Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 6

Minggu 1 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA Item ARAS 1 (a) Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang empat dalam pelbagai meter Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan frasa lagu dalam pelbagai meter ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas frasa atau lebih dalam pelbagai meter ARAS 3 (a)Mengamalkan semua teknik nyanyian yang baik semasa menyanyi. Aktiviti / Strategi Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

1.1.1 Detik  Detik berkala

2

2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik – Postur, Sebutan, Pernafasan, Penghasilan ton, Ekspresi 3.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui - Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan ; Bahan improvisasi

ARAS 1 ARAS 2 (a) Mengamalkan 3 (a) Mengamalkan teknik nyanyian yang 4 teknik nyanyian baik semasa yang baik semasa menyanyi. menyanyi.

Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknikteknik yang ditetapkan.

3

3 EKSPRESI KREATIF

ARAS 1 Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian.

Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara, alat muzik, alat improvisasi, perkusi badan. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional.

1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar.Inang . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor sepanjang 4 bar.3 . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor dan tanpa skor.6 4 4 4 8 Memainkan detik berdasarkan meter 2 dan 6 4 8 Latihan mengendalikan dan memainkan dram getar. ARAS 2 Membandingkan beza meter 2.1 IRAMA 1.3. .Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Aktiviti / Strategi 4 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Zapin.Warna ton . ARAS 3 Memainkan dram getar. ARAS 2 Memainkan dram getar. Memberi respon secara gerakan . Memainkan alat muzik mengiringi nyanyian dan muzik instrumental . dram tenor dan alat perkusi lain. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor atau tanpa skor secara berpandu. Joget . ARAS 2 (a)Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar .Sumazau. Contoh lagu berentak Mac.Tekstur . Skor untuk: dua alat perkusi perkusi tiga alat 6 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. 3 . Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik. ARAS 3 Memasukkan garis bar dengan betul pada skor lagu yang diberi berdasarkan meter yang ditetapkan.1  NYANYIAN Memberi respon .1. - Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 .lakaran grafik.bertulis.4. 5 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 Meter 2 .6 4 4 4 8 dengan jelas.2. 4 . Masri .2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. 4:6 4 4 4 8 ARAS 1 (a) Menyatakan meter lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.Waltz .Tempo ARAS 1 (a) Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 (a) Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi.

ARAS 2 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi ARAS 2 Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar .Zapin . Sederhana ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. dengan betul.1 IRAMA 1. -Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik.rekoder.Bentuk .Waltz . .2 Item IMPROVISASI  Pengalaman kreatif . Aktiviti / Strategi empat alat perkusi Urutan gaya kodaly dalam nyanyian solfa: -la.Mud .Penjarian ARAS 1 -Mempratikkan teknik memainkan rekoder yang betul mengikut konvensional .bertulis.1  NYANYIAN Memberi respon .Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.re. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi.re. Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo.Sumazau.1.mi.lakaran grafik.do -la. ARAS 3 Sentiasa mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa Latihan teknik bermain rekoder.Rentak ARAS 1 Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul.Inang .mi.1.2 Tempo / pelbagai tempo: Lambat .alat muzik 8 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. 10 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. -Contoh lagu berentak Mac .so. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar. Cepat . Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.Postur .Joget .Mengimprovisasi melodi Hasil Pembelajaran ARAS 1 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi dengan bimbingan guru.3 Teknik dalam permainan rekoder  Aplikasi teknik: . 9 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.so.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.do Media aktiviti: -suara . -Memberi respon secara gerakan .fa. ARAS 2 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa bermain rekoder dengan ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik.Masri . ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.

