Anda di halaman 1dari 3

Tarikh Masa Kelas Bilangan Tema Tajuk Objektif Pembelajaran Hasil Pembelajaran

25 April 2012 9.45-10.45 pagi 5 Cerdas 29 Orang Menyiasat Daya dan Tenaga Litar Bersiri dan Selari Mengenali Litar Bersiri dan Selari Di akhir pengajaran dan pembelajaran,murid mesti dapat :

I.

Menamakan sekurang-kurangnya 2 dari 4 komponen elektrik dengan betul semasa menulis di papan hitam. Membezakan litar selari dan litar bersiri semasd dalam kerja kumpulan.

II.

Pengetahuan Sedia Ada Pendekatan Strategi P&P Kemahiran Proses Sains Kemahiran Berfikir Nilai Murni

Murid mengenali komponen litar elektrik pada pengajaran lepas.

Kontrukstivisme Perbincangan,Soal Jawab Berkomunikasi, Meramal, Memerhati

Menghubungkait , Menganalisis, Mencirikan I. II. III. Berani mencuba Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Menyedari bahawa sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam.

Sumber ABM

Bahan Maujud

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran ABM Litar

Cacatan

Set Orientasi 5 minit

Tajuk : Litar Bersiri dan Selari

1. Guru menayang video. 2. Guru menyoal murid untuk mengenal pasti pengetahuan sedia ada mereka. 3. Guru memperkenal tajuk pengajaran pada hari ini.

KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Mengenal pasti Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Pencetusan Idea 10 minit

Pengetahuan sedia ada murid.

1. Guru menunjukkan satu contoh litar. 2. Murid melukis litar menggunakan simbol berdasarkan contoh litar yang dilihat. 3. Murid menulis sumber-sumber elektrik yang mereka tahu di papan hitam.

ABM Litar KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Mengenal pasti Nilai Murni Yakin dan berani

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran I. Guru menjelaskan gerak kerja aktiviti berkumpulan. II. Setiap wakil kumpulan datang ke hadapan mengambil peralatan. III. Murid dalam kumpulan membina litar selari dan sesiri dengan bimbingan. IV. Guru memantau perjalanan kerja setiap kumpulan. V. Setiap kumpulan menghantar wakil kumpulan menunjukkan hasil litar yang dibina.

Cacatan

Pengstrukturan Idea 25 minit

Kerja Kumpulan : Bina Litar Sesiri dan Selari

ABM Bahan Maujud KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Aplikasi Idea 15 minit

1. Guru membina satu rangka peta minda. 2. Murid melengkapkan peta minda dengan menampal kad perkataan. 3. Murid dikehendaki menyalin nota pada masa yang berlebihan.

ABM Kad perkataan KPS Berkomunikasi Nilai Murni Berani mencuba.

Refleksi 5 minit

Kesimpulan : Kotak Beracun Soalan guru : Apakah yang telah kita pelajari pada hari ini?

I.

Murid bermain kotak beracun.Apabila lagu berhenti,murid yang memegang kotak perlu menjawab soalan. Guru menerap nilai-nilai murni yang berlaku sepanjang pengajaran.

KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

II.