Anda di halaman 1dari 34

NAMA AHLI : ALIAS BIN MUHMUD KENNY WILFRED ANAK NYULIM NUR FATIN ASYIKIN BINTI MOHD ANURA

ZANDRA ANAK AUN JACQUELINE ANAK BANTAN

Hanya wujud setelah wafatnya Nabi Muhammad. Kewujudan mazhab membawa kapada kesan baik dan buruk. Kesan baik:idea yang pelbagai membolehkan umat islam beramal dengan mudah Wujud banyak ruang menerusi ijtihad para ulama mazhab. Kesan buruk:Berlaku perbalahan jika seseorang itu terlalu taksub dengan mazhabnya.

Sebabsebab kelahiran mazhab

Kefahaman dan tafsiran yang berbeza tentang al-quran dan hadis.

Pengaruh politik semasa


Pengaruh budaya asing

Khawarij

Muktazilah

Syiah

Aliran mazhab
Ahli sunnah wal jamaah

Mujriah

Penyokong Saidina Ali Al Najdiyah dirikan perkampungan.amal ajaran al Quran ikut tafsiran tersendiri. Puak al Azariqah amal konsep halalkan darah yg tdk menyokong mereka.

Digelar Khawarij(kerana keluar dr barisan tentera ali) Gerakan al Najdiyah dipelopori oleh Najdah b Amir Puak al Ibadiyahdiasaskan oleh Abdullah b. Ibad Terdiri dpd yg x suka pemerintahan Quraisy.

Lahir pd thn 37 H berikutan peristiwa Tahkim Bergabung dgn gerakan yg baru muncul(al Najdiyah dan al Azariqah) Puak Safariahdipimpin oleh Abdullah b. Safar

Sokong kepimpinan Saidina Umar.

Mengagungkan keluarga dr saidina ali dr keturunan n. muhammad Syiah-puak atau sekumpulan dari satu puak Wujud sejak zaman nabi lagi

Penyokong tetap dan mendewak an saidina ali

3 puak yg lainimamiyah, ismailiyah, zaidiyah

Aliran syiah
Penyokong setia saidina ali

Tahap awal-lebih berbau politik

Muncul ekoran pembunuhan uthman dan ketika perlantikan ali

Murjiah bererti tangguh

Diasas oleh yunus b awan al numairi salah satu mazhab terawal dlm islam

Aliran murjiah
Kumpulan kedua-kait idea irja dgn imam dan aliran jabariyah(kekuas aan Allah thdp manusia.

Kumpulan pertama-kait idea irja dgn masalah imam dan aliran qadariyah(kebebas an manusia.

Sikap berkecuali

Diasas oleh wasil ibn ata.


Digelar muktazilah kerana meningggalkan majlis agama yg disampaikan oleh gurunya. Golongan rasionalis(terlalu utamakan akal fikiran sehingga memblakangi al quran dan hadis.

Aliran muktazilah

Berkembang pesat pd zaman khalifah al makmum,al muktasim,dan al watiq

Pelopor ilmu kalam.


5 prinsip (tauhid,keadilan,kepercayaan,al manzilah bain al manzilatain, amar makruf nahi mungkar

Prinsip tauhid

Tuhan tiada sifat-tuhan hnya melihat dgn zatnya,mendengar dgn zatnya,berkata-kata dgn zatnya. Jika tuhan mempunyai sifat,bermkna dia punya 2 oknum iaitu tuhan bersifat dan tuhan zat

Prinsip berkaitan keadilan

Sesuatu yg menimpa adalah krna diri sendiri. Tuhan tidak melakukan keburukan thdp manusia. Perkara tdk baik lahir dr diri manusia sendiri.

Prinsip al- Tuhan telah berjanji memberi pahala kpd org yg beramal soleh dan menghukum org bersalah awaad wawaid(keper cayaan)

Prinsip almanzilah bain al-manzilatain

Orang yg melakukan dosa besar akn ditempatkan di antara syurga dan neraka.

Prinsip amr bi al-maruf wa nahyuan almunkar.

Menyuruh mengamal kebajikan dan menghindari perbuatan mungkar.

Golongan Ahl al Ray(pemikiran) dan Ahl alHadith. Menghidupkan kembali sunnah nabi muhammad. Pemimpin: abu hasan al asyari dan abu mansur al-maturidi. lebih popular dpd Abu Mansur. semasa ajarannya telah lahir mazhab Asyariyah Menganut ajaran muktazilah selama 40 tahun. Memberi perhatian terhadap peranan akal dan seterusnya kpd naqal dan nas.

