Anda di halaman 1dari 44

MANMADE 1e

ED IE! IT

Cashen met je kennis

CROWDSOURCEN:

De retrogame is terug
HOW TO TALK TO THE LADIES

20 februari 2012 2,95

ERNST-JAN PFAUTH
Ik kreeg zeker 3000 haatmails

Dit is een nep-advertentie voor onderwijsdoeleinden

Kortom: maak kennis met Man Made,

Sterre

MAN MADE

Editorial
Sterre, ik wou dat ik vroeger internet had gehad. Dan had ik veel meer te doen, zei mijn moeder laatst.

Beter dan vroeger

MANMADE is
Hoofdredactie: Sterre Chung Esther Lock (adjunct) Art Director: Linda Buurma

made by:

Ik verlangde juist naar de tijden zonder het knipperende telefoonlampje en volle mailbox. Toch heb ik laatst een nieuwe smartphone aangeschaft. Wat kan dat ding veel (en wat een handige gadgets bestaan ervoor, zie pagina 22), de iPhone bevat zelfs een persoonlijke assistente. De hele dag schiet ik plaatjes met Hipstamatic, en opeens is scrabble weer mijn favoriete spelletje. Vroeger hadden ze een aparte telefoon, fotocamera, gameboy en zou een echte assistente de afspraken noteren. Het heeft ook wel iets leuks, die nostalgie. Daarom spelen we ook nog steeds graag de 8-bit game (pagina 14). Internet zorgt ervoor dat ik buitenlandse series kan kijken. Maar hoe moet ik nu The Pirate Bay is afgesloten de laatste afleveringen van Breaking Bad downloaden? Gelukkig vond onze redacteur een aantal tips en sites om lekker door te downloaden (pagina 32). Drie weken lang werkten wij aan de eerste editie van Man Made. Met in gedachten wat jij graag zou willen lezen, brengen we een bezoekje aan een speciaalbierbrouwerij en informeren we je over een relatief onbekend fenomeen waar je toch behoorlijk wat geld mee kan verdienen (crowdsourcen, zie pagina 26). Ook wordt in dit blad verklapt wat nou precies de truc is om de ladies te versieren. Tja, internet is er nou eenmaal, dus laten we het goed gebruiken. Op sommige paginas staan QR-codes, als je deze met je mobiel scant, zie je filmpjes die erbij horen.

Eindredactie: Ren van Beek, Anneroos van Hardeveld, Bart Jansen, Gerben de Louw, Jonathan van Noord, Steffie van Rhee Vormgeving: Erik Boekhoven, Vicky de la Cotera Manrique, Lotte Mol, Lisa Post, Remco Rous, Carlijn Teeven, Jitske-Sophie Venema, Thijs Zilverberg Redactie: Maxime Cardol, Annemarie Degens, Francisca Eitjes, Thomas Grijpstra, Pleun Koopmans, Nicoline Lans, Willemijn Staal Met dank aan: Alle geinterviewden, Peter Douma, Wilbert van der Heijden, Gerard Sweep, Ariette Ettema en Michel Zaat.

Padualaan 99 Postbus 85083 3508 AB Utrecht (030) 219 30 00

Copyright Hogeschool voor Journalistiek te Utrecht. Deze uitgave is bedacht en gemaakt door studenten van de Hogeschool voor Journalistiek te Utrecht. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopien, opnamen of op enige andere manier. Het blad Man Made is een eenmalige uitgave voor uitsluitend educatieve doeleinden. Het is niet mogelijk en abonnement op dit tijdschrift te nemen.

Ik ben verslaafd aan Breaking Bad. Soms kijk ik wel vier afleveringen achter elkaar

Mijn laptop is opeens overbodig, nu ik mijn iPhone heb.

Dit is een nep-advertentie voor onderwijsdoeleinden

MAN MADE

INHOUD
8 13
How to

14 24 36
Just do it

Talk to

16

Intieme Instructies

18 32

Speciaal Bier

26

Pirate Bay

Upcoming DJ

08 14 16 18 20 24 26 28 32 34 36

Interview Ernst-Jan Pfauth Retro games zijn terug Intieme instructies Bezoek bij bierbrouwerij Move over Casanova Just do it Crowdsourcen: cashen Dutch Game Garden Zonder Pirate Bay Makkelijk webwinkelen Upcoming DJ

VAST IN MAN MADE:

03 06 13 17 22 38 40 41 42 42 43

Editorial Whats New How to talk to Weird on the web Gadgets Whats on Droombaan Man Made Meal Agenda Column Remco Rous Volgende maand

6
WHATS NEW

MAN MADE

W H A T S

LUDDUVUDDU
Om een tegengeluid te bieden aan al het valentijngeweld is er sinds valentijnsdag dit jaar de website ludduvuddu.com gelanceert. Op de website staan ze paraat om gebroken harten te helen, en even te laten lachen. Vergeet al die vervelende koppeltjes en hun gelukkige relaties. Ludduvuddu dus!

COMPUTERBROEK
De twee computerdeskundigen Erik de Nijs en Tim Smit hebben een jeans ontworpen met ingebouwd bluetooth toetsenbord, speakerset en draadloze muis. Trek de broek aan, sluit een USB-plugin aan op je computer en je kunt wireless aan de slag. Volgens de makers is hij ontworpen om de gebruiker meer vrijheid te geven maar nog steeds in contact te staan met zijn of haar computer. Gaat hij in productie, dan kost hij zon 250 euro.o.

GOOGLE NEEMT MOTOROLA MOBILE OVER


Het kostte Google 12,5 miljard dollar, maar dan heeft ze ook wat. Nu de Europese Commissie de overname heeft goedgekeurd, staat het Androidsysteem van Google nog steviger in de voeten. Met Motorola Mobile kocht Google namelijk een schat aan kennis en informatie. De Europese Commissie zal dan ook streng toezicht blijven houden om te voorkomen dat Google met de aankoop een monopolie kan vormen.

NEW

MAN MADE

7
WHATS NEW

ALCOHOL MAAKT CREATIEF


Kunstenaars gebruiken drugs en drank voor inspiratie, althans dat wordt vaak gezegd. Uit onderzoek van de Universiteit van Illinois blijkt dat mensen inderdaad creatiever worden van alcohol. Ze testten een groep mannen, waarvan de helft nuchter en de andere helft aangeschoten door alcoholische cocktails. De aangeschoten mannen losten de problemen in de test sneller en origineler op. Dus mocht je gaan photoshoppen, drink dan gerust een biertje terwijl je bezig bent.

Het is blijkbaar niet zo moeilijk in te breken bij de Universiteit van Twente, want daar stalen studenten recentelijk 30 laptops. Gelukkig voor de eigenaars was dit allemaal ter ere van een experiment om de veiligheid te testen. De studenten deden zich bijvoorbeeld voor als ICT medewerkers en hadden zo weinig moeite een laptop mee te nemen. Ze zijn dan ook nooit betrapt, al mislukte wel enkele pogingen. Vals gewekt vertrouwen lijkt de grootste bedreiging voor veiligheid te zijn. Daar gaat het vertrouwen in de mensheid.

VIERKANTE OGEN
Twee Amerikaanse Simpsons-fans hebben non-stop 86 uur en 37 minuten afleveringen van The Simpsons gekeken. Hiermee hebben ze het wereldrecord tv-kijken verbroken. Zon honderd mensen deden mee aan The Simpsons Ultimate Fan Battle in Los Angeles. Ze mochten tijdens de marathon eten en drinken, maar niet in slaap vallen. De recordpoging werd bijgewoond door bedenker van de langst lopende animatieserie Matt Groening.

STELENDE STUDENTEN

HEADPHONE VOOR BOEVEN

TEKST: REDACTIE FOTOS: GOOGLE

De fabrikant Teufel maakt op een wel heel merkwaardige wijze reclame voor zijn koptelefoons. Nadat afgelopen weken in Den Haag en Rotterdam meerdere jongeren overvallen zijn van hun Beats By Dre-headphone, stuurde de Duitse concurrent een bericht naar de slachtoffers dat zij gratis een koptelefoon van Teufel krijgen. Het enige wat ze hiervoor hoeven te doen is het aangifteformulier opsturen en ze krijgen direct een Aureol Massive van het bedrijf opgestuurd. De Massive heeft geen hoogstaand design waardoor hij minder geliefd zou zijn bij de straatrovers en je dus veiliger over straat kunt.

SCHOONMAAKSATELLIET
De Zwitsers zullen wel een opgeruimd volk zijn want zij zijn de eerste die een ware schoonmaaksatelliet de ruimte instuurt. In de loop der jaar heeft zich een hoop troep opgehoopt van brandstofraketten, oude satellieten en andere apparaten. Tot nu toe leek het nooit nodig, omdat de kans klein was dat je met de troep in botsing kwam, maar dat wordt nu gevaarlijker. De Clean Space One gaat als eerste twee oude Zwitserse satellieten opruimen.

MAN MADE

INTERVIEW

ErnstJan Pfauth

MAN MADE

INTERVIEW

Ik ben niet snel

trots, dat is mijn grootste kracht


Als Ernst-Jan Pfauth chef internet wordt van het NRC Handelsblad is hij slechts 24 jaar oud. Zijn leven zit in een stroomversnelling, met een startup als nieuwe uitdaging. Alles in mijn carrire heb ik te danken aan het bloggen.
Als ik Ernst-Jan Pfauth (1986) bel met het verzoek voor een interview is hij in Engeland. Op audintie bij schrijver en journalist Joris Luyendijk, vertelt hij later. Voor Pfauth geen bijzonderheid. Hij is al op veel plekken in de wereld geweest om te bloggen en over zijn blogervaringen te praten. Daarnaast heeft hij al de functie chef internet bij het NRC Handelsblad op zijn cv staan, maakte hij verschillende blogsites groot en ligt zijn boek Sex, Blogs & Rock-n-roll in de winkels. Ernst-Jan is van alle markten thuis. Momenteel is de blogger bezig met het opzetten van een start-up, genaamd Brainsley. Dit moet een online bibliotheek worden waar gebruikers zelf orde maken op het web door links te delen die over hun expertise gaan. Daarnaast geeft hij regelmatig gastcolleges, blogt hij elke dag over onder andere zijn leven, social media en het nieuws en is hij altijd bezig met het maken en vooral uitvoeren van nieuwe plannen en ideen. Dat uitvoeren is volgens Ernst-Jan erg belangrijk. Als je een plan bedenkt, kun je er veel over praten en nadenken, maar je kan er ook die avond al een blog over posten en dan kijken of het uiteindelijk wat wordt. Op die manier wil ik mensen motiveren met daden, niet met woorden. Dat is ook wat ik leuk vind, het opstarten van projecten. Het managen daarna is alleen niet mijn ding. Ik wil vernieuwen. En dat is te zien op zijn cv. Ernst-Jan heeft op veel verschillende plekken kort gewerkt. Hij stopte zelf na een jaar al als chef internet van het NRC Handelsblad, op het moment dat hij zich had bewezen en een succesvolle en vernieuwende nieuwsblog had opgezet. Met zijn succes bij het NRC is Ernst-Jan blij, maar heel bescheiden. Ik ben tevreden over de redactie die daar nu zit en de schrijvers die ik daar voor heb gevonden. Maar trots ben ik niet zo snel. Ik wil liever meteen door om nieuwe dingen te doen. Dat is mijn grootste kracht, denk ik. Al kan het ook mijn grootste zwakte zijn dat ik nooit tevreden ben en daardoor niet geniet.
RITUEEL

