CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6

MINGGU TARIKH 1

TEMA

TOPIK

HASIL PEMBELAJARAN

PATRIOTISME

CATATAN

5. EKONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber i. Sumber mineral -Petroleum -Gas asli - Arang batu - Emas - Bijih timah

-Menyenaraikan jenis-jenis sumber yang terdapat di negara kita. -Menyenaraikan sumber mineral

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita.

2 .

5. KONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber ii. Sumber hutan - balak - herba -rotan -buluh -kayu bakau

Menyenaraikan sumber hutan

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita

3

5. EKONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber

Menyenaraiyenaraikan sumber laut.

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita

1

1

perabot . 5 5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya b. Sumber mineral .sotong .tumbuhan laut 5.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK iii.kraf tangan 1.ubat-ubatan .Menyenaraikan langkah-langkah penggunaan sumber secara optimum.Menyatakan kegunaan sesuatu sumber. 2.ketam .siput .mutiara . EKONOMI NEGARA 1 2 . HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME Menghargai sumber semula jadi negara kita Menghargai sumber semula jadi negara kita CATATAN 4 -Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita -Menghargai sumber semula jadi negara kita - 5. EKONOMI NEGARA 5. Menyedari perlunya berjimat-cermat dalam penggunaan sumber.bahan api . 2.udang . Hasil dan kegunaan sumber i. Hasil hutan .Menamakan produk yang dihasilkan daripada pelbagai jenis sumber.Sumber laut -ikan .sumber tenaga . Hasil dan kegunaan sumber ii.1Sumber semulajadi dan kegunaanya b. Meramalkan sumber alternatif jika kehabisan sumber.perhiasan 1.bahan binaan .

industri pemprosesan . Perindustrian i. EKONOMI NEGARA 7 .Perindustrian ii.1Sumber semulajadi dan kegunaanya b. EKONOMI NEGARA Menamakan kawasan Perindustrian dan jenis industri yang terdapat di negara kita -Menamakan kawasan perindustrian.Menyedari bahawa pelbagai industri telah meningkatkan ekonomi negara -Berbangga dengan barangan buatan Mala ysia mi negara.Miri HASIL PEMBELAJARAN 1.Menyatakan jenis industri di negara kita -Menyenaraikan jenis industri di negara kita i.Shah Alam .2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi a. Jenis industri .Peramu Tanjung Malim . . Berbangga dengan barangan buatan Malaysia. Meramalkan sumber alternatif jika kehabisan sumber.Perai . Hasil dan kegunaan sumber iii.Sumber protein . -Menyedari bahawa kepelbagaian industri telah meningkatkan ekonomi negara.industri berat -industri ringan -industri desa 5. EKONOMI NEGARA .Perhiasan Ubat-ubatan 5. 5.2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi a. 2. 8 5.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH 6 TEMA TOPIK 5.Likas . 1 3 . Jenis industri Menyedari bahawa kepelbagaian industri telah meningkatkan ekonomi negara. CATATAN 5. Hasil laut .Kawasan perindustrian .Menyenaraikan langkah-langkah penggunaan sumber secara optimum.Menyatakan jenis industri di negara kita . PATRIOTISME Menyedari perlunya menggunakan sumber dengan berhemah.Nilai .Pasir Gudang .

lembu di Kluang -ayam di Manjung. -nanas di Pontian.Berbangga kerana negara kita mempunyai kawasan yang sesuai untuk kegiatan pertanian.2 Kegiaatan ekonomi dan lokasi ii.sayur-sayuran di Cameron Highlands dan Kundasang. -Menamakan aktiviti pertanian dan lokasinya .Menjelaskan faktor yang mempengaruhi kegiatan pertanian - 10 5 EKONOMI NEGARA 5. Chendering.Menyenaraikan hasil yang diperoleh daripada kegiatan pertanian .pertanian i. Penanaman .Menjelaskan faktor yang mempengaruhi kegiatan pertanian -Menamakan aktiviti pertanian dan lokasinya -Menghargai hasil keluaran pertanian negara. Labis . Penternakan .padi di dataran Kedah. Besut.Trolak dan Sibu.Menghargai hasil keluaran pertanian negara. delta Kelantan dan Tanjung Karang. Perikanan . Tok Bali . iii.akuakultur di Bukit Merah dan Kukup -pusat perikanan seperti Kuantan.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 5. . EKONOMI NEGARA 9 5.Menyenaraikan hasil yang diperoleh daripada kegiatan pertanian . -getah di Muar dan Tenom. -kelapa sawit di Jengka. -- . 1 4 . .2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi b. kuala Perlis. Menyatakan jenis kegiatan pertanian di negara kita.

