Anda di halaman 1dari 6

LAPORAN PROGRAM DAN DOKUMENTASI PERKHEMAHAN BADAN UNIT BERUNIFORM 2012 MASS CAMP.

SMK TAMAN MOUNT AUSTIN JOHOR BAHRU,JOHOR.

1. NAMA PROGRAM 2. TARIKH 3. HARI 4. TEMPAT 5. OBJEKTIF

: : : : :

Perkhemahan Badan Unit Beruniform Mass Camp. 20 hingga 22 April 2012 Jumaat hingga Ahad Hutan Reakreasi Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

6. SASARAN

a) Memupuk semangat perpaduan di kalangan pelajar dari pelbagai kaum. b) Meningkatkan perkembangan kemahiran sosial pelajar dan diplin diri seterusnya mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar. c) Meningkatkan tahap kesihatan fizikal dan mental pelajar. d) Mengukuhkan struktur organisasi yang terlibat dengan perlaksanaan aktiviti kokurikulum dan meningkatkan kompentensi guru dalam melaksanakan aktiviti. : Pelajar-pelajar SMKTMA : AKTIVITI Bertolak dari sekolah ke Hutan Reaksi Universiti Teknologi Malaysia (UTM). ULASAN Rujuk lampiran

7. BUTIRAN AKTIVITI TARIKH 20/04/ 2012 MASA 3.30 pm

21/04/2012

5.30am 11.30pm

Pionering Kayak Backwoods cooking& survivor Sukan Rakyat Malam Kebudayaan Blind Trail

Rujuk Lampiran

22/04/2012

5.30am 2.30pm

Khidmat masyarakat dan Raptai Perasmian Penutup Penyampaian hadiah Bertolak pulang ke sekolah

Rujuk Lampiran

8. PENILAIAN PROGRAM 8.1 Kekuatan Program Program ini telah berjaya dilaksanakan serta mencapai objektif dan mendapat kerjasama yang baik antara guru dan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Mount Austin,Johor Bahru. Pelajar telah didedahkan dengan pelbagai aktiviti-aktiviti yang menarik serta mencabar fizikal dan mental para pelajar. Diharapkan program perkhemahan seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang di tempat yang lebih menarik pula. 8.2 Kelemahan Program a) Kurang guru perempuan pada hari pertama program ini dijalankan. b) Terdapat pelajar yang tertinggal bas walaubagaimana pun masalah ini telah dapat diatasi. 8.3 Langkah-langkah Penambahbaikan / Cadangan a) Program Perkhemahan dapat diadakan lagi pada masa akan datang dan melibatkan semua pelajar pelbagai kaum. b) Melibatkan guru-guru sekolah menyertai program perkhemahan ini bersama-sama. c) Memperbanyakan tugas AJK pada hari program dan tidak mengharapkan segala tugas kepada fasilitator sahaja untuk memantau pelajar.

9. DOKEMENTASI BERGAMBAR

Antara Ajk guru yang terlibat semasa perkhemahan

Para pelajar yang terlibat semasa perkhemahan

Pelajar memasang khemah masing-masing

Pelajar tekun mendengar arahan untuk aktiviti night walk

Aktiviti senaman di pagi hari

Aktiviti berkayak di Hutan Reakreasi UTM

Aktiviti berkumpulan

Persembahan pelajar-pelajar SMKTMA

Persembahan malam kebudayaan oleh para pelajar SMKTMA

Aktiviti meredah hutan

Barisan Ajk Guru SMKTMA yang terlibat dengan Hari Perkhemahan

Sesi bergambar dan majlis penutupan Perkhemahan Badan Unit Beruniform Mass Camp 2012

Disediakan oleh : ....... ......... (NORHASHIMAH BINTI MD.YASIN) AJK Dokumentasi Perkhemahan Mass Camp, SMK Taman Mount Austin.

Disahkan oleh, .......................................... (RASHIDAH BINTI SHAFIE) Penolong kanan Kokurikulum, SMK Taman Mount Austin.