Om niet om te komen in het werk leeft Pfauth volgens de methode van zelfhulpgoeroe Leo Babauta. Om half acht acht uur s ochtends staat hij op en volgens een vast ritueel begint hij de dag. Zijn telefoon staat tijdens werk-

TEKST: PLEUN KOOPMANS FOTOs: MAXIME CARDOL

10

MAN MADE

INTERVIEW

MAN MADE

11

Carrire
2004 2009 Bachelor Communications science, Universiteit van Amsterdam 2006 Bachelor Media Globalization, Universiteit van New York Oktober 2006 - januari 2011 Oprichter van de blogsite www. spotlighteffect.nl. De blog won in 2008 een Dutch Bloggie voor beste marketing blog Januari 2007 Juni 2007 VN-correspondent voor Inter Press Service U.N. bureau

tijd uit en slechts drie keer per dag kijkt hij naar zijn mail en de reacties op zijn blog. Bijzonder, aangezien Pfauth in zijn boek en op zijn blog schrijft dat hij alles in zijn carrire te danken heeft aan het bloggen en dus ook aan internet. Ik geef wel antwoord op de reacties die ik krijg, maar op gezette tijden. Anders ben je er de hele tijd mee bezig en krijg je geen nieuwe ideen meer. Het is ook niet oprecht om steeds te kijken naar de reacties. Ik kijk namelijk niet omdat ik zo geinteresseerd ben om in gesprek te gaan. Het is meer een kortstondige behoeftebevrediging als je ziet dat je replies hebt. Dat voelt lekker, als een verslaving en dat probeer ik af te leren. Pfauth begon in 2006 met bloggen, vlak voor zijn stage voor zijn studie communicatie bij de VN in New York, omdat hij het leuk vond om te schrijven. Per toeval legde hij een ruzie vast tussen Jan Peter Balkenende en Paul Witteman en zette het filmpje op zijn blog. De ruzie - en daarmee ook zijn blog - kreeg veel aandacht. Pfauth ging verder met bloggen over zijn stage bij de VN en kwam daardoor bij meerdere blogsites terecht. Inmiddels is hij bezig met verschilende projecten die hij allemaal te danken heeft aan het bloggen, zo schrijft hij op zijn site. Een benaming geven aan het beroep dat Pfauth uitoefent is door zijn grote variatie aan werkzaamheden moeilijk. Op familiefeestjes is het soms lastig dat

mensen niet helemaal snappen wat ik doe, maar mij maakt dat niet veel uit. Ik zeg gewoon dat ik schrijver of blogger ben. Dat was gemakkelijker toen hij vorig jaar nog als chef internet werkte. Veel mensen vonden dat fantastisch en ik kon iedereen er over vertellen, maar dat comfort is wel gevaarlijk. Op zon titel zou je lekker kunnen teren. Toch is het interessanter als je op je daden beoordeeld wordt.
KRITIEK

INTERVIEW

November 2007- Februari 2009 Hoofdredacteur van The Next Web. Een website die verslag uitbrengt over alles wat de toekomst van het Web benvloedt.

Februari 2008 Oktober 2008 Mede-organisator van een conferentie voor bloggers in Amsterdam

Februari 2009 September 2010 Blogger bij nrc.next September 2010 Zijn boek Sex, Blogs & Rock-nRoll ligt in de winkels September 2010 september 2011 Chef internet bij NRC Handelsblad en nrc.next

Oktober 2011 - heden mede-oprichter van de Startup Brainsley

Ik kreeg zeker 3000 haatmails

TEKST: PLEUN KOOPMANS FOTOs: MAXIME CARDOL

En dat gebeurt als je een blog bijhoudt die gemiddeld door duizend mensen per dag wordt gelezen. Tussen de reacties op zijn blog zit regelmatig kritiek, maar daar heeft hij inmiddels mee om leren gaan. Over de veranderingen op de website van het NRC heb ik zeker 3000 haatmails gekregen. De website van het NRC was heel slecht, maar wel een vertrouwde haven voor een groep senioren. Toen heb ik er een nieuwsblog van gemaakt. Dit benvloedde het dagelijks leven van die mensen, wat voor veel kritiek heeft gezorgd. Alle 3000 reacties heb ik gelezen en inhoudelijk bekeken, zonder het persoonlijk op te vatten. Daar ben ik op ingegaan. En nacht heb ik wakker gelegen van alle kritiek. Toch werd ik er niet onzeker van. Ik geloofde in het idee en mensen die ik hoog had zitten reageerden positief op de veranderingen. Het geloof in zijn idee was terecht, want inmiddels is het bezoekersaantal verdubbeld.

12

MAN MADE

INTERVIEW

Na dit succes was het voor Pfauth een logische stap om nieuwe uitdagingen te zoeken, onder andere door Brainsley op te zetten. Ik heb zin om te ondernemen. Op de vraag welke ambities hij verder nog heeft, kan Pfauth geen kort en bondig antwoord geven. Hij wil nog heel veel doen en ontdekken, zoals een tv programma maken, door middel van Brainsley het web overzichtelijk maken, een boek schrijven en wonen in het buitenland. Nederland is te klein en te comfortabel, daarom wil ik graag naar het buitenland. Ik heb hier nu nog wel dingen om naar uit te kijken, maar over een tijdje heb ik alles wel gezien en iedereen een keer ontmoet.

De zekerheid en het vastzitten vind ik eng


ZEKERHEID

Alles in Pfauths leven gaat op zijn - vernieuwende en spannende - manier en vooral niet volgens de norm. Ik vind niks beangstigender dan het klassieke pad. Dat ik een huis zou moeten kopen in Vleuten en daar gaan trouwen en dat ik zou moeten denken aan kinderen en een auto en vakantie. Dat vind ik echt verschrikkelijk. De zekerheid en het vastzitten vind ik eng. Het is niet meeslepend of vernieuwend. Het is alleen maar doen wat er van je verwacht wordt. Ik heb er vertrouwen in dat het altijd goed komt en dat ik wel een baan zal vinden. En als dat niet zo is? Dan is het ook weer een verhaal om achteraf te vertellen. Ik wil gewoon veel meemaken in mijn leven.

MAN MADE

13

H OW TO LADIES TALK TO THE


Elke maand geeft Man Made jou de beste tips: deze maand zijn de dames aan de beurt.
Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus, we kennen allemaal de cliches. Honesty is the best policy, maar als het op relaties aankomt, is het slim om rekening met elkaar te houden. Door gedachtes anders te formuleren, hoef je niet te liegen en bereik je toch het gewenste resultaat!

LADIES

Wat je wilt zeggen:

Hoe je het ook kan formuleren:


Wat is jouw mening over dit onderwerp?

Resultaat:

Ik wil je aandacht

Ze voelt zich serieus genomen en is gevleid dat je haar mening wil weten, reactie gegarandeerd!

Je bent een lekkerding

Wat zie je er mooi uit!

Let op de details! Dan laat je zien dat je nauwkeurig oplet.

Ik wil geen gezeur aan mijn hoofd

Wil je rustig samen knuffelen?

Door te knuffelen hou je haar tevreden en is het lekker rustig.

Ik heb zin in seks

Ik moet de hele dag al aan je denken!

Nu voelt ze zich speciaal en is ze zeker in de goede mood.

TEKST: ANNEROOS VAN HARDEVELD

14

MAN MADE

GAMES

(retro)

GAME

Van Sonic tot Zelda

De game-industrie is aan het veranderen. Steeds vaker pakken gamers de oude spelcomputer er weer bij. Old school is hip. Dus vergeet het wachten op de trailers voor de nieuwste Call of Duty of de pre-order van Diablo 3. Want de retrogame is terug. Of eigenlijk nooit weggeweest.

MAN MADE

15

GAMES

Sonic, Pong, Impossible Mission, Zelda. Begint het al te dagen? Misschien in combinatie met SEGA, Atari, Commodore 64 en NES. Het zijn de spelcomputers en spellen die in de jaren tachtig en negentig heel populair waren. Wellicht staat er thuis nog n op zolder of achter in de kast. Wacht nog even met verkopen, want je zou er wel eens nog heel veel plezier van kunnen hebben! De spelcomputer is, ondanks alle vernieuwingen in de game-industrie, nooit helemaal verdwenen. Toen we zon tien jaar geleden deze winkel openden trokken we gelijk publiek, vertelt Dave van Game Over. Het winkeltje in de Hasselaerssteeg in Amsterdam is een waar museum. Aan de muren hangen posters van spellen en in de vitrines liggen tamagotchis. Uit de spelcomputers komen vrolijke deuntjes die uit niet meer dan tien tonen bestaan. Gele post-its met Do not touch / Niet aankomen beschermen de spellen van gretige gamehanden. De klanten zijn zeker veranderd. Diverser geworden, denk ik, gaat Dave verder. Ik ken vrouwen van in de zeventig die weglopen met RPGs en meisjes van zestien die firstperson shooters kopen. De gamende twintigjarige jongen is lang niet meer de enige die hier rondloopt.
COMMERCIEEL

Ik ken vrouwen van zeventig die RPGs spelen.


