Anda di halaman 1dari 10

LAPORAN SETIAUSAHA BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 KHIDMAT MASYARAKAT DI KEDIAMAN PUAN ZABEDAH BINTI SETAPA

Untuk program Bina Insan Guru (BIG) Fasa 2 ini, saya telahpun dilantik sebagai Setiausaha yang akan menyediakan kertas kerja bagi program BIG kali ini yang dirancang akan diadakan pada 17 Oktober 2009 di kediaman Puan Zabedah Binti Setapa dengan mengadakan gotong-royong di kediaman beliau. Saya telah menyediakan kertas kerja yang lengkap berpandukan pada infomasi yang telah diberikan pada saya oleh Pengerusi dan pensyarah penyelia.

Saya memulakan tugasan menyediakan kertas cadangan dengan mengumpul segala maklumat yang berkaitan dengan program dan ahli-ahli jawatankuasa yang telah dilantik dengan membuat organisasi serta menulis tentatif yang akan berlaku semasa gotong-royong tersebut dijalankan. Setelah siap, saya telah menyerahkan pada Pengerusi untuk disemak dan seterusnya pada tutor dan pihak pengurusan BIG dan akhirnya persetujuan daripada Pengarah IPG untuk membenarkan kami sekelas menjalankan BIG berdasarkan perancangan yang telah dirancang. Alhamdullilah, segalanya berjalan dengan lancar setelah Pengarah memberikan persetujuan dan kami semua boleh memulakan aktiviti seperti yang dirancang seperti di dalam kertas kerja untuk menjalankan gotong-royong dengan membersihkan kediaman Puan Zabedah di luar dan dalam kediamannya.

Tugas saya turut bersambung apabila saya juga dikehendaki menulis surat kepada pihak Puan Zabedah untuk membenarkan kami guru pelatih ini mengadakan BIG gotong-royong ini di rumahnya. Saya juga menulis surat kepada penyelia kami iaitu tutor kami sendiri untuk hadir menyelia kami di Ketereh. Saya juga ada menulis surat jemputan pada pihak pengurusan BIG dan Timbalan Pengarah dan Pengarah untuk

hadir ke program kami untuk merasmikan upacara penutupan program dan seterusnya memberikan sumbangan dari pihak kami kepada Puan Zabedah.

Kesimpulannya, tugas saya sebagai Setiausaha juga amat mencabar kerana menyediakan kertas kerja yang merupakan nadi pada perancangan yang kami rancang ini. Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada semua rakan-rakan guru pelatih yang banyak membantu saya dalam menyediakan kertas kerja ini bersamasama sehingga kem motivas kali ini dapat berjalan dengan lancar walaupun banyak halangan dan pengorbanan yang perlu dilakukan.

Sekian, terima kasih.

Disediakan oleh,

21 Oktober 2009

_______________________________ (NOR FARHANA BINTI MOHD YUSOF) Setiausaha, Bina Insan Guru Fasa 2, 2009

LAPORAN AJK FOTOGRAFI BINA INSAN GURU (BIG) FASA 5 PROGRAM LAWATAN BENCHMARKING DI SK KUBANG KERIAN 3

Saya selaku AJK Fotografi telah dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan tugasan yang berkaitan dengan fotografi sepanjang Program Bina Insan Guru (BIG) Fasa 5 ini berlangsung di SK Kubang Kerian 3, Kelantan. Antara tugas-tugas yang perlu dilaksanakan ialah mengambil gambar untuk tujuan hasil laporan setelah selesai program yang dirancang dan sebagai bukti kami sekelas telah menjalankan aktiviti BIG ini dengan jayanya.

Untuk memudahkan tugasan yang diberikan pada saya ini, saya telah membuat persiapan awal dengan merancang untuk menyediakan peralatan fotografi dengan lengkap bagi memastikan tugas saya pada hari itu dapat berjalan lancar tanpa halangan atau kesulitan akibat dari kurangnya persiapan awal atau cuai dalam melaksanakan tugasan yang diberikan.

