Anda di halaman 1dari 31

Unit Three -42- Chapter Six

Multiple choice questions


Evaluation book:

1. The boiling point of the ethyl alcohol is 79 C at atmospheric pressure such

temperature on the Kelvin scale is equivalent to:(1)

a. 196

b. 352

c. 379

d. 452

e. 350

2. If the freezing point of the ethyl alcohol is (-117 C) at standard atmospheric

pressure, such temperature on the Kelvin scale is:(2)

a. 340

b. 156

c. 183

d. 256

e. 153

3. If mercury boils at 630 K at one atmospheric pressure, then such temperature

on Celsius scale is equivalent to:(3)

a. 357

b. 903

c. 330

d. 830

e. 930

Exercises 2008/2009
Unit Three -43- Chapter Six

4. If mercury freezes at 234 K at one atmospheric pressure such temperature on

the Celsius scale is equivalent to:(4)

a. (-39)

b. 39

c. 507

d. (-177)

e. 52

5. A certain amount of a gas occupies a volume of 550 liters at temperature 5C

and pressure 1.013 x 105 N/m2 the volume of such amount of gas at 30 C and

pressure 1.066 x 105 N/m2 is:(5)

a. 57 Liter

b. 5.7 m3

c. 57 m3

d. 570 cm3

e. 570 Liter.

6. One liter of a gas at pressure 105 Pascal and at temperature 20 C then the

pressure required to diminish its volume to ½ liter at temperature 40 C is:(6)

a. 1.05 x 105 Pascal

b. 1.23 x 105 Pascal

c. 2.14 x 105 Pascal

d. 2.23 x 105 Pascal

e. 1.23 x 104 Pascal

Exercises 2008/2009
Unit Three -44- Chapter Six

7. An amount of hydrogen gas occupies a volume of 25 m3 at 15 C and pressure

1.4 x 105 Pascal the volume of such amount of gas at temperature (-32) C and

pressure 3.7 x 105 Pascal is:(7)

a. 9.7 Liter.

b. 97 m3

c. 7.9 m3

d. 97 Liter

8. A tank of stainless steel containing CO2 gas at zero degree Celsius and

pressure1.2 x 106 Pascal, then the internal pressure of the gas in the tank at 100

C is:(8)

a. 1.6 x 105 Pascal.

b. 2.3 x 106 Pascal.

c. 1.64 x 106 Pascal

d. 106 Pascal

e. 1.6 x 104 Pascal.

9. The curve shown in the figure illustrates

the variation of the pressure of a certain


amount of a gas at 20°C with its volume

using the values of pressure and volume

given on the graph, one finds that the

volume of the gas at pint B equals:(9)

a. 1 m3

b. 1.2 m3

c. 1.5 m3

d. 4 m3
Exercises 2008/2009
Unit Three -45- Chapter Six

e. 2.5 m3

10. An air bubble of volume 7.7 m3 at 4°C at depth 15 m from the water surface of

a salty lake the density of its water is 1030 kg/m3. When such bubble reaches
the water surface at temperature 32°C and atmospheric pressure of value

1.013x105 N/m2 and g = 10 m/s2. the bubble volume becomes:(10)

a. 2.5 cm3

b. 12.9 cm3

c. 21.4 cm3

d. 23 cm3

e. 30 cm3

11. A cylinder having a tap containing 3 kg of a gas of a pressure 5 times the

atmospheric pressure, the tap was opened accidentally, accordingly a leakage

of the gas occurred, when the leakage process stopped, the mass of remainder

gas in the cylinder was found to be:(11)

a. Zero.

b. 3/5 Kg

c. 1/3 Kg

d. 2/3 Kg

e. 5/3 Kg

12. The relation which relates the volume and pressure of a certain mass of gas at

constant temperature is called:(12)

a. Charlie’s law

b. Pressure law

c. Boyle’s law

Exercises 2008/2009
Unit Three -46- Chapter Six

d. Newton’s Law

e. General Gas law.