het ontzettend veel op nummer zes. En dan moet je ook nog eens vijftien euro per stuk betalen voor de nieuwe maps die uitkomen. Sijmen, fanatiek Atari verzamelaar, kan zich wel vinden in de mening van Peter. Nieuwe updates en uitbreidingen kosten altijd geld. En het duurt ook zo lang voordat je een spel eindelijk doorhebt. Tientallen werelden en allerlei karakters. Voordat je eindelijk kan spelen is de lol er al vanaf. Samen met zijn partner Sandra heeft hij een verzameling waar je u tegen zegt. In de woonkamer staat een viertal arcades uit de jaren zeventig. Allemaal Atari uiteraard. Bij het raam een oude jukebox. Ook Atari. De deur naar boven is beplakt met stickers van Space Invaders. Want boven staat de echte verzameling. Op de planken staan een hoop cassettes en merchandise. Maar ook een modem en verschillende generaties van Pong. Veel hebben we via eBay op de kop weten te tikken. Vooral in de jaren negentig, toen iedereen er van af wilde, waren de prijzen erg laag. Nu betaal je alleen al zestig euro aan verzendkosten.
EMULATOR

speciale retrogamebeurzen waar verzamelaars een deel van hun collecties verkopen. Je hebt op een gegeven moment te veel en dat wil je dan wegdoen voor een leuke prijs, vertelt Sandra. Sijmen vult aan: Op rommelmarkten is bijna niets meer te vinden, omdat mensen het weggedaan of al verkocht hebben. Het publiek bestaat niet alleen maar uit verzamelaars, maar tegenwoordig ook uit jongens van twaalf. Je ziet ouders die met hun kinderen komen, maar ook kinderen die hun ouders meenemen, aldus Sandra. Een moderne manier om de oude games te spelen is een emulator installeren op de Wii. Sandra en Sijmen spelen regelmatig retrogames op hun plasmascherm. Het is legaal om het te installeren, maar Nintendo heeft het zelf niet uitgebracht. Ik doe dat via het programma Homebrew. Bij Game Over worden ook vaak oude controllers van Atari en Nintendo verkocht die vervolgens gebruikt worden om op de Wii te spelen. Het heeft ook wel voordelen, geeft Sijmen toe. Het beeld van de Wii is mooier en het geluid beter. Gamers vinden de 8-bit spellen interessant. Ze hebben genoeg van al het geld dat ze moeten uitgeven aan updates en zien steeds meer in de oude spellen. Maar let wel op. De meeste save batteries van de Nintendo cassettes gaan zon vijftien jaar mee. Als ze leeg zijn ben je je spellen kwijt. Tijdens de jaarlijkse controle kijk ik welke games er echt versleten en oud uitzien. Die krijgen een nieuwe batterij. Voor klanten doe ik dat niet. Het vervangen kost me een half uur per spel, zegt Dave. Dat klusje zal je dus helaas zelf moeten opknappen.

TEKST: MAXIME CARDOL

De originaliteit van de oude games wordt door Peter Witkamp (18) als reden gezien om ze te spelen. De nieuwe games zijn gebaseerd op vorige versies en daarmee minder origineel, legt hij uit. Als aanstaande student aan de Technische Universiteit van Twente zou je denken dat hij vol lof is over de high tech apparatuur van tegenwoordig. Niets is minder waar. Je gaat terug in de tijd en dat is een hele ervaring. De gameindustrie is de laatste jaren erg veranderd en games worden uitgemolken. Neem Call of Duty 8. Dat kreeg heel veel aandacht voor de release. En dan heb je hem eindelijk, lijkt

De enige manier om nu nog voor een goede prijs aan retrogames te komen is een bezoek brengen aan een gamebeurs. Er bestaan

DE GAMEBEURS

De beurs is bij uitstek geschikt om die ene game te vinden voor een leuke prijs. Misschien wel op de Bonami Retro Spelcomputer Beurs op 4 maart 2012 aanstaande. De twaalfde editie vindt plaats in Apeldoorn. Voor het kleine bedrag van twee euro kan je zes uur lang rondsnuffelen tussen de oude games.

16

MAN MADE

Intieme
LADIES

TIES RUC INST

Kusjes geven in haar nek of sabbelen aan haar oorlel, zijn de bekende manieren om een meisje te laten smelten in je armen. Maar verval niet in deze automatismen. Een vrouwenlichaam kent namelijk veel meer spannende plekjes!
Vrouwen hebben een verhaal nodig om hun fantasie op gang te brengen. De hersens zijn de voornaamste erogene zone van een vrouw, schrijft de Amerikaanse schrijfster Erica Jong in haar boek Fear of Flying over vrouwelijke verlangens. Een muziekje op de achtergrond, kaarsen aan en niet meteen beginnen. Voorspel is belangrijk. Een mooie plek om te beginnen is bij de tenen. De tenen en de geslachtsdelen hebben een goede verbinding. Als een vrouw klaarkomt, trekken haar tenen dan ook vaak niet voor niets samen. Het gevoeligst is de grote teen. Wanneer je samen in bed ligt, sla dan ook vooral de navel niet over. Dat is een verrassende, maar belangrijke plek bij een vrouw. De reden daarvoor is dat de navel en de clitoris veel overeenkomsten hebben. In de baarmoeder zijn de navel en de clitoris uit hetzelfde weefsel gegroeid, daarom zijn ze met elkaar verbonden.

Jante Burema (21) en Annelies Gouw (24) Zij zijn het roerend over eens over hun favoriet. De binnenkant van mij dijen vind ik echt de fijnste plek, zegt Annelies. Het zit heel erg in de buurt bij de belangrijkste plek. Door me daar net lang genoeg aan te raken kan een man me echt gek maken. Jante vindt dat ook. Het mooiste is dat hij daar in het openbaar zijn hand kan leggen en de verleiding stiekem al kan beginnen. Annelies: Het is een echte teaser!

TEKST: NICOLINE LANS FOTOs: WIKIMEDIA

MAN MADE
Elke maand op deze pagina met een aparte levenstijl.

17

Het vliegend spaghettimonster


De 8 Liever Nieten leefregels:
Ik heb echt liever niet dat je: -Doet alsof je heiliger bent dan iemand anders. -Mijn bestaan gebruikt om je slecht te gedragen -Mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien. -Je gedraagt op een manier die aanstoot kan geven. -Discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen. -Kerken bouwt wanneer het geld beter besteed kan worden aan goede doelen. -Tegen anderen zegt dat ik met je praat. -Bij een ander dingen doet die je zelf ook niet leuk vindt.

B E WE H ON T

R D

W E I

LIFESTYLE

Een levende brij spaghetti die de wereld geschapen heeft, daar geloven de Pastafarians in. De acht liever-nieten zijn hun leefregels en als ze zich daar aan houden, komen ze in een hemel die vol staat met biervulkanen en striptenten. Wie wil dat nou niet? Het Vliegend Spaghettimonster werd geboren in 2005 in de Amerikaanse staat Kansas. Bobby Henderson bedacht het als ludieke actie en al snel verzamelde hij een grote schare fans achter zich. Pastafarians geloven dat het Vliegend Spaghetti Monster alles geschapen heeft en dat hij de vader van het heelal is. Hij is gemaakt van pasta, leeft in de hemel en komt af en toe op bezoek op de aarde.

De uitverkorenen van het vliegende hoopje pasta zijn piraten. Bij het aanbidden is het dan ook gebruikelijk om als piraat gekleed te gaan. De 28-jarige Demian uit Maastricht noemt zichzelf een Pastafarian: Ik vond het bizar klinken, maar was wel nieuwsgierig en ging op onderzoek uit. Ik las de acht liever-nieten en ik kon mij er goed in vinden. Je moet goed beseffen dat dit geloof heel erg verschilt van andere geloven. Het heeft inderdaad een God, een evangelie en vele volgers. Maar het verschilt van de gebruikelijke beleving van godsdienst. De volgers van het geloof weten allemaal dat het niet serieus als geloof bedoeld is.

Bij het bidden is het gebruikelijk om als piraat gekleed te gaan

TEKST: WILLEMIJN STAAL FOTOS: LOTTE MOL

18

MAN MADE

Van droom naar dayjob


Speciaalbierbrouwer Menno Olivier over brouwerij De Molen
Vroeger was Menno Olivier nog logistiek manager, maar het was altijd al zijn grote droom om een eigen brouwerij te beginnen. Zeven jaar geleden besloot hij van bierbrouwen meer dan een hobby te maken. Nu is Brouwerij De Molen in Bodegraven n van de beste brouwerijen ter wereld.
Vorig jaar stonden we op vijf en op dit moment staan we op nummer twaalf op de lijst van beste bierbrouwerijen ter wereld van Ratebeer.com, zegt Menno. Voor zijn bieren ontving hij de afgelopen jaren heel wat prijzen waaronder Beste Nederlandse Bier, Beste Winterbier in 2008 en 2010 en De Zilveren Knuppel, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door bierlokaal De Wildeman in Amsterdam voor de persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de biercultuur in Nederland. Menno begon met bier brouwen in n kleine ketel. In de garage. Hij staat er nog

BUSINESS

MAN MADE

19

Liefhebbers over De Molen:


Kevin (22): Het bier van De Molen is zo speciaal omdat ze zich steeds blijven vernieuwen en steeds unieke dingen blijven bedenken op het gebied van speciaalbier. Ook het Borefst Bier Festival vind ik een heel interessant concept waar ik steeds nieuwe biertjes ontdek. Mijn favoriete biertjes van De Molen zijn Hel & Verdoemenis en de Amarillo. Peter (24): De Molen maakt bier met hele ongewone, interessante, gecompliceerde smaken die je moet leren waarderen. Daardoor is het beter en lekkerder bier dan dat wat in de supermarkten verkrijgbaar is. Mijn favoriet is Hel & Verdoemenis.

BUSINESS

BROUWMEESTER MENNO TIPT: (van links naar rechts) 1. Brouwerij Nrke - Kaggen Stormaktsporter. 2. Brouwerij De Molen Jaar & Dag. 3. Drakes Brewing Company Triple IPA Black

steeds, maar ik doe er niets meer mee. Ik heb er geen tijd meer voor! Nu staan in de hal van zijn brouwerij drie enorme ketels waar liters bier in staan te pruttelen. In de ruimte hangt een zware geur van hop.
START VAN DE MOLEN

BUITENLANDS SUCCES

AMBACHTELIJK

Bij De Molen wordt een groot aantal verschillende bieren gebrouwen. De bieren worden veelal handmatig gebotteld. Als je bier wilt maken zoals wij dat hier doen, zul

Vorig jaar hebben we het meest verscheept naar Itali, maar Canada is nu erg in opkomst. Ook naar de States sturen we heel veel. Dat zijn bier zo populair zou worden had Menno niet verwacht. Het is eigenlijk gewoon zo gegroeid. Ik heb er wel altijd van gedroomd. Je zou wel kunnen zeggen dat ik mijn droom leef!

