Anda di halaman 1dari 8

SEKOLAH KEBANGSAAN LEMBAH KERAMAT

JALAN AU 5C/6, HULU KELANG SELANGOR

54200 KUALA LUMPUR

KERTAS KERJA KEJOHANAN MERENTAS DESA TAHUN 2012


Kemuncak : Mac 2012 -7.30 hingga 11.30 pagi Raptai: -8.30 pagi- 10.00 pagi

KEJOHANAN MERENTAS DESA SK LEMBAH KERAMAT 2012


LATAR BELAKANG
Kejohanan Merentas Desa SK Lembah Keramat merupakan acara tahunan yang mesti dilaksanakan setiap tahun sebelum menjelangnya kejohanan sukan tahunan sekolah. Kejohanan ini akan melibatkan semua murid Tahap 2 iaitu murid tahun 4,5 dan 6. Melalui acara inilah bakat-bakat murid dalam bidang sukan akan dapat dicungkil dan didik supaya mencapai kecemerlangan di bidang sukan.

RASIONAL
Kejohanan Merentas Desa ini bertujuan untuk membentuk dan melahirkan murid yang cergas, progresif dan berdaya saing demi memastikan kemenjadian murid sebagai insan yang seimbang dan harmonis dan menghargai alam sekitar. Program ini juga turut melibatkan semua murid dalam acara sukan demi melahirkan murid yang cergas dan aktif dalam bidang sukan.

MATLAMAT
Kejohanan Merentas Desa ini bertujuan untuk menarik minat murid-murid dalam bidang sukan dan dapat membentuk serta melahirkan murid yang berkeyakinan diri dengan mempertingkatkan kebolehan dalam bidang sukan dan mempersiapkan murid Kejohanan Merentas Desa MSSD Gombak yang akan datang. Program ini juga bertujuan menyahut seruan kerajaan dalam melibatkan murid secara menyeluruh dalam bidang sukan selaras dengan dasar 1 Murid 1 Sukan yang diperkenalkan.

OBJEKTIF
Meningkatkan kebolehan,kemahiran dan bakat murid. Memupuk dan menyuntik semangat kesukanan didalam diri muridmurid.

Mewujudkan semangat kesukanan dan gaya hidup sihat serta meningkatkan daya tahan murid. Guru dapat mengenalpasti murid yang berpotensi dan berbakat dalam bidang sukan. Murid dapat mengumpul dan menyumbang mata untuk rumah sukan masing masing. Memastikan murid murid akan berkembang secara seimbang dari segi jasmani,rohani, emosi dan intelektual. Memperkembangkan kemahiran pengurusan diri, disiplin, mendengar dan mematuhi arahan.

NAMA PERTANDINGAN Kejohanan Merentas Desa Sekolah-Sekolah Daerah Gombak tahun 2010.

TARIKH / HARI / MASA / TEMPAT PERTANDINGAN

Tarikh

Mac 2012

Hari

Masa

7.30 pagi hingga 11.30 pagi

Tempat

SK. Lembah Keramat

KUMPULAN SASARAN
TAHAP 2 Murid Tahun 4,5 dan 6

STRATEGI PELAKSANAAN

Penubuhan Jawatankuasa Merentas Desa Mengadakan Mesyuarat menentukan tempat, masa, dan tugas untuk memastikan kejohanan berjalan dengan lancar. Menjalankan latihan merentas desa pada setiap kali perjumpaan latihan sukan. Menyediakan borang-borang penyertaan dan pemarkahan. Memberikan taklimat dan jadual serta pelan merentas desa kepada guru dan staf terbabit. Kejohanan diadakan pada 3 MAC 2012 (Sabtu)

JAWATANKUASA PENGELOLA MERENTAS DESA SK LEMBAH KERAMAT 2012

Pengerusi Timbalan Pengerusi Naib Pengerusi I Yasin Naib Pengerusi II

: : :

En. Md. Rasani b. Hamzah (Guru Besar) En. Normayadi b. Othman (Penolong Kanan Kokurikulum) Pn.Hjh. Sharifah Maisurah bt. Syed (Penolong Kanan Pentadbiran) : Pn.Hjh. Habiba bt. Sakimin ( Penolong Kanan Hal Ehwal Murid ) Pn. Hjh. Asiah bt. Zakaria (Penolong Kanan Petang)

Setiausaha

En. Mohd. Asfia b. Mahdini (Setiausaha Sukan Sekolah)

Pen.Setiausaha I Bendahari :