Abu Hasan

Cuba mengikis fahaman muktazilah dan berusaha mengembalikan manusia kpd ajaran nabi muhammad. Langkah ini diteruskan oleh imam ghazali dan pendukung asyariyah yg lain. Menurut asyariyah,akal membolehkan seseorang mengenali Allah tetapi akal tidak boleh mengenali baik buruk sesuatu perkara dan tidak sebebas yg dianggap oleh muktazilah. Selepas imam ghazali meninggal dunia,ahli falsafah(Ubn al arabi-teori keesaan Allah,dan Abdul Karim al-Jili-manusia dan tuhan dalam satu tubuh) telah berselindung di sebalik ilmu tasawuf dan menyarung jubah spy kelihatah spt ulama.(supaya tdk dicam oleh glgn anti falsafah (sufiyah).

Tujuan kedua-utk cemar imej tasawuf.


a)kekosongan jiwa dan rohani

Kesan ilmu tasawuf dibahaskan

b)Kebangkitn golongan Sufiyah.(utamakan soal kerohanian dan upacara beribadat yg dijelmakan menerusi tareqat(tariqah jamaknya turuq) yg x penah wujud

c)Perkembangan tarekat hampir menyamai sistem monastri(rahbaniyah).


d)Penerapan unsur2 baru dlm tarekat(unsur kekeluargaan dan keturunan).

Ahli sunnah wa al-jamaah merupakn aliran pemikiran islam yg paling lengkap dan sempurna.

Berlaku apabila umat Islam mula mengalami zaman keruntuhan pada pertengahan abad ke-8 H/13.

aliran Ahli al-Sunnah wa al Jamaah telah melahirkan golongan yg taksub kpd mahzab & mbawa kpd zaman taklid secara mbuta tuli & mplihatkan ciri-ciri ketandusan & kebekuan ilmu pengetahuan & pemikiran yg akhirnya telah membawa kpd lahirnya Ibn Taymiyah(728 H/1328). Banyak gedung ilmu yg tdpt di kota-kota besar seperti Cordova,Granada dan Damsyik musnah dan mberi kesan kpd politik, ilmu pengetahuan, psikologi, dan pemikiran.

-Kelahiran mazhab-mazhbab dlm

serangan tentera Mongol ke atas negara-negara Islam di sebelah timur dan serangan tentera Salib di sebelah barat.
Empayar Islam di sebelah timur yg bpusat di Baghdad & di sebelah barat yg bpusat di Andalus telah jatuh ke tangan musuh.

Nama sebenar : Taqi al-Din Ahmad bin Taymiyah. Seorang ahli teologi bermazhab Hambali & sarjana islam yg digeruni kerana sikap radikalnya. Dilahirkan : Harran pd 661H. Bapanya : Pengarah Mazhab Sukkariyah. Guru beliau : Shams al-Din Abdul Rahman alMaqdisi. Beliau telah mengambil alih tempat bapanya pd tahun 663 H & pernah mengajar tafsir al-Quran di Masjid Umawi di Damsyik. Pernah dipenjarakan kerana dituduh mpkecilkan Nabi Muhammad SAW.

Tahun 695 H, beliau menjadi guru di Madrasah Hambali di Damsyik.


pernah menyertai ekspedisi menentang tentera Monggol pd tahun 702 H & disuruh mberi fatwa mgecualikan tentera Islam drpd bpuasa sewaktu bperang.

menyertai ekspedisi tentera Mamluk di Mesir bagi menentang kaum Syiah yg dituduh mberi bantuan kpd tentera Kristian & Mongol.

Pada tahun 704 H, beliau telah menyertai ekspedisi menentang kaum Syiah Rawafid di Kasrawan.

Ibn Taymiyah telah mengecam amalan bidaah seperti menziarahi kuburkubur keramat.

Ibn Taymiyah telah berjuang menghapuskan unsur-unsur pemikiran Yunani & bidaah. Beliau juga mengecam konsep wujudiyah & menentang amalan tawasuf tarekat yg dianggap bertentangan dengan konsep tauhid.

Usaha reformasi diteruskan oleh 2 orang anak muridnya,Ibn al-Qayyim & Muhammad bin Abdul Wahhab namun gagal kerana dunia Islam itu dikuasai oleh ulama konservatif yang mengamalkan tawasuf tarekat yang

dikenali sebagai

popular sufism.

