Anda di halaman 1dari 6

AMALI 4

Tajuk : ASID KARBOKSILIK, ESTER DAN AMIDA Pengenalan : Asid organik merupakan sejenis kumpulan sebatian yang cirinya ditentukan oleh kumpulan yang dipanggil kumpulan karboksil. Tiga ahli kumpulan utama asid karboksilik adalah asid metanoik, asid etanoik dan asid propanoik. Asid organik menunjukkan sifat-sifat asid seperti bersifat menghakis dan berasa masam. Asid organik hanya mengion separa dalam air. Oleh itu, asid organik merupakan asid yang lebih lemah daripada asid mineral.

Tujuan: Untuk menyediakan sampel ester dan untuk menyiasat sifat fizikal ester.

Bahan / radas: etanol mutlak, asid etanoik, asid sulfurik pekat, larutan akues natrium bikarbonat 5%, minyak, air, larutan natrium klorida, bikar, kelalang penyulingan, ketuk corong, kelalang berdasar pusingan, kelalang kon, silinder penyukat, termometer, Liebig pemeluwap, penunu Bunsen, dirian tabung kimia dan pengapit, pendirian tripod, penyumbat dengan dua lubang, bongkah kayu.

Prosedur:

A. Untuk menyiasat sifat fizikal ester

1. Kira-kira 2 cm3 etil ethanoate dituangkan ke dalam tiub ujian. Bau ester diperhatikan. 2. Kira-kira 5 cm3 air suling ditambah ester dan campuran digegarkan dengan baik. Keterlarutan ester dalam air diperhatikan. 3. Langkah 1 hingga 2 diulangi menggunakan semangat aseton dan bermetil berturut-turut untuk menggantikan air suling.

B. Untuk menyediakan sampel ester

1. Kira-kira 50 cm3 etanol mutlak dicampur dengan 50 cm3 asid etanoik kelalang ke dalam 250 ml kelalang bulat berdasar. 2. Tambah dengan teliti 10 cm3 asid sulfurik pekat ke kandungan kelalang sambil kisarkan dengan perlahan. Cip mendidih ditambah dalam campuran tersebut. 3. Radas seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1. 4. Campuran dipanaskan di bawah refluks selama 1 jam. 5. Sumber pemanasan dikeluarkan dan campuran dibiarkan sejuk dalam suhu bilik. 6. Adunan yang sejuk dituang ke dalam corong pemisah dan ditambah 25 cm3 air sejuk. Corong pemisah digoncang. 7. Lapisan yang lebih rendah berair daripada lapisan organik atas diasingkan. Lapisan akueus dibuang. 8. 25 cm3 natrium bikarbonat 5% larutan akueus ditambah dan digoncang corong yg

pemisah dan lapisan bawah dibuang. 9. Prosedur 8 diulangi. 10. 25 cm3 air ditambah dan corong pemisah digoncang. Lapisan akueus dibuang. 11. 5 cm3 kalsium klorida akueus tepuditambah . Campuran tersebut dikacau perlahan-lahan dan lapisan akueus dibuang. 12. Lapisan organik dan bau diperhatikan.

Ethanol + Ethanoic acid + Sulphuric acid

oil bath

Figure 1: Preparation of ester

Keputusan:

Solvent Air suling

Observation Dua lapisan terbentuk, etil etanoat berada di atas lapisan air

Aseton

Satu larutan homogenus dihasilkan

Spirit bermetil

Satu larutan homogenus dihasilkan

Perbincangan : 1. Pengesteran ialah tindakbalas antara asid karboksilik dengan alkohol, air akan disingkirkan untuk menghasilkan tindakbalas kondensasi 2. Persamaan kimia tindakbalas antara asik etanoik dengan etanol:
H2SO4 pekat

CH3COOH + C2H5OH

CH3COOC2H5 + H2O

3. Fungsi asid sulfurik pekat adalah sebagai pemangkin tindakbalas 4. Kaedah refluks 5. Untuk membuang lapisan dalam saluran 6. Untuk membuang lapisan dalam saluran dan menghasilkan garam dan air

7. Etil etanoat dalam air akan membentuk dua lapisan dan ini menunjukkan etil etanoat tidak larut air. Etil etanoat dalam aseton akan menghasilkan larutan homogenus yang menunjukkan etil etanoat larut dalam aseton. Etil etanoat dalam spirit bermetal juga menghasilkan larutan homogenus, ini menunjukkan ia larut dalam spirit bermetil. 8. Etil butanoat 9. Persamaan kimia asid butanoik dengan etonol
H2SO4 pekat

C3H7COOH + C2H5OH

C3H7COOC2H5 + H2O

Kesimpulan : 1) Etil etanoat mempunyai bau wangi buah-buahan, tidak larut dalam air tetapi larut dalam pelarut organic. 2) Etil etanoat disediakan dengan memanaskan campuran asid etanoik, etanol dan mangkin asid sulfuric pekat.