Anda di halaman 1dari 15

BAB 1

PENGENALAN
Dalam health system research ini, saya telah memilih penyakit gout sebagai tajuk penyelidikan yang akan dibincangkan. Di dalam penyelidakan kes ini, saya lebih menumpukan perhatian dari segi trend penyakit Gout di hospital Lahad Datu. Menurut Hippocrates pada kurun ke-5 sebelum masihi, Gout ialah penyakit yang sudah lama bertapak sejak zaman bermulanya tamadun dunia. Terdapat banyak kaedah perubatan yang dapat diaplikasikan dalam merawat penyakit ini. Walau bagaimana pun, masih ramai yang menderita akibat daripada serangan rekurran seperti Gout akut, Tophaceous Gout kronik serta Renal kalkuli. Malah yang lebih teruk menjurus kepada kegagalan buah pinggang. Diagnosis bagi penyakit Gout ini dapat diputuskan berdasarkan pengambilan sejarah pesakit tentang kesakitan yang tiba-tiba serta kebengkakan sendi,kehadiran serum urate dan kristal monosodium urate yang tinggi pada sendi yang terlibat Gout juga berkaitan dengan hiperuricaemia. Kadar prevalen bagi hiperuricaemia juga berbeza di antara kawasan serta jantina. Hiperuricaemia terhasil akibat dari penghasilan berlebihan urate atau urate tidak dapat dikeluarkan melalui proses perkumuhan atau keduaduanya sekali. Dengan diagnosis serta pengurusan penyakit yang betul, Gout ialah penyakit yang boleh dirawat. Pelbagai pendekatan digunakan dalam penyelidikan ini, antaranya ialah membuat rujukan semula maklumat dan data-data melalui buku,risalah dan laman web kesihatan serta jabatan rekod perubatan di hospital Lahad Datu. Kajian ini dilakukan dalam dua peringkat yang 1|Page

peringkat pertama dijalankan pada semester lima dima peringkat ini merangkumi tajuk sehingga metadologi manakala peringkat kedua dijalankan apda semester enam yang mana menyambung peringkat pertama bermula dari tajuk penemuan dan analisis data sehingga permasalahan dan cadangan. Penemuan data yang diperolehi akan dibentang secara deskritif, kuantitif dan bersistematik. Aspek seperti anatomi dan fisiologi system musculoskeletal yang normal, patofisiologi, rawatan dan prognosis pesakit Gout juga akan dihuraikan secara ringkas dalam penyelidikan ini. Ini adalah bertujuan untuk memberikan sedikit sebanyak maklumat yang ada dan diharapkan dapat memberikan kesedaran kepada orang ramai.

KENYATAAN MASALAH
Epidemologi tentang penyakit Gout ini sering berubah dan ini mungkin disebabkan oleh perubahan cara hidup manusia. Walaupun belum ada data nyata tentang kadar prevalen penyakit Gout di Malaysia, tetapi penyakit arthritis jenis ini merupakan yang paling umum apabila di lapangan klinikal. Kajian terbaru menyatakan bahawa kadar prevalen penyakit ini dipengaruhi oleh faktor keturunan dan melibatkan pengambilan alcohol, obesity serta hipertensi. Oleh itu, mengikut data yang diperolehi dari hospital Lahad Datu, penyakit ini sememangnya terjadi kepada kedua-dua jantina. Kenyataan ini disokong oleh statistik yang diperolehi dari Unit Maklumat dan Dokumentasi di Hospital Lahad Datu yang mana ia menunjukkan variasi pada bilangan pesakit Gout dari tahun 2005 sehingga 2012 (Sept).

