Anda di halaman 1dari 3

Tarikh Masa Kelas Bilangan Tema Tajuk Objektif Pembelajaran Hasil Pembelajaran

12 April 2012 11.15-12.15 pagi 5 Cerdas 29 Orang Menyiasat Daya dan Tenaga Sumber sumber elektrik Mengetahui sumber-sumber elektrik Di akhir pengajaran dan pembelajaran,murid mesti dapat :

I.

Menamakan sekurang-kurangnya 2 dari 5 sumber elektrik semasa sesi soal jawab. Menjelaskan 3 kegunaan tenaga dalam kehidupan seharian mereka semasa sesi soal jawab. Memadankan 5 sumber-sumber elektrik dengan menggunakan kad perkataan dan gambar semasa sesi latihan.

II.

III.

Pengetahuan Sedia Ada Pendekatan Strategi P&P Kemahiran Proses Sains Kemahiran Berfikir Nilai Murni

Murid mengetahui beberapa sumber-sumber elekrtik yang berada di rumah mereka. Kontrukstivisme Perbincangan,Soal Jawab Berkomunikasi, Meramal

Menghubungkait , Menganalisis, Mencirikan I. II. III. Yakin dan berdikari. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Menyedari bahawa sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam.

Sumber ABM

Kad Perkataan ,Gambar,Bahan Maujud,

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran 1. Guru menunjukkan sebuah kotak yang berwarna warni. 2. Murid datang ke hadapan dan membuka kotak tersebut. 3. Guru menyoal murid untuk mengenal pasti pengetahuan sedia ada mereka. 4. Guru memperkenal tajuk pengajaran pada hari ini.

Cacatan

Set Orientasi 5 minit

Tajuk : Sumber-sumber Elektrik

ABM Kotak Lampu picit KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Mengenal pasti Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Pencetusan Idea 15 minit

Pengetahuan sedia ada murid.

1. Guru menunjukkan sebuah kamera dan kalkulator kepada murid. 2. Murid menamakan sumber elektrik yang mereka tahu berdasarkan bahan rangsangan yang diberi. 3. Murid menulis sumber-sumber elektrik yang mereka tahu di papan hitam.

ABM Kamera Kalkulator KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Mengenal pasti Nilai Murni Yakin dan berani

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran 1. Murid ditunjukkan dengan gambar-gambar sumber elektrik. 2. Murid menampal kad perkataan pada gambar yang betul. 3. Guru menjelaskan jenis dan kegunaan sumber-sumber elektrik. 4. Guru bersoal jawab dengan murid tentang fungsi setiap sumber elektrik.

Cacatan

Pengstrukturan Idea 20 minit

Sumber-sumber elektrik Sel kering Bateri Cas Semula Dinamo Akumulator Sel suria Kuasa Hidroeletrik

ABM Gambar Bahan Maujud KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Aplikasi Idea 15 minit

Peta Minda

1. Murid menyalin peta minda yang ditulis guru di papan hitam. 2. Guru berbincang dengan murid sebagai pengukuhan *Murid dikehendaki menyalin nota pada masa yang berlebihan.

KPS Berkomunikasi Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Nota

Soalan guru : Refleksi 5 minit Apakah yang telah kita pelajari pada hari ini?

I.

Murid ke hadapan dan membuat kesimpulan tentang apa yang dipelajari pada hari ini. Guru membimbing murid membuat kesimpulan.

KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

II.