1. ARAS 3 Membina lebih daripada 3 ostinato irama yang betul dari segi notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari. beransur lambat ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.penghasilan ton Hasil Pembelajaran panduan guru bermain rekoder Aktiviti / Strategi 11 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Embouchure .1 IRAMA 1. Memadankan corak irama yang diperdengarkan memilih kad imbasan yang . dengan betul. η η.3 Nilai not dan nilai tanda rehat .1.3 REKA CIPTA  Pengalaman kreatif  Mereka cipta ostinato irama ARAS 1 Membina 2 ostinato irama yang betul notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari. ω γ ™ ARAS 1 Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan . ARAS 3 Menulis dengan betul corak irama yang diperdengarkan menggunakan not dan tanda Mengimprovisasikan corak irama sepanjang 2 hingga 4 bar. ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik.Pernafasan . 12 3 EKSPRESI KREATIF 3.Penglidahan . Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo. ARAS 2 Membina 2 ostinato irama yang betul dari segi notasi yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari. ξ ε θ θ.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu Aspek Item .dengan betul ARAS 2 Mengenal pasti nilai not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengarkan Memadankan nilai not yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan. Mencipta corak irama dalam 2 3 4 6 4448 13 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar.2 Perubahan tempo: beransur cepat .1 IRAMA 1.

1. Aktiviti / Strategi disediakan . ARAS 1 Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul.1. Inang dan Zapin. ARAS 2 Mengawal kesepaduan.1 IRAMA 1. Corak irama  Rentak . keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik ARAS 3 Mengawal kesepaduan . ARAS 1 Mengecam lagu berentak joget dan sumazau daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Menotasikan ostinato iaram dalam lagu-lagu diperdengar dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1. -Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. . memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan 15 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.4.Sumazau Hasil Pembelajaran dengan betul. Mendengar . Inang dan Zapin. -Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. -Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. Waltz.menyebut dan memainkan pelbagai jenis ostinato irama . Waltz.joget dan sumazau..1 IRAMA 1. -Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi . Masri. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak joget dan sumazau dengan betul. rehat dipelajari. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak joget dan sumazau dengan betul. keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik semasa persembahan dengan bimbangan guru. Masri.4 KRITERIA PERSEMBAHAN  Kesepaduan  Keseimbangan  Kordinasi ARAS 1 Mengawal kesepaduan. Corak irama  Ostinato irama ARAS 2 Mengajuk dan memainkan ostinato irama daripada lagu yang diperdengari dengan betul.4.Joget .joget dan sumazau Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan.keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik 16 1 PENGHARGAAN ESTETIK 1.

2.tertinggi .fa. -Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.2.me.1 Pic  Aras pic  Tinggi  Rendah  Tengah  Tertinggi  Terendah 2.tengah.membunyikan memainkan pic menaik . MELODI 1.Melompat . MELODI 1.la.2.do tanpa dan dengan isyarat tangan kodaly /curwen -Menyanyikan lagu dengan solfa.menurun .terendah dalam lagu yang dinyanyikan . PENGALAMAN MUZIK 2.1 Menyanyi  Kemahiran menyanyi Hasil Pembelajaran ARAS 1 Menyanyikan pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dan dinamik secara berpandu ARAS 2 menyanyi pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dinamik dan mud secara berpandu ARAS 3 Menyanyi pelabagi lagu dengan inpretasi yang sesuai .Mendatar .Bertangga ARAS 1 Mengecam jenis pergerakan pic dengan betul berdasarkan kumpulan-kumpulan not yang diperdengar ARAS 2 Menyatakan jenis pergerakan pic pada keratan lagu yang diperdengar dengan betul ARAS 3 Membanding beza pergerakan pic dalam lagulagu yang diperdengar dengan pernyataan yang betul.2. ARAS 3 Menganalisa aras pic dalam skor lagu yang diberi dengan betul. Mendengar.mendatar . Aktiviti / Strategi Menyanyikan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 4 4 4 8 secara solo dan berkumpulan dengan tumpuan kepada tempo pic dunamik dan mud. -Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan .1 Pic  Pergerakan pic .re. 19 2 PENGALAMAN MUZIKAL ARAS 1 Menyanyikan keratan melodi secara solfa denganbetul secara berpandu ARAS 2 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul ARAS 3 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul . PENGALAMAN MUZIK 2. Mendengar.membunyikan pic tinggi rendah.2. ARAS 2 Mengenal pasti pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu yang diperdengar dengan betul.2. 18 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.ti.so.bertangga.melompat . -Mengecam pic menaik dan menurun dalam lagu diperdengarkan dinyanyikan dan dimainkan.2. Latihan solfa dengan pic do . 20 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.1 Menyanyi  Menyanyi solfa ARAS 1 Mengenal pasti aras pic yang diperdengar dengan betul. .