2|Page

Tahun

Kes

Purata Umur

Jantina L P 0 2 2 2 3 6 1 1

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 (Sept)

13 12 9 11 4 6 5 5

27-71 38-78 48-75 31-77 50-69 54-70 45-60 50-69

13 10 7 9 1 1 4 4

Dalam kajian ini, penyelidikan telah memilih Hospital Lahad Datu sebagai lokasi kajian dan untuk mengetahui sama ada terdapat peningkatan ataupun penurunan kes Gout. Data yang diperolehi menunjukkan seramai 65 orang pesakit dari 2005 sehingga 2012 (Sept). Terdapat penurunan sedikit demi sedikit pada tahun 2005 sehingga 2007 kemudian meningkat sedikit pada tahun 2008. Tetapi pada tahun berikutnya turun dengan mendadak dan pada tahun 2010 meningkat sedikit seterusnya kembali menurun sehingga September 2012. Lelaki merupakan pengidap penyakit Gout yang paling banyak iaitu 49 orang berbanding perempuan iaitu 17 orang dari tahun 2005 sehingga 2012(Sept).Melalui statistic ini, purata umur bagi pesakit Gout di Lahad datu ialah dari 30 77 tahun. Berdasarkan statistik ini, bilangan penyakit Gout sering berubah-ubah di kalangan masyarakat. Ini membuat pemikiran penyelidik, mengapa masalah ini berlaku walaupun pelbagai usaha kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia menangani kes serangan penyakit

3|Page

Gout dari meningkat setiap tahun dengan memberi rawatan yang sewajarnya. Oleh itu, penyelidik telah mengambil langkah untuk mengkaji trend penyakit Gout. Melalui pendekatan ini, penyelidik dapat mengesan trend penyakit ini serta faktor-faktor utama yang menyumbang ke arah penyakit Gout secara berulang. Dengan ini, diharapkan kajian ini mampu meningkatkan pengetahuan masyarakat mengenai penyakit Gout dan serta langkah pencegahannya.

JUSTIFIKASI KAJIAN
Melalui maklumat yang diperoleh, ini akan dapat membantu semua pihak terutama masyarakat luar mahupun kakitangan kesihatan dalam menangani penyakit Gout. Selain daripada itu, secara tidak langsung juga pihak kakitangan kesihatan akan mengetahui dimana kelemahan dalam memberi pendidikan kesihatan mengenai penyakit Gout serta rawatannya.

OBJEKTIF KAJIAN
Kajian ini dibahagi kepada 2 objektif utama iaitu, objektif umum dan objektif khusus: Objektif umum : Mengkaji trend kes Gout di hospital Lahad Datu Objektif Khusus : 1. Mengenal pasti sosio-demografi kes. 2. Mengenal pasti trend penyakit Gout di daerah Lahad Datu 3. Mengenal pasti apakah faktor yang berkaitan dengan trend penyakit Gout. 4. Mencari langkah-langkah atau saranan yang relevan untuk mencegah kejadian penyakit Gout. 4|Page

BAB 2
CARTA BUIH

30-40 40-50 20-30 Akut Tophaceous Golongan >70 Kronik Jenisjenis 60-70

GOUT
Pengurusan

NSAIDS

Medication

Anti-Gout Analgesic Pendidikan kesihatan Corticosteroid

5|Page

KAJIAN SEMULA

Gout kini merupakan satu penyakit yang semakin banyak menyerang masyarakat kita. Dikalangan orang sekeliling kita penyakit ini sudah menular dengan rancak dan paling ramai yang mengidapnya ialah kalangan individu berusia lebih 40an. Ramai yang beranggapan bahawa penyakit gout ini merupakn penyakit yang biasa tetapi pada hakikatnya penyakit ini mampu mempengaruhi kehidupan kita untuk selamanya. Gout ialah satu penyakit yang diakibatkan oleh peningkatan asid urik di dalam darah(hiperuricemia). Apabila tahap asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik ini akan membentuk "kristal asid urik" pada bahagian sendi-sendi dan ini akan menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan dan inflamasi

Menurut Editor Perubatan Jay W. Marks, MD ,Gout adalah satu penyakit yang terhasil

apabila kristal bentuk asid urik dalam tisu badan. Gout adalah dicirikan oleh beban asid urik dalam badan dan serangan berulang keradangan sendi (artritis). Gout kronik boleh menyebabkan bukan sahaja artritis, tetapi ketulan keras asid urik di dalam dan di sekitar sendi, mengurangkan fungsi buah pinggang, dan batu karang. Artritis yangg menyebabkan encok biasanya serangan yang amat menyakitkan dengan bermulanya pesat keradangan sendi. Keradangan dicetuskan oleh pemendapan kristal asid urik dalam lapisan sendi (lapisan sinovia) dan cecair dalam sendi. Keradangan sendi sengit berlaku apabila sel-sel darah putih menelan kristal asid urik dan bahan-bahan kimia yang menggalakkan inflamasi. Keradangan yang terhasil menyebabkan kesakitan, haba, dan kemerahan sendi.