Sepanjang berlangsungnya program ini pada 25 April 2011 saya telah mengambil pelbagai gambar untuk tujuan pelaporan pada setiap aktiviti AJK. Saya juga telah mengambil gambar guru pelatih dengan pihak sekolah SKKK3 semasa dan selepas upacara berlangsung sebagai kenang-kenangan lawatan yang kami adakan.

Semua gambar yang telah diambil akan dikumpul dan diedarkan pada guru pelatih semua untuk tujuan pelaporan kelak. Selepas selesai lawatan yang dijalankan, semua gambar-gambar ini telah saya tapis untuk diberikan pada semua AJK yang terlibat pada setiap aktiviti yang dijalankan. Gambar-gambar ini adalah hasil daripada awal program berlangsung sehinggalah selesai program lawatan.

Kesimpulannya, saya sebagai AJK Fotografi dapat menjalankan tugas dengan lancar dan juga bertepatan dengan misi program BIG ini yang dipertanggungjawabkan dengan baik kerana kerjasama dari pihak sekolah sendiri dan daripada rakan-rakan guru pelatih semua. Walaupun ada sedikit kekurangan dan halangan yang terpaksa saya hadapi, namun saya tetap bersama dalam menjalankan tugas yang telah diamanahkan ini sebaiknya. Jutaan terima kasih saya ucapkan pada semua yang terlibat dengan program BIG Fasa 5 ini. Sekian, terima kasih.

Disediakan oleh,

28 April 2011

_______________________________ (NOR FARHANA BINTI MOHD YUSOF) AJK Fotografi, Bina Insan Guru Fasa 5, 2011

LAPORAN AJK FOTOGRAFI BINA INSAN GURU (BIG) FASA 6 LAWATAN BENCHMARKING DI SK TANJONG MAS

Pada program Bina Insan Guru (BIG) Fasa 6 kali ini, sekali lagi saya telah dipertanggungjawabkan untuk menjadi AJK Fotografi sekali lagi. Masih lagi

mengadakan program lawatan benchmarking tetapi di sekolah berlainan dari BIG sebelum ini iaitu di SK Tanjong Mas, Kelantan. Seperti biasa tugas saya ialah mengambil gambar segala aktiviti yang berlangsung semasa program lawatan ini diadakan untuk tujuan pelaporan hasil dari perancangan lawatan benchmarking ini.

Semasa program ini berlangsung yang memfokuskan pada taklimat mengenai Guru Cemerlang saya telah mengambil gambar kedua-dua guru cemerlang Bahasa Melayu SK Tanjong Mas dan gambar-gambar rakan-rakan guru pelatih semasa mendengar taklimat dari kedua-dua guru cemerlang tersebut. Saya juga turut mengambil gambar semasa majlis pemberian cenderahati dari pihak kami kepada kedua-kedua guru cemerlang tersebut. Program lawatan yang dijalankan pada

Khamis, 8 sept 2011 ini selesai pada pukul 1 tengahari dan saya akhiri tugasan saya dengan mengambil gambar semua guru pelatih dihadapan sekolah sebagai kenangkenangan lawatan benchmarking kami ke sekolah ini. Semua gambar yang telah saya ambil akan diedarkan pada semua guru pelatih untuk melakukan laporan dan refleksi sepanjang menjalani lawatan benchmarking ini.

Kesimpulannya, tugas saya sebagai AJK Fotografi pada BIG kali ini telah berjalan dengan lancar dengan kerjasama dan bantuan yang telah diberikan oleh semua rakan-rakan guru pelatih dan dari pihak sekolah SK Tanjong Mas sendiri. Sekali lagi saya amat berterima kasih dan berbesar hati dengan kerjasama dari semua pihak.

