Anda di halaman 1dari 14

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

Papan Tanda (Signboard)

Pengenalan
Papan tanda adalah papan yang membawa maksud tanda atau notis. Kebiasaannya papan tanda digunakan untuk pengiklanan produk, majlis, rumah untuk di sewa dan sebagainya. Papan tanda juga turut digunakan sebagai tanda amaran atau bertujuan untuk pendidikan. Papan tanda juga adalah sebagai alat untuk memberi maklumat atau petunjuk. Menggabungkan bentuk, warna dan simbol kecuali maklumat yang berupa tulisan.

Sejarah
Pada tahun 1389 King Richard III of England telah meyakinkan atau memberitahu pemilik premis untuk meletakkan tanda di luar premis mereka. Pada adab ke 19, sesetengah pelukis seperti Austro Hugarian dan Demeter Laccataris telah menghasilkan lukisan papan tanda. Masyarakat Rom dahulunya menggunakan batu dan tanah liat untuk menghasilkan papan tanda. Masyarakat Mesir juga antara masyarakat yang tahu dan telah mencipta papan tandadengan menggunakan media mereka sendiri.

Kegunaan dan Fungsi


i) ii) iii) iv) v) Penunjuk arah Penunjuk lokasi Menyampaikan maklumat Memudahkan atau melancarkan perjalanan Mempromosikan sesuatu produk

Page 1

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

Jenis-jenis Papan Tanda


i) ii) iii) iv) v) vi) vii) viii) Industri / Syarikat Pendidikan Lokasi Jalan Banner syarikat Keselamatan Notis viii) Iklan

Jenis-jenis seni reka papan tanda


i) Seni reka papan tanda tempat Signboard ialah papan tanda yang menunjukkan sesuatu tempat Signboard lokasi biasanya menunjukkan lokasi tersebut sudah semakinhampir Untuk mempromosikan syarikat mereka Merupakan signboard yang mempunyai tanda korporat Penggunaan jenis tipografi yang jelas Mudah dilihat dan dibaca Penggunaan warna yang kontra supaya mudah dilihat

ii )Seni Reka Papan Tanda Industri atau Syarikat-Merupakan papan tanda yang digunakan oleh syarikat-syarikat atau kilang.-Menggunakan papan tanda untuk mempromosikan nama produk mereka. Seperti Toyota, Honda, Panasonic dan sebagainya.

Page 2

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

Ciri-ciri Papan Tanda


Biasanya papan tanda ini diletakkan pada hadapan bangunan milik mereka.

Penghasilan papan tandanya ialah menggunakan tipografi dan ilustrasi yang telah dipermudahkan.

Seni Reka Papan Tanda Pendidikan merupakan papan tanda yang berkaitan dengan ilmupengetahuan - Golongan sasarannya ialah murid, guru, dan ibu bapaCiri-ciri-Berunsurkan ilmiah-Memberi pengetahuan yang berguna. -Mesej yang ingin disampaikan tepat dan ringkas -Biasanya terdapat dikawasan sekolah

Seni Reka Papan Tanda Jalan -Papan tanda jalan merupakan tanda yang berada di tepi jalan. -Papan tanda ini juga dikenali sebagai perabot jalan. -memberi kemudahan kepada pengguna jalan raya -Menunjukkan arah dan jarak kejauhan sesuatu tempat -Menggunakan simbol, anak patah atau tipografi

Page 3

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

5 Jenis Papan Tanda Syarikat yang Memikat Tetamu

1. Papan tanda 3D
Logo 3D dan huruf yang menghasilkan kesan timbul, ketebalan dan dalam bentuk tiga dimensi merupakan pilihan semua jenis perniagaan, dari sekecil-kecil kedai sehingga sebesar-besar syarikat korporat. Pelbagai kemasan papan tanda yang boleh dihasilkan iaitu dari kemasan brushed stainless steel, kayu, akrilik atau cermin.