Melissa Conrad Stppler, MD pada 2012/05/31, tambahan pula, kelainan yang diwarisi dalam pengendalian asid urik, faktor-faktor risiko yang lain yang dapat mencetus gout termasuk obesiti , berlebihan berat badan (terutamanya dalam belia), pengambilan alkohol, tekanan 6|Page

darah tinggi , dan fungsi buah pinggang yang tidak normal. Ubat-ubatan tertentu, seperti diuretik thiazide ( hydrochlorothiazide [Dyazide]), aspirin dos rendah , niasin , cyclosporine , ubat batuk kering ( Pyrazinamide dan ethambutol ), dan lain-lain juga boleh menyebabkan tahap asid urik dalam darah dan membawa kepada gout. Tambahan pula, penyakit tertentu juga membawa kepada pengeluaran berlebihan asid urik di dalam badan. Contoh penyakit-penyakit ini termasuk leukemia , limfoma dan gangguan hemoglobin .

Dalam pesakit berisiko mencetuskan gout, keadaan-keadaan tertentu boleh mendatangkan serangan akut gout. Keadaan ini termasuk penyahidratan , kecederaan sendi, demam , makan berlebihan, pengambilan alcohol berlebihan, dan pembedahan baru. serangan gout yang dicetuskan oleh pembedahan ini mungkin berkaitan dengan perubahan dalam keseimbangan cecair badan.

National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases berkata Gout adalah sejenis artritis . Ia menyebabkan bengkak, merah, sendi panas dan sengit. Gout terbentuk apabila asid urik terhasil dalam darah anda. Ini berlaku jika badan anda menghasilkan asid tambahan atau tidak dapat dikumuhkan sepenuhnya, makan terlalu banyak makanan mengandungi purines, seperti hati dan kekacang. Pseudogout mempunyai gejala yang sama dan kadang-kadang keliru dengan gout. Walau bagaimanapun, ia adalah disebabkan oleh fosfat kalsium, bukan asid urik.

Selalunya, gout menyerang kaki. Ia juga boleh menyerang pergelangan kaki, tumit, lutut, pergelangan tangan, jari dan siku.

Sesiapa lebih cenderung untuk mendapat gout jika


Adakah seorang lelaki Mempunyai ahli keluarga dengan gout

7|Page

Minum arak

Pada mulanya, gout menyerang akan sembuh dalam tempoh sehari. Tetapi, serangan akan berulang dan berlaku lebih kerap. Pembentukan asid urik boleh membawa kepada batu karang . Gout tidak dirawat boleh menyebabkan sendi kekal dan kerosakan buah pinggang.

Jenis- jenis Gout


Gout boleh dibahagikan kepada empat peringkat;

Asimptomatik (tiada simptom),

Akut

-simptom gout berlaku secara cepat dan tiba-tiba; biasanya hanya menyerang tisu

lembut pada beberapa sendi.

Kronik -serangan gout boleh berlaku berulang-ulang yang dipanggil polyarticular gout. Pesakit akan berasa amat sakit, kejang dan kaki berubah bentuk. Ada juga yang mungkin menghadapi masalah kaki bengkak, merah, panas dan demam.

Tofus -Pengumpulan asid urik boleh dilihat melalui pembentukan benjolan kecil di permukaan kulit yang dipanggil tofus. Pada keadaan yang lebih serius, tofus yang terlalu besar mungkin pecah dan mengeluarkan bahan seperti kapur. Selain kaki, gout juga boleh berlaku pada anggota badan yang lain seperti buku lali, lutut, tangan dan pergelangan tangan.

Jumlah tofus berkait rapat dengan berat badan dan kadar asid urik di dalam badan manusia. Tofus akan berkurangan apabila kadar asid urik berada di bawah paras empat mg/dl, dan menjadi lebih besar berat jika paras asid urik berlebihan dari 11 mg/dl.