13. The relation between the pressure and volume of certain mass of gas at

constant temperature is given as:(13)

a. P/V = constant

b. PV = constant

c. P2/V = constant

d. P – V = constant

e. P + V = constant

14. The volume expansion coefficient of a gas at constant pressure is determined

from the relation:(14)


V100 − V0
a. α =
V0 × 100
PV
b. α =
T

c. ΔV = αPΔT
ΔV
d. α =
Px ΔT
V100 + V0
e. α =
V100 + 100

15. (730 cm3) of hydrogen gas at 92°C, the temperature at which its volume

becomes 700 cm3 at constant pressure is.(15)

a. 77 C

b. 280 C

c. 70 C

d. 553 C

Exercises 2008/2009
Unit Three -47- Chapter Six

e. 300 C

16. A balloon filled with hydrogen gas has a volume 1000 cm3 at 27°C and

pressure 76 cm Hg, find the temperature at which its volume becomes 800 cm3

under pressure 90 cm Hg.(16)

a. 1.12 C

b. 11.2 C

c. 112C

d. 284.2 C

e. 557.2 C

Each question is followed by one or more correct answer

Evaluation book:

• When 1, 2 and 3 are correct, choose A

• When 1 and 2 are correct, choose B

• When 2 and 3 are correct, choose C

• When 1 only is correct, choose D

• When 3 only is correct, choose E

1. The given figure shows a piston

confining a certain amount of gas in

a certain cylinder. If the piston

moves slowly such that the volume

is reduced to half initial value then(17):

a) The force acting on the piston due to the motion of the gas

molecules will be doubled.

b) The rate of collisions of the gas molecules will be doubled.

Exercises 2008/2009
Unit Three -48- Chapter Six

c) The average kinetic energy of the molecule will be doubled.

Previous exams:

17. (Egypt 2002) If the pressure of a certain amount of gas is doubled, when the

temperature is constant, then the volume [will be doubled – will decrease to its

half – still constant – will increase with small amount]

18. (Egypt 97) The pressure expansion coefficient of any gas at constant volume

equals [-273, 273, 1/273]

Additional questions:

19. The volume of a fixed mass of a gas is directly proportional to (its temperature

at constant pressure – its pressure at constant temperature – its pressure at

constant mass).

Complete the following statements


Evaluation book:

1. The volume of a container of Oxygen gas is 4 liters at temperature 0o C and

pressure 50 times the atmospheric pressure:


P1 V1
a) The general law of gases states that: = ..............
P2 V2

b) The normal pressure is ……….atm and the normal temperature is ……….

C.

c) The volume V2 at normal temperature and presser is ……… liters, this

equals ………. m3

d) The volume of one mole of oxygen at N.P.T. is ………. m3

e) The atomic mass of oxygen = ………..

f) The symbol of one molecule of oxygen is ……..

g) Then its molecular mass is ………..

Exercises 2008/2009
Unit Three -49- Chapter Six

h) The mas of the oxygen in the container is ………. g = …….. kg

2. The density of nitrogen gas at N.P.T. is 1.25 kg/m3


P1 V1
a) Since the general gas law can be written in the form = .............
T1

b) And since the density (ρ) equals ………… (expressed in terms of the mass

and the volume)

c) Then one can write the general gas law in terms of the density of the gas in

the form ………..

d) Since the normal pressure is ……….. atm = ……….. Pascal.

e) Then the density of Nitrogen at 24 C and pressure 0.97 x 105 Pascal is ……

……..

3. Look at the figure and answer the following questions:

a) Which liquid is used in the spherical bulb? ………

……………………….

b) What is the volume of such liquid? ………………

…………..

c) Why do we use such volume of this liquid? ………

………………………………….

d) Find the pressure (p) of the enclosed gas if the atmospheric pressure is Pa , P

= …………………………

Additional questions:

1. If the pressure of a gas is doubled at constant temperature. So its volume ……

………

2. If a barometer is transferred to the top of a mountain above the sea level, the

length of mercury in the barometer ……………

Exercises 2008/2009
Unit Three -50- Chapter Six

3. If the absolute temperature of a gas is decreased to be half its original value at

constant pressure, so its volume ………….

4. The volume of a gas is halved when its ………. Is doubled at constant ……

…..

What is meant by
Evaluation book:

1. (Egypt 97) The volume expansion coefficient of a gas at constant

pressure.
1 -1
2. (Azhar 2002) Pressure expansion coefficient is K
273

Previous exams:

3. (Egypt 95, Egypt 2000) Volume expansion coefficient of a gas at constant

pressure = (1/273) k-1

Essay questions
Evaluation book:

1. Explain, by drawing, an experiment to show the variation of the pressure of

a dry air with the change of its temperature at constant volume.

2. The following reading are obtained from an experiment:

Temperature C 0 25 50 75

The increase in pressure Pascal 105 1.09x105 1.18x105 1.27x105

a) Draw the graph and find the zero Kelvin.

b) How can your use such an apparatus (without

a thermometer) for the determination of the

boiling point and the freezing point of a liquid.

