau "lelemak" besar kemungkinannya mengandungi lemak trans. Semaklah di pasaran tempatan anda untuk pengambilan harian lemak yang disyorkan.

Bukti Keselamatan
Semua orang yang sihat memerlukan sedilit lemak di dalam diet mereka untuk membantu dalam banyak kefungsian badan. Risiko dari pengambilan lemak datangnya dari memakan terlalu banyak lemak dalam jangka-masa yang panjang. Bagi orang dewasa yang sihat, 30% atau kurang daripada keseluruhan kalori sepatutnya diambil daripada makanan yang tinggi kandungan lemaknya, sesuai dengan panduan am. Daripada 30% itu, 10% atau kurang sepatutnya diambil dari makanan yang tinggi kandungan lemak tepunya.

Keburukan Lemak Tepu

SATU kajian baru-baru ini menunjukkan diet yang kaya dengan lemak tepu meningkatkan risiko kanser dalam usus kecil. Usus kecil terdiri daripada 75 peratus sistem pencernaan manusia, namun amat jarang penyakit kanser ditemui di situ. Kanser usus biasanya berlaku di usus besar atau kolon. Sumber: Reuters Health Dengan kalori yang tinggi termasuk lemak tepu dan lemak trans, kentang goreng lebih memudaratkan kesihatan anda.

Karbohidrat
Peranan Karbohidrat dalam Pemakanan yang Baik
Perkataan 'karbohidrat' bermakna 'karbon campur air." Tumbuhan menggunakan cahaya matahari (fotosintesis) untuk menukarkan air dan karbon dioksida kepada karbohidrat dan oksigen.

Fungsi Utama

Apabila badan anda memerlukan tenaga, ia akan mencari karbohidrat terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak mengambil karbohidrat dengan mencukupi, badan anda akan mencari
sumber-sumber tenaga yang lain, seperti protein yang terdapat dalam tisu otot. Walau bagaimananpun, protein bukanlah sumber tenaga yang berkesan untuk badan anda. Karbohidrat juga melindungi otot dan membantu mengawal jumlah gula yang beredar dalam darah supaya semua sel akan mendapat tenaga yang diperlukan.

Sumber Makanan
Karbohidrat terdapat dalam dua bentuk: mudah dan kompleks. Kedua-duanya terdiri daripada unitunit gula. Perbezaannya adalah jumlah unit gula yang dikandungi, dan bagaimana mereka terikat bersama.

Karbohidrat mudah adalah gula yang memberi anda tenaga secara segera dan lazimnya

tidak mempunyai apa-apa zat pemakanan. Ini termasuk gula-gula, kandi dan air berkarbonat. Karbohidrat kompleks mengeluarkan tenaga secara perlahan-lahan dan selalu mengandungi serat. Bentuk karbohidrat yang lebih "sihat" ini termasuk roti, pasta, nasi, ubi kentang, bijirin dan kekacang.

Penggunaan
Karbohidrat lazimnya terdiri daripada 45 - 60% pengambilan kalori anda keseluruhannya.

Penyelidikan mengesyorkan supaya individu dewasa mengambil sekurang-kurangya 120 125 gram karbohidrat setiap hari untuk memenuhi keperluan asas.

Semaklah di pasaran tempatan anda untuk pengambilan harian karbohidrat yang disyorkan.

Bukti Keselamatan
Sekiranya anda mengambil karbohidrat yang berlebihan dan terlibat dengan hanya sedikit aktiviti fizikal atau tiada langsung, karbohidrat yang berlebihan ini akan ditukar dan disimpan di dalam badan sebagai lemak -- yang akan mengakibatkan bertambahnya berat badan dan risiko kesihatan yang lain.