8|Page

Bagaimanapun, bukan semua sakit sendi disebabkan kristal asid urik kerana pemendapan kalsium pirofosfat dihidrat juga boleh menyebabkan kesakitan pada pergelangan kaki, lutut dan pergelangan tangan - yang dipanggil gout palsu atau pseudogout.

(Pandangan Pakar Perunding Rheumatik, Dr. Anwar Samhari Mat Arshad dari Hospital Pakar KPJ Pulau Pinang mengenai penyakit yang digelar 'Disease of King' dalam Utusan Online)

Golongan umur
Gout adalah satu daripada penyakit sendi dan serangan pertama biasanya berlaku dalam lingkungan umur 40 hingga 50 tahun. Bagaimanapun, gout boleh menyerang semua peringkat umur, termasuk remaja

(Oleh NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN norlaila@hmetro.com.my)

Dianggarkan 9 daripada 10 individu yang terjejas oleh gout adalah lelaki yang berusia lebih 40 tahun. Umur puncak serangan ialah 75 tahun, tetapi ia juga boleh berlaku kepada golongan remaja tetapi sangat jarang.

(Health's Disease and Condition, oleh By Jonathan Cluett, M.D.)

Anggaran umur lelaki ynag berisiko mengidap gout ialah pada 40 hingga 60.. wanita pula akan berisiko mengidap Gout pada umur yang lebih tua iaitu diantara 60 hingga 80.

(Sumber: NHS Choices/Gout)

9|Page

Ubat-ubatan 1. Anti Gout


Allopurinol - digunakan untuk merawat gout disebabkan oleh tahap berlebihan asid urik di dalam darah (hyperuricemia). Asid urik adalah produk oleh dari pecahan protein tertentu (purines) dalam badan. Allopurinol menghalang pengeluaran asid urik dengan menyekat aktiviti enzim yang menukarkan purin kepada asid uric.

(Editor Perubatan dan Farmasi: Jay W. Marks, MD, FDA Prescribing Information) 2. NSAIDS
Nonsteroidal ubat antiinflammatory - ubat antiinflammatory nonsteroidal (NSAID) bertindak untuk mengurangkan kebengkakan dalam sendi dan antaranya ibuprofen (Advil , Motrin ), naproxen (Aleve , Anaprox ), dan Indomethacin (Indocin ). Antara NSAID, naproxen adalah dianggap sebagai salah satu ubat yang lebih selamat dengan mengambil kira kesan sampingan kardiovaskular dan telah didokumenkan keberkesanan dalam gout akut. NSAID biasanya disyorkan bagi orang-orang yang tidak mempunyai sejarah penyakit hati atau buah pinggang, yang tidak mempunyai masalah pendarahan, yang tidak menggunakan ubat anticoagulant (pencair darah seperti warfarin (Coumadin )), dan yang tidak mempunyai sejarah perut atau duodenum ulser.

(Nonsteroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs) (Beyond the Basics) 3. Kortikosteroid

10 | P a g e

Kortikosteroid - digunakan dalam pesakit yang tidak boleh bertolak ansur dengan NSAID dan amat bermanfaat untuk pesakit tua. Suntikan ke dalam sendi yang terjejas memberikan kelegaan yang berkesan untuk ramai pesakit, tetapi ini tidak berguna untuk pesakit yang mempunyai masalh sendi yang major. Steroid yang diambil melalui oral boleh digunakan untuk pesakit yang tidak boleh mengambil NSAID atau colchicine dan yang mempunyai gout dalam lebih daripada satu sendi. Kortikosteroid termasuk triamcinolone dan Prednisolone.

(Keith MP, Gilliland WR. Updates in the management of gout. Am J Med . 2007;120(3):221-224.)

Pengurusan Gout
1. Perubahan cara hidup dan nasihat permakanan Arahan pemakanan yang dan perubahan cara hidup seperti penurunan berat badan, pengurangan pengambilan alcohol, mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi kandungan purin yang tinggi. (CPG Management of Gout - Oct 2008)

11 | P a g e

BAB 3
METODOLOGI KAJIAN
Rekabentuk kajian
Pendekatan yang digunakan hanyalah melibatkan fail pesakit sahaja. Semua maklumat yang diperolehi adalah dalam bentuk datai. Rekabentuk kajian yang digunakan untuk kajian ini ialah berdasarkan Checklist yang mana ianya berbentuk senarai semak. Rekabenuk kajian ini

bercirikan diskriptif dan retroprospektif.