TEKST: ANNEMARIE DEGENS FOTO`S: ANNEMARIE DEGENS

Na lange tijd hobbybrouwen en ervaring opdoen bij brouwerijen De Texelse en De Prael besloot Menno in 2004 zijn eigen brouwerij te beginnen. Brouwerij De Molen heeft haar naam te danken aan de oude stellingmolen De Arkduif waarin de brouwerij in het begin gevestigd was. Ook vind je in De Arkduif een restaurant en bierproeflokaal, Eet & Bierlokaal De Molen genaamd. We wilden eigenlijk vooral een restaurant beginnen, met het brouwen ernaast. Maar dat is heel anders uitgepakt! Het eerste jaar kwam er niemand. Toen heb ik besloten

om het anders aan te gaan pakken. Ik ben bier gaan maken dat ik zlf lekker vind, niet van dat commercile, maar meer bijzonder bier. Toen kreeg De Molen ineens veel meer aandacht! Inmiddels heeft Menno het restaurant en de Arkduif verkocht en is hij met zijn brouwerij verhuisd naar een grote loods een stukje verderop in de straat. Het werd te druk om het restaurant erbij te houden en de molen werd te klein voor de hoeveelheden bier die we hier brouwen. Het restaurant en proeflokaal bestaan nog wel, ze worden nu alleen door iemand anders gerund.

je veel dingen met de hand moeten doen. Voor sommige dingen hebben we wel machines, zoals het vullen van de kleine flesjes, maar het blijft toch een ambachtelijke manier van bier maken waar een hoop bij komt kijken. De bieren van De Molen krijgen vaak namen naar bekende Nederlandse spreekwoorden en gezegden zoals Bloed Zweet & Tranen, Lusten & Lasten en Steen & Been.

20

Move over, Casanova


Op een van die stapavonden had mijn vriend een dvd gedownload van de Mystery Method. Daarop geeft versiergoeroe Mystery colleges over de kunst van het versieren. We hadden 1,5 uur gezien en die avond sprak ik voor het eerst een meisje aan, met de tips van de dvd. Niet veel later stond ik met haar te zoenen, en mijn vriend met haar vriendin. Bizar! en toen was het hek van de dam? Ja, ik zocht meteen verder en er bleek van alles te zijn. Boeken, videos, instructies. Een tijd lang ging ik wel drie keer per week stappen. Ik kreeg er zon kick van dat ik ineens aan de lopende band vrouwen versierde. En van de routines heet Bait, hook, reel, release: je geeft een vrouw aandacht als je haar interesse al hebt, waarna je die weer wegneemt door haar botweg de rug toe te keren. Als ze dan op je rug tikt omdat ze je aandacht terug wil dat is zon geweldig machtig gevoel! Later merkte ik dat de Mystery Method nog veel meer andere effecten op me had. Ik werd veel zelfverzekerder en socialer. Mensen reageren wel eens negatief als ik vertel over mijn leven als Pickup Artist. Moet dat niet vanzelf gaan, vragen ze dan. Maar ik leerde gewoon hoe het spelletje werkte. Ik heb me nooit anders voorgedaan dan ik was. Zo heb ik bijvoorbeeld nooit een vrouw meegenomen voor een onenightstand, want dat past niet bij me. En ja, ze hebben het echt wel geprobeerd! Heb je tips voor toekomstige Pickup Artists? Je moet te allen tijde voorkomen dat ze je als goede vriend gaat zien. LJBF noemen we dat, Lets Just Be Friends. Dat gebeurt zodra je te lief en vriendelijk bent. Als ze je eenmaal zo ziet, kom je er nooit meer vanaf. En verder is het gewoon een kwestie van veel oefenen. Je moet het zien als een spel. Als een meid jou afwijst dan is dat niet om wie jij bent, maar om wat je zei en hoe je je gedroeg. Lach erom, leer ervan en ga weer verder.

MAN MADE

LADIES

Elke vrouw voortaan binnen handbereik


Toen hij kennismaakte met de Mystery Method, stond hij diezelfde avond nog te zoenen, terwijl hij daarvoor nooit op een vrouw af durfde te stappen. Onwaarschijnlijk? Het overkwam Patrick Noordhof (28), dankzij de trucs van versiergoeroe Mystery.
Hoe ben je begonnen als Pickup Artist? Rond mijn zeventiende heb ik wel enkele vriendinnetjes gehad, maar dat duurde zelden lang. Het waren vooral meisjes met problemen, voor wie ik het luisterend oor was. Na een paar maanden maakten ze het standaard uit omdat ze niet meer verliefd waren. Ook toen ik ouder werd durfde ik niet echt op meisjes af te stappen. Op een gegeven moment had ik 3 of 4 jaar zelfs geen meisjes meer gezoend! Toch ging ik elk weekend uit in de hoop dat er iets ging gebeuren.

Artists?
Met de komst van het wereldwijde web begonnen mannen die moeite hadden met versieren, elkaar online tips te geven en verslag te doen van geslaagde of mislukte versierpogingen. Via dit systeem van trial and error ontstond de semi-wetenschappelijke basis waarop veel Pickup Artists hun kunsten baseerden. Erik von Markovik, a.k.a. Mystery, begon daarmee ook zijn Mystery Method waarmee hij workshops en trainingen geeft. In 2006 schreef journalist Neil Strauss het boek The Game waarin hij vertelt over zijn groei als Pickup Artist. De tv-serie The Pickup Artist van versiergoeroe Mystery is in de VS een groot succes.

MAN MADE

21

Pick-up Artists jargon


Sargen:
op pad gaan om vrouwen te versieren.

IOI: Indicator of Interest.


Een teken dat een vrouw interesse in je heeft.

HB10: Hot Babe.


Het cijfer (1-10) betekent: hoe hoger, hoe hotter.

AFC: Average Frustrated Chump.


De man die nog geen Pickup Artist is, maar dit wel kan worden.

Negs: Negative Hits. Een combinatie van een compliment en een belediging, waardoor de interesse van de vrouw gewekt wordt.

TEKST EN BEELD: FRANCISCA EITJES

22

MAN MADE

GA D GE TS
Het internet staat vol met nieuwe gadgets. Maar waar moet je beginnen?! Man Made selecteert elke maand de meest opvallende, handige gadgets waardoor je nog efficient door het leven kan.

GADGETS

iPhone 4 cassette case


Dit beschermhoesje voor de iPhone is niet alleen handig, maar ook een originele vermomming voor je telefoon. Om de cassette-beleving helemaal af te maken zit er ook een cassettedoosje bij. Met deze dubbele bescherming is je iPhone helemaal veilig.

String your brain


Een doorzichtige kubus, waar elastiekjes doorheen lopen met gekleurde noppen aan de uiteinden. Zijn naam? De Brain String. Verslaving en frustratie in n. Maak n van de drie meegeleverde figuren met de elastieken, door de nopjes te verschuiven over de plastic wand. Houd hem scherp, want met n verkeerde zet moet je soms al opnieuw beginnen. Dat niet alleen: de touwtjes raken verstrikt in elkaar, en zie er dan nog maar eens uit te komen. Geduld is een schone zaak met deze hersenkraker. Mocht deze Brain String te makkelijk zijn, daag jezelf dan uit met de Brain String Advanced.

Blackberry Empathy
Een telefoon die qua kleur reageert op jouw stemming. Het is slechts een concept dat ontwerper Daniel Yoon voor Blackberry bedacht. Bij de futuristische telefoon hoort ook een ring die je biometrische data doorstuurt naar vrienden op Twitter en Facebook. Een gevoelige telefoon, dat is het idee achter de Blackberry Empathy.

Scratch your map


Wil je aan iedereen laten zien welke landen je al hebt bezocht? Maar vind je die Facebook toepassing ook zo afgezaagd? Gebruik dan de Scratch Map: een landkaart waarbij je de landen zoals op een kraslot kan weg krassen! Het is op poster formaat, dus je kan de map ook mooi ophangen.

MAN MADE

23

PSP Vita Cat scratch


Heb je altijd al gedacht dat je kat muzikale ambities heeft? Dat hij net zo goed kan djen als Afrojack? Het Engelse gadgetsbedrijf Suck presenteert de Cat Scratch, een krabpaal voor je favoriete huisdier dat een speciale plek in je huiskamer verdient. Hij traint de spieren van je kat en het ziet er ook nog eens heel stoer uit.

GADGETS

Sony lanceert later deze maand de opvolger van de Playstation Portable: de PSP Vita. Met een touchscreen aan de voorkant en een touchpad aan de achterkant introduceert deze handheld een nieuwe manier van gamen. Het apparaat ondersteunt WiFi en 3G dus je kunt er ook mee internetten! Vanaf 22 februari te koop voor zon 250 euro.

Touchscreen gloves
Voortaan geen gedoe meer met het aan en uitdoen van je handschoenen om het touchscreen van je telefoon te bedienen. de Mujjo Touchscreen Gloves kan je gewoon aanlaten. Niet alleen je wijsvinger en duim kunnen het scherm aanraken, maar je hele hand kan meedoen. Handig als je in de winter op de fiets zit.

Spiegelreflex kwaliteit op zakformaat Uitgelicht: NIKON J1

TEKST: STERRE CHUNG FOTOS: GOOGLE

De Japanse camerafabrikant Nikon heeft een nieuwe camera ontwikkeld voor hobby-fotografen die kwalitatief goede fotos willen, maar niet met zware spiegelreflex cameras rond willen sjouwen: de Nikon J1. Stel je voor, je gaat een avondje stappen en wilt een paar mooie partypics schieten. Dan kun je er dus voor kiezen om een spiegelreflex mee te nemen, maar dan sta je dus echt voor gek. Dat ding is veel te groot voor in de kroeg. Nee, dat wordt niets. Je kunt beter een camera meenemen die in je broekzak past. Die zijn er natuurlijk in overvloed, maar ze zijn niet allemaal even geschikt. De Nikon J1 biedt je spiegelreflex kwaliteit, maar dan op zakformaat. Hij hangt dus niet om je nek als een vrouwenverschrikker. Je kunt nu met gemak op dat ene leuke meisje afstappen. Ben je echter niet zon stapper en fotografeer je liever in de natuur? Ook dan is de J1 een aanrader. Het lenzencollectie van de J1 is uitgebreid. Je kunt groothoekfotos maken met de 10mm lens of lekker dicht op je onderwerp kruipen met de 30-100mm zoomlens. Oja, en filmen doe je in Full-HD, want je wilt natuurlijk alleen het beste. Kortom, de perfecte camera die je voor 539 euro al bij je draagt!

Je hangt niet graag de beest uit, wil niet met de eerste de beste het bed induiken of je hebt gewoon geen behoefte aan vrouwelijk gezeur. Toch kan het gaan knagen:

Just do it

Wanneer komt mijn beurt?

MAN MADE

25 2

Goed om te weten over de eerste keer


Op Bij

17,1 jarige leeftijd is de helft van de jongeren nog maagd.