2. Akrilik atau kaca


Papan tanda jenis akrilik atau kaca adalah pilihan kedua bagi syarikat-syarikat profesional. Papan tanda jenis akrilik banyak digunakan berbanding kaca kerana bahannya yang ringan. Memerlukan empat buah bolt dan nut dari bahan krom atau keluli tahan karat (stainless steel), untuk mengikatnya bagi papan tanda bersaiz kecil dan sederhana.

Page 4

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

3. Filem vinil
Papan tanda jenis filem vinil (frosted etch vinyl film) adalah alternatif kepada sand blasted glass. Boleh digunakan untuk logo jenama syarikat atau sekadar dekorasi di dinding kaca pejabat anda. Asasnya bewarna kelabu ais dan daripada bahan vinil. Selalu diaplikasikan di pintu kaca utama pejabat. Papan tanda frosted yang tidak bewarna memberikan nilai profesional, kemas, moden dan sofistikated.

4. Grafik digital Jika logo jenis rumit dan terdapat banyak perincian. Pilihan papan tanda yang sesuai adalah jenis grafik digital, yang boleh direka khas dan mengikut spesifikasi logo syarikat anda.Ia Boleh digunakan di pelbagai permukaan. Merupakan papan tanda yang kos efektif selain mudah dipasang. Kemasan vinil digunakan kerana tahan lama dan kalis air.

Page 5

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

5. Logo mural
Logo yang dicat atau dispray juga merupakan papan tanda yang berkos rendah. Papan tanda jenis ini sesuai jika logo syarikat anda berciri asas dan berbentuk ringkas. Jika logo syarikat anda mempunyai dua atau tiga tona warna lebih baik kerana nampak lebih kemas.

Percahayaan Membantu Menyerlahkan Papan Tanda Syarikat


Bagi menyerlahkan lagi papan tanda , percahayaan yang tepat dapat membantu. Lampu jenis trek lampu dengan lampu sorot yang boleh diubah dan dialihkan darjah kedudukan lampunya adalah pilihan yang sesuai.

Page 6

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

Jenis-Jenis Papan Tanda Yang Lain

Page 7

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

Langkah langkah menghasilkan Papan Tanda 1 Sediakan alat dan bahan

Pisau, Pembaris keluli, Papan Perspek dan Cat Sembur

Guna Hot Wire Strip Heater atau Plastik Strip Heater

Page 8

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

2. Mengukur perspek dengan ukuran yang dikehendaki.

3. Memotong Perspek dengan menggunakan pisau dengan teliti.

Papan

perspek

yang

telah dipotong mengikut saiz yang dihendaki.

Page 9

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

4. Tulisan yang hendak ditetapkan pada papan perspek dicetak dahulu. Potong dengan pisau.

6. Letakkan perkataan di belakang papan perspek.

Page 10

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

7. Bengkokkan tepi papan perspek sebanyak 90 darjah. a b

Page 11

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

8. -Letakkan surat khabar di atas lantai.

-Gunakan cat sembur semburkan bahagian papan perspek yang diperlukan. Yang lain ditutup dengan kertas.

-Setiap warna yang digunakan perlu disembur lebih kurang 3 lapisan untuk mendapatkan hasil yang lebih cantik dan jelas.

-Setiap lapisan yang disembur perlu dibiarkan kering dahulu sebelum disembur kali kedua dan ketiga.

-Apabila satu warna telah siap, bolehlah buka kertas bagagian lain yang perlu diwarnaka.

-Proses yang sama dilakukan sehingga siap.

Page 12

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

Contoh Hasil Papan Perspek Yang Telah Siap

Page 13

APLIKASI KOMPUTER GRAFIK (PAPAN TANDA) SPL3412

Rujukan

1. http://www.kkr.gov.my/files/html/JalanPersekutuan/papantanda.html 2. http://zh.scribd.com/doc/54190620/23/Papan-Tanda-Signboard 3. http://www.majalahniaga.com/5-jenis-papan-tanda-syarikat-yang-memikat-tetamu .html

Page 14

Anda mungkin juga menyukai