Tempo ARAS 1 Mencirikan elemen – elemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK Item 4.tempo .2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain dan membaca notasi .Meter . ARAS 2 Mengecam jenis skel yang diperdengar dengan betul. menulis refleksi. -Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. -Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. 23 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. catatan rasa dan fikiran.Tempo . ARAS 3 Memainkan lagu perkusi dengan betul mengikut skor. .dan dinamik. MELODI 1.Warna ton . Menyanyi dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo 4448 dan berkumpulan. pantun.2 Skel  Skel diatonik  Major  Minor  Harmonik ARAS 1 Mengenal pasti jenis skel yang diperdengar dengan betul.2.tekanan. melakar.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon .Tekstur . 22 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar. -Membaca notasi dan memainkan ostinato irama. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai un tuk memberi nilai lagu yang diberi. Latihan mendengar skel major dan minor. -Menyediakan folio tentang muzik instrumental.Dinamik ARAS 1 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik .dan dinamik.Corak irama .tekanan tempo . ARAS 3 Menyatakan perbezaan antara skel-skel yang diperdengar dengan deskripsi yang betul. -Memainkan alat perkusi secara ensembel.2.2. ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik .2 PENGALAMAN MUZIK 2. Aktiviti / Strategi Melukis.

2 PENGALAMAN MUZIK 2. Aktiviti / Strategi Latihan penjarian tanpa tiupan. Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan. .C.E’. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.F#. ARAS 3 Memainkan semua nopt yang dipelajari secara menaik.Melodi kuanter .G. ARAS 3 Memberi deskripsi yang betul tentang harmoni muzik nyanyian dan instrumental yang didengar.3 Memainkan Rekoder  Memainkan not . Menyanyikan lagu/memainkan melodi kaunter dan ostinato melodi secara berkumpulan.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.A.G’ Latihan tiupan: -Teknik pernafasan -Teknik penglidahan. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.Kemahiran bermain dan membaca notasi . ARAS2 Memainkan lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan lancar dan betul.G’.menurun dan melompat dengan betul mengikut notasi. B. MELODI 1. Membaca dan membuat latihan penjarian not C#.Dron .menurun dan melompat dengan lancar dan betul mengikut notasi. ARAS 3 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi dengan skor dan tanpa skor dengan lancar dan betul. Melodi yang mengandungi pic C#.2.D ARAS1 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan betul.Ostinato melodi ARAS 1 Mengenal pasti jenis – jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan betul.2.F’.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.3. ARAS 2 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan pernyataan yang sesuai.2. G’ Hasil Pembelajaran ARAS 1 a) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul. 25 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.’.E.F#.F.D.E’. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.2.Not baru C# .C’.F’F# .F’.E’.3 Harmoni  Lapisan suara .Bb. F#. 26 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 2 Memainkan semua not yang secara menaik .

