Anda di halaman 1dari 7

TAJUK : ASID KARBOKSILIK, ESTER DAN AMIDA TUJUAN: Untuk menyediakan sampel ester dan menyiasat ciri-ciri fizikal

ester.

BAHAN / RADAS: Etanol tulen, asid etanoik glasial, asid sulfurik pekat, larutan akues natrium bikarbonat 5%, minyak, air, larutan kalsium klorida, bikar, kelalang penyulingan, corong paip, kelalang bulat, kelalang kon, silinder penyukat, termometer, Liebig pemeluwap, penunu Bunsen, kaki retort dan pengepit, tungku kaki tiga, penyumbat getah dengan lubang, bongkah kayu.

GAMBAR RAJAH:

LANGKAH-LANGKAH BERJAGA 1. Berhati-hati semasa menggunakan asid pekat kerana fungsinya boleh mengkakis. 2. Elakkan proses penyejukan serta- merta kerana ia akan mengakibatkan keretakan pada radas yang diperbuat daripada kaca.

PROSEDUR: A. Untuk menyiasat sifat fizikal ester 1. Kira-kira 2 cm3 etil ethanoate dituangkan ke dalam tiub ujian. Bau ester diperhatikan. 2. Kira-kira 5 cm3 air suling ditambah ester dan campuran digegarkan dengan baik. Keterlarutan ester dalam air diperhatikan. 3. Langkah 1 hingga 2 diulangi menggunakan semangat aseton dan bermetil berturutturut untuk menggantikan air suling dan diperhatikan.

B. Untuk menyediakan sampel ester 1. Kira-kira 50 cm3 etanol mutlak dicampur dengan 50 cm3 asid etanoik kelalang ke dalam 250 ml kelalang bulat. 2. 10 cm3 asid sulfurik pekat ditambahkan ke kandungan kelalang dengan berhati-hati sambil mengoncang. Cip mendidih ditambah dalam campuran tersebut. 3. Radas seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1. 4. Campuran dipanaskan di bawah refluks selama 1 jam. 5. Sumber pemanasan dikeluarkan dan campuran dibiarkan sejuk dalam suhu bilik. 6. Adunan yang sejuk dituang ke dalam corong pemisah dan ditambah 25 cm3 air sejuk. Corong pemisah digoncang.

7. Lapisan yang lebih rendah berair daripada lapisan organik atas diasingkan. Lapisan akueus dibuang. 8. 25 cm3 natrium bikarbonat 5% larutan akueus ditambah dan digoncang corong yg pemisah dan lapisan bawah dibuang. 9. Prosedur 8 diulangi. 10. 25 cm3 air ditambah dan corong pemisah digoncang. Lapisan akueus dibuang. 11. 5 cm3 kalsium klorida akueus ditambah . Campuran tersebut dikacau perlahanlahan dan lapisan akueus dibuang. 12. Lapisan organik dan bau diperhatikan.

KEPUTUSAN: SOLVENT Air suling OBSERVATION Dua lapisan terbentuk, etil etanoat berada di atas lapisan air INFERENS Ester tidak larut dalam air.

Aseton

Satu larutan homogenus dihasilkan

Ester larut dalam pelarut organik.

Spirit bermetil

Satu larutan homogenus dihasilkan

Ester larut dalam pelarut organik.

PERBINCANGAN : Pengesteran ialah tindakbalas antara asid karboksilik dengan alkohol, air akan disingkirkan untuk menghasilkan tindakbalas kondensasi. Hasil sulingan merupakansuatu ester, etil etanoat. Ia terhasil daripada pengesteran antara etanol tulen dengan asid etanoik glasial. Air juga dihasilkan. Apabila tindak balas antara alkohol dan asid karboksilik berlaku,kumpulan berfungsi -OH dari asid karboksilik akan keluar dan digantikan dengan OR daripada alkohol. Ester dan air adalah produk terakhir bagi tindak balas ini.Persamaan kimia tindakbalas antara asid etanoik dengan etanol:

CH3COOH + C2H5OH (Asid etanoik) (etanol)

H2SO4 pekat

CH3COOC2H5 + H2O (etil etanoat) (air)

Etanol adalah suatu cecair yang mudah meruap dan mendidih dengan mudah apabila dipanaskan. Oleh itu, etonol dan asid etanoik glasial dipanaskan secara refluks supaya etanol yang meruap, yang tidak ditindak balas, dikondensasi menjadi cecair dan dialir semula ke dalam kelalang berdasar bulat untuk bertindak balas dengan asid etanoik glasial.

KESIMPULAN : Etil etanoat mempunyai bau wangi buah-buahan, tidak larut dalam air tetapi larut dalam pelarut organik.

SOALAN: 1. Jelaskan maksud tindakbalas Esterifikasi. Tindakbalas pengesteran ialah tindakbalas yang berlaku antara asid karboksilik dan alkohol untuk menghasilkan sebatian ester.

2. Tulis persamaan kimia seimbang untuk menunjukan tindakbalas antara asid etanoik dan etanol. CH3 COOH + C2 H5 OH (asid etanoik) (etanol) CH3 COOC2H5 + H2O (etil etanoat) (air)

3. Apa fungsi bagi asid sulfurik pekat dalam eksperimen ini? Asid sulfurik bertindak sebagai pemangkin untuk menyerap air yang terbentuk sambil mempercepatkan tindak balas dan membentuk ester yang banyak.

4. Jelaskan langkah lain dalam penyediakan etil etanoat. Dengan cara eksperimen yang ringkas iaitu campuran sama banyak etanol dan asid etanoik sebanyak 3cm3 kedalam tabung uji. Goncangkan dengan cermat

dan titiskan beberapa titis asid sulfurik pekat ke dalam campuran. Campuran dipanaskan perlahan-lahan sampai mendidih. Kemudian campuran dituangkan ke dalam bikar kecil yang mempunyai air. Ester yang berbau wangi akan terhasil dan terapung di atas permukaan air.

5. Apakah fungsi larutan 5% sodium bikarbonat dalam eksperimen ini? 5% sodium bikarbonat diguna untuk mengekstrak lebihan sisa asid dalam larutan etil asetat menjadi garam sodium yang larut didalam air yang berada di lapisan bawah.

6. Jelaskan kegunaan kalsium klorida dalam eksperimen ini? Bertujuan agar ion Ca2+ dapat menarik ion-ion karbonat yang ditambah sebelumnya sehingga membentuk garam CaCl2 dan CaCO3 yang mudah dipisahkan kerana membentuk endapan di dasar bikar agar hasil lebih jitu dan murni.

7. Bandingkan keterlarutan etil etanoat dalam air, aseton dan spirit bermetil. Jelaskan pemerhatian anda. Sifat Pelarut Air Pemerhatian Dua lapisan terbentuk, etil etanoat berada dilapisan atas dan air di bahagian bawah. Etil etanoat tidak larut dalam air. Aseton Satu larutan yang homegenus di hasilkan. Etil etanoat larut dalam aseton. Spirit bermetil Satu larutan yang homogenus terbentuk. Etil etanoat larut dalam spirit bermetil.

8. Namakan ester terhasil daripada tindakbalas esterifikasi antara asid butanoik dan etanol. Etil butanoat

9. Tuliskan persamaan kimia seimbang mewakili tindakbalas di atas. C3H7 COOH + C2H5OH (asid butanoik) (etanol) C3H7COOC2H5 + H2O (etil butanoat) (air)