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK 5.2Kegiatan ekonomi dan lokasi d. kaya dengan pelbagai jenis hutan.Bukit Tinggi..2Kegiatan ekonomi dan lokasi C.2 Kegiatan ekonomi dan lokasinya C. Perlombongan i Sumber mineral dan lokasi -petroleum dan gas asli di perairan Terengganu. Perhutanan ii.Menghargai kepelbagaian hasil hutan negara kita yang terdapat di negara kita -Menyenaraikan hasil pembalakan di negara -Berbangga kerana hutan negara kita kita. Janda Baik . Perhutanan i Pembalakan -cengal -merbau -nyatuh -keruing -seraya -meranti 5. dan perairaan Sarawak. . Sri Aman. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 5.Menamakan pokok balak yang terdapat di Bersyukur kerana negara kita kaya negara kita dengan hasil hutan . 12 5 KEGIATAN EKONOMI Menyenaraikann kawasan pembalakan di negara kita.Kemaman .Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada hasil Negara 1 5 . KEGIATAN EKONOMI 11 .Menyenaraikan mineral yang dilombong di darat dan di dasar laut .Segaamat -Ranau.Berbangga kerana hutan negara kita kaya dengan peibagai jenis pokok. 5.Menghargai sumber alam sebagai anugerah tuhan.Bersyukur dengan adanya sumber mineral di negara kita . 13 5.perairan Pantai Barat Sabah. Kawasan pembalakan . KEGIATAN EKONOMI Menamakan lokasi perlombongan mineral di kawasan kita . .Menyenaraikan kawasan pembalakan di . Kapit.

Perlombongan ii.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK . -emas d Raub. KEGIATAN EKONOMI Kegiatan ekonomi dan lokasi d. Silantek.-Menyenaraikan pusat peprosesan petroleum dan gas as . Merit Pila.Bersyukur dengan adanya sumber mineral di negara kita .Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada hasil Negara 1 6 . HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 14 5. Maliau Basin.arang batu di mukah Balingian. Tebedu dan Mamut.Menghargai sumber alam sebagai anugerah tuhan. Rusila. Lokasi pusat pemprosesan petroleum dan gas asli -Kerteh -Bintulu -Miri . . -bijih timah di Lembah kinta.

KEGIATAN EKONOMI . Kepentingan kegiatan ekonomi.Menghargai kewujudan pelbagai flora dan fauna 16 1 7 . 5. kemajuan pembangunan negara . Kesan i. -Berbaangga kerana terdapat pelbagai kegiatan ekonomi di negara kita. i.Menghuraikan aktiviti yang menyebabkan kepupusan flora dan fauna.Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada pendapatan negara. KEGIATAN EKONOMI 5. .3 Sumbangan kegiatan ekonomi a.-darat .Menyatakan punca berlakunya pencemaran akibat daripada kegiatan ekonomi. .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 15 5. 5.Implikasi kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar a. hidupan laut. haiwan dan manusia .Menjaga alam sekitar tanggung jawab bersama.4. Menyediakan peluang pekerjaan -sektor awam .perubahan landskap akibat -perlombongan -pembalakan -pembinaan -pertanian. -Menjelaskan kegiatan ekonomi yang memberikan sumbangan kepada pembangunan negara. .Meramalkan akibat daripada kepupusan sumber terhadap kegiatan ekonomi -Menghargai khazanah alam sekitar -Menyedari pentingnya menjaga alam sekitar -Menyedari pentingnya menjaga alam sekitar .Air . Pencemaran .Menghubungkaitkan kesan pencemaran terhadap tumbuhan.sektor swasta ii Menambahkan pendapatan negara iii.Bersyukur dengan wujudnya pelbagai peluang pekerjaan .bunyi -Menyatakan jenis-jenis pekerjaan berdasarkan kegiatan ekonomi -Menyatakan bagaimana kegiatan ekonomi dapat menambahkan hasil pendapatan negara. ii.Menghargai khazanah alam sekitar .udara . .