LADIES RUBRIEK LADIES

38 procent van de jongens en 31 procent van de meisjes gebeurt de eerste keer onverwachts. 16 procent van de jongens zegt spijt te hebben van hun eerste keer, tegenover 22 procent van de meisjes. Acht procent van de jongens had wel willen wachten met zijn eerste keer. Dat geldt voor 22 procent van de meisjes. n op de vier meisjes vond de eerste keer vervelend tegenover n op de twintig jongens. Het laten genieten van de ander is voor de jongens de meest genoemde motivatie voor seks. Zes procent zegt namelijk dat ze pas bij hun vriendenkring horen als ze seks hebben gehad. Dit is bij drie procent van de meisjes het geval.
Tot een jaar geleden was Maarten (24) nog maagd. Verlegenheid, dat was de grootste reden dat seks uitbleef. Op initiatief van een meisje gebeurde het een jaar geleden toch. Tijdens het uitgaan kwam ik iemand tegen met wie ik een klik had. We hebben de hele avond gekletst. Toen ze met haar vriendin overlegde waar ze zouden gaan slapen, bood ik mijn huis aan. Ze vroeg: Noem me n goede reden waarom ik bij jou zou slapen, waarop ik antwoordde: Ik heb tostis morgenochtend. Toen is ze meegegaan. Zij nam die avond het initiatief en dat vond ik prima. Ook tijdens de seks heb ik haar de leiding laten nemen. Ik was niet gespannen. Het ging allemaal vanzelf. Deze onenightstand heeft voor mij wel de spanning eraf gehaald om uiteindelijk met mijn huidige vriendin naar bed te gaan. Met haar heb ik nu negen maanden een relatie. Voor Timon (23) is het moment nog niet gekomen. Ik heb altijd veel waarde gehecht aan de eerste keer. Het moet bijzonder zijn met een speciaal en leuk meisje. Nooit heb ik de behoefte gevoeld om een meisje mee naar huis te nemen uit de kroeg. Als ik uitga wil ik lol maken met mijn vrienden en ben ik niet op jacht. Een herkenbaar verhaal voor meer jongens volgens seksuoloog Johan de Feijter. Het is vaak de rol van de man om op jacht te gaan naar vrouwen en niet andersom. Dit kan een reden zijn waarom seks langer op zich laat wachten. Ook onzekerheid of verlegenheid is volgens De Feijter een oorzaak dat de eerste keer uitblijft. Seks is persoonlijk. Je moet je helemaal geven aan iemand. Dat kan lastig zijn. Dit is herkenbaar voor Timon. Ik ben open en spontaan naar de buitenwereld. Toch stel ik me niet helemaal open. Zeker niet voor een meisje dat ik leuk vind. Dan ga ik te veel nadenken. Vindt ze mij wel leuk? En vindt ze het niet raar als ik dit doe of zeg? Toch heeft Timon wel eens gedate. Tegen n van die meisjes heb ik verteld dat ik nog maagd was. Daarna hield zij de boot af. Ik had het vermoedden dat het te maken had met dat ik nog maagd was. Later gebeurde juist het omgekeerde. Een meisje was heel blij dat ik nog geen ervaring had, omdat zij in dezelfde situatie zat. Toch is het met haar niks geworden. Timon heeft zich nooit geschaamd tegenover vrienden. Ze weten dat ik nog maagd ben en veel huisgenoten ook. n van hen is zelf ook nog maagd. Ik krijg er wel eens opmerkingen over van vrienden, maar dat is geen probleem. We plagen iedereen wel eens. Wel is het lastig als vrienden over seks praten, dan kan ik niet meedoen. Ondanks dat de onenightstand voor Maarten de spanning weghaalde bij zijn vriendin, heeft hij een dubbel gevoel over zijn ontmaagding. Achteraf gezien had ik beter kunnen wachten zodat ik de eerste keer met mijn vriendin kon delen. Hij was ook nooit onzeker omdat hij nog geen seks had gehad. Het komt wel, dacht ik altijd.

TEKST: PLEUN KOOPMANS

Noem me n reden waarom ik bij jou zou slapen, zei ze. Ik antwoordde: Ik heb tostis als ontbijt.

TEKST: PLEUN KOOPMANS

MAANRETHCA MAAN :sOTOF MAANRETHCA MAAN :TSKET

26

MAN MADE

Laat je idee groeien en cashen maar!


Je werkt allemaal interessante casussen uit tijdens je studie, maar jouw plan wordt nooit echt uitgewerkt. Zonde, want jouw ideen en vaardigheden zijn veel waard. In de vorm van keiharde cash, maar ook naamsbekendheid en connecties. En dt is precies het idee achter online crowdsourcing.
Battle of Concepts is n van de grootste crowdsourcers van dit moment. Maar lang niet de enige. Jasper Holtjer (24) kocht in oktober de website brainrack. com, waar internationale bedrijven om oplossingen vragen.
GELD VOOR JE IDEEN

BUSINESS

verschillende achtergronden. Dat zorgt voor een heleboel verschillende invalshoeken. Een bedrijf kan daaruit de beste onderdeeltjes pakken en zo tot de allerbeste oplossing komen. En voor de winnende ideen zit er een leuke geldprijs aan vast.

NIET VOOR SPEK EN BONEN

Bedrijven komen vaker met hun problemen naar buiten dan vroeger en dat is onmisbaar voor het succes van crowdsourcing. Door websites als de mijne kunnen mensen van buiten het bedrijf over de oplossing meedenken. Mensen die niet helemaal tot over hun oren in de bedrijfskennis zitten, met allemaal

Brainrack gebruikt je idee echt

In eerste instantie kocht ik Brainrack omdat ik gewoon graag wilde ondernemen. Ik studeer Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en was al een poosje op zoek naar mogelijkheden om voor mezelf te beginnen. Maar daarnaast past dit bedrijf ook inhoudelijk bij mij, door de connectie tussen studenten en het bedrijfsleven. In mijn studie kreeg ik vaak fictieve opdrachten die meestal ook verouderd waren. Ik miste de praktische relevantie, dat je idee echt een verschil kan maken. Bij Brainrack wordt je idee echt gebruikt.

MAN MADE

27

BUSINESS

GEEN LOSSE HAGEL Michelle Spaas, algemene cordinator van de Battles bij ProRail: Ik merk dat winnaars altijd n idee heel goed uitwerken. Schiet niet met losse hagel, daar kunnen we niet zoveel mee. En presenteer je

idee toegankelijk. Als wij 120 concepten van vijf paginas krijgen, hoef ik geen ellenlange lappen tekst te lezen waarin het probleem wordt benoemd. Want wat het probleem is, dat weet ik zelf ook wel.

NET EEN SOLLICITATIE

Ik doe zelf natuurlijk niet mee aan de challenges, maar het valt me op dat makers van winnende ideen vaak een hele duidelijke focus hebben. Ze proberen dus niet om het hle probleem op
METEEN RAAK Toen Marco van Leeuwen (24) en Wouter Horstink (25) voor de eerste keer deelnamen aan Battle of Concepts, wonnen ze direct de eerste prijs van 1000,- voor hun ontwerp voor een alternatieve warmtezuil in een battle van ProRail.

te lossen, maar richten zich op dat ene onderdeel dat zij goed beheersen. Zo was er eens een challenge van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) om hun opleiding aantrekkelijker te maken voor internatioWouter: Voor deze battle zijn we een paar volle dagen bezig geweest. ProRail vroeg een warmtezuil te bedenken die energiezuiniger was dan de zuilen die nu op de perrons staan. De warmtebron hebben we overkapt gemaakt, zodat de warmte niet verloren gaat.

TEKST: FRANCISCA EITJES BEELD: JITSKE-SOPHIE VENEMA

nale studenten. Een Russische jongen beschreef toen zijn perceptie van de HAN vanuit zijn eigen roots. En hij won. Juist omdat hij niet had geprobeerd om zich in alle buitenlanders in te leven. Verder zou ik iedereen willen aanraden om goed te beseffen dat je het echt bij een bedrijf aanbiedt. Ik zie soms concepten die heel goed zijn, maar erg knullig gebracht. Het is net als een sollicitatiebrief: het gaat om de inhoud, maar je moet de boel wel een beetje verzorgd aanbieden.

30

MAN MADE

GAMES

Deze spellen redden le

MAN MADE

29

GAMES

In hartje Utrecht worden games bedacht en gemaakt. De Dutch Game Garden is een verzamelplaats en stichting, met als doel gameontwikkelaars bij elkaar te brengen. Het biedt starters een betaalbare plek om te kunnen werken en groeien. Twee jonge designers aan het woord.
Ik ben altijd gefascineerd geweest door spellen en haal mijn inspiratie uit games zoals Duke Nukem en Zelda. Aan het woord is Jasper Koning (28), mede-eigenaar en designer bij Ronimo Games. Ik heb de opleiding Gamedesign gedaan aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Jasper heeft met twee vrienden de leiding en heeft zon dertig personeelsleden. Ze houden zich vooral bezig met het ontwikkelen van commercile spellen. De start van het proces is heel basic. We zitten met alle designers aan een grote tafel en brainstormen dan over wat we leuk vinden en wat ons cool lijkt voor een game. Dat tekenen we dan grof uit en met die beelden en ideen laten we de programmeurs een prototype

n levens

TEKST: THOMAS GRIJPSTRA FOTOS: ANP

30

MAN MADE

GAMES

Dit werkt veel beter dan leren uit een suf boek
van de game maken. Vervolgens gaan wij op papier verder met tekenen en komt de game langzaam tot leven. Op dit moment is het bedrijf bezig met Awesomenauts, een 2D schietspel voor Xbox en Playstation. Jasper en zijn team zitten nu een jaar in Utrecht. De Game Garden heeft ons geholpen in contact te komen met grote bedrijven zoals Sony en Microsoft en werkt perfect om door te groeien en onszelf te ontwikkelen. In het gebouw zijn naast twaalf andere gamebedrijven, een afdeling met juristen en een afdeling met marketingspecialisten aanwezig. Als we ergens tegen aan lopen zitten de mensen die er verstand van hebben voor ons klaar.
SERIOUS GAMES

beeld voor studenten Innovatiemanagement. Zij krijgen allemaal een zonnepaneelfabriek om te beheren, worden elkaars concurrenten en leren op deze manier hun vak. Een spel, maar wel serieus, want je wilt natuurlijk niet failliet gaan en een laag cijfer scoren. De zogenaamde serious games waar Geert aan werkt worden steeds populairder. Maar de games heten niet voor niets serious. In Amerika is in veel ziekenhuizen verplicht dat chirurgen voor een operatie gaan

Geert Nellen (26) heeft dezelfde opleiding als Jasper gevolgd. Na zijn studie is hij, samen met een vriend, het bedrijf Digital Dreams begonnen. Hij zit sinds kort in de Game Garden, maar boort een andere markt aan als het om games gaat. Wij maken vooral spellen met leerdoelen erin verwerkt. Niemand leert graag uit een suf boek, echt bezig zijn werkt veel beter. Daarom maken wij games waarin je de praktijk leert kennen. Bijvoor-

We kunnen zo perfect doorgroeien


gamen. Dit houdt hun ooghandcordinatie zo perfect mogelijk. Deze games wil Geert ook voor de Nederlandse markt gaan ontwikkelen. In Nederland zijn er 4 miljoen mensen die fanatiek gamen, maar de concurrentie op de gamemarkt is moordend. In Nederland alleen al zijn er acht grote spelers op de markt. Wereldwijd worden

veel grote games uitgebracht die tientallen miljoenen opbrengen. De omzet in de wereldwijde game-industrie is 68 miljard euro. Geert en Jasper verdienen dan ook een aardige zak centen. Jasper: Als een spel eenmaal verkocht is heb je een mooi bedrag op de bank staan. Voor de designers blijft de gamer het belangrijkst. Jasper: Als mensen je spel verschrikkelijk vinden, heb je een probleem. Je blijft ook niet teruggaan naar een bakker die vies brood verkoopt. In de toekomst wil hij een grote speler op de gamemarkt worden. Als het bedrijf sterk groeit en een vaste plek op de spellenmarkt heeft verworven, moeten ze volgens de regels van de Game Garden wel plaats maken voor een nieuw startend bedrijf. We willen niet weg hier, maar als het goed gaat, zal het wel moeten. We zijn nog jong en weten wat hip is. Dat houdt ons scherp, anders zijn wij zo game over.