Sekian, terima kasih

Disediakan oleh,

11 September 2011

_______________________________ (NOR FARHANA BINTI MOHD YUSOF) AJK Fotografi, Bina Insan Guru Fasa 6, 2011

LAPORAN AJK PERALATAN BINA INSAN GURU (BIG) FASA 3 KHIDMAT KOMUNITI DI DEWAN GELORA BEACH RESORT, KAMPUNG KUBANG GOLOK

Semasa menguruskan peralatan yang perlu dibawa ke Program Bina Insan Guru Fasa 3 ini, terdapat prosedur yang perlu dipatuhi oleh kami sebagai AJK yang menguruskan peralatan yang akan digunakan semasa program itu berlangsung. Sebelum segala urusan menyediakan peralatan-peralatan yang perlu dibawa dilakukan, setiap AJK menyenaraikan segala peralatan yang diperlukan dan kami akan mengisi borang yang disediakan khas untuk mengambil barang peralatan di stor IPG bagi alatan yang diperlukan. Ada juga peralatan yang disenaraikan tidak dapat disediakan oleh pihak stor oleh itu kami telah membelinya dari luar menggunakan duit yang dikumpul dari semua rakan-rakan guru pelatih.

Sebelum bermulanya program kami telah memastikan segala peralatan telah saya sediakan bersama-sama anak buah saya bagi memastikan tiada peralatan yang telah disenaraikan tidak tertinggal bagi melicinkan program pada hari tersebut. Saya juga telah mencatat segala peralatan yang dibawa untuk mengelakkan dari tertinggal atau hilang selepas program selesai dijalankan.

Setelah selesai program BIG yang dirancang kami telah mengemas dan menyimpan kembali segala peralatan yang telah digunakan dan mengembalikan semula barang yang dipinjam dari pihak stor. Jutaan terima kasih ingin saya ucapakan pada semua ahli-ahli AJK dibawah pimpinan saya yang telah memberikan kepercayaan kepada saya untuk mengurus dan menyelia tugas yang telah dipertanggungjawabkan dan rakan-rakan guru pelatih yang lain yang turut sama membantu menyumbang tenaga untuk bersama-sama mengemas dan menyusun kembali peralatan.

Sekian, terima kasih

Disediakan oleh,

25 Februari 2010

_______________________________ (NOR FARHANA BINTI MOHD YUSOF) AJK Peralatan, Bina Insan Guru Fasa 3, 2010

LAPORAN BENDAHARI BINA INSAN GURU (BIG) FASA 4 KHIDMAT PENDIDIKAN KEPADA KOMUNITI KEM MOTIVASI MUHIBBAH KEPIMPINAN DI SK KUBANG KERIAN 3

Untuk program Bina Insan Guru (BIG) Fasa 2 ini, saya telahpun dilantik sebagai Bendahari yang dikehendaki menyatakan duit yang diperlukan dan mengumpul duit berkenaan dari rakan-rakan guru pelatih dan setersnya menguruskan segala kewangan yang diperlukan bagi menjayakan program BIG yang telah dirancang pada kali ini.

Saya memulakan tugasan dengan mengumpul wang bagi menampung perbelanjaan kami dalam mengadakan kem motivasi ini. Seterusnya, saya mencatit segala pengurusan keluar masuk duit sebagai langkah sistematik dan mencegah dari berlakunya kehilangan duit. Saya juga telah menghadkan setiap AJK mengikut bajet masing-masing agar semua yang dirancang dapat disediakan dan berjalan dengan lancar tanpa pembaziran mahupun lebihan wang yang berlaku.

Kesimpulannya, tugas saya sebagai Bendahari juga amat mencabar kerana saya perlu menjaga duit yang telah diamanahkan dan menggunakannya mengikut bajet yang telah ditetapkan yang mengajar saya erti tanggungjawab dan amanah. Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada semua rakan-rakan guru pelatih yang banyak membantu saya dalam menyediakan kertas kerja ini bersama-sama sehingga kem motivas kali ini dapat berjalan dengan lancar walaupun banyak halangan dan pengorbanan yang perlu dilakukan.

Sekian, terima kasih.

Disediakan oleh,

10 Februari 2010

_______________________________ (NOR FARHANA BINTI MOHD YUSOF) Setiausaha, Bina Insan Guru Fasa 4, 2010