Anda di halaman 1dari 5

SMK SEPAGAYA

KERTAS KERJA PROGRAM KEPENGGUNAAN DAN PERKONGSIAN BERSAMA KPDNKK

Kelab Pengguna Sekolah

PROGRAM KELAB PENGGUNA SEKOLAH SMK SEPAGAYA KERTAS KERJA PROGRAM KEPENGGUNAAN DAN PERKONGSIAN BERSAMA KPDNKK

Pengenalan Penubuhan Kelab Pengguna di sekolah adalah bagi mewujudkan kumpulan pengguna generasi baru yang mengetahui hak sebagai pengguna, bijak dan bertanggungjawab dengan menititikberatkan tiga aspek kepenggunaan iaitu perbelanjaan berhemah, pemakanan seimbang dan pemeliharaan alam sekitar. Sehubungan dengan itu, satu program dirancang bagi mencapai hasrat tersebut. Program ini juga merupakan kesinambungan daripada program sebelum ini.

1. Tajuk : Program Kepenggunaan dan Perkongsian Bersama KPDNKK 2. Matlamat: Semua pelajar di sekolah ini dapat pendedahan mengenai fungsi dan hak pengguna di samping dapat mengenali KPDNKK dengan lebih dekat. 3. Objektif: iiiiiiivUntuk menerap ilmu kepenggunaan di kalangan semua pelajar. Untuk menarik minat pelajar lebih ramai menyertai kelab pengguna sekolah. Dapat pendedahan kepenggunaan yang lebih tepat bersama pihak KPDNKK. Pelajar dapat bertindak sebagai pengguna bijak, bermaklumat dan bertanggung jawab selepas program ini. vUntuk memperkasakan hubungan antara pihak sekolah dengan KPDNKK.

4. Maklumat Program: Tarikh / Hari : Masa Tempat Kerjasama Tema : : : : 23-Oktober-2012 (Selasa) 2.00 - 5.00 petang (3 jam) SMK SEPAGAYA Unit Kaunseling dan KPDNKK "Kuasa Pengguna: 1 Pengguna 1 Suara"
Merujuk kepada Tema Sambutan Bulan Pengguna Kebangsaan 2012

5. Penyertaan (Kumpulan Sasaran) iiiAhli Kelab Pengguna Sekolah Pelajar Sesi Petang

6. Jawatankuasa Pelaksana *(Rujuk lampiran)

7. Aturcara Program *(Rujuk lampiran)

8. Anggaran Belanjawan. Bil. Perkara 1. 2 Hadiah / Cenderamata (KPDNKK) Kos RM 100.00 Catatan Penceramah dan juga pihak KPDNKK Pelajar Promosi dan iklan

2. 3.

20 Hadiah Pertandingan Kuiz Kain Rentang (Banner) JUMLAH

RM 100.00 RM 100.00 RM 300.00

9. Penutup Dalam mengejar sesuatu cita-cita, Banyak perkara yang perlu dilaksanakan, Dalam membuat sesuatu kerja, Percaturan masa bijak digunakan. Semoga program ini dapat memberi manfaat kepada semua pelajar khasnya dan pihak sekolah amnya untuk menjadi pengguna yang lebih peka dan prihatin dalam mengetahui hak dan peranan malah mampu menterjemahkannya dalam bentuk tindakan yang menampakkan hasil yang tepat. Sekian.

Disediakan oleh,

............................................ ELLY SOFIANA BINTI SUAIB Guru Penasihat Kelab Pengguna Sekolah

Disemak oleh,

Disahkan oleh,

............................................ ZAINUDDIN BIN MOHD AMIN GPK Kokurikulum SMK Sepagaya

........................................................ MOHAMAD KHAIRUDDIN B. ABDULLAH Pengetua Cemerlang SMK Sepagaya

Jawatankuasa Pelaksana Program Guru Penasihat (1) Guru Penasihat (2) Pengerusi Setiausaha Bendahari Ketua JK Protokal Ketua JK Pertandingan Ketua JK Siaraya Ketua JK Peralatan Ketua JK Pendaftaran / Hadiah Ketua JK Tugas-tugas Khas : Pn. Elly Sofiana binti Suaib (Penyelaras) : Cik Sak Mei Lang : Salhana Analuddin : Normaladewi Darwis : Norafifah Norhak : Nurul Aidah Hassan : Hassmilah Hassan : Maslinah Samad : Michelle TD Leonard : Evelyn Ramanus : Rafidah A. Wahab

Aturcara Program 1.45 t/hari 2.00 ptg 3.00 ptg 3.30 ptg 4.00 ptg 5.00 ptg : Persiapan / pendaftaran : Ceramah Kepenggunaan (KPDNKK) dan Pameran Kepenggunaan : Kuiz Kepenggunaan : Majlis Penyampaian Hadiah / Cenderamata : Aktiviti Kepenggunaan (pelajar) : Program ditangguhkan (selesai)

Senarai aktiviti kepenggunaan 1. Demonstrasi (Lakonan) 2. Segmen Kitar Semula 3. Cabaran Interaktif Pengguna Bijak 4. Do It Yourself (D.I.Y) 5. Wang saku saya 6. Di mana hak saya?