SCHERP BLIJVEN Iemand die alles afweet van het nut van games is Harrie Hendriks. Hij is 24 jaar en vorig jaar afgestudeerd als piloot, maar door de crisis is het voor hem lastig om een baan te vinden. Ik heb nog maar weinig gevlogen en
Scan deze QR-code met je telefoon

het is niet iets wat je zo maar even doet, het kost veel geld. Door geregeld te gamen blijf ik scherp, zodat ik zo een vliegtuig in kan stappen. Het is niet ideaal, maar het geeft me wel de kans om met mijn vak bezig te zijn. Noodzakelijk bij mijn beroep.

Dit is een nep-advertentie voor onderwijsdoeleinden

32

MAN MADE

CULTUUR

Downloaden kan o
Downloaden; wat mag wel en wat niet?
Het is vaak onduidelijk wat nou wel en wat nou niet mag met downloaden en uploaden. ManMade zet de feiten nog even voor je op een rijtje. In Nederland is het verboden om, zonder toestemming van de auteur, muziek, films of games aan te bieden. Uploaden is dus zonder toestemming ten alle tijden illegaal. Het downloaden van muziek en films is niet illegaal, zolang de downloads bestemt zijn voor eigen gebruik. Het downloaden van games mag daarentegen niet!

01-2-2008

Vier mannen die werkzaam zijn bij de populaire torrentsite The Pirate Bay worden aangeklaagd wegens het overtreden van de copyrightwetgeving.

26-10-2011

SOPA (Stop Online Piracy Act) wordt in het Amerikaanse huis van afgevaardigden gentroduceerd.

16 -11-2011

American Censorship Day. Dit is een protest waarbij Tumblr en Mozilla een banner over hun logo heen hebben om de stillegging van het vrije internet tegen te gaan.

18-01-2012

Een groot deel van de internetsites, waaronder Wikipedia, Wordpress en Lifehacking, zetten uit protest tegen SOPA hun websites de hele dag op zwart.

19-01-2012

Megaupload wordt door de FBI uit de lucht gehaald. Vier medewerkers worden gearresteerd, ook Megaupload-oprichter Kim dotcom.

MAN MADE

33

n ook znder The Pirate Bay


Wetsvoorstel SOPA (Stop Online Piracy Act) werd ineens van tafel geveegd, de oprichter van Megaupload werd opgepakt, een groot aantal filehosters stopten er spontaan mee en de mannen achter The Pirate Bay werden veroordeeld. De afgelopen maand lijkt de strijd rondom het internetcensuur een climax te bereiken. Verschillende organisaties zetten zich in om de censuur van het internet tegen te gaan. Het is wereldwijd een groot en ingewikkeld probleem waar veel partijen bij betrokken zijn, zegt Daphne van der Kroft van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Het is probleem is dat er nu een verouderde wet aangehouden wordt. De auteurswet komt nog uit 1912 en daar moeten rechters zich natuurlijk aan houden, maar deze wet zou herzien moeten worden. Dit is helaas een heel lang proces.
Maar ondertussen gaat het downloaden gewoon door...

CULTUUR

The Pirate Bay is moeilijker bereikbaar, BTjunkie heeft er de brui aan gegeven en Megaupload en Icefilms kunnen we wel gedag zeggen. Maar deze websites zijn namelijk slechts het topje van de internetpiraterijijsberg. Er zijn nog genoeg manieren om aan je favoriete muziek, films en series te komen! Allereerst is de blokkade van The Pirate Bay heel gemakkelijk te omzeilen. Op het internet zijn tientallen kopien van de originele website, zogenaamde mirrorsites, van The Pirate Bay te vinden. Naast een mirrorsite kan je gebruik maken van een

proxy. Dit is een website die als een soort tussenstation fungeert tussen jouw internetverbinding en de website die je wilt bezoeken. In plaats van het IP-adres van de gebruiker, wordt dat van de proxy-site opgegeven. Op deze manier worden je privgegevens afgeschermd. Je gaat naar een proxy zoals proxy.org of hidemyass.com en typt daar het adres van The Pirate Bay in. Daarnaast zijn er nog genoeg andere torrentsites waarop je alles kan downloaden wat jij hebben wilt. Voorbeelden van zijn isohunt.com, btjunkie.com, torrentreactor.net en torrentz.com. Gek op series? Dan is de site eztv.it een echte aanrader. Alle bekende series zijn hier voor je op een rijtje gezet en de nieuwste afleveringen staan per toegevoegde datum op de frontpage!

Weer een andere manier van downloaden is het zoeken naar bestanden via Filestube. Deze website werkt als een soort Google voor bestanden. Typ je zoekactie in in de zoekbalk en Filestube vertelt je waar je het bestand kunt downloaden. Let wel: met de recente acties rondom Megaupload zijn een hoop bestanden offline gehaald. Wil je echt dicht bij de bron van de download gaan zitten? Dan is IRC interessant. IRC is een chatclient waar als eerste alle downloads verschijnen. Pas als het bestand op IRC is verschenen, worden er torrents van gemaakt. IRC is niet bedoeld voor beginners; het vergt de nodige oefening om goed de weg te kennen in dit programma.

20-01-2012

Er wordt besloten de stemming op SOPA te staken vanwege de recente gebeurtenissen.

30-01-2012

Ziggo en XS4all blokkeren de toegang tot de website van The Pirate Bay. Nu voldoen zij aan het vonnis dat de rechtbank in Den Haag eerder heeft uitgesproken.

01-02-2012

Ziggo laat weten mirrorsites van The Pirate Bay niet te blokkeren, zolang deze niet door henzelf zijn opgezet. In Zweden wordt verzoek voor hoger beroep van Pirate Bay afgewezen door de Zweedse Hoge Raad. Ze moeten een aantal maanden de gevangenis in en ongeveer zes miljoen euro aan schadevergoedingen betalen.

06-02-2012

Torrentsite BTjunkie wordt door de webmasters vrijwillig uit de lucht gehaald.

TTEKST: ANNEMARIE DEGENS

34

MAN MADE

LIFESTYLE

Geen geslenter meer


Winkelen was nog nooit zo makkelijk
Vanuit je luie stoel een nieuwe jas bestellen. En ach, die broek kan er ook nog wel bij. Drie dagen later ligt het op de mat. Op je gemak passen en bekijken. Is het niet naar wens? Direct terugsturen en alleen de verzendkosten overmaken. Maak kennis met de wereld van het webwinkelen.
Anno 2012 zijn er nog maar weinig winkelketens die geen webshop hebben. Niet zo gek ook als je bedenkt dat winkelen op internet steeds populairder wordt. Ook onder de mannen. Want niets is zo vervelend als urenlang door de winkelstraat slenteren op zoek naar die ene broek. En dan ook nog eens op zaterdagmiddag. Onderzoek van het CBS wijst uit dat online winkelen onder mannen steeds populairder wordt. Winkelde in 2005 nog 27% van de mannen online, in 2010 steeg dat percentage naar 44%. Er bestaan al verschillende sites die als webwinkel zijn opgezet in het belang van de man. Bijvoorbeeld clothesmakemen. com. Op de site is een Clothes Generator te vinden. Daar vind je kant en klare kledingsets met bijbehorend online verkooppunt. Jij bepaalt welke stijl je wilt hebben, de generator kiest uit. Ook is er een pagina met allerlei webshops die relevant zijn voor de mannelijke bezoeker. Zo heeft hij op n site een overzicht van de verschillende webwinkels en hun assortiment. Het verzamelen van verschillende webwinkels op n site blijkt toch wel handig te zijn voor de man. Blogger Yvette Koedam van afashionhouseofcards.com snapt dat wel: Jongens houden van het overzichtelijke.

Handige n leuke webshops


Googelen naar webshop levert je ontelbare hits op. Zodat je de bomen van het bos nog kunt onderscheiden, hebben we een lijstje gemaakt van onze favoriete webshops voor mannen. www.clothesmakemen.com. Overzicht met webshops voor de man en passend kledingadvies door middel van de Clothes Generator. www.freshcotton.com. Online winkel met een groot, divers kledingaanbod en de keuze uit Street of Selected. www.shopformen.com.Verzamelsite van online winkels voor de man, van haarverzorging tot kleding. www.shop.hm.com. De webshop van H&M. www.shop.bestseller.com/jack-jones. Online shop waar de collectie van Jack and Jones te koop is.
MANNENNU.NL

Freshcotton

H&M

MAN MADE

35

H&M

H&M Matentabel van H&M H&M

5
H&M

van blogger Yvette over het kiezen van je kleding

tips

LIFESTYLE

TV. Heeft je favoriete

Model. Het belang-

Clothes Generator kiest de kledingsets, jij bepaalt de stijl


H&M

rijkste is dat kleding goed zit. Een trui met te korte mouwen of een te lange broek is niet handig en het staat ook nog eens minder leuk. Kleine test: strek je armen boven je hoofd of recht naar voren. Kruipt je mouw omhoog, dan is je trui te klein.

