Anda di halaman 1dari 5

KEMAHIRAN MENCEDOK (SCOOP)

NAMA KOGILAVANI A/P VIJAYAKUMAR NOM KAD PENGENALAN 890816-08-5594 NAMA JURULATIH EN.RAJAN TEMPAT

STADIUM HOKI SEREMBAN 2

Teristimewa En.Rajan, Jurulatih Hoki kami, Sekalung penghargaan diucapkan atas segala sokongan, semangat dan nasihat yang beliau titipkan... Terima kasih tidak terhingga atas segala bantuan, curahan idea, ilmu yang menjadi pembakar semangat untuk meneruskan perjuangan ini...

Buat sahabat-sahabat, khasnya para peserta Kursus Kejurulatihan Hoki Tahap 1, Terima kasih kerana menjadi teman yang setia, memahami dan menceriakan hidup ini, Sesungguhnya memori yang kita cipta bersama selama Empat hari akan terabadi di dalam sanubariku buat selama-lamanya...

1. PENGENALAN KEPADA KEMAHIRAN MENCEDOK (SCOOP)

Kemahiran ini berguna untuk menjaringkan gol serta digunakan untuk melepaskan bola dari kayu hoki pihak lawan dan untuk menghantar hantaran jauh kepada pemain pasukan. Kemahiran mencedok juga membolehkan bola dihantar melalui udara dan ia juga digunakan ketika melakukan strok penalti dan menjaringkan gol. Berikut adalah kaedah dalam kemahiran mencedok:

2. BUTIR KEMAHIRAN MENCEDOK (SCOOP)

LANGKAH

CARA PELAKSANAAN 1. Pegangan tangan kiri di atas kayu hoki

GAMBAR LAKUAN

SATU

2. Tangan kanan di bawah 3. Memegang tengah kayu dengan kuat.

1. Bola diletakkan di hadapan kaki hadapan. 2. Kayu menyentuh bola dan DUA menghadap ke atas sedikit.

1. Kaki

belakang

anda

akan

menampung berat badan sehingga kayu hoki diletakkan di bawah bola, sebelum berat badan anda TIGA dipindahkan ke kaki hadapan. 2. Ini akan menyebabkan bola dapat diluncurkan dengan baik untuk melakukan sesuatu hantaran panjang atau jaringan.

1.

Lakukan

cedokan

dengan

menggunakan kekuatan daripada pergelangan tangan dan lengan supaya bola bergerak lebih tinggi EMPAT 2. dan jauh. Pastikan berat badan berada di kaki belakang dan dipindahkan ke kaki hadapan apabila lakuan di lakukan.

1. Lakukan cedokan dengan menggunakan kekuatan daripada LIMA pergelangan tangan dan lengan supaya bola bergerak lebih tinggi dan jauh. 2. Bola dicedok sepenuh tenaga ke hadapan tinggi.