budaya .Menjelaskan budaya kaum-kaum di Malaysia. 1 8 . kepercayaan dan budaya setiap kaum di Malaysia. Menjelaskan kepentingan pilihanraya 1955 Menghormati agama. b.Menyedari bahawa penjagaan alam sekitar merupakan tanggungjawab bersama.1.Kerjsama antara kaum . 19 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6.Kearah kemerdekaan i . .1 kemerdekaan Malaysia A Kearah Kemerdekaan ii Pilihan Raaya 1955Malaysia Bersyukur dengan amalan demokrasi yang diamalkan di negara kita. KEGIATAN EKONOMI 5.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK iii. Cara mengatasi i.Menyatakan langkah-langkah pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar dalam setiap kegiatan .1 Kemerdekaan Malaysia a.kepupusan -flora -fauna 17 5.bahasa -kebebasan beragama dan kepercayaan.pemeliharaan ii.Implikasi kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar. pemuliharaan 6. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 18 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA -Menyatakan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi -Menyatakan peranan Bahasa Melayu dalam mewujudkan kerjasama antara kaum -Menjelaskan kebebasan beragama dan kepercayaan yang diamalkan oleh rakyat Malaysia .

Menghargai jasa tokoh-tokoh yang memperjuangkan keemerdekaan. iii Pengistiharan kemerdekaan di Stadium Merdeka 6. Bersyukur dan berbangga dengan kemerdekaan negara .1 kemerdekaan Malaysia b Pengistiharan kemerdekaan i Pengistiharan tarikh kemerdekaan ii Penurunan bendera Union Jack di Padang Kelab Selangor. .Menyenaraikan tokoh yang menyertai Malaysia rombongan kemerdekaan Kearah kemerdekaan iii.1 kemerdekaan Malaysia b Pengistiharan kemerdekaan iv Tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan . 6. 1 9 .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH 20 TEMA KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME .1 kemerdekaan .Menghargai jasa tokoh-tokoh kemerdekaan CATATAN 6.Menyemai semangat cintakan negara.Menghuraikan peristiwa pengistiharan kemerdekaan 21 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . 22 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .Menyenaraikan tokoh yang terlibat yang terlibat dengan perjuangan kemerdekaan -Biodata Tunku Abd Rahman sebagai Bapa kemerdekaan. Tokoh-tokoh dalam rombongan kemerdekaan 1956 -wakil raja-raja Melayu -Wakil Parti Perikatan.Menyatakan tarikh dan tempat pengistiharan kemerdekaan .

Idea pembentukan Malaysia . Gagasan awal -Persekutuan Tanah Melayu -Singapura -Brunei -Saabah .Menyatakan negeri dalam gagasan awal pembentukan Malaysia .Berbangga dengan kegigihan tokoh dalam memperjuangkan penubuhan Malaysia.Menjelaskan tujuan gagasan awal Malaysia.tujuan ii.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK -Dato’ Onn bin Jaafar -Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj -Tun Abd Razak Bin Dato’ Hussein -Tun Tan Cheng Lock -Tun Sambanthan HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 23 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6. 24 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . Tokoh yang terlibat .Sarawak 6.2 Pembentukan Malaysia a Latar belakang i.Menyatakan tokoh pencetus idea pembentukan Malaysia . - Menyemai semangat cintakan negara Menyemaikan semangat intergrasi nasional. 1 10 .3 Pembentukan Malaysia a Latar belakang iii.Menyenaraikan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia .

Keanggotaan Malaysia selepas 9 Ogos 1965 -Persekutuan Tanah Melayu -Sarawak HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 25 KEJAYAAN DAN KEBNANGAAN NEGARA .Bersyukur dengan pembentukan Malaysia 26 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .2 Pembentukan Malaysia b. i. Perjanjian Malaysia.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK -Tunku Abd Rahman -Tun Fuad Stephen -Temenggong Jugah Anak Barieng -Tun Datu Mustapha bin Datu Harun -Lee Kuan Yew 6.Bersyukur dengan pembentukan Malaysia 1 11 . 6.Menyatakan tarikh pembentukan Malaysia . Perjanjian Malaysia pada 16 september 1963 -PersekutuanTanah Melayu .2 Pembentukan Malaysia b.Menyenaraikan anggota yang menyertai pembentukan Malaysia pada 16 september 1963. ii.Sarawak . . .Sabah .Singapura.Menyenaraikan anggota yang menyertai malaysia selepas 9 Ogos 1965. Perjanjian Malaysia.

