Anda di halaman 1dari 3

Tarikh Masa Kelas Bilangan Tema Tajuk Objektif Pembelajaran Hasil Pembelajaran

18 April 2012 11.15-12.15 pagi 5 Cerdas 29 Orang Menyiasat Daya dan Tenaga Komponen Litar Elektrik Memahami Litar Bersiri Dan Selari Di akhir pengajaran dan pembelajaran,murid mesti dapat :

I.

Menamakan sekurang-kurangnya 2 dari 4 komponen elektrik dengan betul semasa sesi soal jawab. Melukis gambar rajah litar semasa latihan dengan betul semasa di edar lampiran kerja.

II.

Pengetahuan Sedia Ada Pendekatan Strategi P&P Kemahiran Proses Sains Kemahiran Berfikir Nilai Murni

Murid mengetahui beberapa kompenan elektrik yang berada di rumah mereka. Induktif ( general spesifik) Perbincangan,Soal Jawab Berkomunikasi, Meramal

Menghubungkait , Menganalisis, Mencirikan I. II. III. Yakin dan berdikari. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Menyedari bahawa sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam.

Sumber ABM

Bahan Maujud, Lampiran Kerja

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran 1. Guru memanggil seorang murid ke hadapan. 2. Murid membuka dan menutup suis lampu makmal. 3. Guru menyoal murid berkenaan situasi tadi. Soalan: Apakah kompenan yang mengawal arus elektrik yang melalui lampu?

Cacatan

Set Orientasi 5 minit

Situasi : Buka dan tutup suis lampu

KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Mengenal pasti Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Pencetusan Idea 10 minit

Pengetahuan sedia ada murid. Suis Sel kering Mentol Wayar

1. Guru mengagihkan satu litar lengkap kepada setiap meja. 2. Murid diminta memberitahu guru setiap kompenan yang terdapat pada litar tersebut.

ABM Litar KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Mengenal pasti Nilai Murni Yakin dan berani

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran 1. Murid menyatakan komponen-komponen litar. 2. Murid diperkenalkan simbol komponen litar. 3. Guru menjelaskan fungsi setiap symbol komponen litar. 4. Guru mengajar cara melukis gambar rajah litar berdasarkan litar di meja kumpulan. 5. Murid menyalin nota jika ada masa berlebihan.

Cacatan

Pengstrukturan Idea 20 minit

Simbol komponen elektrik Suis Sel kering Mentol Wayar

ABM Bahan Maujud KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Aplikasi Idea 15 minit

Lampiran Kerja : Melukis litar

1. Murid diberi lampiran kerja. 2. Murid dikehendaki menyiapkan tugasan tersebut. 3. Murid menghantar tugasan kepada guru untuk diperiksa.

ABM Lampiran Kerja KPS Berkomunikasi Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Soalan guru : Refleksi 5 minit Apakah yang telah kita pelajari pada hari ini?

I.

Murid ke hadapan dan membuat kesimpulan tentang apa yang dipelajari pada hari ini. Guru membimbing murid membuat kesimpulan.

KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

II.

Anda mungkin juga menyukai