Anda di halaman 1dari 7

MENANDUK BOLA

1. KONSEP Kemahiran menanduk boleh digunakan untuk menjaringkan gol dan melakukan hantaran. Menanduk dilakukan dengan menggunakan bahagian dahi. Adalah perkara biasa bagi pemain untuk menanduk bola dalam permainan futsal. Walaupun begitu, pemain kebiasaannya dalam mengawal bola dengan lebih baik ketika bola di atas lantai permainan. Menanduk tidak banyak digunakan dan oleh itu ia merupakan kelebihan bagi pemain yang mempunyai kemahiran menanduk bola.

2. JENIS TANDUKAN • • • Menanduk ke hadapan Menanduk ke sisi Menanduk ke belakang

Ikut lajak selepas melakukan tandukan. Apabila bola hampir.1. lentikkan badan ke belakang dengan lutut dibengkokkan sedikit. Kedua-dua tangan dibuka di sisi. Teknik menanduk ke hadapan i. ii. Kedudukan bersedia. iv. iii. Dahi menyentuh bahagian bawah bola. . Bawa badan dan kepala ke hadapan dan tanduk bola menggunakan bahagian dahi. Mata memandang bola. Berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu menghala ke arah bola datang.

Ikut lajak selepas melakukan tandukan . iii. ii. Berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu menghala ke arah bola datang.2. Teknik menanduk ke sisi i. iv. Kedudukan bersedia. kilaskan badan ke arah bertentangan dengan sasaran tandukan. Apabila bola hampir tiba. Kilaskan badan ke arah sasaran tandukan dan tanduk bola menggunakan dahi. Mata memandang bola. Kedua-dua tangan dibuka di sisi.

. Dahi menyentuh bahagian bawah bola. Berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu menghala ke arah bola datang. dan tanduk bola menggunakan bahagian dahi.3. Kedudukan bersedia. Teknik menanduk ke belakang i. ii. lentikkan badan ke belakang sambil mendongakkan kepala ke atas. Apabila bola hampir. Mata memandang bola.

Taktikal PERMULAAN 1. Kepimpinan. Penerapan Nilai Kesepaduan Alatan : Kerjasama. Kon. mantap dari segi teknikal. Aktiviti memanaskan badan dengan melakukan aktiviti seperti meningkatkan kadar denyutan nadi.RANCANGAN SATU SESI LATIHAN KEMAHIRAN ASAS MENANDUK BOLA Mata pelajaran : Gerko (Futsal) Tajuk Misi : Kemahiran asas menanduk bola : Melatih pelajar cara bermain futsal dengan betul. Disiplin : Matematik – membuat anggaran jarak : Bola. Berlari di atas bebola kaki. . Objektif : Di akhir pengajaran dan pembelajaran. Tingkatkan kelajuan larian High-Knee untuk pusingan kedua. Wisel Penggabungjalinan : Tunjang Kecergasan – Koordinasi . kuat. i. Bola . berkemahiran. taktikal dan mental. ii. pelajar dapat menguasai kemahiran asas futsal menanduk bola. Psikomotor : Murid dapat melakukan 3 teknik menanduk bola dengan cara yang betul.

Menanduk Asas i. Kon diletakkan sejauh 3 meter Murid melakukan aktiviti ini secara berpasangan . Murid dikehendaki berlari-lari anak. iii. iv.dan diakhiri oleh kaki. Murid dikehendaki beratur dalam bentuk lengkung seperti huruf U. ii. Seterusnya.iii. iv. Mengakhiri pemanasan denganmenarik nafas sebanyak lapan kali. vii. ii. ix. i. Murid melakukan lompat bintang sebanyak 8 kali. Berdiri tegak menghadap bola dengan kaki hadapan ke belakang Mata memandang ke arah bola Gerakkan kepala dan lentikkan badan ke belakang. gerakkan kepala dan kehadapan untuk menanduk Sentuh bola di tengah dahi Kepala terus bergerak ke arah dahi Guru melakukan demonstrasi asas menanduk bola dengan menggunakan kon sebagai penjarak. Membuat regangan dimulai dengan bahagian kepala. vi. v. viii. 2. iii. Regangan asas. murid PERKEMBANGAN 1.

.Jarak 3 meter .Jarak 5 meter Demonstrasi a) Menanduk bola menggunakan bahagian tengah dahi b) Buka mata dan mulut tutup c) Terus gerakkan badan ke hadapan d) Mendarat dengan menggunakan kedua-dua belah kaki PENUTUP Pengenduran • Beratur semula mengikut lengkung berbentuk U seperti melakukan aktiviti pemanasan badan tadi • Salah seorang murid dipilih untuk menjadi ketua bagi melakukan aktiviti “cooling down” • Mengakhiri aktiviti ‘cooling down dengan menarik nafas semula dalam kiraan lapan kali • Guru bertanya beberapa soalan tentang kemahiran yang telah dipelajari oleh murid .2. Penggabungjalinan kemahiran menanduk Secara Melompat • Menanduk bola melepasi jarak kon.