Exercises 2008/2009
Unit Three -51- Chapter Six

2. The figure shows an apparatus to verify the variation of a fixed mass of a

gas confined in a capillary tube when heated in a water bath:

a) What are the specification of properties of the apparatus that

indicate the constancy of pressure during the heating process?

b) What is the relation between the gas volume and the temperature

readings?

c) The following readings in the table are obtained using the avobe

given apparatus shown in the figure:

V cm3 10 11.1 11.8 12.7 13.3

TC 0 30 50 75 90

i. draw the graphical representation indicating the volume on the

ordinate and the temperature on the abscissa.

ii. How can you deduce the relation between the volume of the gas and

its temperature on the Celsius scale from the obtained graph?

iii. Using the obtained graph determine the temperature at which the

vlume of the gas becomes 12 cm3 then using this value and the

reading correspoinding to zero Celsius calculate the decrease in

temperature that causes a decrease in the gas volume by 1 cm3

iv. From the results obtained in step (iii) calculate the temperature at

which the gas volume vanishes assuming that the relation between

the volume of the gas and its temperature still holding as in thepart

mentioned in step (ii)

3. Mention the mathematical relation for each of the following:

a) boyle’s law.

b) Charlie’s law.

Exercises 2008/2009
Unit Three -52- Chapter Six

c) Pressure law.

4. How can you theoretically determine the zero Kelvin (absolute zero)

using two different methods?

5. Deduce the general law of gases.

Mention the mathematical relation for each of the following

6. General gas law.

7. The volume expansion coefficient of gas at constant pressure.

8. The pressure expansion coefficient of gas at constant volume.

Mention one use for each of the following

5. (Azhar 2002) Jolly apparatus.

Define each of the following physical quantities and write the unit
used to measure each of them

1. (Egypt 94) The absolute zero.

2. (Egypt 94) The coefficient of volume expansion of a gas under constant

pressure. Write down the mathematical relation used in calculating its value.

Mention one function only for each of the following

1. (Egypt 2000) The mercury, which is, inserted in the glass bulb of Jollys

apparatus.

Give reasons

1. Gases have a high compressibility.

2. Putting 1/7 the volume of the bulb in Jolly’s apparatus mercury(18).

3. When gas laws are verified, the gas must be completely dry.

4. Using concentrated H2SO4 instead of mercury to trap air in the experiment

used to determine coefficient of volume expansion of gases.

Exercises 2008/2009
Unit Three -53- Chapter Six

5. (August 99) The volume expansion coefficient of all gases at constant pressure

is constant.

6. At constant temperature the volume of fixed mass of gas decreases by

increasing its pressure.

Give the scientific term for each of the following statements

1. The increase in volume per unit volume of a gas at 0°C for each one

degree rise in temperature at constant pressure.

2. The temperature at which the volume of the gas vanishes at constant

pressure.

Essay questions

1. What is the value of the cubic expansively of a gas at constant pressure?

2. Using Jolly’s apparatus how can you:

a) Verify law of pressure in gases.

b) Determine the absolute zero.

3. (Egypt 95) In an experiment to study the effect of temperature on the

pressure of certain amount of

gas at constant volume using

Jolly’s apparatus, the

following graph is obtained.

a) What does (A) represent?

b) What does (B) represent?

c) Why do we insert a quantity of mercury in the glass bulb? What is

its volume?

Exercises 2008/2009
Unit Three -54- Chapter Six

4. (Egypt 97, August 2001, Azhar 2002) Explain an experiment to show that

equal volumes of different gases expand equally when heated through the

same interval of temperature at constant pressure.

5. (August 97) Draw a labeled diagram of the apparatus used to find the

relation between the gas volume and its temperature at constant pressure,

and write the main steps to find the coefficient of volume expansion of

air at constant pressure. What is its value?

6. Write the scientific concept for the following statements:

a) (Egypt 98) The increase in pressure at constant volume per unit


pressure at 0°C for 1°C rise of temperature.

7. Mention one application for each of the following:

a) (Egypt 98) Jolly's apparatus.

8. (August 98) Draw a labeled diagram only of an apparatus used to realize

the relation between the volume (V) of a certain amount of a gas and its

pressure (P) at constant temperature, then write the statement of such a

relation.

9. (Egypt 99) Explain with drawing an experiment to determine the volume

expansion coefficient of air at constant pressure.

10. Mention the function of each of the following:

a) (August 99) The quantity of mercury used in the bulb of Jolly’s

apparatus.