3 Warisan negara. -Bangunan Stadhuys 6.Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah.Menyatakan jenis sumber sejaarah . Sumber sejarah -dokumen -artifak Menyenaraikan bangunan yang menjadi warisan kebangaan negara Menjelaskan usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan-bangunan bersejarah . -Menghuraikan kepentingan sumber sejarah 28 KEJAYAAN DAN NKEBANGAAN NEGARA 29 KEJAYAAN DAN NKEBANGAAN NEGARA 6. .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA -Sabah 27 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6. a Warisan sejarah i.3 Warisan negara b.Menamakan bidang bidang seni yang menjadi warisan negara. -Menyenarailkan cara mengekalkan . TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN . Bangunan-bangunan lama – pemeliharaan dan pemuliharaan -Bangunan Sultan Abdu Samad.Menghargai seni warisan silam 1 12 . Warisan kesenian i.Menyenaraikan penemuan yang menjadi sumber sejarah.3 Warisan negara. Bidang .Berbangga dengan kepelbagaian kesenian pelbagai kaum . .3 Warisan negara a Warisan sejarah i.Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah. Sumber sejarah -dokumen -artifak Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah. 30 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN 6. a Warisan sejarah ii.

Berebangga dengan amalan demokrasi 33 KEJAYAAN 6.Kesejahteraan negara NEGARA iii. .Kesejahteraan negara ii. 1 13 . -kebebasan memilih kerajaan 6.Menyatakan bidang kuasa kerajaan pusat dan kerajaan negeri.4 Maalaysia dan kejayaanya a. CATATAN 31 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . Perpaduan kaum .4 Maalaysia dan DAN kejayaanya KEBANGAAN a.kebebasan bersuara -kebebasan beragama. Kesejahteraan negara i Amalan demokrasi .Menamakan ketua kerajaan peringkat negeri dan pusat .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA NEGARA TOPIK -muzik -drama -seni kraft -seni bina -seni tari .Menyatakan perkara-perkara yang membawa kepada kesejahteran negara -Menyatakan maksud demokrasi -Menghuraikan kepentingan mengekalkan amalan demokrasi. Perkongsian kuasa -Kerajaan pusat -Kerajaan negeri HASIL PEMBELAJARAN warisan seni -Menyenaraikan langkah memperkenalkan warisan seni -Menjelaskan kepentingan warisan seni kepada masyarakat.Menamakan kerajaan peringkat pusat dabn negeri .permainan -seni mempertahankan diri 6.4 Maalaysia dan kejayaanya a.Menjelaskan langkah-langkah mewujudkan dan mengekalkan perpaduan negara - Bersyukur dengan kesejahteraan negara. - Bersyukur dengan kesejahteraan negara.Menhgargai sumbangan rakyat dalam mewujudkan perpaduan kaum. Berebangga dengan amalan demokrasi 32 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . PATRIOTISME -Berbangga dengan nilai estetika warisan kesenian negara.

Kemakmuran ekonomi. . HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 6.Menyatakan kepentingan telekomunikasi dalam kemakmuran negara. Kemakmuran ekonomi i. kereta api. Perhubungan dan pengangkutan -KLIA -Lebuh raya. ii.Menamakan kegiatan ekonomi yang mendatangkan pendapatan negara.5 Maalaysia dan kejayaanya b.Menyatakan kemudahan yang disediaakan oleh kerajaan untuk meningkatkan perkhidmatan perhubungan dan pengangkutan - Catatan • Peperiksaan Semester 1 dan semester 2 1 14 .Menyatakan usaha-usaha yang boleh meningkatkan kemakmuran ekonomi negara. perhubungan dan pengangkutan yang disediaakan oleh kerajaan -Menghargai kemajuan teknologi ke arah kemakmuran ekonomi negara. Bersyukur dan berbangga dengan adanya pelbagai kegiatan ekonomi yang dapat menyediakan pelbagai peluang pekerjaan Bersyukur dengan hasil industri yang meningkatkan taraf hidup rakyat dan manaikan nama negara. .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA 34 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA TOPIK kerjasama toleransi persefahaman . - - 35 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .4 Maalaysia dan kejayaanya b. Menghargai kemudahan.pertanian 6. Telekomunikasi -Koridor Raya Multimedia iii. Pengeluaran negara -perindustrian -cari gali petroleum .

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 • • • • Percubaan UPSR setara PPD dan JPN Peperiksaan UPSR Cuti Perayaan Anggaran P&P 35/41 minggu 1 15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful