Anda di halaman 1dari 130

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH PENDIDIKAN KHAS

MODUL PENGAJARAN

PENDIDIKAN JASMANI SUAIAN


(MASALAH PENGLIHATAN)

Terbitan

Kementerian Pelajaran Malaysia


Bahagian Pembangunan Kurikulum

2010

Cetakan Pertama 2010 Kementerian Pelajaran Malaysia Hak Cipta Terpelihara. Tidak dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian artikel, ilustrasi dan isi kandungan buku ini dalam apa juga bentuk dan dengan cara apa jua sama ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat kebenaran bertulis daripada Pengarah, Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia, Aras 4-8, Blok E9, Parcel E, Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62604 Putrajaya.

Kandungan Perkara Unit 1 Unit 2 Unit 3 Unit 4 Unit 5 Unit 6 Unit 7 Unit 8 Unit 9 Unit 10 Unit 11 Unit 12 Unit 13 Unit 14 Unit 15 Unit 16 Unit 17 Unit 18 Unit 19 Unit 20 Unit 21 Unit 22 Unit 23 : Kesedaran Ruang I : Kesedaran Ruang II : Berjalan dan Berlari : Lokomotor : Mencongklang : Skip : Balingan I : Balingan II : Tendangan : Memukul : Lokomotor Berirama I : Lokomotor Berirama II : Pergerakan Bukan Lokomotor : Kemahiran Berirama I : Kemahiran Berirama II : Hamburan dan Pendaratan : Putaran Gasing : Memanaskan Badan I : Memanaskan Badan II : Regangan : Jantung Kuat : Tarian Skaf : Bobbing dan Apungan Tiarap Muka Surat 1 5 9 13 17 21 25 29 33 37 41 45 49 53 57 61 65 69 73 77 83 87 91

iii

Unit 24 Unit 25 Unit 26 Unit 27 Unit 28 Unit 29 Unit 30

: Keyakinan dan Keselamatan Di Air : Kelenturan : Kelenturan Dengan Bola : Jantung Sihat : Badan Saya : Melonjak (Leaping) : Melompat Sebelah Kaki (Hopping)

95 99 103 107 111 115 119

iv

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Kesedaran Ruang I

Berkebolehan melakukan pergerakan asas kesedaran ruang dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.1.2

Melakukan pergerakan yang melibatkan kesedaran ruang, ruang am dan batasan : ruang dalam pelbagai arah dan aras ruang yang berbeza. : Mengenal pasti ruang diri. : Mengenalpasti ruang am. Mematuhi arahan guru dan memahami : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. : Berkomunikasi antara murid dengan murid semasa melakukan aktiviti fizikal.

2.1.2 2.1.3 5.1.3

5.3.1

ALATAN

: Kotak

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan Aktiviti : Pergerakan bebas Guru menyuruh murid melakukan pergerakan bebas mengikut kefahaman murid (berlari, berjalan atau menggerakkan anggota badan). 2. Mengenal peralatan Guru menerangkan peralatan yang digunakan untuk menjalankan aktiviti kemudian murid meraba peralatan yang disediakan.

Contoh tempat : 1. Bilik Darjah 2. Dewan

3. Mengenal konsep ruang Guru menerangkan konsep kepada murid: i. ruang kecil/sempit ii. ruang besar/luas

ruang

4. Meneroka ruang kecil/sempit Guru membawa murid ke satu ruang kecil atau sempit contohnya bilik kecil. Kemudian, murid meneroka ruang kawasan tersebut. Aktiviti: Duniaku dalam kotak. Guru meminta setiap murid masuk ke dalam kotak tersebut. Guru meminta setiap murid meneroka kotak tersebut (kedalaman, saiz dan bentuk). Murid menceritakan pengalaman mereka semasa berada di dalam kotak. 5. Meneroka ruang besar/luas Guru membawa murid ke satu ruang yang besar atau luas contohnya dewan sekolah atau padang sekolah. Kemudian, murid meneroka ruang kawasan tersebut.
2

Tip Keselamatan Murid Pastikan murid tidak terlanggar di antara satu sama lain

6. Permainan kecil Aktiviti : Mencari guru. Guru meminta murid meneroka ruang tersebut. Murid berkumpul di tengah-tengah dewan. Guru meminta murid datang ke arah suara guru. 7. Menyejukkan badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 8. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan.

PENTAKSIRAN
UNIT 1 : KESEDARAN RUANG I
1. Murid diminta menyebut luas atau sempit bagi ruang-ruang yang

disebutkan guru di bawah: a) b) c) d) e) Kotak kasut Padang bola Almari Dewan sekolah Bawah meja

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Kesedaran Ruang II

Berkebolehan melakukan pergerakan asas kesedaran ruang dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.12

Melakukan pergerakan yang melibatkan kesedaran ruang, ruang am dan batasan : ruang dalam pelbagai arah dan aras ruang yang berbeza. Melakukan pergerakan mengikut arah : depan dan belakang, sisi kiri dan kanan berdasarkan isyarat oleh guru. : Mengenal pasti ruang diri. : Mengenal pasti arah pergerakan kiri, kanan, depan, dan belakang.

1.13 2.1.2 2.1.4

5.1.3

Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.

ALATAN

: Gelung Rotan

CADANGAN AKTIVITI

1.

Memanaskan badan Aktiviti: Memanaskan badan. Mengenal pergerakan arah. Guru membimbing murid melakukan pergerakan: i. Arah depan, contohnya melangkah dua langkah ke depan; ii. Arah belakang, contohnya mengundur dua langkah ke belakang; iii. Arah sisi kanan, contohnya melangkah dua langkah ke sisi kanan; iv. Arah sisi kiri, contohnya melangkah dua langkah ke sisi kiri. Pergerakan pelbagai arah Guru mengarah murid melakukan pergerakan pelbagai arah, contohnya ke depan, kiri, belakang, kanan dan sebagainya secara rawak. Permainan kecil. Aktiviti : Memandu kereta i. Guru menunjukkan aksi kereta kepada murid rabun murid buta guru melakukan sama murid. ii. Murid cuba melakukan aksi kereta ke depan, belakang, kanan.

2.

Tip Untuk Guru Utamakan Keselamatan Murid

3.

4.

memandu dan bagi bersamamemandu kiri dan

5.

Menyejukkan badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan sebentar tadi.

6.

PENTAKSIRAN
UNIT 2: KESEDARAN RUANG II 1. Dengan menggunakan isyarat tangan, murid menunjukan arah yang disebutkan oleh guru seperti di bawah: a) b) c) d) e) f) Kanan Kiri Atas Bawah Depan Belakang

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Berjalan dan Berlari

Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan lokomotor asas dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.2.1

Melakukan pergerakan berjalan, berlari, berlari sisi, mencongklang (galloping), : menggelongsor, melompat, lompat sebelah kaki, skip, melonjak (leap), mengguling dan merangkak. Melakukan pergerakan lokomotor dalam : pelbagai arah, aras, laluan, satah, dan kelajuan dengan rakan dan objek. : Menyatakan jenis pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor.

1.2.3

2.2.1

5.1.3

Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. : Berkomunikasi antara murid dengan murid semasa melakukan aktiviti fizikal.

5.3.1

ALATAN

: Wisel, skital, tilam senaman

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan Memanaskan badan 2. Pergerakan Lokomotor Asas

Guru memberi penerangan tentang pelbagai pergerakan lokomotor asas yang betul.
3. Pergerakan lokomotor asas berjalan

Guru memberi penerangan tentang gerakan lokomotor asas iaitu berjalan. Kemudian guru membimbing murid melakukan gerakan tersebut. Contohnya, murid berjalan biasa secara rawak. Murid dikehendaki beratur mengikut lorong masing- masing. Murid berjalan lebih cepat ke depan. Murid lumba berjalan secara bergilir-gilir.
4. Pergerakan lokomotor asas berlari

Guru memberi penerangan tentang gerakan lokomotor asas iaitu berlari. Kemudian, guru membimbing murid melakukan gerakan tersebut. Contohnya; i. Murid berlari biasa secara rawak. ii. Murid berlari lebih laju secara berpasangan ke depan. iii. Murid lumba berlari secara bergilir-gilir.

10

5. Permainan Kecil - Menguliti ular

i. ii. iii.

iv.

v.

vi.

Murid beratur dalam satu barisan. Tangan kiri murid di celah kelangkang. Murid yang berada di belakang akan memegang tangan kiri murid di hadapannya dan diikuti oleh murid seterusnya. Murid paling hadapan akan bergerak ke belakang secara mengundur dan murid di belakangnya perlu menjatuhkan badan perlahan-lahan dan berbaring di celah kelangkang murid di hadapannya. Pergerakan diulangi oleh murid seterusnya. Murid paling belakang akan bergerak ke hadapan seperti cara sebelumnya dan bergerak ke hadapan sekali. Tangan setiap murid mesti berpegangan sehingga selesai permainan.

6. Soal jawab

Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh aktiviti yang telah dilakukan tadi.
7. Menyejukkan badan

Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik.

11

PENTAKSIRAN
UNIT 3 : BERJALAN DAN BERLARI 1. Pilih jawapan yang sesuai bagi aktiviti di bawah. 1.1 Berjalan a. mengayuh basikal. b. ke makmal sains Berlari a. pertandingan merentas desa b. ke kantin

1.2

2. Pilih jawapan yang sesuai bagi perbuatan di bawah 2.1 Pergi ke perpustakaan a. berjalan b. berlari Bermain kejar-mengejar di padang. a. berjalan b. berlari Ali dikejar anjing. a. berjalan b. berlari

2.2

2.3

12

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Lokomotor

Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan lokomotor asas dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.2

Melakukan pergerakan melompat dan mendarat dengan menggunakan kedua-dua : belah kaki dengan lutut difleksikan selepas melompat dengan sebelah kaki dan kedua-dua kaki. Melakukan pergerakan lokomotor dalam : pelbagai arah, aras, laluan, satah dan kelajuan dengan rakan dan objek. : Menyatakan jenis pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor.

1.2.3

2.2.1

5.1.3

Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. : Berkomunikasi antara murid dengan murid semasa melakukan aktiviti fizikal

5.3.1

ALATAN

: Wisel, skital, tilam senaman

13

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan Badan Memanaskan badan. 2. Melompat Aktiviti: Anak Kanggaru Guru memberi penerangan tentang pergerakan lokomotor asas iaitu melompat. Guru membimbing murid melakukan gerakan iaitu melompat seperti anak kanggaru. Guru memberi arahan agar murid melakukan aksi seekor kanggaru melompat ke depan. Murid cuba melakukan aksi melompat tersebut. Murid yang tidak dapat melakukan aktiviti tersebut akan dibantu oleh guru. 3. Melompat Pelbagai Arah Guru memberi penerangan berkenaan aktiviti yang akan dijalankan. Guru meminta murid melompat ke depan dengan satu kaki dan mendarat dengan dua kaki. Guru meminta murid melompat ke sisi dengan satu kaki dan mendarat dengan dua kaki. Guru meminta murid melompat ke belakang dengan satu kaki dan mendarat dengan dua kaki. Murid yang tidak dapat melakukan aktiviti tersebut akan dibantu oleh guru.

Tip Keselamatan Melakukan aktiviti mengikut kemampuan murid Elakkan dari bergurau semasa melakukan aktiviti

14

4. Permainan Kecil Aktiviti : Katak melompat Murid dibahagi kepada 2 kumpulan. Setiap murid akan melompat secara bergilir hingga ke tempat penamat (tilam senaman). Kumpulan yang semua ahlinya berjaya menamatkan permainan paling cepat dikira pemenang. 5. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 6. Soal Jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh aktiviti yang telah dilakukan tadi.

15

PENTAKSIRAN
UNIT 4 : LOKOMOTOR A. Senaraikan haiwan yang bergerak secara melompat. a. -----------------------b. -----------------------c. -----------------------d. ------------------------

16

UNIT MASA FOKUS

: : 60 Minit :

Mencongklang

Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan galop dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.2.1

Melakukan pergerakan berjalan, berlari, mencongklang (galloping) mengelongsor, : melompat, melompat sebelah kaki, berskip, dan melonjak (leap). : Mengenal pasti ruang am : Menyatakan jenis pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor

2.1.3 2.2.1

5.2.1

Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidikan Jasmani dan bersedia menerima cabaran.

ALATAN

: Skital, wisel, tali, kerincing dan tikar

17

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan. 2. Mengenal peralatan Guru menerangkan peralatan yang digunakan untuk menjalankan aktiviti congklang kemudian murid meraba peralatan yang disediakan 3. Melakukan pergerakan congklang

Aktiviti : Melompat secara bebas


Guru mengarah murid melompat secara bebas (dalam pelbagai arah), melompat rendah dan tinggi serta dari duduk kepada berdiri.

Aktiviti : Pergerakan mengikut bunyi kerincing


Murid melakukan congklang secara bebas dalam kawalan guru. Bergerak ke hadapan, ke kiri dan ke kanan. Guru akan membunyikan kerincing seterusnya memberi arahan supaya murid mencari arah dan bergerak ke arah bunyi tersebut. 4. Permainan kecil

Aktiviti : Bunyi kerincing


Kerincing dibunyikan di atas tikar dan murid mencari kerincing tersebut, murid yang paling awal memijak tikar di kira pemenang.

18

5. Menyejukkan badan.

Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 6. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

19

PENTAKSIRAN
UNIT 5: MENGCONGKLANG Senarai semak guru.
1.

Tandakan (/) pada kemahiran yang dikuasai:


Melakukan empat lakuan mengcongklang secara berterusan Kaki belakang tidak mendahului kaki hadapan semasa mencongklang Kedudukan tangan seperti semasa memegang tali kekang kuda

Bil.

Nama Murid

1. 2. 3. 4. 5.

20

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Skip

Berkebolehan melakukan kemahiran skip dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.2.1

Melakukan pergerakan berjalan, berlari, mencongklang (galloping), mengelongsor, : melompat, melompat sebelah kaki, berskip, dan melonjak (leap). Melakukan pergerakan lokomotor dalam : pelbagai arah, aras, laluan, satah dan kelajuan dengan rakan dan objek. : Mengenal pasti ruang diri. : Mengenal pasti ruang am. Menyatakan jenis pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. Berkomunikasi antara murid dengan murid semasa melakukan aktiviti fizikal.

1.2.3 2.1.2 2.1.3 2.2.1

5.1.3

5.3.1

ALATAN

: Wisel dan gelung rotan.


21

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan. 2. Mengenal peralatan Guru menerangkan peralatan yang digunakan untuk menjalankan aktiviti skip kemudian murid meraba peralatan yang disediakan. 3. Melakukan aktiviti latih tubi

Aktiviti : Mengayuh basikal


Murid dikehendaki melakukan aksi seperti mengayuh basikal sambil berbaring secara perlahan, kemudian cepat.

Aktiviti : Skip setempat


Melakukan skip setempat menggunakan kaki kanan dan ulang dengan kaki kiri. 4. Permainan kecil dan penilaian

Aktiviti : Permainan skip ubahsuai


Murid buta dikehendaki skip 4 langkah ke hadapan, 4 langkah ke kanan dan 4 langkah ke kiri. Murid rabun, skip ke dalam setiap gelung rotan yang disediakan. Jika terpijak gelung rotan atau hilang imbangan, murid dikehendaki ulang semula.
5. Menyejukkan badan dan kelonggaran

Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik.


22

PENTAKSIRAN
UNIT 6: SKIP Senarai semak guru.
1.

Tandakan (/) pada kemahiran yang dikuasai: Nama Murid Melakukan skip dengan bimbingan Melakukan skip bebas Melakukan skip berpasangan

Bil. 1. 2. 3. 4. 5.

23

24

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Balingan I

Berkebolehan melakukan kemahiran balingan dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.4.1 1.4.2 1.4.3 1.4.4

: Melakukan balingan bawah tangan. : Melakukan balingan atas kepala. : : Menangkap atau menerima objek yang dilontar perlahan dengan lakuan yang betul. Menangkap bola berbunyi yang dilambung sendiri. peranan tangan yang tidak sebagai imbangan kepada

2.3.3

Menyatakan : membaling pergerakan.

2.3.4

Menyatakan kedudukan jari dan tangan yang : betul semasa menangkap atau menerima bola yang berbunyi. Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. : Berkomunikasi antara murid dengan murid semasa melakukan aktiviti fizikal.
25

5.1.3

5.3.1

ALATAN

: Bola / Bola berloceng dan gelung rotan

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan. 2. Mengenal Peralatan Guru menerangkan peralatan yang digunakan untuk menjalankan aktiviti balingan bola kemudian murid menyentuh peralatan yang disediakan. 3. Baling bola secara berpasangan Membaling bola secara bebas dalam lingkungan yang terhad. Murid dikehendaki pergerakan tangan dan kaki. Aktiviti: Baling Bola Murid membaling bola dengan menggunakan sebelah tangan ke arah suara rakan yang memanggil. Rakan menangkap dengan dua belah tangan dan mengulangi proses yang sama. 4. Permainan kecil Aktiviti: Pertandingan membaling bola ke garisan penamat. melakukan

Murid berada dalam berpasangan. Murid membaling bola secara laju dan pasangannya akan menangkap bola tersebut sambil bergerak ke garisan penamat.

26

Pasangan yang dapat menangkap bola dengan bilangan terbanyak dikira pemenang. 5. Menyejukkan badan dan kelonggaran Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik.

27

PENTAKSIRAN
UNIT 7: BALINGAN I 1. Tandakan (B) pada anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti balingan. a) b) c) d) e) Telinga Tangan Kaki Kepala Hidung

28

UNIT 8 MASA FOKUS

: : 60 minit :

Balingan II

Berkebolehan melakukan kemahiran balingan dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.4.3 1.4.4

: :

Menangkap atau menerima objek yang dilontar perlahan lakuan yang betul. Menangkap bola berbunyi yang dilambung sendiri. peranan tangan yang tidak sebagai imbangan kepada

2.3.3

Menyatakan : membaling pergerakan.

2.3.4

Menyatakan kedudukan jari dan tangan yang : betul semasa menangkap atau menerima bola yang berbunyi. : : Menerima cabaran, kemenangan dan kekalahan dalam permainan. Memperlihatkan rasa seronok aktiviti dalam kumpulan. melakukan

5.2.2 5.4.2

ALATAN

: Bola getah / bola pantai dan skital

29

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan Memanaskan badan. Melakukan pergerakan dengan menggunakan bola dan pundi kacang.

Aktiviti: Membalingan ke hadapan dengan betul.


Guru meminta murid bersedia untuk membaling bola dari atas kepala ke kawasan lapang (padang/dewan). Apabila guru memberi arahan baling murid mengambil sebiji bola dan membaling sekuat yang termampu. 2. Melakukan latih tubi

Aktiviti: Tangkap bola


Murid berpasangan dan setiap pasangan dibekalkan sebiji bola / bola berbunyi. Jarak diantara pembaling dengan pasangan ialah sekurang-kurangnya 3 meter (mengikut kesesuaian murid). Kedudukan tangan berubah mengikut aras ketinggian bola dibaling. 3. Permainan kecil

Aktiviti : Membaling bola untuk menjatuhkan


skital Guru menerangkan permainan kepada murid. syarat-syarat skital di

Guru meletakkan beberapa tengah kawasan bulatan.

Murid membaling bola untuk menjatuhkan skital, murid yang banyak menjatuhkan skital dikira sebagai pemenang.
30

4. Menyejukkan badan.
Tip Keselamatan Pastikan murid dalam pemerhatian dan kawalan guru semasa aktiviti.

Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik.

31

PENTAKSIRAN
UNIT 8: BALINGAN II 1. Nyatakan alatan yang digunakan semasa aktiviti membaling bola untuk menjatuhkan skital. Jawapan a) Bola getah / bola pantai b) Skital

32

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Tendangan

Berkebolehan melakukan kemahiran tendangan dengan lakuan yang betul

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.4.6 2.3.5 5.4.1

: :

Menendang bola berbunyi dan seterusnya bergerak ke hadapan. Mengenal pasti menendang. kedudukan kaki semasa

: Melakukan aktiviti secara berpasangan

ALATAN

: Bola / Bola berbunyi dan skital

33

CADANGAN AKTIVITI

1.

Memanaskan badan. Memanaskan badan. Melakukan pergerakan menggunakan bola. kaki dengan

Bola diletakkan di hadapan murid Guru membimbing murid menendang bola dengan teknik dan lakuan yang betul. Murid dikehendaki menendang bola dengan teknik dan lakuan yang betul , ke hadapan, kanan, kiri dan belakang. 2. Aktiviti regangan secara dinamik/statik Aktiviti : Tendangan bebas Murid melakukan tendangan bola ke depan, belakang dan sisi kiri dan kanan secara perlahan dan kuat. 3. Melakukan latih tubi

Aktiviti : Menendang bola yang digolek


Murid berpasangan, sebiji bola setiap pasangan. Murid menggolek bola ke arah pasangan untuk ditendang kembali ke arahnya. Ulang beberapa kali dan tukar peranan. 4. Permainan kecil dan penilaian Aktiviti : Zig-zag Susun murid seperti dalam rajah. Tendang bola ke arah murid di barisan hadapan dengan memanggil nama. Kumpulan/murid yang selesai dahulu dikira pemenang.

34

5. Menyejukkan badan.

Aktiviti regangan dan kelonggaran secara statik atau dinamik. 6. Soal Jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

35

PENTAKSIRAN
UNIT 9: TENDANGAN 1. Murid menyenaraikan secara lisan anggota badan dan alatan yang terlibat semasa aktiviti permainan kecil tadi. Jawapan a) Kaki b) Bola c) Telinga d) Skital e) Wisel

36

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Memukul

Berkebolehan melakukan kemahiran memukul dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

: Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

: 1.2.2

Melakukan pergerakan melompat dan mendarat dengan menggunakan kedua-dua : belah kaki dengan lutut difleksikan selepas melompat dengan sebelah kaki dan kedua-dua belah kaki. Melakukan pergerakan lokomotor dalam : pelbagai arah, aras, laluan, satah dan kelajuan dengan rakan dan objek. : : Memukul belon berbunyi ke atas menggunakan alatan. Menyatakan jenis pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Menyatakan dan membuat persediaan diri sebelum, semasa dan selepas melakukan aktiviti Pendidikan Jasmani Suaian. Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.

1.2.3

1.4.8 2.2.1

5.1.1

5.1.3

37

ALATAN

: Wisel dan belon berloceng

CADANGAN AKTIVITI

1.

Memanaskan badan Memanaskan badan.

2.

Lokomotor asas Guru memberi penerangan tentang pergerakan lokomotor asas yang akan dilakukan murid iaitu melangkah dan berjalan. Guru membimbing murid melakukan gerakan lokomotor iaitu melangkah dan berjalan. Guru mengulang langkah lokomotor yang lain iaitu: a) Melompat b) Melangkah gerakan

c) Memukul d) Meregang 3.
Memukul Belon Berloceng Guru membimbing murid cara memegang dan memukul belon dengan betul. Setiap murid akan memukul belon seperti yang diajar oleh guru apabila mendengar tiupan wisel.

38

4. Permainan kecil Aktiviti : Permainan Belon Angkasa Guru mengarah murid memilih pasangan mereka dan menghadap satu sama lain. Guru memberi arahan dan membimbing cara bermain. Murid memukul belon apabila mendengar tiupan wisel. Kemudian belon itu disambut oleh pasanganya. Permainan ini diulang oleh pasangannya. 5. Menyejukkan badan. Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 6. Bersoal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh aktiviti yang telah dilakukan tadi.

39

PENTAKSIRAN
UNIT 10: MEMUKUL Senarai semak guru.
1.

Tandakan (/) pada kemahiran yang dikuasai Kemahiran memukul Interaksi sosial Komunikasi semasa permainan kecil

Bil.

Nama Murid

memukul belon berloceng dengan tangan

1. 2. 3. 4. 5. 6.

40

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Lokomotor Berirama I

Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan lokomotor asas mengikut irama.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.2.3

Melakukan pergerakan lokomotor dalam : pelbagai arah, aras, laluan, satah dan kelajuan dengan rakan dan objek. : : Melakukan pergerakan lokomotor mengikut irama. Menyatakan jenis pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor.

1.3.3 2.2.1

5.1.3 5.4.1

Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. : Melakukan aktiviti secara berpasangan.

ALATAN

: Wisel, pemain CD/kaset

41

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan. 2. Lokomotor berirama Guru memberi penerangan tentang pelbagai pergerakan lokomotor mengikut irama. Guru membimbing murid melakukan gerakan asas lokomotor berirama. 3. Permainan kecil

Aktiviti Individu
Berjalan 4 langkah ke hadapan sambil tepuk tangan sebanyak 4 kali. Berdiri dan hentak kaki setempat 4 kali. Sebut nama sendiri sambil berjalan 3 langkah dan tepuk tangan 3 kali. Sebut nama kawan dan congklang 5 kali. Sebut nama buah-buahan dan ketingting ke hadapan sambil bertepuk tangan mengikut irama muzik.

Aktiviti Berpasangan
Ketingting ke sisi dengan pasangan mengikut rentak muzik. Tukar arah. Ketingting ke pelbagai arah dengan pasangan mengikut rentak muzik. Berhadapan dengan pasangan dan skip dengan memegang tangan pasangan ke arah ikut dan lawan jam.
42

4. Menyejukkan badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 5. Soal Jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh aktiviti yang telah dilakukan tadi.

43

PENTAKSIRAN
UNIT 11: LOKOMOTOR BERIRAMA I Senarai semak guru.
1.

Tandakan (/) pada kemahiran yang dikuasai Berpasangan memegang tangan arah ikut dan lawan jam dengan iringan muzik

Bil.

Nama Murid

Berdiri dengan hentak kaki setempat dengan kiraan 8

Melompat dengan 2 kaki pelbagai arah dengan iringan muzik

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

44

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Lokomotor Berirama II

Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan lokomotor asas dengan mengikut irama.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan. : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.1.5

Melakukan pergerakan dalam laluan lurus, berlengkok dan zig zag. Melakukan pergerakan lokomotor dalam pelbagai arah, aras, laluan, satah dan kelajuan dengan rakan dan objek.

1.2.3

1.2.4

Melakukan lompat tali yang diayun berulangulang oleh dua orang rakan.

2.2.2

Mengenalpasti postur yang betul semasa : melakukan kemahiran lokomotor dan bukan lokomotor. Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidkan Jasmani dan bersedia menerima cabaran. : Melakukan aktiviti secara berpasangan.

5.2.1 5.4.1

ALATAN

: Wisel, pemain CD/kaset, gelung rotan, tali skipping, tamborin.


45

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan. 2. Lokomotor irama Guru memberi penerangan tentang pelbagai pergerakan lokomotor mengikut irama dengan alatan. Guru membimbing murid melakukan gerakan asas lokomotor berirama. 3. Permainan kecil Aktiviti 1 : Cabaran Tali Tali dipegang lurus oleh 2 orang murid pada paras betis. Pemain melompat dari sisi ke sisi melepasi tali secara zig-zag mengikut rentak muzik. Permainan dijalankan secara 2 tempo berbeza (perlahan dan laju). Aktiviti 2 : Skipping Tali dipegang oleh 2 orang murid. Tali dihayun ke kiri dan ke kanan. Murid ketiga akan melompat melepasi tali semasa ia diayun. Aktiviti 3: Tarian Gelung Berkumpulan Murid berada dalam gelung rotan dan pegang gelung pada aras pinggang. Murid bergerak 3 langkah ke hadapan mengikut bilangan bunyi tamborin. Murid mengulangi langkah yang sama bagi pergerakan ke kiri, kanan dan belakang.
46

4. Menyejukkan badan. Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 5. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh aktiviti yang telah dilakukan tadi.

Catatan : Guru boleh memilih manamana aktiviti permainan kecil yang bersesuaian dengan masa dan keupayaan murid.

47

PENTAKSIRAN
UNIT 12: Senarai semak guru.
1.

LOKOMOTOR BERIRAMA II

Tandakan (/) pada kemahiran yang dikuasai: Melakukan lompatan dengan ayunan tali yang berulangulang secara berpasangan

Bil.

Nama Murid

Melakukan pergerakan zig-zag dengan irama

Melakukan lompatan dengan ayunan tali yang berulang-ulang

1. 2. 3. 4. 5.

48

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Pergerakan Bukan Lokomotor

Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan bukan lokomotor asas dengan lakuan yang betul mengikut irama.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan. Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.2.1 4.3.1 5.4.2

Melakukan aktiviti berterusan jangkamasa yang ditetapkan.

dalam

: Mengetahui teknik regangan yang betul. : Memperlihatkan rasa seronok aktiviti dalam kumpulan. melakukan

ALATAN

: Wisel, pemain cd/kaset, gelung rotan, tali skipping, tamborin

49

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan 2. Pergerakan Bukan Lokomotor Guru memberi penerangan tentang pelbagai pergerakan bukan lokomotor mengikut irama. Guru membimbing murid melakukan gerakan asas bukan lokomotor. Permainan kecil Aktiviti 1 : Menyanyi dan bergerak i. Menyanyi lagu Sentuh Kaki mengikut melodi Ayam Didik sambil bertepuk tangan mengikut detik lagu. Murid membongkokkan badan sambil menyentuh hujung jari kaki. Murid mengilas badan ke kiri dan kanan. Murid mengayun tangan ke atas dan bawah. Murid ketinting setempat 2 kali kaki kanan dan 2 kali kaki kiri. Aktiviti 2: Bulatan Berirama i. ii. Murid membentuk bulatan. Murid bertepuk tangan mengikut detik sambil menyanyi lagu Sentuh Kaki . Menyejukkan badan. Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 4. Soal jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh aktiviti yang telah dilakukan tadi.
50

ii. iii. iv. v.

3.

PENTAKSIRAN
UNIT 13 : PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR
1. Nyatakan bahagian anggota badan yang boleh melakukan aktiviti seperti di bawah. a. Menggeleng b. Membaling c. Menendang

51

52

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Kemahiran Berirama I

Berkebolehan melakukan pelbagai kemahiran pergerakan mengikut irama.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.2.1

Melakukan aktiviti berterusan dalam jangka masa yang ditetapkan .

4.4.2

Menyatakan bahawa melakukan aktiviti secara : berulang-ulang dapat meningkatkan daya tahan otot. Memperlihatakan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidikan Jasmani dan bersedia menerima cabaran. : Memperlihatkan rasa seronok aktiviti dalam kumpulan. melakukan

5.2.1

5.4.2

ALATAN

: Wisel, Pemain Cakera padat, lagu Tarian itik

53

CADANGAN AKTIVITI

1.

Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. Teknik pergerakan Itik Guru menerangkan tentang teknik pergerakan itik dan Tarian Itik. Guru meminta pelajar melakukan pergerakan itik secara bebas dengan bantuan guru.

2.

3. Permainan kecil Tarian itik Aktiviti : Pergerakan Asas Tarian Itik ( tanpa muzik) Bahagian A: i. ii. iii. iv. v. Kuek, kuek, kuek, kuek ( jari buka dan tutup 4x) Bab, bab, bab, bab ( Siku turun dan naik) Shake, shake, shake, shake ( Punggung hayun sisi ke sisi dari kiri ke kanan ) Ta, ta, ta, ta ( Tepuk tangan 4x) Ulang 4 kali.

Bahagian B: i. Bulatan mengikut arah jam Pegang tangan rakan dan mengambil 2 langkah dengan setiap belah kaki secara bergilir-gilir (skip) mengikut arah jam. Bulatan mengikut lawan jam Pegang tangan rakan dan mengambil 2 langkah dengan setiap belah kaki secara bergilir-gilir (skip) mengikut lawan jam. Ulang 4 kali.

ii.

iii.

54

Bahagian C: Tari Lagu Murid melakukan pergerakan yang lepas mengikut irama muzik. Pergerakan Bahagian A sebanyak 4 kali. Pergerakan Bahagian B sebanyak 2 kali. Gabungkan pergerakan Bahagian A dan B sehingga tamat lagu. Ulang semula pergerakan di atas sambil bunyi itik. 4. Menyejukkan badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 5. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan sebentar tadi.

55

PENTAKSIRAN
UNIT 14 : LOKOMOTOR BERIRAMA I Senarai semak guru. Tandakan () pada kemahiran yang telah dikuasai. Bergerak mengikut tempo Variasi pergerakan lokomotor

Bil. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Nama murid

Kerjasama

56

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Kemahiran Berirama II

Berkebolehan melakukan pelbagai kemahiran pergerakan mengikut irama.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.3.1 4.3.1 5.3.1

Melakukan aktiviti regangan dinamik dan statik pada otot-otot utama.

: Mengetahui teknik regangan yang betul. : Berkomunikasi antara murid dengan murid semasa melakukan aktiviti fizikal.

ALATAN

: Wisel, Pemain CD, Lagu Hokey Pokey, Gelung

57

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Ingat semula pelajaran lepas. Mengimbau semula pelajaran lepas. 3. Menyanyi lagu Hokey Pokey Guru memperkenalkan lagu Hokey Pokey kepada murid. Murid menyanyikan lagu Hokey Pokey. Murid menyanyikan lagu Hokey Pokey sambil bertepuk tangan. 4. Tarian Hokey Pokey Pergerakan Tarian Hokey Pokey ( tanpa muzik) dilakukan secara individu. Bahagian A:

i. ii. iii.

tangan kanan ke dalam gelung rotan) tangan kanan dari gelung rotan)

I put my right hand in. (Hulurkan

I put my right hand out. (Keluarkan I put my right hand in. (Hulurkan

tangan kanan ke dalam gelung rotan semula) tangan kanan di dalam gelung rotan)

iv.

And shake it all about. (Goyangkan

58

Bahagian B:

i.

And do the hokey pokey. (naikkan


kedua-dua tangan sambil goyangkan tangan dan badan) mengelilingi gelung)

ii. iii.

And turn myself around. (sambil pusing Thats what its all about. (Tepuk paha

sendiri 2 kali, tepuk tangan sendiri 2 kali, tepuk dua belah tangan rakan 3 kali)

iv. Bahagian C: Tari Lagu i. ii. iii. iv. v. vi.


Murid melakukan pergerakan lepas mengikut irama muzik. yang

Pergerakan Bahagian A sebanyak 4 kali Pergerakan Bahagian B sebanyak 2 kali Gabungkan pergerakan Bahagian A dan B sehingga tamat lagu. Ulang semula pergerakan di atas. Guru membimbing murid melakukan pergerakan.

5. Menyejukkan badan Aktiviti regangan dan kelonggaran secara statik atau dinamik. 6. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan sebentar tadi. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh pergerakan yang telah dilakukan sebentar tadi.

59

PENTAKSIRAN
UNIT 15 : KEMAHIRAN BERIRAMA II

Bil. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Nama Kumpulan

Variasi Kreativiti Keseragaman pergerakan Kerjasama Jumlah kumpulan lokomotor

60

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Hamburan dan Pendaratan

Berkebolehan melakukan kemahiran hamburan badan dan pendaratan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

: Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan. : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.2

Melakukan pergerakan melompat dan mendarat dengan menggunakan kedua-dua : belah kaki dengan lutut difleksikan selepas melompat dengan sebelah kaki dan kedua-dua belah kaki. : : Melakukan imbangan dan sokongan dengan bahagian badan secara statik. Mengenal pasti tapak mendarat yang betul. sokonganlakuan

1.7.1 2.6.1

5.2.1

Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam pendidikan jasmani dan bersedia menerima cabaran. : Menerima cabaran, kemenangan dan kekalahan dalam permainan.

5.2.2

ALATAN

: Wisel, Pemain CD, lagu Lompat Si Katak Lompat

61

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Melompat meniru aksi haiwan Guru memberi penerangan tentang haiwan yang melompat seperti katak dan arnab serta teknik pergerakan aksi melompat. Guru meminta murid melakukan aksi melompat seperti katak dan arnab. Ulang semula pergerakan di atas sambil meniru bunyi haiwan tersebut. Murid melakukan aksi melompat seperti katak diikuti dengan nyanyian lagu Lompat Si Katak Lompat. Guru membimbing murid melakukan pergerakan dengan lakuan yang betul. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan sebentar tadi. 3. Permainan kecil Aktiviti : Arnab Mencari Lobak Merah Guru memberi penerangan tentang permainan yang akan dilakukan. Guru membimbing murid melakukan pergerakan aksi lompat arnab ; i. ii. Murid melompat 3 kali ke sisi kanan. Murid melompat 3 kali ke depan. Murid melompat 3 kali ke sisi kiri Murid melompat ke belakang 3 kali.

Gula-gula

Mula

Lompat arnab

iii. iv.

62

v.

Murid dikehendaki mencari dan memungut gula-gula yang berselerak di atas padang. Murid yang paling banyak mengumpul gula-gula dikira sebagai pemenang.

vi.

4. Menyejukkan badan Aktiviti regangan dan kelonggaran secara statik atau dinamik. 5. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan sebentar tadi.

63

PENTAKSIRAN
UNIT 16 : HAMBURAN DAN PENDARATAN. Senarai semak guru. Tandakan () pada kemahiran yang dikuasai. Hamburan dan menggunakan kedua belah kaki Hamburan pelbagai arah

Bil. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Nama murid

64

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Putaran Gasing

Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dalam pergerakan dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.1.2

Melakukan pergerakan yang melibatkan kesedaran ruang diri, ruang am dan batasan : ruang dalam pelbagai arah dan aras ruang yang berbeza. : Melakukan putaran menegak. Menyatakan bahagian anggota badan yang : boleh digunakan untuk melakukan aktiviti putaran menegak. Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidikan Jasmani dan bersedia menerima cabaran.

1.8.1 2.7.1

5.2.1

ALATAN

Wisel, gasing, globe, gelung dan bola berbunyi

65

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Demonstrasi Putaran Gasing. Guru menerangkan objek yang boleh berputar. Contoh: gasing, bola, gelung dan globe. Guru menunjukkan kepada murid bagaimana bola atau globe berputar. 3. Putaran Badan. Guru menunjukkan mengikut arah jam. Guru membimbing putaran gasing. i. ii. aksi murid putaran melakukan badan aksi

Mengangkat tangan dan memusingkan badan mengikut arah jam. Mendepa tangan dan memusingkan badan mengikut arah jam.

4. Putaran Dengan Alatan. Guru meminta murid mengangkat tangan dan melakukan putaran badan secara menegak mengikut arah jam. Murid melakukan putaran badan mengikut arah jam sambil memegang bola dan diikuti dengan memegang gelung rotan.

66

5. Putaran Pelbagai Aras. Guru membimbing putaran gasing. i. ii. iii. murid melakukan aksi

Mengangkat tangan sambil gelung rotan pada aras tinggi.

memegang

Mengangkat tangan sambil memegang gelung rotan pada aras sederhana. Mengangkat tangan sambil gelung rotan pada aras rendah. memegang

6. Menyejukkan badan Aktiviti regangan dan statik atau dinamik. 7. Soal jawab Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan sebentar tadi. kelonggaran secara

67

PENTAKSIRAN
UNIT 17 : PUTARAN GASING. Senaraikan bahagian anggota badan yang boleh digunakan untuk melakukan aktiviti putaran. 1. 2. 3. 4. b_h_ ping_ _ _g l_he_ pergelangan k_ k _

68

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Memanaskan Badan I

Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.1.1

Melakukan pelbagai jenis aktiviti seperti berjalan, berlari dan regangan yang boleh : meningkatkan suhu badan dan otot, kadar pernafasan dan kadar nadi. : Mengenalpasti aktiviti menyejukkan badan. memanaskan dan

4.1.1 4.3.1 5.1.1

: Mengetahui teknik regangan yang betul. Menyatakan dan membuat persediaan diri : sebelum, semasa dan selepas melakukan aktiviti Pendidikan Jasmani. Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.

5.1.3

ALATAN

: Wisel, skital, dan kerincing.

69

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan Badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Berjalan Setempat. Guru menerang dan berjalan setempat. menunjukkan aktiviti

Guru membimbing murid melakukan aktiviti berjalan setempat secara individu. Murid berdiri secara bebas. dalam ruang masing-masing

Murid berjalan setempat diikuti dengan bunyi haiwan seperti kucing, ayam, itik dan sebagainya. 3. Berlari Setempat. Guru menerang dan berlari setempat. menunjukkan aktiviti

Guru membimbing murid melakukan aktiviti berlari setempat secara individu . Murid berdiri secara bebas. dalam ruang masing-masing

Murid berlari setempat secara individu tanpa iringan muzik. Murid berlari setempat mengikut iringan muzik pelbagai rentak seperti rentak perlahan, sederhana dan rentak rancak.

70

4. Melompat Setempat. i. ii. iii. iv. v. vi.


Tempat permulaan

Guru menerang dan membimbing murid melakukan aktiviti melompat setempat. Murid berdiri dalam ruang masing-masing secara bebas. Murid melakukan setempat. aktiviti melompat

Murid berdiri dalam ruang masing-masing secara bebas. Murid melakukan setempat. aktiviti melompat

Murid melompat setempat secara individu diiringi lagu Lompat Si Katak Lompat.

5. Berjalan, Berlari Dan Melompat Ke Arah Sasaran.


Berjalan

i. ii. iii.

Guru meminta murid melakukan ketiga-tiga aktiviti di atas. Guru memberi penerangan dan demonstrasi cara melakukan aktiviti. Guru membimbing aktiviti. murid melakukan

Berlari

iv.

Murid berjalan mengikut bunyi kerincing ke arah skital A, berlari mengikut bunyi kerincing ke arah skital B dan melompat mengikut bunyi kerincing ke arah skital C dengan bantuan guru ( ulang 2 atau 3 kali).

Melompat

6. Menyejukkan Badan. Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 7. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid.
71

PENTAKSIRAN
UNIT 18: MEMANASKAN BADAN I Senarai semak. Tandakan (/) pada kemahiran yang dikuasai oleh murid. Bil. Nama murid Berjalan Berlari Melompat

72

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Memanaskan Badan II

Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan. : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan.

STANDARD PEMBELAJARAN

3.1.1

Melakukan pelbagai jenis aktiviti seperti berjalan, berlari dan regangan yang boleh : meningkatkan suhu badan dan otot, kadar pernafasan dan kadar nadi. : : Mengetahui keperluan menyejukkan badan. memanaskan dan

4.1.3 4.3.3

Mengetahui bahawa aktiviti regangan dapat meningkatkan kecekapan fungsi otot.

5.2.1

Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidikan Jasmani dan bersedia menerima cabaran. : Memperlihatkan rasa seronok aktiviti dalam kumpulan. melakukan

5.4.2

ALATAN

: Wisel, skital, Pemain CD/Kaset dan loceng.

73

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Permainan Kecil. Aktiviti : Kejar Kawan. Guru menerang dan menunjukkan aktiviti permainan kecil Kejar Kawan dengan bantuan beberapa orang murid rabun. Murid dibahagi kepada beberapa kumpulan kecil. Loceng diikat pada sebelah kaki setiap murid. Murid membentuk satu permainan kejar kawan. Cara bermain: Seorang ahli dalam kumpulan akan berjalan mengelilingi bulatan sambil membawa pundi kacang. Apabila pundi kacang diletakkan di belakang salah seorang rakan, rakan tersebut hendaklah mengejarnya dengan cara berjalan, berlari dan melompat mengikut arahan guru. Guru membimbing murid permainan Kejar Kawan. 3. Menyejukkan Badan. Murid berkumpul semula dan berjalan secara bebas perlahan-lahan sambil menarik dan melepaskan nafas dengan tenang. Aktiviti regangan dan kelonggaran otot. 4. Soal jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dilakukan sebentar tadi. melakukan bulatan untuk

74

PENTAKSIRAN
UNIT 19: MEMANASKAN BADAN II 1. Secara lisan, murid menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru. a) Apakah nama permainan tadi? b) Apakah alatan yang diletakan di belakang murid yang mengejar? c) Bagaimanakah cara mengesan rakan yang dikejar? d) Pilih bentuk kawasan permainan yang betul semasa mengejar rakan? i) ii) iii) iv) Bujur Bulatan Segi empat Lurus

75

76

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Regangan

Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan. : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan.

STANDARD PEMBELAJARAN

3.3.1 4.3.3

: :

Melakukan aktiviti regangan statik pada otot-otot utama.

dinamik

dan

Mengetahui bahawa aktiviti regangan dapat meningkatkan kecekapan fungsi otot.

4.4.2

Menyatakan bahawa melakukan aktiviti secara : berulang-ulang dapat meningkatkan daya tahan otot. Mematuhi arahan guru dan mengenal : peraturan keselamatam di tempat melakukan aktiviti.

5.1.3

ALATAN

: Tilam senaman, wisel dan pemain CD/Kaset, tali atau reben.

77

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan Badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Regangan Otot Leher. i. Guru melakukan demonstrasi regangan otot kepala. ii. iii. Murid berdiri tegak dengan kaki dibuka selaras bahu. Tangan kanan diletakkan pada pipi kanan sambil menolaknya ke kiri. Berhenti seketika dalam kiraan lapan. Seterusnya, tangan kiri diletakkan pada pipi kiri sambil menolaknya ke kanan. Berhenti seketika dalam kiraan lapan. Ulang langkah (iii) dan (iv) sebanyak empat kali.

iv.

v.

3. Regangan Otot Tangan. i. ii. iii. iv. Guru membimbing murid melakukan aktiviti ini. Murid berdiri tegak dengan kaki dibuka selaras bahu. Angkatkan tangan kanan dan bengkokkan tangan pada bahagian siku. Tangan kiri menarik siku yang dibengkokkan perlahan-lahan melalui atas kepala dalam kiraan lapan.. Kemudian tukar tangan.

v.

78

4. Regangan Sendi Bahu. i. Murid berdiri tegak. Jari kedua-dua tangan dicantumkan tolak kedua-dua tangan ke hadapan. Pastikan tapak tangan berada dibahagian luar. Kira dalam kiraan 8. Dalam perlakuan seperti di atas, tolak tangan ke atas kepala perlahan-lahan. Kira dalam kiraan 8.

ii.

5. Regangan Otot Bahagian Paha i. ii. Murid berdiri tegak. Kaki dibuka seluas bahu. Bengkokkan lutut perlahan-lahan (rendahkan punggung ke arah lantai seperti sedang duduk atas kerusi). Bertahan dalam kiraan 8, kemudian berdiri tegak semula.

6. Regangan Otot Kaki. i. ii. iii. Murid dikehendaki duduk berlunjur dan luruskan kaki. Bongkok ke hadapan, capai dan pegang hujung kaki. Bertahan dalam kiraan 8.

7. Permainan kecil. Aktiviti : Mencapai awan. i. Guru memberitahu murid bahawa terdapat tali atau reben yang telah digantungkan hadapan mereka. Murid dikehendaki mencapai menyentuh reben atau tali. atau

ii. iii.

Murid cuba mencapai atau menyentuh tali atau reben yang digantung.
79

8. Menyejukkan Badan. Aktiviti regangan dan kelonggaran secara statik atau dinamik. 9. Soal Jawab.

otot

Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan. Kemudian guru meminta murid melakukan contoh aktiviti yang telah dilakukan tadi.

80

PENTAKSIRAN
UNIT 20: REGANGAN Senarai semak guru.
1.

Tandakan (/) pada kemahiran yang dikuasai: Dapat melakukan regangan pada bahagian: Leher Otot Tangan Sendi bahu Paha Kaki

Bil.

Nama Murid

Melakukan regangan dengan lakuan yang betul

1. 2. 3. 4. 5.

81

82

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Jantung Kuat

Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.2.1 4.2.1 4.2.2 4.2.3

: : : :

Melakukan aktiviti berterusan dalam jangka masa yang ditetapkan. Mengetahui jantung penting dalam badan. sebagai organ yang

Menyatakan hubungan antara jantung dengan paru-paru semasa melakukan aktiviti fizikal. Menyatakan senaman yang boleh menguatkan jantung.

5.2.1

Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidikan Jasmani dan bersedia menerima cabaran.

ALATAN

: Wisel , skital dan model jantung.

83

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan Badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Jantung Saya. Guru menunjukkan gambar jantung kepada murid rabun manakala murid buta memegang dan meraba model atau gambar rajah timbul jantung. Guru memberitahu bahawa otot jantung berdegup semakin kuat apabila kita melakukan pelbagai aktiviti senaman atau aktiviti fizikal. 3. Permainan Kecil. Aktiviti : Cabaran Jantung. i. ii. iii. Murid duduk dan mengira degupan jantung sebelum memulakan aktiviti. Guru meletakkan skital seperti dalam gambarajah. Murid melakukan aktiviti cabaran jantung mengikut laluan dan aktiviti berikut: a. c. iv. v. vi. Skip 10 meter. Berlari 10 meter. b. Lompat katak 5 meter. Semua aktiviti di atas diulang sebanyak 2 kali bagi setiap murid. Setelah selesai melakukan aktiviti, murid mengira semula degupan jantung mereka. Guru merekod degupan jantung murid.

4. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik.
84

PENTAKSIRAN
UNIT 21 : Jantung Kuat Senarai semak guru. Tandakan () pada kemahiran yang telah dikuasai. Melakukan cabaran jantung mengikut laluan dan aktiviti Merekod degupan jantung sebelum, selepas aktiviti

Bil. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Murid

85

86

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Tarian Skaf

Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dalam pergerakan : Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.5.1

Meniru pergerakan pelbagai watak mengikut irama dan muzik.

2.4.1

Mengenal pasti pergerakan yang ditiru : daripada pergerakan pelbagai watak mengikut irama. : semasa melakukan aktiviti fizikal. : Berkomunikasi antara murid dengan murid

5.3.1

5.4.2

Memperlihatkan rasa seronok melakukan aktiviti baru dalam aktiviti kumpulan.

ALATAN

: Wisel, pemain cd/ radio kaset dan skaf.

87

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Aktiviti 1: Cabaran Skaf. Menggerakkan skaf ke atas, belakang, hadapan dan sisi kiri serta kanan dengan mengikut muzik. 3. Aktiviti 2: Aksi Burung Berjalan cepat dengan skaf seperti burung, tukar arah dan laluan. Memegang skaf pada pelbagai aras semasa bergerak dengan mengibarkan skaf di atas kepala, di belakang, zig-zag di udara, di sisi dan mengelilingi badan. 4. Persembahan: Tarian Skaf Murid dibahagikan kepada empat kumpulan. Setiap kumpulan dibahagikan kepada tema seperti haiwan, fenomena alam, pekerjaan dan tumbuh-tumbuhan. Setiap kumpulan melakukan tarian skaf mengikut tema dan muzik yang dipilih. (Variasi gerak tari mengikut kreativiti guru).

Tips Keselamatan: Pastikan murid berada dalam kawalan guru sepanjang menjalanakan aktiviti. Pastikan juga persekitaran yang selamat.

5. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 6. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.
88

PENTAKSIRAN
UNIT 22: TARIAN SKAF Guru bersoal jawab dengan murid.
1. Sebutkan 2 arah pergerakan skaf yang dilakukan semasa aktiviti tarian skaf?

2. Apakah perasaan kamu selepas melakukan aktiviti tadi?

89

90

UNIT MASA FOKUS

Bobbing Dan Apungan Tiarap

: 60 minit : Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kemahiran pergerakan. : Aplikasi pengetahuan dalam pergerakan. : Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.9.2

Melakukan kemahiran keyakinan dalam air: masuk ke dalam air, berdiri, berjalan, bobbing, : mengapung meniarap, meluncur (glide), dan berdiri dalam air dari posisi meniarap. : Memperlihatkan rasa seronok aktiviti baru dalam kumpulan. melakukan

5.2.1

5.3.1

: semasa melakukan aktiviti fizikal

Berkomunikasi antara murid dengan murid

ALATAN

: Wisel, tilam senaman.

91

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Aktiviti 1: Cara Bernafas. Hembus nafas melalui mulut. Tarik nafas dengan mulut, tahan nafas, picit hidung, hembus nafas melalui mulut (ulang lima kali). Tarik nafas dengan mulut, tahan nafas, hembus nafas melalui hidung (ulang lima kali). Tarik nafas dengan mulut, tahan nafas, picit hidung, hembus nafas melalui mulut dan hidung (ulang lima kali). 3. Aktiviti 2: Aktiviti Tiarap Melakukan aktiviti bobbing berulang kali. Secara berpasangan, bergilir, melakukan aktiviti berikut di atas tilam senaman: a) b) Berdiri, tarik nafas dan tahan nafas. Dalam keadaan meniarap, angkat kedua belah tangan ke atas, dan naikkan kaki. Rakan berada di sisi menyokong di bahagian abdomen dan peha pelaku. Bengkokkan lutut perlahan-lahan, dalam posisi duduk dan kedua tangan lurus ke depan. Luruskan kaki perlahan-lahan sehingga dalam posisi berdiri. Tangan masih di depan. Ulang aktiviti di atas beberapa kali dan tukar peranan.

Tilam Senaman

c) d)

e)

f)

92

4. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 5. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

93

PENTAKSIRAN
UNIT 23: BOBBING DAN APUNGAN TIARAP 1. Apakah anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti bobbing? Jawapan i) Tangan ii) Kaki iii) Mulut iv) Hidung

94

UNIT MASA FOKUS

Keyakinan Dan Keselamatan Di Air

: 60 minit : Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Aplikasi pengetahuan dalam meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.2.1 4.2.1 4.2.2 4.2.3

: : : :

Melakukan aktiviti berterusan dalam jangka masa yang ditetapkan. Mengetahui jantung adalah organ yang penting dalam badan. Menyatakan hubungan antara jantung dengan paru-paru semasa melakukan aktiviti fizikal. Menyatakan senaman yang boleh menguatkan jantung.

5.2.1

Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidikan Jasmani dan bersedia menerima cabaran.

ALATAN

: Gelung rotan, objek kecil

95

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Aktiviti 1: Orientasi Kolam Renang Peraturan dan keselamatan penggunaan kolam renang yang melibatkan:a) Pakaian b) Kebersihan c) Peraturan kolam renang d) Kemudahan 3. Aktiviti 2: Keyakinan Diri Dalam Air (kolam kanak-kanak) Duduk di tepi kolam, masukkan kaki ke dalam air dan basahkan anggota badan dari bahagian bawah ke atas. Gerakkan kaki ke dalam air berulang kali. Masuk dan keluar dari kolam. Sapu air pada muka. Renjis air pada muka. Menghembus nafas melaui mulut pada paras permukaan air. 4. Permainan Kecil: Aktiviti: Mengutip objek kecil yang terapung. Objek kecil tadi, diletakkan di dalam gelung rotan yang berada di permukaan air. Murid mengutip objek kecil yang berada di dalam gelung rotan di permukaan air. Murid yang paling banyak mengumpulkan objek kecil dikira pemenang.

96

5. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 6. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

Tips Keselamatan: Pastikan murid berada dalam kawalan guru sepanjang menjalankan aktiviti. Dapatkan bantuan Pembantu Pengurusan Murid.

97

PENTAKSIRAN
UNIT 24 : KEYAKINAN DAN KESELAMATAN DI AIR A. Guru minta murid menyebut semula peraturan dan keselamatan penggunaan kolam renang seperti berikut secara lisan:1. 2. 3. 4. Pakaian Kebersihan Peraturan kolam renang Kemudahan

98

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Kelenturan

Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Aplikasi pengetahuan dalam meningkatkan kecergasan

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.3.1

: Melakukan aktiviti regangan dinamik dan statik pada otot-otot utama. : Mengetahui teknik regangan yang betul. : Memperlihatkan rasa seronok aktiviti dalam kumpulan. melakukan

4.3.1 5.4.2

ALATAN

: Wisel dan gelung rotan.

99

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Guru memberi penerangan tentang teknik regangan yang betul serta kepentingannya. Memanaskan badan dan meregangkan otot. 2. Regangan Aktiviti 1: Regangan Statik Berdiri, buka kaki selaras bahu, kemudian lakukan regangan badan sejauh mungkin. Kemudian duduk dalam posisi berlunjur, buka kaki dan tutup sebanyak lima kali. Dalam posisi duduk, letak kedua-dua tangan di atas lantai kemudian mendekam. Juga dalam posisi duduk, peluk lutut rapat ke dada untuk mengecilkan badan dalam kiraan lapan. Kemudian dalam posisi meniarap,luruskan kedua tangan ke depan, kaki dilurus dan dirapatkan. Buat lenturan dalam kiraan lapan.(seperti dalam rajah) Aktiviti 2 :Regangan Dinamik Berpasangan Tolak bahu kawan Berdayung kaki bengkok

3. Permainan kecil : Kucing masuk terowong Berada dalam kumpulan kecil Setiap ahli kumpulan perlu merangkak ke dalam gelung rotan yang dipegang oleh murid lain. Pasukan yang tamat dahulu dikira sebagai pemenang.

100

4. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 5. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

101

PENTAKSIRAN
UNIT 25 : KELENTURAN. Soal jawab: A. Guru minta murid menyebut aktiviti yang dilakukan sebentar tadi. B. Guru meminta murid nyatakan semula kepentingan melakukan regangan.

102

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Kelenturan Dengan Bola

Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.2.1

Melakukan aktiviti berterusan dalam jangka masa yang ditetapkan . Mengenali pelbagai pergerakan yang betul untuk meningkatkan kelenturan pada sesuatu kumpulan otot. Mengetahui bahawa aktiviti regangan dapat meningkatkan kecekapan fungsi otot. Memperlihatkan rasa seronok aktiviti dalam kumpulan. melakukan

4.3.2

4.3.3 5.1.3

: :

ALATAN

: Wisel dan bola

103

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan dan meregangkan badan. 2. Aktiviti 1: Regangan Dinamik dan Statik Regangan leher. i. Golekkan bola secara perlahan mengelilingi leher, kemudian ke lengan, dan mengelilingi pinggang dengan bantuan satu atau dua tangan. Nota : Gunakan muzik yang berentak perlahan atau alat perkusi dengan tempo yang perlahan. Berdiri dan bongkok. i. Berdiri dan buka kaki selaras bahu. ii. Golek bola naik dari kaki kanan dan turun melalui kaki kiri. iii. Sentuh bola ke lantai selama lapan detik dan naikkannya ke atas kepala. Bulatan badan. i. Berdiri dan buka kaki selaras bahu. ii. Kedua belah tangan pegang bola atas sisi kepala. iii. Lentikkan badan kemudian bongkokkan badan, bawa bola ke sisi kiri dan kembali ke atas kepala. iv. Ulangi dengan arah yang lain. Duduk dan jangkau i. Duduk berlunjur dengan lutut dibengkok sedikit dan sentuh hujung kaki dengan bola dalam kiraan lapan. ii. Golekkan bola dari hujung kaki ke perut.