Problems
Evaluation book:

3. A quantity of gas has volume 1200 cm3 at 27°C, what will be its volume

at 127°C? Knowing that its pressure is kept constant.

Exercises 2008/2009
Unit Three -55- Chapter Six

[1600 cm3]

4. An ideal gas occupies a volume of 2 cm3 at pressure 137 atm and at


temperature 27°C. What will be the volume of such gas at pressure 1

atmosphere and at temperature 50°C?

[295 cm3]

5. The volume of an air bubble is 3 cm3 at the bottom of a lake of depth 90

m. Calculate its volume at the surface of the lake’s water considering the

atmospheric pressure to be equivalent to the pressure due to a column of

the lakes water of length 10 meters and having density of 1000 kg/m3,

considering that the temperature of the lakes water is kept constant.

[30 cm3]

6. A uniform cross section capillary tube with one end (closed) contains a

column of dry air confined by a column of mercury 15 cm long. When

the tube is held in a vertical position with the open end upward, the

length of the air column is 20 cm, while when held in a horizontal

position, its length becomes 24 cm. Calculate the atmospheric pressure

and calculate the length of the air column confinded in the capillary tube

when it is held vertically with its open end downwards, why does the

volume of the air change?

[75 cm Hg, 30 cm]

7. The height of the mercury column in a barometric tube is 75 cm. the tube

has a uniform cross sectional area of 1 cm2, the space confined over the

mercury surface is 9 cm long what is the volume of air under atmospheric

pressure that when inserted in the space over the mercury surface causes

a lowering of the mercury column to a height of 59 cm (consider that the

temperature is kept constant).

Exercises 2008/2009
Unit Three -56- Chapter Six

[5.33 cm3]

8. If the density of hydrogen at STP is 0.009 gm/liter, calculate the volume


of a mass one gram of hydrogen at 200°C and normal pressure, then

calculate the volume and density of the same mass when the pressure

increased 10 times its value at constant temperature.

[0.1925 m3, 0.01925 m3, ρ = 0.05 gm/liter]

9. The following table gives the data of an experiment to verify boyle’s law:

P (Kilo N/m2) 400 320 160 80

V (mm3) 2 2.5 5 10

a) Draw a graph for the relation P and 1/V

b) State the relation that you can deduce from the graphical representation

between the pressure and volume.

c) From the obtained graph deduce the value of the gas volume at pressure

2.4 atmospheric pressure. (Pa=105 Pascal)

10. An air bubble of volume 0.2 cm3 in water at a depth of 20 m, find its

volume at the free surface of water given that the atmospheric pressure is

1.01 x 105 N/m2 and the density of water is 1000 kg/m3 and that the

acceleration due to gravity is 9.8 m/s2

11. A closed tank at 20°C is exposed to direct sun light such that its

temperature is raised up to 200°C. If the initial pressure in the tank is one

atmospheric, calculate the final pressure assuming that the volume is kept

constant.

[1.614 Atmospheric Pressure]

12. The piston in a diesel machine confines an amount of a gas at 27°C and at

pressure 74 cm Hg. Calculate the final volume of this quantity if its

Exercises 2008/2009
Unit Three -57- Chapter Six

temperature raised up to 547°C and its pressure is increased up to 3700

cm Hg.

[0.05466 V]

13. A tyre of a car wheel confines air at pressure 2.18 atmospheric in a day
where the temperature was (-3°C). Find the pressure of such air in the

tyre on raising the temperature up to 47°C assuming that the volume is

kept constant.

[2.584 atmosphere]

14. A test tube is sealed at N.P.T then, its temperature is raised to 300 C what

is the pressure of the gas in it by units: atmospheric units, Newton/m2 and

cm Hg.

15. (Egypt 93) In an experiment to determine the volume of a certain mass of

dry gas at different temperatures at constant pressure, the following

results were obtained:

The volume V, cm3 7 7.6 8.2 8.6 8.8

The temperature t, °C 15 40 x 80 90

Represent these results graphically, the temperature on the x-axis and the

volume of the gas on the y-axis. From the graph, find:

a) The volume of the gas at 0°C.

b) The temperature x corresponding to the volume 8.2 cm3.

c) The coefficient of volume expansion of the gas at constant pressure.

d) The temperature at which the volume of the gas vanishes theoretically.

