Anda di halaman 1dari 38

Kit Latihan

Pengenalan
Unit ini mendedahkan kepada kepentingan memberi pertolongan cemas semasa adanya kes-kes kecederaan dan kemalangan ringan yang terjadi sebelum mangsa mendapat rawatan selanjutnya.

Kit Latihan

Objektif
Pada akhir sesi ini akan dapat: menyatakan kepentingan pertolongan cemas. menyenaraikan kandungan dan kegunaan kit pertolongan cemas. mengendalikan rawatan kecederaan ringan seperti luka ringan, terbakar,patah dan tercekik.

Kit Latihan

Definisi

Rawatan awal yang diberikan kepada kes-kes kecederaan bagi mengelakkan komplikasi sebelum kes tersebut dirujuk untuk rawatan selanjutnya.
Kit Latihan

Kepentingan Pertolongan Cemas


Mengurangkan pendarahan Mengelakkan komplikasi - Pengsan

- Jangkitan kuman
- Gangguan penafasan

- Kematian

Kit Latihan

Kotak Pertolongan Cemas


KANDUNGAN 1. Basin kidney 2. Tourniquet 3. Termometer 4. Tape pelekat 5. Kain anduh 6. Kain kasa 7. Pin keselamatan KEGUNAAN Bekas antiseptik Menyekat pendarahan Menyukat suhu badan Pelekat Penyokong patah Menutup luka Penyemat
Kit Latihan

Kotak Pertolongan Cemas


KANDUNGAN 8. Kain kasa pembalut 9. Kapas 10. Splint 11. Gunting 12. Forcep 13. Airway 14. Antiseptik 15.Flavin KEGUNAAN Pembalut luka Mencuci luka Penyokong patah Pemotong Penyepit Membantu penafasan Pembasmi kuman Mencuci luka
Kit Latihan

Pengendalian rawatan bagi kecederaan ringan: Luka

terbakar
Patah

Tercekik

Kit Latihan

Pertolongan Cemas
Luka
Keluarnya darah dari sistem peredaran darah
Hentikan pengaliran darah dengan menekan tempat yang luka dengan jari atau pembalut. Jika terdapat tulang keluar atau objek lain yang tidak dapat dikeluarkan, tekanlah di sekeliling Lipatan kain diletakkan dibahagian pendarahan sebelum dibalut.
Kit Latihan

Kawal pendarahan

Pertolongan Cemas
Jangan cabut benda tusukan.

Luka tusukan

Gunakan kain bersih untuk lindungi bahagian tusukan dan kawal pendarahan.

Bawa mangsa kehospital atau keklinik yang berhampiran untuk dapatkan bantuan dan rawatan.

Kit Latihan

Pertolongan Cemas
Patah
Keretakan atau terputus mana mana bahagian tulang disebabkan terjatuh atau pukulan Jika berlaku pendarahan, sekat pengaliran pendarahan tersebut. Tidak menggerakkan tempat yang patah kecuali untuk tujuan merawat. Gunakan splint untuk mengampu bahagian patah dan gunakan pelapik lembut. Alat yang boleh dibuat splint termasuk kertas surat khabar, kayu lurus serta besi. Membuat anduh jika patah di bahagian atas. Alat yang boleh dibuat anduh termasuk baju mangsa, kain triangular bandage/roller bandage, tali pinggang.
Kit Latihan

SPLINT

Pertolongan Cemas Tercekik


Benda asing atau makanan yang masuk dan menyekat saluran pernafasan yang mengakibatkan mangsa tidak boleh/sukar bernafas

Sekiranya mangsa sedar, tanyakan soalan-soalan berikut :


a. Anda boleh bercakap? Mangsa menggeleng kepala.

b. Anda boleh batuk? Mangsa menggeleng kepala.


c. Ada objek atau benda lekat di kerongkong anda? Mangsa mengangguk.

Kit Latihan

Pertolongan Cemas : Tercekik


Nilai respon mangsa (mangsa memegang leher) Sekiranya mangsa boleh batuk, suruh mangsa batuk untuk mengeluarkan benda asing. Berdiri di belakang mangsa dan suruh mangsa tunduk sedikit. Badan anda perlu rapat dengan mangsa. Genggam tangan anda dan letakkan genggaman tersebut satu inci atas daripada pusat mangsa dan buat tekanan hingga benda asing keluar. Jika mangsa mula tidak sedarkan diri maka teknik CPR perlu dilakukan. Untuk perempuan mengandung dan orang gemuk tekanan dibuat di bahagian dada mangsa.
Kit Latihan

DEFINISI KEBAKARAN
Kebakaran boleh melibatkan sebahagian atau sepenuhnya kawasan kulit dan lapisan tisu yang terdapat pada anggota tubuh badan kita. Keadaan pesakit yang mengalami kebakaran yang serius boleh menyebabkan kerosakkan kepada anggota yang terlibat dan boleh membahayakan nyawa dimana ianya boleh menyebabkan kecacatan kekal.

JENIS KEBAKARAN
Haba Chemical Arus elektrik

RAWATAN KEBAKARAN

HABA Kebakaran ini biasanya disebabkan oleh api atau air panas. ~ DRABC jika pesakit tidak sedarkan diri. ~ Padamkan api jika terdapat pada pakaian pesakit. ~ Tanggalkan pakaian yang terbakar.

~Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar. ~ Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu. ~ Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera. ~Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera.

Stop the burning.

CHAMICAL Rawatan. - Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung. - Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia. - Balut kecederaan dengan kain bersih. - Dapatkan rawatan lanjut dengan segera.

Brushing Chemical Burn

Flushing Chemical Burns

Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda.


* Jangan sapukan losyen, minyak urut, ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur.

Electrical Burns
- Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik, berhati-hati. Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan. Jika tidak, alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir. ~ Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. -~Periksa mangsa jika perlu lakukan DRABC /CPR.

~ Beri rawatan terbakar dan melecur. Jika mangsa tidak sedarkan diri, ~berikan rawatan untuk mangsa pengsan. DRABC Temani mangsa sehingga bantuan tiba.

Fasciotomy

SHOCK/RENJATAN
Hypovolemic Cardiogenic Neurogenic Anaphylactic Septic

Signs of shock
Tachycardia/Nadi laju Tachypneoa/bernafas dengan cepat Hypotension/tekanan darah rendah Cold and clammy skin/sejuk dan mengigil Delayed capillary refill (>2sec) Altered level of consciousness Thirst

Loss of Consciousness

RAWATAN

DRABC CALL FOR HELP-AMBULAN JIKA ADA PENDARAHAN ,BALUT LUKA TERSEBUT/JIKA TERDAPAT PATAH -SPLINT BAHAGIAN PATAH. SELIMUT BADAN MANGSA UNTUK MEMBERI HABA TINGGIKAN KAKI MANGSA UNTUK ELAK BERLAKU HYPOVOLUMIK SHOCK.(PEGALIRAN DARAH) DO NOT give food or drink.

Keep patient warm.

Hantar kes-kes yang telah diberikan pertolongan cemas ke klinik atau hospital berdekatan dengan segera

Kit Latihan

Rumusan
Pertolongan Cemas merupakan satu rawatan awal yang amat penting untuk mengelakkan komplikasi atau kematian.

Kit Latihan