Sampel
Bagi pemilihan sampel, penyelidik memperoleh maklumat kajian daripada fail rekod kesihatan pesakit yang datang ke hospital Lahad Datu. Hanya 30 sampel yang akan diperlukan dalam kajian ini, beberapa kriteria dititikberatkan dalam menjalankan penyelidikan ini iaitu: i) ii) Pernah di diagnos dan dirawat untuk penyakit gout Boleh memahami bahasa malaysia

Instrumen
Instrumen yang digunakan adalah borang checklist. Kaedah temubual juga digunakan bagi memudahkan pemahaman penyelidik. Sumber-sumber seperti buku rujukan, jurnal dan sumber maklumat daripada internet juga digunakan untuk menyiapkan checklist ini. Checklist dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu bahagian A dan bahagian B. 1. bahagian A tertumpu kepada maklumat mengenai sosiodemografi kes, 2. manakala bahagian B adalah berkaitan dengan butir butir klinikla pengendalian kes 12 | P a g e

Kajian perintis
Sebelum kajian sebenar dijalankan, kajian perintis dilakukan keatas lima kes dimana penyelidik telah memilih lima fail rekod perubatan secara rawak. Fail ini dijadikan subjek atau sampel untuk mengenalpasti masalah yang timbul atau perkara yang kurang jelas dalam borang checklist ini. Ini adalah untuk menguji keberkesanan borang checklist yang telah dibuat. Kaedah ini digunakan adalah untuk mengesan sebarang kelemahan dan kesensitifan soalan didalam borang checklist agar dapat diperbaiki. Kaedah ini sesuai digunakan didalam kajian penyelidik dalam memurnikan alat kajian.

Kaedah pengumpulan Data Kaedah yang digunakan adalah melalui borang checklist yang berkaitan dengan data berkaitan dengan trend penyakit Gout di Hospital Lahad Datu. Sebelum penyelidikan
dibuat, penyelidik terlebih dahulu memberi penerangan kepada staf-staf di hospital Lahad Datu iaitu dikalangan penolong pegawai perubatan, jururawat, jururawat masyarakat serta penolong pegawai perubatan kanan selidik tersebut

Pengkaji sendiri akan menanda ke dalam borang checklist.pengkaji juga akan bertanya kepada staff-staff yang bertugas jika ada sebarang kemusykilan.

13 | P a g e

Kaedah penganalisaan Data


Semua data yang telah diperolehi daripada borang checklist akan diproses dengan menggunakan jadual carta pai, carta bar dan graf bergaris. Kaedah ini digunakan untuk mempersembahkan data yang diperolehi agar dapat dilihat dengan lebih mudah dan terperinci disamping dapat menguraikan data yang diperolehi dengan mudah dah sistematik.

14 | P a g e

RUJUKAN
CPG Management of Gout - Oct 2008 Editor Perubatan dan Farmasi: Jay W. Marks, MD, FDA Prescribing Information (2009) http:// hmetro.com.m http://www.pharmpress.com/assets/docs/antigoutdrugs.pdf http://NHS Choices/Gout Keith MP, Gilliland WR. Updates in the management of gout. Am J Med . 2007;120(3):221-224.) National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases( 2010) Nonsteroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs) (Beyond the Basics) ( 2010) Ottawa Personal Decision Guide 2000, A OConnor, D Stacey, University of Ottawa, Ottawa Health Research Institute, Decisional Conflict Scale A OConnor 1993, Revised 1999. http://Utusan Online/Pakar Perunding Rheumatik, Dr. Anwar Samhari Mat Arshad dari Hospital Pakar KPJPulau Pinang mengenai penyakit yang digelar 'Disease of King' , Nota-nota perubatan dan surgical Kolej Sains Kesihatan bersekutu Kota Kinabalu ICD 10 MW-9,International Statiscal Classification Of Diseases and Related Health Problem,10th Revision, Volume 3, Alphabetical Index,2008.

15 | P a g e