[6.635, 64.49, 1/273, -273]

16. Two glass bulbs (A) and (B) of volumes 200 and 500 cm3 respectively are

connected by a short capillary tube. The connection is controlled by

Exercises 2008/2009
Unit Three -58- Chapter Six

confining dry air at pressure 76 cm Hg at 27°C. Calculate the pressure of

the confined air when heating the larger flask up to 127°C while the

temperature of the smaller one is kept constant at 27°C.

[92.52 cm Hg]

17. U-tube of uniform cross section in

which mercury is poured till its free

surface in the two branches of the

tube (x) and (y) are at the same

level. The top of the shorter branch

(y) = 20 cm, given that the

atmospheric pressure equals 75 cm

Hg and assuming that the temperature of air is kept constant, calculate:

a) The pressure of the air confined in the sealed branch (y)

b) The pressure of the confined air estimated in units cm Hg on

pouring mercury in branch (x) raise its free surface in the

sealed branch (y) up to the reading 10 cm.

1. (Azhar 91) When the bulb of Jolly’s apparatus is immersed in a liquid at


0°C the surface of the mercury in the branch connected to the bulb is

higher than in the free branch by 10 cm. When the liquid is heated to 63°

C, the mercury in the free surface become higher than that of the other

branch by 5 cm, when the liquid arrived to its boiling point, this increased

to 13.8 cm. Find the boiling point of this liquid considering the volume of

the air in the bulb is constant.

[99.96°C]

2. (Azhar 89) The volume of a certain mass of a gas increased by 2.5 cm 3


when its temperature is raised from 17°C by 100°C at constant pressure.

Find the volume before heating.


Exercises 2008/2009
Unit Three -59- Chapter Six

[7.25 cm3]

18. A container contains air at 0°C is cooled to (-91°C) its pressure becomes

40 cm Hg. Find the pressure of the gas at 0°C.

[60 cm Hg]

19. If the volume of a certain mass of a gas at 39°C under pressure 720 torr is

750 cm3 calculate its pressure when its temperature changes to 13°C and

its volume becomes 900 cm3

[550 torr]

20. A certain amount of a gas occupies a volume of 550 liters at temperature


5°C and pressure 1.013 x 105 Pascal, calculate the volume of such

amount of gas at 30°C and pressure 1.066x105 Pascal.

[5.7 x 10-1 m3]

21. One liter of gas at pressure 105 Pascal and at temperature 20°C find the

pressure required to diminish its volume to ½ liter at temperature 40°

[2.14 x 105 Pascal]

22. An amount of hydrogen gas occupies a volume of 25 m3 at 15°C and

pressure 1.4x105 Pascal. Find the volume of such amount of gas at


temperature (-32°C) and pressure 3.7x105 Pascal.

[7.9 m3]

23. A tank of stainless steel containing CO2 gas at zero degree Celsius and

pressure 1.2 x 106 Pascal, find the internal pressure of the gas in the tank
at 100°C.

[1.64x106 Pascal]

24. Calculate the density of a gas at 20°C and pressure 5x105 N/m2 given that

its molecular mass is 16.

Exercises 2008/2009
Unit Three -60- Chapter Six

[3.29 Kg/m3]

25. A vessel containing 24 gm of a gas at 27°C, P = 75 cm Hg. When the

temperature is raised by 100°C, 40% of the gas escapes calculate the

pressure of the remaining gas.

[60 cm Hg]

26. The volume of a gas is 450 cm3 at 7°C, P = 76 cm Hg. Its volume

changes to 522.5 cm3 when heated to 35°C, P = 72 cm Hg. Calculate the

coefficient of volume expansion of the gas,

27. The volume of a tank full of Hydrogen at 27°C and 40 Pa is 5 liter.

Calculate the mass of hydrogen in the tank if the mass of one mole of

hydrogen = 0.002 kg and its volume 22.4 at STP.

[0.0163 kg]

28. A copper vessel containing 10 gm of air under pressure 75 cm Hg at


temperature 7°C Neglecting the expansion of the vessel calculate the

mass of air escape from it when opened and the pressure inside it is
changed to 72 cm Hg and its temperature changed to 63°C.

[2 gm]

29. Beaker of volume 2000 cm3 is weighed at 0°C, P = 76 cm Hg and re-

weighted at 27°C, P = 75 cm Hg. Calculate the change in its weight if g =

10 m/s2 and the density of air is 1.25 kg/m3 at STP (neglect the expansion

of the beaker).

