Anda di halaman 1dari 5

Kumpulan 4 En Mohd Kamaruzaman mokhtar En Izham bin Zakaria En Najif bin Anwar En Khairuddin bin Said

EKSPERIMEN 1 TUJUAN RADAS DAN BAHAN Langkah langkah Untuk mengkaji hubungan antara masa nyalaan lilin dengan dengan panjang lilin. : sebatang lilin, pemetik api modeling clay ,pembaris : 1. Sebatang lilin di ukur panjangnya sebelum di nyalakan. Panjang lilin sebelum nyalaan di rekodkan dalam jadual. 2. Lilin di lekatkan pada modeling dan dinyalakan selama 2 minit.panjang lilin selepas di bakar di ukur.

KEPUTUSAN Pemerhatian Kualitatif

Sebelum pembakaran a. Keadaan permukaan lilin rata dan licin b. Sumbu lilin putih Semasa pembakaran
a. .Kelihatan cahaya api

b. Terdapat haba c. Asap dan jelaga terhasil

d. Lilin yang terbakar menjadi cair Selepas pembakaran a. Sumbu lilin menjadi hitam b. Permukaan lilin menjadi kasar dan tidak rata ( kesan lilin yang membeku )

Pemerhatian Kuantitatif

Pemerhatian

Sebelum pembakaran

Selepas pembakaran

Panjang lilin

10 cm

7 cm

Berat lilin

50g

20g

Perbincangan. Bagaimanakah kedua-dua pemerhatian di atas berbeza? Pemerhatian kualitatif menggunakan panca indera untuk menguji isi kandungan seperti merasa, menghidu, mengoncang dan mendengar. Manakala pemerhatian kuantitatif melibatkan nombor dan kuantiti.

Yang manakah lebih sesuai digunakan dengan pemerhatian saintifik? Kenapa? Pemerhatian kuantitatif. Kerana pemerhatian ini memberikan maklumat yang lebih tepat berbanding menggunakan panca indera. Pemerhatian yang bagus dan produktif berbentuk penjelasan yang ditulis atau dilukis secara menyeluruh dan tepat.

MENGKELAS BUTANG

Bahan-bahan :

8 jenis butang yang berbeza

Kaedah :

1.

Letakkan semua lapan butang ke dalam petak di atas jadual pada muka surat seterusnya. Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Bahagikan butang kepada dua kumpulan di dalam petak di bawah petak besar di bahagian atas. Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Di dalam petak tersebut, tuliskan sifat yang digunakan untuk mengasingkan butang-butang tersebut. Kumpulkan butang-butang tersebut daripada petak itu ke dalam petak yang terdapat di bawah.

2. 3.

4.

5.

6.

Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Di dalam petak tersebut, tuliskan sifat yang digunakan untuk mengasingkan butang-butang tersebut. Letakkan satu butang di dalam setiap petak pada helaian kertas. Lukis/ tekapkan butang dan warnakan. Di dalam petak tersebut, tuliskan sifat yang digunakan untuk mengasingkan butang-butang tersebut.

7. 8.

PEMERHATIAN 1. Pengelasan mengikut Saiz ( Sistem Binari )

2. Pengelasan mengikut urutan ( Sistem Siri )

3. Pengelasan mengikut warna ( Sistem Siri )

Jawab soalan-soalan berikut :

Dengan menyemak Spesifikasi Kurikulum Sains Sekolah Rendah, senaraikan tajuktajuk yang anda fikirkan penting dibuat pengkelasan. a. Keperluan asas hidupan b. Pembiakan haiwan/tumbuhan c. Pernafasan haiwan d. Perkumuhan haiwan e. Jenis bahan f. Bahan konduktor dan penebat

g. Bahan semulajadi dan bahan buatan manusia h. Pengaratan i. j. Sistem solar Rantai makanan

k. Asid dan alkali l. Kekuatan dan kestabilan Apakah kaedah lain benda-benda boleh dikelaskan?

Sistem pelbagai lapisan. Pengekelasan pelbagai lapisan dibentuk dengan beberapa peringkat pengkelasan binari kepada satu set objek dan kemudian dilaksanakan kepada subset. Hasilnya sistem pengkelasan yang mengandungi pelbagai peringkat.

Anda mungkin juga menyukai