TEKST: MAXIME CARDOL FOTOS: FRESHCOTTON EN H&M

Winkelen is, meestal, niet hun meest favoriete bezigheid dus dan moet het ook snel en makkelijk. De voordelen van online winkelen zijn groot. Zo kan je alles wat je nodig hebt in n keer bestellen. Het aanpassen van de manier van betalen en leveringswijze kan met n druk op de knop. En tijdens je lunch of midden in de nacht winkelen is altijd mogelijk. Om het online winkelen nog wat makkelijker te maken hebben veel webshops een matentabel ontwikkeld. Voor de heren staat keurig aangegeven welke lichaamsmaten overeenkomen met kledingmaten. Een duidelijke tabel staat op de webshop van Hennes en Mauritsz. Kleine tip: pak er een meetlint bij, zodat je ook echt weet dat je de goede maat bestelt. Hoe hard de winkels ook proberen in te spelen op de vraag naar winkelen op het internet, het echte slenteren blijft zijn charme houden. Misschien vind je het geen ramp om n of twee keer per jaar de uitverkoop af te struinen. Dat geeft helemaal niets. Maar mocht je weer eens zuchten van al het kledinggeweld en de warme paskamers, vraag dan even of ze niet ook een online shop hebben.

personage op de TV een hele mooie grijze leren jas? Google naar grijze leren jas en voor je het weet verschijnen er veel webshops die dat product aanbieden. . Reacties. Krijg je wel eens positieve reacties op bepaalde kledingstukken? Dat staat je dan blijkbaar goed! Wel handig om te weten waar het dan aan ligt. Even navragen kan geen kwaad en je weet gelijk welk model blouse of broek het goed doet.

Echt nodig? Bedenk

H&M

wat je echt nodig hebt en voor welke gelegenheid je het aan moet trekken. Voor een feest op school trek je misschien iets heel anders aan dan voor een middag gamen met je vrienden.

Kleur of zwart?

Als je je kleding vlakbij je gezicht houdt zie je goed of de kleur je staat of niet. Past het bij je haarkleur of je groene ogen? Dan zit je waarschijnlijk goed. Voordeel van online winkelen is dat je het thuis in goed daglicht kunt bekijken. Dat vertekent niet zoals het licht in een winkel.

36

MAN MADE

INTERVIEW

Ik zie mijn handicap a


David Stockx (24) is anders dan andere jongens. Hij heeft geen linker onderarm, maar in de put zitten, wil er bij deze vlotte Brabander niet in. Een portret van een opvallende dj: Mijn stomp is geen handicap, maar de beste ijsbreker die er is.
David is nu bijna zeven jaar dj en draait voornamelijk Chicago Deep House (CDH), een soort house met invloeden uit de disco en jazz. Deze vorm spreekt me zo aan, omdat het heel dansbaar is, maar toch een rauw randje heeft. Het is ook nog niet zo bekend in Nederland, maar liefhebbers zijn er zeker. De muziek is anders, net als ik. David is geboren zonder linker onderarm. Toen ik klein was wist ik niet beter, deed alles met rechts. Ik zag wel dat ik de enige was zonder linkerhand, maar zag mezelf niet als vreemd. Hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik ook werd van mijn handicap.
OMMEKEER

Wat is Chicago Deep House?

Vanwege mijn handicap moest ik stoppen met hockey en bleef daardoor veel binnen. Ik zag hoe mijn vrienden samen dingen deden en vriendinnetjes kregen. Ze vroegen me ook wel mee, maar ik voelde me bezwaard. Dat heeft anderhalf jaar geduurd. Gelukkig kwam ik er snel achter dat zo doorgaan geen optie was. Ik ging met ze mee naar feestjes: er ging opeens een wereld voor me open. Ik kwam op plekken die mij hebben gevormd tot wie ik nu ben.

Deze muziekstroom is een sub-genre van de housemuziek bedacht in het midden van de jaren 80 in Chicago. Uit de discomuziek werden samples gebruikt die de normale housemuziek een volgens de djs een diepere, lading gaf. Naast disco wordt er ook veel inspiratie uit de jazz- en soulmuziek gehaald. De Deep House heeft over het algemeen een langzamer tempo dan andere housemuziek. Wil je zelf de muziek ervaren? Ga dan naar Pleinvrees in Amsterdam op 7 april, waar veel Deep House gedraaid zal worden.

MAN MADE

37

p als iets positiefs


Ik heb veel zelfspot, dat moet ook wel met mijn handicap, want je kan er niet omheen. Een goed voorbeeld van Davids zelfspot is zijn artiestennaam: dj Missinglinx. De woordspeling is voor hem een bewijs dat er geen enkele reden is om als gehandicapte te leven. Ik mis alleen een hand, er zijn ergere dingen te bedenken. Ik zie mijn handicap alleen nog als iets positiefs. Door mijn voorkomen ben ik wel makkelijk herkenbaar voor iedereen. Ik ga mijn stomp ook niet verstoppen, het is toch gewoon mijn lijf. Mijn eerste kus was met een meisje dat ik niet eens kende, zij zei dat het niet eens zo opviel dat er iets anders is aan mij. Mijn zelfvertrouwen nam hierdoor alleen maar toe en op een gegeven moment heb ik een dj-set gekocht. Ik was de enige van mijn vrienden die zoiets deed, ze vonden het prachtig! Na een paar weken vroeg een vriend of ik op zijn feestje wilde draaien.
BRUTAAL

INTERVIEW

Ik mis alleen een hand, er zijn ergere dingen!


In de toekomst wil ik me alleen gaan toeleggen op het draaien, er helemaal voor gaan. Het is wel spannend, want het is geen goedkope hobby, maar geloof er toch in. Als je ziet hoe populair alle Nederlandse djs zijn over de hele wereld, heb ik daar vertrouwen in. Die bekendheid wil ik ook, al klinkt dat misschien heel arrogant. Ik streef zon hoog doel niet voor niets na. Ik wil de housemuziek groter maken, mensen laten dansen. Dan ben ik ook gelukkig.

TEKST: THOMAS GRIJPSTRA FOTOs: THOMAS GRIJPSTRA

David was het beu om alleen op verjaardagen te draaien en trok de stoute schoenen aan. Ik voelde dat er meer in zat als dj dan alleen bij bekenden draaien. Ik stapte een kroeg binnen en zei dat ik iets voor ze kon betekenen. Een maand later stond ik voor de eerste keer te draaien als echte dj. Die brutaliteit in combinatie met mijn aparte lichaam geven mij een voorsprong. Op dat moment dacht ik: mijn stomp is geen handicap, maar de beste ijsbreker die er is. Er ging bij mij een knop om. Daar stond ik dan: draaien, draaien en nog eens draaien, ik wou niet meer anders! Op grotere locaties voor zoveel mogelijk mensen. Vorig jaar heb ik op verschillende festivals gestaan, zoals Lakedance en Extrema Outdoor. Ik val op doordat ik sta te draaien en zwaaien met maar n hand. Zodoende ben ik steeds bekender geworden in het wereldje van de housemuziek.

38

MAN MADE

Black Out!
CULTUUR

MOVIES
pistool in zijn hand en een onherkenbaar lijk naast zich. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocane. Jos krijgt 24 uur de tijd om orde op zaken te stellen, wat gezien zijn black out een verdomd lastige klus blijkt. Het wordt een race tegen de klok waarin alle middelen het doel heiligen. Waar regisseur Tim Oliehoek het in 2005 al eens probeerde met Vet Hard, doet Arne Toonen nu opnieuw een poging een actiekomedie naar het witte doek te vertalen. En eerlijk is eerlijk, met deze Nederlandse Lock, Stock and Two Smoking Barrels is hij daarin prima geslaagd. Go check it out!

Regie: Arne Toonen

W H A T S

On-Nederlands leuk. Eindelijk draait er een Nederlandse productie in de bioscoop die de moeite waard is. Althans, als je van actie en komedie houdt. Black Out! is namelijk de perfecte combinatie van die twee genres en beschikt daarnaast over een sterrencast. Ex-crimineel Jos Vreeswijk (Raymond Thiry) wordt de dag voor zijn huwelijk wakker met een

Kuifje, The Aventures of Tintin: The Secret of The Unicorn


Duizend bommen en granaten! Een uitspraak die bij velen nog vers in het geheugen staat. De fans keken reikhalzend uit naar het eerste deel van de trilogie van Kuifje, The Adventures of Tintin. Vanaf deze maand is hij verkrijgbaar op dvd. Het avontuur begint op de rommelmarkt, waar Tintin (Jamie Bell) een schip koopt dat een geheim bewaart. Hij weet nog niet dat het schip het startsein geeft van een hobbelig ritje rond de wereld. De actiescnes zijn over-the-top. Sommige liefhebbers van de stripboeken zullen de film op dit gebied misschien minder waarderen. Waar striptekenaar Herg altijd voor subtiliteit en eenvoudige humor koos om zijn stripheld uit de problemen te halen, zet Spielberg alles op alles om zo veel mogelijk actie in een seconde te proppen. The Adventures of Tintin is een achtbaan met loopings, scherpe bochten en een onverwachte twist. Als vanouds neemt hij je bij de hand en herleef je zijn avonturen. Maar dan grootser, heftiger en beter.

Regie: Steven Spielberg

O N

The Descendants

Regie: Alexander Payne

George Clooney vertolkt in The Descendants de rol van huisvader Matt King, een rijke landeigenaar die een rustig leven op Hawa leidt. Zijn twee jonge dochters zijn onbekenden voor hem en hij verwijst in de voice-over naar zichzelf als the back-up parent. Wanneer zijn vrouw in coma belandt, komt hij er-

achter dat ze een affaire had en hem wilde verlaten. Om de band met zijn dochters te herstellen gaat hij op onderzoek uit. Payne doet een goede poging, maar toch mist de film het scherpe randje van zijn voorgangers (Sideways, 2004 en About Schmidt, 2002) en is het plot, gebaseerd op een roman van Kaui Hart Hemmings, op geen enkel punt vernieuwend. Payne schakelt te snel tussen humor en serieuze wanhoop waardoor de film chaotisch wordt en het soms moeilijk is de aandacht erbij te houden. Na vijf nominaties heeft The Descendants uiteindelijk twee Golden Globes binnengesleept: n voor beste dramafilm en n voor beste acteur. Geen must-see, maar voor dramaliefhebbers goed verteerbaar.

MAN MADE

39

Van 3 naar 10.000.000 vrienden - Raymond Spanjar


Zelden kwam je zo dicht bij een miljoenenovername dan door het lezen van Van 3 naar 10.000.000 Vrienden van Hyvesoprichter Raymond Spanjar. En dat omdat wij onderdeel zijn van het succes. Spanjar is een golden boy. Al op de basisschool handelde hij in aandelen van Heineken. Als Raymond later tijdens zijn wereldreis bijna toevallig Hyves opricht, ligt de wereld aan zijn voeten. Wanneer het aantal hyvers de honderdduizend gepasseerd is, ontpopt het verhaal zich van een Schippers van de Kameleon-boek tot een serieuze zaak. De ene na de andere onderhandeling wordt tot in detail besproken. Openhartig, want de uiteindelijke koper Telegraaf blijkt niet de enige genteresseerde te zijn geweest. Talpa, RTL, MTV, Microsoft: zomaar wat namen die graag hun stempel hadden willen drukken op de website. Zoals Raymond Spanjar het beschrijft, zijn wij de reden van het grenzeloze succes van Hyves. Tip: bestel het boek met je eigen Hyvesprofiel als cover.