29 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. menyanyikan dan memainkan pelbagai lagu berbentuk AB : ABA.4 Tekstur ARAS 1 Mengenal pasti dengan betul tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang diperdengar.2 MELODI 1.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.2 MELODI 1.Membuat gerakan kreatif berdasarkan lagulagu berbentuk AB dan ABA. -Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang didengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan instrumental dengan deskripsi yang betul.2.2. Aktiviti / Strategi Mendengar. . Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu.Nipis 28 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Memberi deskripsi bentuk lagu dengan betul melalui lakaran /lukisan grafik /tulisan Mendengar. ARAS 2 Menandakan pada skor lagu seksyen-seksyen dalam lagu dengan betul berdasarkan lagu yang diperdengar.5 Bentuk   Struktur AB : ABA ARAS 1 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan lagu-lagu yang diperdengar. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder.3 EKSPRESI 1.  Diskripsi tekstur . .3.Tebal .1 Dinamik  Aras dinamik Kuat/lembut ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar.

Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.Beransur kuat • ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.2. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. ARAS 1 Menyatakan dengan betul mud lagu-lagu yang diperdengar.Mud  Diskripsi mud dalam muzik -Riang. .bersemangat. Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.1 Dinamik Perubahan dinamik -. 31 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. 32 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. 3 EKSPRESI 1. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu.3 Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan.3 EKSPRESI 1. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu .3. ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar. ARAS 2 Membanding beza lagu-lagu yang dinyanyikan /dimainkan/diper dengar dengan pernyataan yang sesuai.2. ARAS 3 Memberi respon yang sesuai bagi menjelaskan mud pada lagu yang dinyanyikan/ dimainkan/ diperdengar.sedih.  Irama  Meter : 2 3 4 6 4 4 4 8  Corak irama Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.Beransur lembut .takut dan tenang. cemas.3.

1 Lambang not muzik dan tanda rehat ξ ε θ θ.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 33 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. η η. ω γ ∠ ∠∠ ™ ARAS 1 Mengenal pasti semua tanda isyarat dan istilah muzik dengan betul. Membaca notasi.3. refleksi. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. ARAS 2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. melakar. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. Mengintreprestasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.4. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan. menyanyi dan memainkan melodi mudah. Membaca dan menulis notasi muzik. Menulis. 35 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Menyediakan folio tentang muzik instrumental. ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. menulis.2.Sistem notasi 1.Muzik Instrumental  Mud  Bentuk  Rentak ARAS 1 Mencirikan elemenelemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul. . catatan rasa dan fikiran.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.4. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar.2.  Ekspresi  Dinamik Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul dalam permainan alat muzik. 34 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi.

menamakan. -Jenis lagu -Pakaian -Alat muzik Memberi rekfeksi kendiri contoh lagu : -Lagu semasa . Memainkan rekoder berdasarkan skor . -Upacara -tarian Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia. ARAS 3 menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu masyarakat Malaysia yang diberi. 37 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Menguhuraikan konsep muzik dalam pelbagai muzik masyarakat Malaysia . menandakan dan menulis not pada baluk.Sistem notasi 1.4. Fungsi lagu seperti : -Perayaan .1.Muzik masyarakat Malaysia ARAS 1 Mencirikan elemen  Meneliti muzik muzik dalam muzik masyarakat Malaysia masyarakat Malaysia -Fungsi yang diperdengar -Konsep muzik dengan betul.Kedudukan not pada baluk ARAS 1 Mengecam/ menamakan semua pic pada baluk dengan betul Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengecam/ menamakan semua not pada baluk dengan lancar dan betul Aktiviti / Strategi ARAS 3 Mengecam semua pic pada baluk dengan pantas dan betul. Mengecam. -Elemen estetik ARAS 2 Menghuraikan muzik masyarakat Malaysia dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.4.3.

 Etika ARAS1 Mengamalkan disiplin dan tata cara pentas yang ditetapkan dengan baik semasa persembahan dan latihan dengan bimbingan guru ARAS2 Sentiasa mengamalkan dispilin tatacara pentas semasa persembahan dan latihan ARAS 3 Sentiasa menunjukkan tanggungjawab dan disiplin pentas sebelum.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.2.2.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 2. Latihan disiplin dan tatacara persembahan dan latihan 39 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 2.  Harmoni  Melodi kaunter  Dron  Ostinato Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. semasa dan selepas persembahan . Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful