Anda di halaman 1dari 3

Tarikh Masa Kelas Bilangan Tema Tajuk Objektif Pembelajaran Hasil Pembelajaran

4 April 2012 9.45-10.45 pagi 5 Cerdas 29 Orang Menyiasat Daya dan Tenaga Sumber sumber elektrik Mengetahui sumber-sumber elektrik Di akhir pengajaran dan pembelajaran,murid mesti dapat : I. Menamakan sekurang-kurangnya 2 dari 5 sumber elektrik dengan betul semasa menulis di papan hitam. Menjelaskan 3 kegunaan tenaga dalam kehidupan seharian mereka semasa sesi soal jawab. Melengkapkan peta minda dengan mengisi tempat kosong yang betul semasa aktiviti pengukuhan.

II.

III.

Pengetahuan Sedia Ada Pendekatan Strategi P&P Kemahiran Proses Sains Kemahiran Berfikir Nilai Murni

Murid mengetahui beberapa sumber-sumber elekrtik yang berada di sekeliling mereka. Kontrukstivisme Perbincangan,Soal Jawab Berkomunikasi, Meramal

Membuat urutan , Menghubungkait , Menganalisis, Mencirikan I. II. III. Berani mencuba Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Menyedari bahawa sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam.

Sumber ABM

Kad Perkataan ,Gambar,Bahan Maujud,

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran 1. Guru menunjukkan sebuah kotak yang berwarna warni. 2. Murid datang ke hadapan dan membuka kotak tersebut. 3. Guru menyoal murid untuk mengenal pasti pengetahuan sedia ada mereka. 4. Guru memperkenal tajuk pengajaran pada hari ini.

Cacatan

Set Orientasi 5 minit

Tajuk : Sumber-sumber Elektrik

ABM Kotak Lampu picit Kamera KPS Berkomunikasi Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Pencetusan Idea 15 minit

Pengetahuan sedia ada murid.

1. Guru menayang gambar dan sebuah kereta mainan kepada murid. 2. Murid menamakan sumber elektrik yang mereka tahu berdasarkan bahan rangsangan yang diberi. 3. Murid dari setiap kumpulan menulis sumber-sumber elektrik yang mereka tahu di papan hitam. 4. Murid dan guru membuat perbincangan.

ABM Gambar Kereta mainan KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Mengenal pasti Nilai Murni Berani mencuba.

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran

Cacatan

Pengstrukturan Idea 20 minit

Sumber-sumber elektrik Sel kering Bateri Cas Semula Dinamo Akumulator Sel suria Kuasa Hidroeletrik

1. Murid ditunjukkan dengan gambar-gambar sumber elektrik. 2. Murid menampal kad perkataan pada gambar yang betul. 3. Guru menjelaskan jenis dan kegunaan sumber-sumber elektrik. 4. Guru bersoal jawab dengan murid tentang fungsi setiap sumber elektrik.

ABM Gambar Bahan Maujud KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Aplikasi Idea 15 minit

Peta Minda

1. Guru membina satu rangka peta minda. 2. Murid melengkapkan peta minda yang ditulis guru di papan hitam. 3. Guru berbincang dengan murid sebagai pengukuhan. 4. Murid dikehendaki menyalin nota pada masa yang berlebihan.

KPS Berkomunikasi Nilai Murni Berani mencuba.

Nota

Soalan guru : Refleksi 5 minit Apakah yang telah kita pelajari pada hari ini?

I.

Murid ke hadapan dan membuat kesimpulan tentang apa yang dipelajari pada hari ini. Guru membimbing murid membuat kesimpulan.

KPS Memerhati Komunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

II.

Anda mungkin juga menyukai