Uitgeverij Lebowski

Young Guns - Bones


Krachtige refreinen, gitaarsolos en aanstekelijke deuntjes gaan zorgen voor iets waar deze band al lang op wacht: de doorbraak. Met Bones bewijzen de Young Guns dat ze klaar zijn voor het grote publiek. Na jaren van voorprogrammas en aanmodderen in Engeland zijn de Young Guns klaar voor het echte werk. De eerste stap in de juiste richting werd al gezet door het aantrekken van mixer Chris Lord-Alge, die ook veel heeft gedaan voor Green Day en Paramore, niet de minste namen. De stem van frontman Gustav Wood doet bij meerdere van de dertien nummers denken aan Isaac Slade, de zanger van The Fray. Deze band is echter een stuk braver dan Young Guns. Met nummers als I Was Born, I Have Lived, I Will Surely Die en Towers laat de band zijn ruige karakter horen. Rifs, krachtige uithalen van de zanger en harde drums geven de band een meer volwassen identiteit dan met All Our Kings Are Dead uit 2010.

B O O K S

CULTUUR

M U S I C

TEKST: REDACTIE FOTOS: GOOGLE

De westerse wereld is in oorlog. Troepen vechten in Irak en Afghanistan tegen het terrorisme. Band of Brothers bewees al dat je fantastische series kan maken waarin je de titanenstrijd beschrijft. Homeland maakt haar opwachting als waardige opvolger. De makers van Homeland creerden een serie rondom marine sergeant Nicholas Brody. Tijdens de special forces missie, wordt hij als vermist opgegeven. Jarenlang is er geen teken van leven en wordt aangenomen dat Brody om het leven is gebracht. Na acht jaar duikt Brody weer op. Als een ware volksheld wordt hij onthaald in zijn thuisland. Wantrouwen over zijn terugkomst is er ook, onder andere bij CIA-agente Carrie Mathinson.

Ze denkt te weten dat Brody overgelopen is naar de vijand. Een rustige, maar krachtige opbouw zuigt je mee in het leven van de hoofdpersonen. De stiltes, het levensechte acteerwerk en de opbouwende spanning maken de kijker verslaafd. Die rust op het feit dat we morgen wakker kunnen worden in een wereld, waarin Homeland realiteit is geworden. Een wereld waarin we niet meer zeker weten wie onze vriend of vijand is.

Iedere zondag 20.25 Nederland 3

Homeland

S E R I E S

40

MAN MADE

BUSINESS

DROOMBAAN

Sound designer
Wat is het? theoretische muziek - Kennis van digitale muziektechnologie - Muzikale vaardigheden - Commercieel kunnen denken - Creatief oog - Probleemoplossend vermogen.
TEKST: RENE VAN BEEK ILLUSTRATIE:: STOCKPHOTO

Het is bewezen dat audio de emotionele perceptie van beeld met meer dan 70% versterkt. Bekijk maar eens film zonder muziek, niks aan. Als Sound Designer is dat je werk: het ontwerpen van geluid bij beeld. Je kan geluid ontwerpen voor een film, reclame, een videogame en ga zo maar door. Je begint met het kijken naar het concept van het beeld en vervolgens naar aspecten als toonsoort, melodie, ritme, akkoordprogressie en ga zo maar door. Als Sound designer kan je zoeken naar bestaande muziek bij een stuk beeld, maar je kan het ook zelf componeren. Of je geeft een componist opdracht om bepaalde muziek te maken. Als Sound Designer ben je niet alleen inzetbaar voor het zoeken en componeren van liedjes maar ook voor soundscapes, geluidseffecten en sound logos.
Hoe kom je er?

Het is belangrijk dat je verstand hebt van theoretische muziek. Simpel gezegd, je moet

noten kunnen lezen. Je begrijpt dan beter waar je het over hebt. Luister ook zoveel mogelijk muziek: als je veel soorten muziek kent, kun je het ook sneller koppelen aan beeld. Daarnaast is kennis van digitale technologie een pre. Componeren gaat tegenwoordig bijna allemaal op de computer of via digitale systemen. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal HBO opleidingen waar je dit kan leren. Kijk vooral eens naar de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij hebben als enige in Nederland een opleiding Sound Design. Voor deze opleiding moet je worden toegelaten, dus het is belangrijk dat je kan laten zien dat je muzikaliteit in je hebt en dit kunt koppelen aan beelden. Mocht je niet worden toegelaten dan is de hoop niet verloren. Je kunt bijvoorbeeld Communicatie en Media Design studeren. Deze opleiding wordt op meerdere plekken in Nederland aangeboden. Je leert daar op een creatieve manier in opdracht te werken. Je kunt je dan specialiseren Sound Design.

Wat moet je in huis hebben:


- Verstand van

MAN MADE

41

TEKST: jONATHAN VAN NOORD FOTO: GOOGLE

M A De perfecte steak N M A D E M E A L
Wat voor soort vlees heb je nodig? Hoe lang moet ie in de pan? Man Made helpt je in de keuken.

CULTUUR

Dit heb je nodig

Zo wil je m hebben:
Rare

2 minuten per kant. Je steak is nu bloederig en rood van binnen. Voor de echte carnivoor.

- Wegwezen uit de supermarkt, ga naar een echte slager! Vraag om een lendebiefstuk of entrecote. De perfecte steak is 3 cm. dik en ruim 200 gram. - Gebruik een stalen pan met dikke bodem. Waarom? Met een dikke bodem blijft de hitte langer en beter in de pan. - Ongezouten roomboter voor de allerlekkerste jus! - Laat na het bakken de steak 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Hiermee voorkom je een bloedbad op je bord. - Een vlijmscherp mes, zonder kartels.

Zo bak je m

Medium

3-4 minuten per kant. Een vleugje ros van binnen. Man Mades favoriet!

Well done

5 minuten per kant. Helemaal bruin in het midden. Eigenlijk doodzonde

Haal je steak uit de koelkast en laat m even op kamertemperatuur komen. Verhit de pan op een hoog vuur. Als de pan goed heet is, zet het vuur dan wat lager. (De pan moet licht gaan roken) Gooi de klont boter in de pan en wacht tot het schuim weg is getrokken. Bak je steak 2-5 minuten per kant. (Zie kader) Let op! Voor een lekker bruin korstje moet je de steaks niet gaan bewegen in de pan. Haal je steak uit de pan en leg m 5 minuten in de folie. Maak de folie open en je Man Made Steak is een feit!

42

MAN MADE

CULTUUR

A G E N DA
MAART
Naam: Literaturfest V Waar: De Rode Hoed, Amsterdam Wanneer: 5 maart Wat: Ernst-Jan Pfauth, Tim de Gier en Toine Donk bespreken boeken en praten met drie gasten over een boek naar keuze.

Heimwee
Vroeger was alles beter. Het is de lijfspreuk van de generaties boven ons. Mijn moeder is er ook dol op. In geuren en kleuren vertelt ze me hoe ze bij meters hoge sneeuw -want met de jaren komt er een paar centimeter bij- keurig op tijd door de Nederlandse Spoorwegen op haar plaats van bestemming werd gebracht. Maar niet alleen de geprivatiseerde NS baart deze generatie zorgen. Ook het eigen kroost lijkt stukje bij beetje van het juiste spoor af te dwalen. Een paar voorbeelden: We praten niet meer met elkaar en de computer vlakt onze wereld af. Vakantie vieren we bij voorkeur niet meer op de camping in Frankrijk, maar backpackend in Azi of Australi. En als kers op de taart: we hebben geen respect meer voor oudere generaties. Aan dat laatste punt kan ik me ook ergeren. Als mijn leeftijdsgenoten niet meer opstaan voor een ouder stel in de trein. Of wanneer ze stocijns hun chipkaart langs de scanner halen, zonder de buschauffeur ook maar een simpel knikje toe te werpen.

Naam: Body worlds & The story of the heart Waar: EXPO Zuidas, Amsterdam Leuk in de maand Wanneer: tot en met 22 april Wat: Tijd voor iets anders? Deze expositie is vernieuwend, leerzaam en een tikje luguber. Dode lichamen en organen, maar wel met een romantisch kantje: het hart staat namelijk centraal. Voor meer informatie ga naar Naam: 5 Days Off bodyworld.com/Amsterdam. Waar: Paradiso en Melkweg, Amsterdam Wanneer: 7 t/m 11 maart 2012 Wat: Elektronische muziek- en kunstfestival waarbij Paradiso en Melkweg vijf nachten lang vol staan met nieuw (inter) nationaal talent waar we later dit jaar nog veel van gaan horen. Een uiteenlopend programma van techno en dubstep tot experimentele hiphop en house. Kijk voor alle informatie op de website van 5 Days Off (5daysoff.nl).

Maar maken dit soort dingen ons nou echt tot een verwerpelijke generatie? Ik probeer me in te denken hoe onze grootouders hebben gedacht over onze ouders in de befaamde jaren zeventig. Zouden zij niet nog veel banger moeten zijn geweest om hun kinderen lurkend aan sigaretten, joints en flessen alcohol te zien zitten? Misschien moeten we onze ouders eens uitleggen dat we mooie dingen kunnen doen met een smartphone of tablet. En dat we slimmer en zelfstandiger worden dankzij internet. Dat Wordfeud het nieuwe Scrabble is en ik door een app de trein niet mis. Heilige huisjes omverwerpen was voor onze ouders makkelijker dan rijden zonder spoorboekje, dat is duidelijk. Als we ze zouden leren om juist die dingen te omarmen, zou het maar zo kunnen dat deze generatie zich tijdloos weet te maken. En mocht dat nou nog een stationnetje te ver zijn, neem je ouders dan eens bij het handje. Het is voor hen niet altijd even makkelijk. Vroeger was namelijk alles beter.

Naam: Sensation White Waar: Hasselt, Belgi Wanneer: 17 maart Wat: Heb je zin om een avond lekker te dansen met je vrienden of je geliefde, dan is Sensation White in Belgi een leuk feest voor jou. Je moet even reizen, want het feest vindt namelijk plaats in Hasselt. Maar qua sfeer zit je gegarandeerd geramd. Een aanrader voor de echte clubheads.

Remco Rous (21) schrijft elke maand een column voor Man Made over de eigenaardige trekjes van zijn ouders.

MAN MADE

43
VOLGENDE MAAND

als n! tiv aa fes er De en kom

Volgende maand in

Op bezoek bij Jack Danils

MADE AN

Hanna Verboom

actrice

& technoviking

Alexander Klpping

WEBSHOP ADE NM MA
MAN MADE

RUBRIEK

WWW.MANMADE.NL/WEBSHOP
De MANMADE webshop is nu officieel open! Voor alle gadgets en kleding.

Scan deze QR-code met je telefoon om op de webshop te komen!