[2.55x10-3 N]

30. The volume of an air bubble at the bottom of a lake is 1 cm 3 at


temperature 7°C when the bubble is raised to the point just below the

surface its volume becomes 3 cm3 where the temperature becomes 27°C

Exercises 2008/2009
Unit Three -61- Chapter Six

and atmospheric pressure 1.013x105 N/m2. Calculate the depth of the lake

if the density of water is 1020 Kg/m3 and g = 9.8 m/s2.

[18.24 m]

31. A narrow glass tube 18 cm long of uniform cross section is used as a

thermometer contains a thread of mercury 3 cm long trapping air of 10


cm long at 10°C and 11 cm long at higher temperature. Calculate that

temperature. And the temperature at which the tube loses its ability to act

as a thermometer.

[38.3°C, greater than 151.5°C]

32. In Charles’s experiment the length of the trapped air at the melting point
of ice is 10.92 cm and 14.92 cm at 100°C. Calculate the coefficient of

volume expansion at constant pressure.

[1/273 K-1]

33. A cylinder closed from its upper end is dipped vertically in water to a

depth 5 m. Calculate the height of water inside it given that the cylinders

volume is 500 cm3, area of the base 25 cm2 Pa = 105 N/m2. (considering

that temperature is constant)

[6.577 cm]

34. An air bubble increases in size when raised from the bottom to the top of

a lake. Assuming that the temperature remains constant calculate the

depth of the lake if the volume of the bubble at the top 1.5 times its

volume at the bottom given that density of water = 1000 Kg/m 3 g = 10

m/s2 Pa = 105 Pascal.

[5 m]

35. A horizontal capillary tube contains 5 cm Hg strip, the length of the

trapped air = 20 cm. at NPT. Find the length if it is placed:

Exercises 2008/2009
Unit Three -62- Chapter Six

a) Vertically and its opening upward.

b) Vertically and its opening downward.

[18.77 cm, 21.4 cm]

36. (8 liters) of nitrogen at pressure 76 cm Hg are mixed with 16 liters of

hydrogen at pressure = 75 cm Hg in a vessel of capacity 20 Liters.

Calculate the pressure of the mixture if the temperature remains constant.

[90.4 cm Hg]

37. An air bubble of volume 0.5 cm3 lies at depth 30 m under water surface,

find its volume under surface directly if Pa = 101300 Pascal at constant

temperature.

[1.95 cm3]

38. A quantity of nitrogen gas occupies 0.01 m3 at 20°C, P = 0.75 m Hg and

0.0096 m3 at 12°C, P = 0.76 m Hg. Find the coefficient of volume

expansion at constant pressure.

[0.003648K-1]

39. The volume of a quantity of oxygen at 91°C under 84 cm Hg is 760 cm3

find its volume at 0°C under pressure 76 cm Hg.

[630 cm3]

40. A flask containing air is heated from 15°C to 87°C, find the ratio between

the volume of air that goes out from it to its original volume.

[25%]

41. A tyre contains air under pressure 1.5 atm. at temperature (-3°C) find the

pressure of air inside the tyre if the temperature is raised to 51°C

assuming that the volume is constant.

[1.8 atm]

Exercises 2008/2009
Unit Three -63- Chapter Six

42. An air bubble at a depth 10 m from the surface of water is of volume 29


cm3 and temperature 17°C. Find its volume when it just before it reaches

the surface of water at 27°C if Pa = 105 N/m2 and free fall acceleration =

10 m/s2.

[60 cm3]

43. An air bubble has a volume of 28 cm3 at a depth of 10.13 m. beneath the

water surface. Find its volume before reaching the surface of water
assuming that the temperature at a depth of 10.13 m is 7°C and that at

surface is 27°C. (g = 10 m/sec2, Pa = 1.013x105 N/m2, ρw = 1000 kg/m3).

[60 cm3]

44. Volume of 10 liters of a gas at 90 cm Hg and temperature 27°C, that

volume becomes 12 liters at 127°C and pressure 100 cm Hg. Calculate

the coefficient of volume expansion of the gas at constant pressure.

45. A certain mass of a gas under pressure 64 atm is allowed to expand

suddenly to 32 times its original volume and the pressure drops to 1 atm.

What happens to its temperature?

[Halved]

46. At the top of the mountain the reading of thermometer is 10°C the

barometer is 0.9 x 105 Pascal, while at its bottom the reading are 30°C

and 105 Pascal. Compare between density of air at the top and at the

bottom of the mountain.

[0.963:1]

47. An opened vessel containing air its temperature changes from 13°C to 27

°C and its pressure changes from 741 mm Hg to 760 mm Hg, the mass of

air decreases by 0.1 gram calculates the weight of air at the beginning

neglecting the expansion of the vessel. (g = 10 m/s2).

Exercises 2008/2009
Unit Three -64- Chapter Six

[4.5x10-2N]

48. (10 liters) of Nitrogen gas under pressure 15 cm Hg at 45°C was mixed

with 9 liters of Oxygen under pressure 50 cm Hg at the same temperature

inside a closed container of capacity 5 liters. Find the pressure of the

mixture assuming that the temperature remains constant during the

mixing.

[120 cm Hg]

49. If the pressure of the gas in a constant volume gas thermometer is 75 cm.

Hg at the boiling point of water at normal pressure. Calculate the

temperature corresponding to pressure 100 cm. Hg.

[224.3°C]

50. Two bulbs A, B having volumes 20 cm2 are joined by a narrow tube have
neglected volume containing air. The temperature of A is 27°C under

pressure 3 Pa, the temperature of B is 47°C under pressure 2 Pa.

Calculate the pressure of the mixture if the temperature becomes 37°C.

[2.51875 Pa]

51. (AlAzhar 90) An air bubble at the bottom of a lake 50 m deep has a

volume of 0.8 cm3 If Pa is equivalent to 10 m of water, find the volume of

this air bubble just below the surface of water.

[4.8 cm3]

52. (Sudan 93) Two bulbs having volume 600 cm3, 300 cm3, temperature of
27°C and pressure of 76 cm Hg. They joined together by a narrow tube of

neglected volume, and the temperature of the first bulb increased by 100°

C. Calculate the pressure and the temperature of the mixture.

[P = 91.2 cm Hg, T = 360 K]

Exercises 2008/2009
Unit Three -65- Chapter Six

53. (Egypt 98) 10 liter of nitrogen gas under pressure 15 cm Hg at 25°C. was

mixed with an amount of oxygen under pressure 50 cm Hg at the same

temperature inside a closed container of capacity 5 liter. The pressure of

the mixture becomes 120 Cm Hg. Calculate the volume of oxygen before

mixing, assuming that the temperature remains constant during mixing.

[9 liter]

54. (Azhar 2002) The following figure for a cylinder has fractional less

piston at the middle of the cylinder,

the pressure at both sides of the piston

was 75 cm Hg. If the piston moves to

the right until the volume of the right side becomes half its value,

calculate the difference in pressure at both sides of the piston.

[100 cm Hg]

60. The specific heat of aluminum = 960 J/kg K. Calculate:

a) The thermal capacity of a cube of aluminum of side 10 cm. given

that the relative density of the aluminum is 2.7

b) The quantity of heat required to heat the cube 10°C.

c) The mass of one atom of aluminum given that Avocado’s number

is 6.023 x 1023.

[2592 J/K, 25920 J, 4.3x10-26 kg]

55. Uniform capillary tube closed at one end contains a quantity of dry air

trapped by a mercury thread, which exerts a pressure 12 cm Hg. The

atmospheric pressure is 76 cm Hg when the tube is held with its opened

end upward the length of the trapped air is 0.2 m. Calculate the pressure

and the length of the trapped air when the opened end of the tube is

downward.

Exercises 2008/2009
Unit Three -66- Chapter Six

[64 cm Hg, 0.275 m]

56. If the volume of oxygen at zero degree Celsius is double that of

Hydrogen at zero degree Celsius, then both are heated therefore the

volume of oxygen at 293 degree Kelvin becomes 1.073 liter while that of

hydrogen at 323 Kelvin becomes 0.591 liter, find the volume expansion

coefficient at constant pressure.

57. (Egypt 90) In an experiment to study the relation between the pressure of

a certain amount of a gas and its temperature at constant volume, the

following results are obtained.

T °C 0 20 30 60 70 80 90 100

P cm.Hg 68.5 73.5 76 83.5 86 88.5 91 93.5

Draw a graphical relation between temperature on the x-axis and pressure on

the y-axis. From the graph find:

a) The pressure expansively of the gas at constant volume.

b) The temperature at which the pressure of the gas vanishes theoretically.

c) Deduce the relation between the pressure of the gas and its temperature

on Kelvin scale at constant volume.

58. Using the following data draw a relation between P and 1/V. From the

graph find: the limit value of pressure at which the gas obeys boyle’s law.

From the graph also find the values (a) and (b).

