Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN MENGAJAR

Tarikh Masa Durasi Tahun Bilangan Murid Tema Tajuk Objektif Pengajaran Objektif eksplisit

: 13hb Jun 2011 : 9.45 am - 10.45 am : 60 minit : 5A2 : 28 orang : Menyiasat Bumi dan Alam Semesta : Buruj : Memahami buruj : Selepas pengajaran dan pembelajaran,murid-murid tahun 5A2 akan dapat 1.Menyatakan apakah buruj. 2.Mengidentifikasi buruj-buruj. 3.Menyatakan kepentingan buruj.

Kemahiran Saintifik dan KBKK

: Memerhati,menginferens,meramal, membuat perhubungan ruang dan masa

Sikap saintifik & nilai murni : Menghargai sumbangan sains dan teknologi ,berfikir secara rasional, mengagumi ciptaan Tuhan, melakukan kewajipan menentukan arah kiblat dan menyatakan solat adalah perkara wajib Pengetahuan sedia ada Bahan bantu belajar : Murid-murid pernah melihat keindahan bintang-bintang di langit : Sekurang-kurangnya 14 buah komputer dengan sambungan Internet . 2 murid sebuah komputer .

Langkah

Isi kandungan

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran

Catatan

Orientasi (5 minit)

Menerangkan bahawa Murid-murid masuk ke laman bintang-bintang di langit dicipta oleh web:http://aizanurhakim.webs.com/

Nilai: Mengagumi ciptaan Tuhan

Allah dan sangat indah dan klik kepada video lalu menyanyi berpandukan dipandang. lagu dan senikata yang ditunjukkan.

Menyiasat kerangka alternatif. Pencetusan idea (15 minit) Buruj adalah kumpulan bintang-bintang di langit.

1. Soalan-soalan yang ditujukan kepada murid-murid. BBB: Web /blog

Apakah yang kamu tahu tentang buruj? Mengapakah buruj tidak dapat dilihat pada waktu siang?

(Murid membaca maklumat awal pada web/blog sambil menjawab pertanyaan guru)

2. Murid-murid diminta terus menjelajah web Mengidentifikasi buruj- tersebut secara kendiri atau kumpulan 2 orang. buruj (Sekurang-kurang 1 komputer , 2 murid) Biduk Belantik Pari Scorpio

Kemahiran saintifik: Memerhati. membuat perhubungan antara ruang dan masa

Berdasarkan penjelajahan murid-murid di web yang Penstrukturan semula idea (20 minit) Kemahiran 1. Apakah kegunaan buruj kepada petani-petani pada saintifik: 1. Petani-petani menggunakan buruj zaman dahulu? Menginferens Membincangkan kepentingan buruj kepada manusia. disediakan , mereka menyatakan kepentingan buruj kepada manusia berdasarkan soalan-soalan di bawah.

untuk menandakan (rujuk di blog/web) musim menanam dan menuai di ladang mereka.

2. Pada waktu malam dan kamu tiba di sebuah 2.Menggunakan buruj tempat dan ingin menunaikan solat Isyak, tetapi Belantik untuk kamu tidak tahu arah kiblat? Apa yang kamu lakukan menentukan arah ? kiblat. (rujuk di blog/web cara menentukan arah kiblat) Nilai: Guru menyatakan bahawa kewajiban orang Islam untuk menentukan arah kiblat dan bersolat. Menunaikan solat

3. Apakah kegunan buruj kepada ahli-ahli astronomi? 3. Untuk memetakan langit. (rujuk di blog/web)

4. Berikan contoh, bagaimanakah ahli astronomi menggunakan buruj untuk mencari objek langit yang

di kaji. (rujuk di blog/web)

Nilai saintifik: Menghargai sumbangan sains & teknologi

1.Guru meminta murid-murid menjawab soalansoalan kuiz di web/blog. 1. Soalan-soalan kuiz. (rujuk di blog/web) Aplikasi Idea 2. Membincangkan pelayaran Alfonso DAlbuquerque (15 minit) 2. Alfonso DAlbuquerque belayar Soalan : dari Portugal ke Tanjung Pengharapan, Jika Alfonso DAlbuquerque seorang Laksamana Afrika Selatan Armada Laut Portugis, hendak belayar ke Tanjung menggunakan buruj Pengharapan,Afrika Selatan, buruj manakah yang Pari . boleh memberi panduan kepadanya jika dia memulakan pelayarannya dari negaranya ? (Gambar peta & cerita rujuk di blog/web) Meramal Kemahiran saintifik:

Guru menyoal soalan-soalan di bawah: 1.Definisi buruj dan contoh-contoh buruj. Buruj yang boleh dilihat pada 13 Jun 2011. Guru meminta murid menggunakan plainesfera a.Buruj Scorpio Refleksi b.Buruj Pari (5 minit) Guru membimbing murid membuat kesimpulan dan meminta murid membuat undian (survey) di web/blog serta mengucapkan Selamat mencerap interaktif yang terdapat di blog untuk mencerap langit pada malam ini di rumah nanti. i.Apakah yang kamu pelajari pada hari ini? ii.Ramalkan buruj apakah yang kamu boleh lihat pada malam ini ?

burujsebagai mengakhiri pelajaran.

Sikap saintifik : Berfikir secara rasional, meramal.

Kotak Wayang Buruj tersebut diolah dari kotak terbuang,di satu bahagian hujungnya di lekatkan kertas hitam yang diubangkan meggunakan jarum dan membentuk pelbagai jenis buruj. Apabila dilihat dari hujung sebelah lagi, maka akan kelihatan bentuk buruj yang bercahaya.