Pandangan yang diberikan oleh Ibn Taymiyah telah menyebabkanya dianggap imam mujtahid reformis Islam yang unggul & telah menpengaruhi golongsn reformis Islam & tokoh-tokoh islah di Tanah Melayu.

Berkembang ke Nusantara pada abad ke-15 M. Abad ke-16, muncul beberapa tokoh Islam di Aceh seperti Hamzah Fansuri; beliau telah mengembangkan tawasuf falsafah yang diasaskan oleh Ibn Arabi dalam teori Wahdat al Wujud. Beliau berpendapat bahawa Tuhan mempunyai zat semata-mata & tidak ada sifat & serupa dengan doktrin Pantheisme Hindu yang melahirkan kata-kata aku adalah Dia atau aku adalah Allah.

Wujud di Aceh Sisa-sisa ajaran Syiah yg melampau yg menempatkan imam-imam mereka di bawah pancaran drpd Allah. Berpendapat Allah dpt menjelma dr tubuh Tarekat badan imam2 Saleek Buta Puak seperti Albaiyah,Kamiliyah,Mansuriyah, dan lain-lain lagi. Melahirkan konsep Dewarajakemudian konsepdaulat Mempunyai persamaan dengan ajaran Syiah Sistem yang menganggap Sayidina Ali & kaum kepercayaan keluarganya sebagai pemimpin suci. berasaskan ajaran Hindu- Karya sastera Hikayat Sri Raa,Hikayat Nabi Buddha & unsur Bercukur,Hikayat Muhammad Ali tempatan. Hanafiyah,Hikayat Raja Hendak(Khandaq) & Hikyat Nur Muhammad.

Karyakarya

Mengadungi unsur-unsur kepercayaan Hindu seperti dewidewi yang mempunyai sifat-sifat kemanusiaan & ketuhanan, perlakuan magis yang luar biasa dan lain-lain. Saluran dakwah yang sangat berkesan dan berpengaruh dalam masyarakat Melayu

Penglihatan kaum sayid dalam aktiviti dakwah. -bermula sejak zaman kerajaan Melayu.

Sistem monarki

Semangat Islah dari Timur.

Agama Islam telah memainkan peranan penting dari segi ilmu pengetahuan, pemikiran, bahasa, dan tulisan.
Walaubagaimanapun pada ketika itu telah ada tulisan Pallawa dan Dewanagari yang dibawa masuk oleh penganut Hindu-Buddha, namun tulisan ini tidak sehebat pengaruh semasa kedatangan Islam.

Melahirkan tokoh-tokoh ulama tempatan dan dari luar yang fasih berbahasa Melayu. Telah menyebabkan ilmu tauhid,fikah, dan tawasuf berkembang dengan pesatnya.

Wujudnya tulisan Jawi.

Bidang hadis, tafsir, dan doa serta bidang bukan agama seperti hikayatsejarah,falsafa h,astronomi, undangundang, dan ubat-ubatan menjadi tumpuan dalam bidang penulisan.

Syeikh Abdull ah Arif Hamza h Fansuri

Ibrahi m alKurani
Nur alDin alRaniri

Habib Husayn al-Qadri

Muhamm ad Arshad al-Banjari

Syeikh Abdulla h Arif

Hamzah Fansuri

Ibrahim alKurani

Nur alDin alRaniri

Habib Husayn al-Qadri

Muhamm ad Arshad al-Banjari

Syeikh Abdullah Arif Hamzah Fansuri

Terkenal dengan kitabnya, Bahr al-Lahut yg membicarakan tasawuf falsafah yg sealiran dgn tasawuf falsafah Ibn Arabi.
Seorg tokoh sufi dari Acheh dan telah memperkembangkan teori Wujudiyah. Kitab terkenal ialah al-Muntahi tokoh agama dalam bidang fikah,hadis dan tauhid. Pengarang kitab Kasyt alMuntazar.

Ibrahim alKurani

Terkenal dengan sikap anti ajaran Wujudiyah yg dibawa oleh Hamzah Fansuri. Nur al-Din Menulis lebih drpd30 jenis kitab, termasuklah al-Raniri Bustan al-Salatin, Sirat al-Mustaqim, dan Hill alZill.

Terkenal dengan ulama tawasuf dan politik yang berasal dari keturunan Sayed Habib Hadramaut. Husayn alQadri Menulis kitab Hikayat al-Habib Husayn Menulis senayak 100 buah kitab Muhamma termasuklah Kitab al-Nikah, dan Kanz ald Arshad Marifat.
al-Banjari

SEKIAN TERIMA KASIH