P (atm) 2.5 5 7.5 a 12.5 15 16.8 b 18.6

V (liter) 20 10 6.67 5 4 3.33 2.86 2.5 2.22

59. In an experiment to determine the pressure coefficient of a gas at constant

volume, the following table was obtains:

Exercises 2008/2009
Unit Three -67- Chapter Six

T°C 100 90 80 70 60 30 20 0

∆H (cm Hg) 17.5 15 12.5 10 7.5 0 -2.5 -7.5

Given that atmospheric pressure during the experiment is 76 cm Hg draw a

graphical relation between temperature on the x axis and pressure on the y axis. From

the graph find:

a) Coefficient of presser expansively of the gas at constant volume.

b) The temperature at which the pressure of gas vanishes.

60. In an experiment to determine the pressure coefficient of a gas at constant

volume, the following table was obtained:

T°C 99 83 63 43 27 3

P (cm Hg) 93 89 84 79 75 69

From the graph find the temperature in which the pressure vanish.

61. In an experiment to determine the volume coefficient of a gas at constant

pressure, the following table was obtained:

V (cm3) 7 7.6 8.2 8.6 8.8

T°C 15 40 X 80 89

From the graph find:

a) The value (X).

b) The volume of the gas at 0°C.

c) The coefficient of volume expansion of the gas at constant presser.

d) The temperature in which the volume vanish.

62. An experiment has been done using Jolly’s apparatus for studying the
change of pressure with temperature (°C) for a fixed mass of dry gas at

constant volume. The results were:

Exercises 2008/2009
Unit Three -68- Chapter Six

Temp. (t) °C 0 10 30 A 70 80 100

Pressure (P) cm. Hg B 71 76 78.5 86 88.5 93.5

Draw the graphical relation between temperature (in the x-axis) and pressure

(in the Y-axis) from the graph, find:

1- The values of (a) and (b).

2- The pressure expansion coefficient of the gas at constant volume.

63. From the following table:

Volume mm3 1 11.1 11.8 1 13.3

0 2.7

Temperature C 0 30 50 75 90

a) Draw a graphical representation indicating the volume on the

ordinate and the temperature on the abscissa.

b) How can you deduce the relation between the volume of the gas and

its temperature on the Celsius scale from the obtained graph.

c) Using the obtained graph determine the temperature at which the

volume of the gas becomes 12 mm3, then using this value and the

reading corresponding to zero Celsius calculate the decrease in

temperature that causes a decrease in the gas volume by 1 mm3.

64. (Egypt 98) An experiment is done to study the change in pressure of a

certain mass of a gas by changing its temperature at constant volume. The

results are as follows:

P in mm Hg 76 81 87 93 98 1040

0 5 0 0 0

Temperature C 0 20 40 60 80 100

Exercises 2008/2009
Unit Three -69- Chapter Six

c) Represent these results graphically and from which find the zero

Kelvin and define it.

d) Find the coefficient of pressure expansivity of the gas at constant

volume.

3. (Egypt 89) In an experiment to study the relation between the pressure of

a certain amount of a gas and its temperature at constant volume, the

following results are obtained:

Temperature (°C) 0 2 40 60 80 100

Pressure (mm Hg) 76 A 87 93 98 1040

0 0 0 0

Illustrate the results graphically. And from the graph find:

a) The value of the zero Kelvin temperature and define it.

b) The pressure expansively of the gas at constant volume.

c) Find the value of A

1. In an experiment to determined the pressure of gas inside closed container at a

constant volume the following data was obtained (y1 is the height of Hg in the

attached tube and y2 is the height of Hg in the open tube:

T °C 20 30 60 70 90 100

Y1 cm Hg 10 10 10 10 10 10

Y2 cm Hg 8.5 11 18.5 21 26 28.5

If the atmospheric presser is constant and equal 75 cm Hg, draw a graph between the

absolute pressure of the gas and its temperature and from the graph find:

a) The pressure at 0°C.

Exercises 2008/2009
Unit Three -70- Chapter Six

b) The temperature in which the pressure vanish.

c) The pressure coefficient at a constant volume.

Exercises 2008/2009
Unit Three -71- Chapter Six

Model Answer

Exercises 2008/2009
1
(b)

2
(b)

3
(a)

4
(a)

5
(e)

6
(c)

7
(c)

8
(c)

9
(b)

10
(c)

11
(b)

12
(c)

13
(b)

14
(a)

15
(a)

16
(b)

17
(a, b)

18
In the glass bulb in Jolly’s experiment there is 1/7 of its volume mercury to compensate the

increase in bulb’s volume when heated so that the volume of the remaining part is still constant.