Anda di halaman 1dari 4

PROSEDUR 10 : MENGAMBIL CONTOH AIR GFS (ANALISA KIMIA)

Tarikh : 11/1/2012 Lokasi/Lokaliti : Empangan Kg Katong Anggota Terlibat : PPKP En Mohree bin Mokhtar PKAK En Azni bin Piai Muhammad Khuzaifah bin Azli (Pelatih) Muhammad Fadhli bin Zin (Pelatih) Muhammad Khairul Azizi bin Ayob (Pelatih) Muhammad Firdaus bin Mohd Safee (Pelatih)

Objektif: Untuk menyukat kekuatan bahan kimia yang terdapat di dalam air agar air yang digunakan selamat untuk diminum. Mengelak dari bahan kimia terlebih yang dapat memudaratkan kesihatan pengguna.

Peralatan: Botol sampel Bahan pengawet Label warna Pen Face Mask Spirit/sanitizing

Prosedur/Kaedah/Tatcara: Mengenalpasti lokasi/tempat pensempelan (pili air) Menyediakan peralatan dan bahan untuk persempelan. Guna botol, bahan pengawet dan label berwarna yang telah ditetapkan. Guna botol A [2oz (60 ml)] square plastic bootle dengan leak proof stopper untuk parameter logam (kumpulan II atau III dan keliatan) Bahan pengawet 5 titis (1+1) asid nitric (HN03) ke PH >2 Label warna biru Untuk semua sample kecuali sample bahan organik, bila botol yang baru dan penutup dengan sample air yang hendak diambil sebanyak 2 3 kali. (mengurangkan sebarang kontaminasi, habuk dan packing metarrial residu) Untuk sample bahan organic, pastikan botol adalah bersih. Bilas botol sekali sehaja untuk mengelakan akumulasi kepekatan sebatian pada dinding bekas melalui penjerapan. Untuk persampelan sebatian organik meruap dan THM, - sendengkan sedikit botol pengisi. Isi sample perlahan lahan untuk mengelakan pembuihan. Isikan botol sample air hingga penuh Pastikan tiada ruang udara supaya air tidak berkocak Titiskan bahan pengawet yang betul ke dalam botol sample air selepas ia diisi. Tutup botol.

Bahan Pengawet Dan Botol: Botol A Jenis Botol 2 oz (60 ml) botol plastik petak dan leak proof stopper. Parameter Ferum, Manganese, Aluminium dan Keliatan (Kalsium dan Magnesium) Flouride dan Chloride Bahan Pengawet 5 titis HNO3 hingga pH < 2, penyejukan 4C.

2 oz (60 ml) botol plastik petak dan leak proof stopper. 500 ml botol plastik bulat dan leak proof stopper. 2 oz (60ml) amber glass bottle. 2 oz (60ml) amber glass bottle. 2 oz (60ml) amber glass bottle. 1 oz (40ml) amber glass bottledan teflon lined cap. 1 liter amber glass bottle dan teflon lined cap.

Penyejukan 4C. Tiada asid pengawet

B.O.D (Biochemical Oxygen Demand)

Penyejukan 4C. Tiada asid pengawet 5 titis HCl hingga pH < 2, penyejukan 4C. 3 titis H2SO4 hingga pH < 2, penyejukan 4C. 3 titis H2SO4 hingga pH < 2, penyejukan 4C. 5 titis Sodium Thiosulfate (Na2S2O3), , penyejukan 4C. Tambahkan 1000 mg asid askorbik jika terdapat baki klorin, untuk air rawat penyejukan 4C. Tiada, untuk air mentah penyejukan 4C.

T.O.C (Total Organic Carbon) Ammonia, Nitrat dan Nitrit C.O.D (Chemical Oxygen Demand) Trihalometana (THM)

E1

E2

K1

Racun serangga

K2

Racun serangga

Lampiran:

Pengawet