Pn. Siti Mariam bt. Husin (Naib Setiausaha Kokurikulum Sekolah) Pn.Hastura bt. Abu Hanipah (Bendahari Kokurikulum) En. Md Salehuddin b. Yahaya : MERENTAS DESA PERINGKAT SEKOLAH En. Md. Rasani b. Hamzah (Guru Besar)

Pengerusi Teknik & Pembangunan Merentas Desa JAWATANKUASA PELAKSANAAN TAHUN 2012 Pengerusi Timbalan Pengerusi Setiausaha Pen.Setiausaha I Bendahari : : : : :

En. Normayadi b. Othman (Penolong Kanan Kokurikulum) En. Mohd. Asfia b. Mahdini (Setiausaha Sukan Sekolah) Pn. Siti Mariam bt. Husin (Naib Setiausaha Kokurikulum Sekolah) Pn.Hastura bt. Abu Hanipah (Bendahari Kokurikulum) En. Md Salehuddin b. Yahaya :

Pengerusi Teknik & Pembangunan Merentas Desa Ahli Jawatankuasa : 1.1 1.2 1.3 1.4 1. Urusetia

Buku atur cara (Cik Siti Salmah bt. Shuib) Publisiti dan Seranta (En.Mohd. Asfia b. Mahdini ) Minuman Murid dan Pegawai (Pn. Rozita bt. Rahim) Jemputan VIP dan Jamuan (Pn. Siti Mariam bt. Husin)

2. Ceremonial 2.1 Perasmian penutup (Pn. Norsilawati bt. Dan)

2.2 2.3 2.4 2.5

Hadiah dan Cenderamata (Pn. Norhidayah bt. Mohd. Sani) Siaraya (En. Mohd. Alipiah b. Osman) Dokumentasi dan Fotografi (Pn. Siti Mariam bt. Husin ) Kebersihan (En. Raslan Halami b. Abbas )

3. Hospitaliti 3.1 Kecemasan (Cik Nurul Jannah bt. Nor Zailing) Peronda dan

3.2 Unit Check Point, Keselamatan(RELA/PIBG/Polis/SM) (En. Azham b. Abd. Ghani ) 4. Teknik dan Pertandingan 4.1 4.2 Kepegawaian (En. Mohd. Asfia b. Mahdini ) Stastistik (Pn. Erna bt. Yahya) Peralatan dan Tempat Pertandingan (En. Md. Salehuddin b. Yahaya) Hakim Penamat (Pn. Narul Zatul Akmar bt. Dagang) Pengurusan Peserta dan Kawalan Murid (Pn. Sharifah Maizatul Zuraida-Ketua) (En. Hazmee b. Yakub-Biru) (Pn. Cik. Hazarah bt. Darus-Hijau) (En. Eddy Izwan b. Muhammad-Kuning) (Pn. Marziana bt. Megat Osman-Merah)

4.3 4.4 4.5

PERBELANJAAN SUMBER PENDAPATAN: A) PIBG


B) Sumbangan : RM

: RM

BIL 1

PERKARA Hadiah Medal( acara merentas desa) R a) Tahun 6b) Tahun 5c) Tahun 4Hadiah Iringan a) Tahun 6b) Tahun 5c) Tahun 4Hadiah Saguhati a)

JUMLAH

2 3 4 5

Minuman dan Makanan Peserta Kejohanan Air Mineral Pegawai Jamuan RELA,PIBG,POLIS,Sukarelawan Sekolah Menengah Persiapan Padang (Sewa Kanopi/Bendera/ dan lain-lain belian runcit) JUMLAH BESAR

ATURCARA MAJLIS
TARIKH : MASA :

7.30 pagi

- Semua Murid berkumpul di Dataran Ilmu (Guru Rumah Sukan Mengambil Kedatangan dan memberikan nombor peserta)

8.00 pagi 8.30 pagi 8.45 pagi

-Taklimat Keselamatan-Murid dan Pegawai - Senaman-ACARA DIMULAKAN - Murid Tahun 4-Perempuan - Murid Tahun 4- Lelaki - Murid Tahun 5- Perempuan - Murid Tahun 5- Lelaki - Murid Tahun 6- Perempuan - Murid Tahun 6-Lelaki

10.00 pagi 10.30 pagi

Rehat UPACARA PENUTUP DAN PENYAMPAIAN HADIAH -Yang Dipertua PIBG

11.30 pagi

BERSURAI

Disediakan oleh,

Disahkan oleh,

.., , (PN. SITI MARIAM BT. HUSIN) Setiausaha Program.

Lampiran

Anda mungkin juga menyukai