104

3. Aktiviti 2 : Regangan berpasangan a) Berpasangan dengan sebiji bola. Duduk menghadap rakan b) Buka kaki dan lekapkan ke kaki rakan. Murid A golek bola atas lantai dari hujung satu kaki ke hujung kaki lain mengelilingi kaki kangkangnya dalam kiraan lapan. Tukar arah mengolek bola dan tukar peranan. c) Pasangan masih dalam posisi asal. Murid A golek bola atas lantai dari pangkal pahanya hingga pangkal paha murid B. Murid B golek bola atas lantai dari pangkal pahanya hinga pangkal paha murid A. Ulang aktiviti beberapa kali. 4. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 5. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

105

PENTAKSIRAN
UNIT 26: KELENTURAN DENGAN BOLA 1. Nyatakan kawasan anggota badan kamu yang tidak disentuh oleh bola? Jawapan i) Belakang badan ii) Telinga iii) Hidung iv) Mulut

106

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Jantung Sihat

Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.2.1 4.2.1 5.4.2

: : :

Melakukan aktiviti berterusan dalam jangka masa yang ditetapkan . Mengenal pasti jantung adalah otot yang penting dalam badan. Memperlihatkan rasa seronok aktiviti baru dalam kumpulan. melakukan

ALATAN

: Wisel dan kerincing

107

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan dan meregangkan otot.

Murid

2. Aktiviti 1: Permainan kejar mengejar Murid bergerak bebas dalam kawasan permainan. Seorang murid dipilih sebagai pengejar. Murid yang telah disentuh bertukar peranan sebagai pengejar.

Pengejar Murid

Setiap murid di kehendaki memegang kerincing sebagai alat mengesan kedudukan murid. 3. Aktiviti 2: Pergerakan Beralun. Bergerak dengan pelbagai kelajuan mengikut bunyi wisel seperti berikut: a) b) c) Bunyi sekali: berjalan. Bunyi dua kali berturut-turut : jalan cepat. Bunyi tiga kali berturut-turut: berlari.

4. Permainan Kecil: Musang mengejar anak ayam. Murid berada dalam barisan. Murid dihadapan berperanan sebagai ibu ayam dan murid-murid dibelakang berperanan sebagai anak ayam. Seorang murid dipilih menjadi musan, berhadapan dengan ibu ayam. Musang berusaha menangkap anak ayam, tetapi dihalang oleh ibu ayam. Sekiranya anak ayam berjaya ditangkap oleh musang, anak ayam tersebut dan musang akan bertukar peranan.
108

5. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 6. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

109

PENTAKSIRAN
UNIT 27: JANTUNG SIHAT Guru bersoal-jawab dengan murid: 1. Apakah alatan yang digunakan semasa melakukan aktiviti tadi? 2. Bagaimanakah degupan jantung kamu?

110

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Badan Saya

Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 3 Standard Kandungan 4 Standard Kandungan 5

: Kecergasan meningkatkan kesihatan : Konsep, prinsip dan strategi meningkatkan kecergasan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

3.5.1 4.5.1

Mengukur ketinggian dan menimbang berat. Mengenal pasti komponen dalam badan iaitu

: tulang, otot, organ, tisu dan lemak. : berlebihan berat badan

4.5.2

Mengenal bentuk badan kurus, sederhana dan

5.3.1

: semasa melakukan aktiviti fizikal. : Memperlihatkan rasa seronok aktiviti dalam kumpulan.

Berkomunikasi antara murid dengan murid

5.4.2

melakukan

ALATAN

: Penimbang berat badan dan alat pengukur ketinggian

111

CADANGAN AKTIVITI

1. Aktiviti 1: Cara Menimbang Berat Badan. Menggunakan alat penimbang berat badan. Guru menimbang berat badan setiap murid dan memberitahu murid berat mereka. 2. Aktiviti 2: Cara mengukur ketinggian Menggunakan alat pengukur ketinggian. Guru mengukur ketinggian setiap murid dan memberitahu murid ketinggian mereka. 3. Aktiviti 3: Permainan Kecil Guru meminta murid yang paling berat ke hadapan. Guru meminta murid yang paling ringan juga ke hadapan. Murid lain akan memegang dua orang murid tadi untuk membezakan saiz badan mereka. Guru bertanya tentang perbezaan saiz badan murid tadi. Setelah selesai, guru memanggil murid yang mempunyai ketinggian paling tinggi dan paling rendah ke hadapan. Murid lain akan memegang dua orang murid tadi untuk membezakan ketinggian antara keduanya. Guru bertanya kepada murid perihal perbezaan tinggi.

112

PENTAKSIRAN
UNIT 28: BADAN SAYA 1. Apakah alat yang digunakan untuk mengukur:a) b) Ketinggian. Berat Badan.

113

114

UNIT MASA FOKUS

: : 60 minit :

Melonjak (Leaping)

Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik.

STANDARD KANDUNGAN

Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

: 1.2.1

Melakukan pergerakan berjalan, berlari, : melompat ,melompat sebelah kaki, berskip dan melonjak (leap). 2.2.1 : bukan lokomotor. Menyatakan jenis pergerakan lokomotor dan mencongklang (galloping), menggelongsor,

5.2.1

Memperlihatkan rasa seronok melakukan : aktiviti baru dalam Pendidikan Jasmani Suaian dan bersedia menerima cabaran.

ALATAN

: Wisel, tali dan pundi kacang.

115

CADANGAN AKTIVITI

1. Memanaskan badan. Memanaskan badan dan meregangkan otot. 2. Aktiviti 1: Melonjak melepasi Tali Tali diregang di atas tanah. Murid perlu melonjak dan mendarat tanpa memijak tali. Melakukan lonjakan selangkah. Melakukan lonjakan dua langkah berturut-turut. Melakukan lonjakan pelbagai arah berturut-turut. 3. Aktiviti 2: Melonjak melepasi tali. Melonjak melepasi satu tali. Melonjak melepasi dua tali. Melonjak melepasi tiga tali. 4. Aktiviti 3: Melonjak Melepasi Tali Berturutan Berlari dan melonjak tiga langkah berurutan untuk mendapatkan jarak setengah meter. Berlari dan melonjak tiga langkah berturutan untuk mendapatkan jarak satu meter.

116

5. Permainan Kecil: Menyeberang Sungai Murid dibahagi kepada beberapa kumpulan. Setiap kumpulan perlu melonjak melepasi alas pemijak untuk mengambil pundi kacang dan melonjak kembali ke tempat permulaan untuk memberi giliran kepada rakannya.
Alas pemijak

Murid

Masa akan dicatat oleh guru selepas semua pundi kacang berjaya di kumpulkan. Pemenang akan dikira mengikut masa yang paling pantas. 6. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 7. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

117

PENTAKSIRAN
UNIT 29 : MELONJAK ( LEAPING) Senarai semak guru. Tandakan () pada kemahiran yang telah dikuasai. Bil. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Nama murid Melonjak dengan cara yang betul.

118

UNIT MASA FOKUS

: Melompat Sebelah Kaki (Hopping) : 60 minit : Berkebolehan melakukan pergerakan asas kesedaran ruang dengan lakuan yang betul.

STANDARD KANDUNGAN

: Standard Kandungan 1 Standard Kandungan 2 Standard Kandungan 5

: Kecekapan kemahiran pergerakan : Aplikasi pengetahuan dan konsep dalam pergerakan.

: Kesukanan

STANDARD PEMBELAJARAN

1.2.1

2.2.1 5.4.1

Melakukan pergerakan berjalan, berlari, mencongklang (galloping), menggelongsor, : melompat ,melompat sebelah kaki, berskip dan melonjak (leap). Menyatakan jenis pergerakan lokomotor : dan bukan lokomotor : Melakukan aktiviti secara berpasangan

ALATAN

: Skital piring

119

CADANGAN AKTIVITI

1.

Memanaskan badan Memanaskan badan dan meregangkan otot. Aktiviti 1: Laga Ayam Bermain laga ayam secara berpasangan Tangan kanan memegang kaki kiri, murid melompat sebelah kaki sambil menolak rakan menggunakan bahu. Aktiviti 2 : Lompat Setempat Melompat setempat dengan sebelah kaki (kanan) dan sebaliknya. Aktiviti 3 : Lompat Tinggi-tinggi Murid melompat lima langkah ke depan dengan sebelah kaki dan kembali ke tempat permulaan dengan kaki yang lain.

2.

3. Menyejukkan Badan Aktiviti regangan dan kelonggaran otot secara statik atau dinamik. 4. Soal Jawab. Guru bersoal jawab dengan murid tentang aktiviti yang telah dijalankan.

120

PENTAKSIRAN
UNIT 30 : MELOMPAT SEBELAH KAKI (HOPPING) Senarai semak guru. Tandakan () pada kemahiran yang telah dikuasai. Kaki bebas diayun untuk membantu lompatan Boleh melompat menggunakan kaki kiri dan kanan

Bil.

Nama murid

Kawalan tangan untuk imbangan

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

121

122

123

Anda mungkin juga menyukai